Home : Stiri : 2005-07-05
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Preotul Daniel Corogeanu se adreseaza Sinodului BOR

05.07.2005, Vaslui, RO - BBC Afisari: 3616   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Preotul Daniel Corogeanu cere sa fie judecat de biserica *** Cercetat penal pentru moartea tinerei Irina Cornici, preotul Daniel Corogeanu face apel la ierarhia ortodoxa, cerand sa fie judecat dupa canoanele bisericesti. El i-a trimis din arest o scrisoare Patriarhului Teoctist, al carei continut in reproducem integral.

Scrisoare adresata Preafericitului Patriarh Teoctist

Cu metanie pana la pamant, ca fiu si preot al Bisericii stramosesti, imi cer iertare pentru tulburarea ce s-a pornit de la incercarea noastra nevinovata de a face tot ce ne-a stat in putinta pentru a ajuta un suflet necajit, greu incercat. Mila pentru suferinta Irinei ne-a facut sa o primim in obste, sa o ajutam doar dupa randuielile prevazute in Molitvenic si in Biserica Ortodoxa Romana.

Preotul Daniel Corogeanu
Preotul Daniel Corogeanu cere sa fie judecat de Biserica.
Tulburarea se rasfrange acum asupra clerului si asupra intregii noastre eparhii.

As vrea sa cuprind in aceasta marturie scrisa ceea ce nu am putut sa fac atunci cunoscut, cand am venit seara la Husi, sa ma marturisesc PS sale, PS Ioachim, fiind episcopul care m-a hirotonit, pentru a afla in sfanta taina a spovedaniei cum s-au petrecut lucrurile.

In cazul Irinei Cornici, va putem spune ca mila pentru acest suflet necajit a fost singurul motiv care ne-a facut sa o primim pe langa obste.

Am aflat de tratamentul nepotrivit la care a fost supusa in spitalul in care a fost internata dupa ce a avut o prima mare incercare, o criza inceputa chiar la manastire, in aprilie, inainte de Sfintele Pasti. De spital nici nu mai vroia sa auda, fapt confirmat si de fratele ei, si, pentru aceea, am incercat sa-i daruim un pic din pacea si linistea pe care le daruieste Biserica prin sfintele sale taine si prin sfintele sale slujbe. (...)

A fost insa nevoie, fiindca era violenta, de nestapanit, sa o imobilizam pe o targa improvizata cu un suport la fel de improvizat si pentru brate (deci nici vorba despre vreo legare de o cruce, asa cum s-a acuzat ; targa se afla la procuratura si poate fi vazuta ; imobilizata, pentru a nu-si putea face singura rau, asa cum se intampla in asemenea cazuri.

Noi, eu, cel ce semnez dupa aceste randuri, dar si maicile din obstea manastirii nu am avut niciodata intentia de a ne sustrage ascultarii pe care o datoram episcopului locului. PS Ioachim fiind cel care m-a hirotonit intru preotie si nici ierarhiei Bisericii noastre, dar presiunea televiziunilor, ziarelor, interventiile politiei si presei au fost smintitoare si pentru noi si pentru credinciosii aflati de fata.

Niciodata nu am considerat ascultarea de mai marele meu altfel decat obligatorie, dupa invatatura Sfintilor Parinti. Am cerut Sfat Preasfintiei Sale pentru aceea ori de cate ori in viata obstii careia i-am fost duhovnic au aparut diverse probleme, pentru a nu face ceva dupa capul meu sau incalcand voia Preasfintiei Sale.

Prin acest fapt, dimpreuna cu acela ca PS Ioachim, episcopul care m-a hirotonit, nu semnase vreun act impotriva mea, la care se adauga faptul ca, in ziua hramului manastirii nu a fost primit nici un preot ca sa slujeasca, am nadajduit ca greseala mea nu-mi va fi socotita, ca mai rau ar fi fost daca, in imprejurarile de atunci, ii lasam fara Sfanta Litughie pe cei peste trei sute de credinciosi adunati la manastire de sarbatoarea Sfintei Treimi, si care cu lacrimi au cerut sa nu intrerupem slujbele care se tin de cinci ani neintrerupt.

Ne vom supune judecatii consistoriale pentru aceasta neascultare. Mi-as fi dorit din inima sa fiu chemat sa dau intai socoteala in fata Bisericii, dupa a carei lege si randuieli am slujit din clipa hirotoniei mele pana astazi.

Apelez la dragostea Preafearicirii Voastre de a fi cercetat de catre Preasfintia Sa, Ioachim, dimpreuna cu ceilalti reprezentanti ai Bisericii, dupa canoanele Sfintilor Parinti si, de voi fi gasit vinovat, voi primi sa mi se aplice oricare dintre pedepse.

Va cer iertare inca o data si imi pare nespus de rau ca, legat de mine si de sfanta manastire Tanacu, s-a petrecut acest scandal care afecteaza clerul si intreaga Biserica Ortodoxa. Nadajduim insa ca bunul Dumnezeu va face lumina si se va descoperi si va triumfa adevarul.

Considerandu-ma al Preafericirii Voastre fiu duhovnicesc, cu fiiasca supunere,

Daniel pacatosul

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.03.2015 Episcopul greco-catolic Virgil...
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o ... citeste »

02.12.2014 Liderul Bisericii Greco-Catoli...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan i-a adresat o scrisoare de felicitare in numele Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
734504