Home : Stiri : 2005-07-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Pergamentele din desertul Iudeea

16.07.2005, Israel - Ziua.ro Afisari: 2381   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Doua pergamente datand din timpul ultimei revolte a evreilor impotriva romanilor, care a avut loc in Iudeea in anul 135 e.n., au fost descoperite in apropierea Marii Moarte, a anuntat, ieri, Departamentul israelian pentru Antichitati, citat de Mediafax. Pe cele doua pergamente sunt scrise in ebraica extrase din unul dintre volumele Torei. Documentele au fost descoperite in pestera Nahal Arougot, in apropierea izvorului raului Ein Guedi din Desertul Iudeea, la granita dintre Cisiordania si Israel. "Toate datele de care dispunem indica faptul ca aceste pergamente sunt autentice", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului pentru Antichitati, Osnat Gouez, care a subliniat importanta documentelor.

Este prima data dupa jumatate de secol cand sunt descoperite astfel de pergamente.

Pergamente datand din aceeasi perioada, cea a revoltei conduse de catre Simeon Bar Kochba din anul 130, au fost gasite, in perioada 1952 -1961, in acelasi sector din apropierea Marii Moarte, in timpul cercetarilor efectuate pe teritoriul israelian. Ultimele pergamente au fost gasite de beduinii care cautau in pesteri obiecte si oale vechi pe care intentionau sa le vanda.

Profesorul de arheologie Hanan Eshel de la Universitatea Bar Ilan din Tel Aviv, care este specialist in epoca romana si Biblie, a fost chemat in august 2004 sa autentifice pergamentele si le-a achizitionat in schimbul a 3000 de dolari. In momentul in care au fost descoperite, in interiorul unei grote, pergamentele erau acoperite de excremenele soarecilor de camp, dar si de un strat gros de praf care le-a protejat timp de 2000 de ani. In aceeasi regiune, insa la o distanta de circa 50 de kilometri, au fost descoperite, in 1947, Manuscrisele de la Marea Moarta, scrise cu doua secole mai devreme, in perioada vietii lui Iisus Christos. "Este pur si simplu senzational. Acesta este un vis care a devenit realitate. Gratie acestei descoperiri, vom afla din ce in ce mai multe despre aceasta perioada tulbure in care s-au produs revolta evreilor contra romanilor", a declarat cu entuziasm Eshel. In timpul revoltei deosebit de sangerose conduse de Bar Kochba peste 900 de localitati evreiesti au fost distruse, in timp ce invadatorii romani au pierdut 10.000 dintre oamenii lor. (D.M.)

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
28505923