Home : Stiri : 2005-07-05
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Socul Tanacu

05.07.2005, Germania - Ziua.ro Afisari: 2558   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Mass-media din Germania au relatat pe larg moartea calugaritei Irina

Manastirea Tanacu Slujba de exorcizare de la manastirea Tanacu a provocat in Germania un adevarat soc. Mass-media a relatat pe larg despre moartea calugaritei Irina, provocata de duhovnicul criminal Daniel Corogeanu. Intr-un reportaj transmis de postul de televiziune RTL, realizat de saptamanalul german "Der Spiegel", s-a reconstituit intregul caz de la Tanacu. Reliefand relatia stransa dintre fundamentalismul ortodox, religiozitatea populara si superstitiile traditionale romanesti, in reportajul televizat s-a prezentat un caz similar dintr-o localitate din sudul tarii. Obsedati de ideea strigoilor care ar putea afecta viata celor vii, satenii au hotarit sa dezgroape cadavrul unui om. Dupa aceasta deshumare ilegala, inima mortului a fost arsa, iar cenusa, amestecata cu apa, a fost bauta ca antidot pentru anihilarea spiritului celui decedat.

Astfel de practici, destul de raspandite in mediul rural subdezvoltat, unde se imbina superstitii medievale cu un obscurantism isteric r la Petrache Lupu, arunca o lumina extrem de nefavorabila asupra maturitatii Romaniei ca viitor stat membru al Uniunii Europene. La aceasta concluzie a ajuns nu numai realizatorul documentarului realizat de saptamanalul "Der Spiegel", ci si autorul unui amplu reportaj publicat in ziarul berlinez "Der Tagesspiegel". Stupefiat de valul de simpatie si solidaritate cu care a fost intimpinata exorcizarea de catre locuitorii din Tanacu, ziarul berlinez retine declaratiile acestora, care ii considera pe Corogeanu si pe calugaritele implicate in crima drept niste martiri. Un taran chiar il compara pe Corogeanu cu Isus, afirmand ca si acesta a fost suprimat pentru ca a incercat sa mantuiasca lumea.

Expertii acuza indiferenta BOR

Pr. Corogeanu arestat Expertul pentru probleme ortodoxe, Heinz Gstrein, este de parere ca tragedia de la Tanacu este si rezultatul indiferentei bisericii ortodoxe fata de astfel de practici medievale. Ierarhia superioara a bisericii, a afirmat Gstrein intr-un interviu acordat postului national de radio "Deutschlandfunk", a preferat sa taca in loc sa se distanteze raspicat de astfel de actiuni. Gstrein citeaza cuvintele staretului Daniel, care a afirmat in legatura cu de uciderea calugaritei: "Mai bine sa fie schingiut trupul decat sa se piarda un suflet pentru viata vesnica in ceruri".

In continuare, Gstrein a trecut in revista practicile de exorcizare intalnite si in Grecia, explicand ca spiritualitatea crestinismului oriental consta si in credinta in ingeri si demoni.

Impotriva exagerarilor de acest gen s-au ridicat in trecut vocile unor preoti luminati. In pofida acestui fapt, biserica ortodoxa a ramas, in principiu, o biserica monahala. Acest monahism poarta cu sine, pana in zilele noastre, intregul balast al teologiei exorcismului si al practicilor exorciste.

Lipsa reactiilor oficiale ale ierarhiei bisericii ar trebui, potrivit lui Gstrein, sa fie un semnal de alarma pentru oficialitatile europene, foarte severe fata de Turcia, dar destul de indulgente fata de Romania: "Trebuie sa se ofere asigurari ca in cazul Romaniei nu vor mai fi schingiuti oameni in numele religiei, omorati din sadism sau din cauza unei superstitii, fara ca statul si biserica sa ia contra-masuri serioase".

William TOTOK, Berlin

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
734410