Home : Stiri : 2005-01-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Vasile Bouleanu - un luptator pentru drepturile Bisericii Greco-Catolice

15.01.2005, Satu-Mare,RO - Informatia-Zilei.ro Afisari: 3395   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
El s-a intilnit pentru a doua oara la Satu Mare cu preotii satmareni uniti pentru a cauta solutii la cauza greco-catolicilor.

Dupa cum v-am mai informat in cotidianul "Informatia Zilei", cetateanul american de origine româna Vasile Bouleanu - purtatorul de cuvint al unicului document oficial de protest al greco-catolicilor din tara si strainatate, "Memorandum 2002" (www.greek-catholic.ro/memorandum) - s-a intilnit cu preotii greco-catolici satmareni la Botiz marti, 11 ianaurie a.c., in subsolul Bisericii greco-catolice "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din localitate, pastorita de parintele Nicolae Huzau.

* Vasile Bouleanu s-a remarcat prin activitatile si dezbaterile sustinute cu toate organele abilitate in sprijinul Bisericii Greco-Catolice

Românul Vasile Bouleanu - stabilit cu 27 de ani in urma la Chicago (Illinois, USA) unde traieste alaturi de familia lui in momentul de fata - s-a implicat alaturi de semnatarii Memorandumului in problemele retrocedarii sfintelor lacasuri si a redobindirii tuturor proprietatilor apartinatoare Bisericii Unite cu Roma, Greco-Catolica, confiscate de Statul comunist in `48. Dinsul s-a remarcat in ultimii ani prin activitatile si dezbaterile sustinute - cu implicarea altor membrii importanti ai forumurilor românesti din strainatate - cu toate organele abilitate care ar fi putut face "mai roza" soarta Bisericii Greco-Catolice. Reamintim ca cea mai ampla miscare a acestor comunitati, pina in momentul de fata, este realizarea unicului document oficial de protest al românilor greco-catolici din tara si strainatate - "Memorandum 2002", al caruit purtator de cuvint este chiar Vasile Bouleanu. Autorii Memorandumului sint laicatul greco-catolic din România si din intreaga lume, cuprins in cele 5 Eparhii Greco-Catolice din România, in Eparhia Greco-Catolica Româna din Statele Unite ale Americii, in misiuni si comunitati greco-catolice din alte tari, in organizatii ca ASTRU, AGRU, Asociatia Juristilor Greco-Catolici, Asociatia Medicilor Catolici, Noua Miscare Memorandista sau altele similare. Acest laicat este reprezentat acum si ad-hoc de un Comitet de Actiune care cuprinde personalitati dintre scritori, profesori universitari, ziaristi, medici, juristi, istorici, ingineri, functionari de stat, oameni de afaceri, reprezentanti ai tuturor eparhiilor mai sus mentionate dar si membrii ai societatii civile.

* Al doilea dialog cu preotii greco-catolici satmareni

Vasile Bouleanu nu este la prima intilnire de acest gen cu preotii greco-catolici satmareni. In luna noiembrie a anului trecut dinsul a mai venit la Satu Mare pentru a le prezenta preotilor facilitatile si colaborarea deosebit de benefica pe care o doresc aceste comunitati românesti din strainatate pentru solutionarea cauzei Bisericii Greco-Catolice. Dinsul a strins de la preoti dosare cu acte doveditoare pentru vechile proprietati ale acestei Biserici detinute inainte de `48, proprietati care in general nu au fost retrocedate Bisericii Unite dupa `89. Legat de intilnirea de la Botiz, s-a dovedit mai semnificativa decit cea desfasurata anterior la Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" din Satu Mare, fapt dovedit de prezenta protopopilor greco-catolici Dumitru Roman de Satu Mare, Ioan Salajan de Seini, Iacob Feier al Tarii Oasului, Ioan Bolbut de Tasnad, alaturi de alti preoti, juristi si doctori din judet si nu numai. Vasile Bouleanu a inceput intilnirea prezentind situatia politica din România, de la care Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, asteapta multe. "Relatia cu Guvernul României trebuie redefinita - a afirmat Vasile Bouleanu la Botiz. Daca greco-catolicii au fost furati de Stat printr-un joc politic, atunci tot Statul are datoria de a face dreptate. Parohiile, protopopiatele si episcopiile trebuie sa se adreseze prin orice mijloace puterii de Stat, "sa bombardeze" Statul daca e nevoie cu scrisori de protest si cu sesizari legate de nedreptatile la care sint supusi zilnic. Sa se vada ca existam chiar daca sintem o minoritate, ca vrem si sintem capabili sa ne obtinem ceea ce a fost al nostru, nimic mai mult, nimic mai putin". La Botiz, Vasile Bouleanu le-a mai spus preotilor ca exista deschidere in cadrul acestor comunitati pentru sprijinirea financiara a proceselor greco-catolice satmarene. Singura conditie expusa de dinsul a fost urmatoarea: acesti bani trebuie inminati unei organizatii greco-catolice satmarene, organizatie ce trebuie constituita pina la sfirsitul acestei luni pentru ca in scurt timp sa se lanseze o campanie de sprijin financiar. De asemenea, actiunile capilor bisericesti, respectiv a mitropolitului greco-catolic Lucian Muresan si a episcopilor uniti, necesita insa o implicare si o sustinere puternica si calificata din partea laicului.

* Parchetul din Palatul Episcopiei greco-catolice din Oradea va fi restaurat de români din Chicago

Vasile Bouleanu nu a ramas indiferent nici de soarta Palatului episcopal greco-catolic din Oradea, recent retrocedat Episcopiei Unite de aici. Alaturi de alti români inimosi - aici fiind implicata in special firma "Cornell`s Floor Sanding Inc.", presedinte Cornel Birsan din Chicago - se urmareste realizarea lucrarii de restaurare si consolidare a parchetului palatului, care in prezent se afla intr-o stare proasta. La ora actuala acest parchet este o adevarata opera de arta, restaurarea lui necesitind o finantare semnificativa si o tehnologie care necesita un ajutor din exterior. De asemenea, Vasile Bouleanu a vizitat si Biserica din Oradea "Sfintul Mare Mucenic Gheorghe" - "biserica furata" dupa cum o numeste in scrierile sale regretatul parinte greco-catolic Alexandru Ratiu.

* * *

Intilnirea de la Satu Mare a fost o reusita pentru ca a deschis multe "portite" de speranta preotilor uniti satmareni. Putini sint cei care au mai crezut in redobindirea bunurilor Bisericii Greco-Catolice. Concluzia dialogului poate fi urmatoarea: conducatorii acestei Biserici trebuie sa inteleaga ca acum e momentul pentru a schimba ceva in bine pentru Biserica Greco-Catolica, ca trebuie sa ia exemplul si sa inteleaga sistemul de organizare al comunitatilor românesti din strainatate care sint dispuse sa intinda o mina de ajutor considerabila pentru aceasta Biserica. Important este ca inaintemergatorii comunitatilor greco-catolice din tara sa inteleaga schimbarea de sistem din toate punctele de vedere si sa faca "pasul inainte" pe care il urmaresc de atita vreme.

Florian Oprea
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
734939