Home : Stiri : 2003-09-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat AGRU: Biserica greco-catolica din Ungheni Mures din nou in pericol

16.09.2003 - Greco-Catolica.org Afisari: 4209   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Asociatia generala a Romanilor Uniti
Greco-Catolici "AGRU Bucuresti"
Str. Bogdan Voda Nr 6 S.1
Tel/fax.224 82 73
Mob. 0721743658
Nr 77/16.09.2003

Biserica greco-catolica din Ungheni Mures din nou in pericol

Am aflat cu stupefactie ca au fost reluate lucrarile de constructie a noii biserici ortodoxe din Ungheni. Biserica se construieste in jurul vechii biserici greco-catolice din localitate, monument istoric de la jumatatea secolului XIX si urmareste in final demolarea acesteia.

Desi in Ungheni exista destule terenuri potrivite pentru construirea unei noi biserici, s-a preferat o solutie care sa conduca la stergerea oricarei urme a existentei greco-catolicilor in localitate.

Precizam ca nu exista nici o aprobare oficiala pentru demolarea vechii biserici si nici pentru construirea uneia noi, iar lucrarile fusesera stopate de autoritatile competente in urma protestului credinciosilor precum si a campaniei declansate de ziarul Romania libera in apararea bisericilor greco-catolice, monumernte istorice.

"Zidul rau ma strange, viata mi se stinge" scriu cu disperare credinciosii greco-catolic in apararea istoriei lor si a neamului. "Este strigatul de durere al bisericii greco-catolice din Ungheni" - scriu ei in continuare - "incorsetata intre zidurile ce ii ameninta existenta. Striga mereu, striga zi si noapte. Plange asemenea condamnatului la moarte care isi asteapta in celula sfarsitul."

"Cele trei ziduri construite pana sub acoperis pot fi recuperate caramida cu caramida pentru construirea unei catedrale ortodoxe, eliminandu-se vrajba pornita intre romanii de religie ortodoxa si romanii de religie greco-catolica" scriu ei in memoriul adresat presedintelui Romaniei.

Autoritatile locale au preferat sa inchida ochii la reluarea lucrarilor de constructie (este interesant de aflat cine si-a asumat raspunderea pentru o astfel de decizie) si sa recurga la intimidarea parohului greco-catolic Lucian Dudas. Este absolut jenant ca politia isi abandoneaza indatoririle pentru a se pune (pentru a cata oara) in slujba unor persoane care incalca cu stiinta si vointa legile tarii, doar pentru ca acestea actioneaza impotriva Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolica.

Cu cateva luni in urma, Dan Ciachir isi publica o culegere de articole sub titlul "Ofensiva ortodoxa". Sa fie acesta un titlu generic pentru o campanie de desfiintare a Bisericii Unite, pornita cu alte mijloace decat cele utilizate de guvernarea comunista, dar, intr-un fel mai eficace si in care autoritatile isi dau mana cu reprezentantii bisericii majoritare? Noi, credinciosii greco-catolic asa simtim. Si asa o si arata desfasurarea evenimentelor.

Presedinte
Dr. Ing. Laurentiu-Horia Moisin

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3707601