Home : Stiri : 2005-01-17
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Intr-o scrisoare deschisa semnata de un grup de intelectuali satmareni se face un apel la retrocedarea civilizata a Bisericii "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil" greco-catolicilor

17.01.2005, Satu-Mare, RO - Informatia-Zilei.ro Afisari: 2423   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Dupa cum v-am mai informat, urmarile sentintei pentru Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” continua sa fie incerte. Greco-catolicii - carora li s-a retrocedat de catre Curtea de Apel Oradea sfintul lacas - au trimis o somatie ortodocsilor pentru a evacua biserica in 5 zile, termen care expira miine. Ortodocsii au facut vineri, la Tribunalul din Satu Mare, o contestatie impotriva acestei somatii, ei obtinind - conform declaratiilor parintelui ortodox Viorel Lostun - si o ordonanta presedentiala de la acest Tribunal pentru suspendarea executiei sentintei. Ca urmare si a altor declaratii ale parintelui Viorel Lostun aparute in “Informatia Zilei”, un grup de intelectuali satmareni s-au intilnit simbata, 15 ianuarie, incepind cu ora 14, la Biserica greco-catolica “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Satu Mare pentru gasirea solutiilor necesare ca aceasta sentinta sa poata fi executata in conditiile cele mai civilizate posibile. Redam, in cele ce urmeaza, o scrisoare trimisa redactiei noastre din partea acestui grup de intelectuali satmareni.

Florian Oprea


Au trecut aproape 15 ani de cind comunitatea credinciosilor greco-catolici din Satu Mare se lupta prin toate mijloacele legale sa redobindeasca proprietatea si posesia asupra bunurilor care i-au fost in mod samavolnic confiscate si uzurpate in 1948 de regimul bolsevic instaurat si in România, cu largul concurs al fostei Uniuni Sovietice.

Aceasta lupta a fost intesata si cu bune si cu rele, cu victorii si cu infringeri. Credinta noastra a stat in Dumnezeu, in justetea cauzei pentru care luptam, precum si in Justitie. Obstacolele au fost majore insa tenacitatea, perseverenta si bunul simt ne-au fost armele principale. Bunul Dumnezeu a vegheat pasii nostri si i-a incarcat de forta divina necesara oricarei izbinzi majore. Rezultatul a fost succesul obtinut la Curtea de Apel Oradea in procesul de revendicare a Catedralei “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din municipiul Satu Mare, actualmente inca detinuta de fratii nostri ortodocsi.

Reactia unuia dintre reprezentantii fratilor ortodocsi, facuta publica in cotidianul satmarean “Informatia Zilei” din data de 10 si 13 ianuarie 2005 a fost una dintre cele mai agresive si mai grave, prin semnificatia mesajului adresat ambelor parti implicate. De aceea, credem noi, cele declarate nu ne pot lasa indiferenti, iar necesitatea publicarii unei opinii se impune de la sine.

In esenta, mesajul parintelui ortodox este de nesupunere fata de hotarirea judecatoreasca prin care comunitatea de greco-catolici si-a redobindit lacasul de rugaciune si de apropiere de Dumnezeu. Este o chemare atit la nesupunere civica, cit si la nerespectarea hotaririi judecatoresti definitive (nu si irevocabile) prin care, formal juridic, am fost repusi in drepturi. Pentru cei avizati este limpede ca se instiga, in mod mai mult sau mai putin insidios, la infractiunea de nerespectare a hotaririi judecatoresti atunci cind se sustine ca “... eu stiu ca greco-catolicii nu vor intra in posesia acestei biserici”.

In sprijinul indemnului mult prea pamintean si prea putin crestinesc se invoca elemente de ordin cantitativ care, in opinia facuta publica, ar justifica demersul. Evident nu negam ca numeric (inca!) sintem mai putini decit fratii nostri ortodocsi, dupa cum nu negam nici argumentele devenite istorie care i-au determinat pe multi sa treaca la credinta si spiritul ortodox in acei ani tulburi ai incipientei comunisto-bolsevice in România. Ceea ce dorim sa aratam in mod hotarit sint urmatoarele:

1. Nimeni, nici chiar preotul, nu are dreptul de a instiga la fapte criminale, prevazute si pedepsite de Codul penal român, chiar si in situatia disputei dintre cele doua culte pentru asezamintul de rugaciune si apropiere de Dumnezeu. Nici un interes - pentru ca de drept nu poate fi vorba - nu poate pe nimeni indritui la a indemna la o nesupunere, la o revolta care sa intruneasca elementele constitutive ale unei infractiuni. Invatatura crestina este straina de apologia infractiunilor, dupa cum este straina si interzice incalcarea legii, inclusiv prin savirsirea unor infractiuni. Chiar daca ea este o lege juridica.

Speram ca nu este vorba de o consecinta a teribilului indemn prezidential, exprimat chiar in Satu Mare de catre pina de curind presedintele României, pentru nerespectarea unor hotariri pronuntate de instantele judecatoresti in materie de proprietate, cu atit mai mult cu cit - potrivit art. 29 al. 5 din Constitutia României - cultele religioase sint autonome fata de stat, iar Statul Român a suportat suficient consecintele ingerintei prezidentiale in actul de justitie, fiind condamnate in nenumarate rinduri de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg tocmai din cauza neexecutarii sau executarii cu intirziere a unor hotariri judecatoresti.

2. Repudiem dreptul preotului de a-i diviza pe români si dreptul lui de a incerca pe orice cale si cu orice mijloace sa mentina si sa perpetueze starea de animozitate dintre românii ortodocsi si românii greco-catolici. Toti sintem “de-o faptura si de-o seama”. Este o diferenta de credinta, ceea ce, evident, ne face a fi frati. Dar numai intru credinta! In rest sintem unul si nu sintem altfel decit credinciosii ortodocsi. Nu sustinem ca noi, greco-catolicii, sintem mai buni decit semenii nostri de credinta ortodoxa. Sintem mai putini, este adevarat. Insa aceasta nu ne face mai putin români, nu ne face mai putin patrioti, dupa cum nu ne face mai putin cetateni al Statului român. Pe toti ne uneste, trebuie sa ne uneasca spiritul românismului, românitatea. Iar acest spirit este unul de toleranta, de respect fata de celalalt, de intelegere si bunatate. Sint eclatante prevederile art. 29 al 2 si 4 din Constitutia României, potrivit carora libertatea constiintei “trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc”, iar “in relatiile dintre culte sint interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de invrajbire religioasa”. Din pacate, preotul Viorel Lostun, pentru ca dumnealui este autorul declaratiilor belicoase aparute in ziarul “Informatia Zilei”, nu in acest spirit a gestionat criza dintre cele doua culte legata de catedrala greco-catolica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”.

Cu bucurie si in acelasi timp cu speranta ne aducem aminte de vizita istorica facuta in România de Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, de comuniunea spirituala legata cu Preafericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de imbratisarea celor doua inalte fete bisericesti si de ideea apropierii celor doua mari culte religioase. Era, credeam noi, un indemn, un semnal al reconcilierii si al impacarii dintre românii greco-catolici si ortodocsi transmis in mod divin, providential, in intreaga lume, de liderii spirituali ai celor doua culte tocmai pe pamint românesc. Noi vrem ca in sfirsit acest indemn sa se transforme in fapte!

3. Nimeni, nici chiar preotii, nu au dreptul de a ne impiedica sa ne folosim de proprietatea noastra, la zidirea careia au pus bani, munca , spirit si suflet parintii, bunicii si strabunicii nostri. Nu credem ca parintele Lostun nu stie ca este concitadin cu oamenii ai caror stramosi au construit cu vointa bunului Dumnezeu aceasta biserica. De aceea, ne mihneste opinia potrivit careia dreptul nostru de proprietate asupra bisericii ar fi “trecut” la fratii nostri ortodocsi odata cu imbratisarea, in anul 1948, a acestei credinte. Dreptul de proprietate este imprescriptibil in conditii de teroare si violenta. Daca numai unul dintre noi ar fi supravietuit holocaustului spiritual numit comunist, acel unul singur greco-catolic avea dreptul de a-si vedea restituita proprietatea de care a fost deposedat la modul violent, fara vreun drept la replica. Ne permitem sa aducem aminte ca nici chiar in acele vremuri, in care samavolnicia era acasa la ea si abuzurile cvasi cotidiene, nu a fost legat ca un drept de proprietate sa fie transcris in cartea funciara in baza unei simple adeverinte eliberate chiar de catre uzurpator. Prevederile Decretului-Lege nr. 118/1938 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare sint edificatoare in acest sens.

Dreptul nostru de a ne folosi de biserica ai carei proprietari sintem, in mod evident, este o componenta a dreptului constitutional al libertatii constiintei religioase a individului si al apartenentei lui la un cult religios, inscris in art. 29 al. 1 din Costitutia României. Nu se poate sa ni se pretinda la nesfirsit sa ne rugam sub cerul liber, sa participam la liturghii in aceleasi conditii si sa celebram sfintele sarbatori ale Craciunului ori ale Invierii Domnului in zapada, in frig sau in ploaie ori arsita. Am facut-o timp de 15 ani si am suportat cu stoicism, asteptind un gest. Gestul fratilor nostri de a ne restitui ceea ce s-a luat in mod samavolnic de la noi la 1 Decembrie 1948. Acest gest nu a fost exprimat. S-a dat in schimb o hotarire judecatoreasca de restituire a proprietatii noastre, in conditii de deplina legalitate. Cu atit mai mult nu ni se poate pretinde sa ne dezicem de proprietatea noastra.

Pe de alta parte, actuala Constitutie aprobata prin referendumul national din 18-19 octombrie 2003 si intrata in vigoare la 29 octombrie 2003, prin art. 44 al. 1 si 2, garanteaza dreptul de proprietate, indiferent de titularul lui. Asadar, demersul parintelui Viorel Lostun si al celorlalti care ii impartasesc punctul de vedere se izbeste flagrant de prevederile imperative ale Constitutiei României.

De asemenea, respectarea dreptului de proprietate este una dintre cerintele care ne sint impuse de Uniunea Europeana pentru finalizarea procedurilor de aderare la organismul comunitar. Iar politica Statului român este in acest sens.

Iata, asadar, ca pozitia noastra este in perfecta consonanta atit cu realitatea istorica cit si cu cea contemporana, dupa cum este in perfecta concordanta cu Constitutia României si cu toate legile si tratatele internationale cu care România a aderat.

Intr-o astfel de conjunctura ni se pare imposibil si inadmisibil, chiar de neconceput, sa se repete la Satu Mare ceea ce s-a intimplat la Bixad, La Vadul Izei sau la Ocna Mures cu ocazia executarii unor hotariri judecatoresti de restituire a bisericilor catre greco-catolici. Exemplul contrar trebuie urmat. Cel de la Cluj, unde predarea a avut loc in conditii civilizate, fara rafuieli, injurii, instigari si, in general, fara nici o violenta. Astfel dorim sa se intimple si in Satu Mare. Sub nici o forma nu dorim violenta, confruntari directe intre membrii celor doua culte ori, mai grav cu forte de ordine.

De aceea facem apel la autoritatile competente din Satu Mare pentru a preveni izbucnirea unor conflicte violente si, in general, a oricaror conflicte cu ocazia punerii in executare a deciziei Curtii de Apel Oradea. Aceleasi autoritati au obligatia de a se autosesiza in legatura cu indemnul instigator cuprins in presa si de a trage la raspundere persoana sau persoanele care l-au formulat. Dupa cum si conducatorii Bisericii Ortodoxe Române ar trebui sa faca acelasi lucru.

Iar voi, fratii nostri ortodocsi, va rugam sa nu urmati povata instigatoare a preotului vostru. Amintiti-va de minunatul gest al greco-catolicilor de salvare a catedralei ortodoxe, care urma prin vointa autoritatilor maghiare sa fie transformata in magazie si depozit, iar fratii vostri greco-catolici au ocupat in masa biserica, salvind-o de la blasfemie.

4. In fine, dar nu in ultimul rind, repudiem dreptul oricui de a compromite Justitia. Afirmatiile mai sus mentionate aparute in presa locala, potrivit carora “... consideram ca la Oradea si-a adus aportul in favoarea greco-catolicilor judecatori catolici. De asemenea, mai stim ca un avocat de i-a sustinut - Vasvari - si respectiv un judecator implicat in Proces - Borlesteanu - sint catolici” sint de natura si chiar compromit Justitia si insusi actul de justitie. Justitia este unica, impartiala si egala pentru toti, iar ea se infaptuieste in numele legii, judecatorii fiind independenti si supunindu-se legii, astfel cum impun prevederile art. 124 din Constitutia României. Nu a fost si nu va fi altfel nici in cazul acestui proces. Numai ca afirmatiile de genul celei anterior mentionate, chiar si de catre unul care a pierdut un proces sint de natura a transmite un mesaj de neincredere in Justitie, de teama si de indoiala fata de actele acesteia. Chiar daca esecul este dureros, in spiritul aceleasi atitudini crestine credem ca resemnarea trebuie sa ia locul incrincenarii, fratietatea in locul animozitatii, iar respectul in locul dispretului.

Prin opinia exprimata in prezenta ne adresam tuturor fratilor nostri ortodocsi care nu credem ca impartasesc, fara o responsabila si necesara cenzura, pozitia pastorului lor spiritual. Este cert ca a venit vremea impacarii, vremea concilierii si vremea instalarii unui discurs civilizat care nu exclude ci, dimpotriva, implica dialogul polemic. Bazat insa pe argumente solide si nu pe vorbe aruncate fara vreo noima. Este vremea schimbarii si in constiinte, dupa cum este timpul ca scopul sa fie mai presus de mici interese mercantile ori morale. Iar scopul este unul singur: construirea Noii Românii, asezata pe valorile perene ale civilizatiei si spiritualitatii universale in care astfel de rafuieli nu-si gasesc nici rostul si nici locul. Vrem sa predam copiilor si nepotilor nostri o Românie mai buna, mai curata, mai morala si, in mod necesar, mai religioasa. O Românie care L-a regasit totdeauna pe Dumnezeu. Este cert ca secolul pe care il traim si secolele pe care ei, urmasii nostri, le voi trai vor fi incarcate de credinta in Dumnezeu. Ori nu vor mai fi!

* * *

Iubiti frati ortodocsi, haideti sa facem din ziua sorocita pentru intrarea noastra in Catedrala “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” ziua reconcilierii spirituale si confesionale dintre ortodocsii si greco-catolicii din Satmar. Sa transformam aceasta zi intr-una de sarbatoare, presarata cu speranta si nu cu pizma, cu iubire si nu cu ura. Sa intram impreuna, sa sarutam impreuna lespezile acestui sfint lacas. Primavara pe care o traieste România sa fie din acea zi primavara dintre noi, vegheata de Bunul nostru Dumnezeu!

Semneaza un grup de intelectuali satmareni

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
734719