Home : Stiri : 1998-04-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Biserica vrea politichie

14.04.1998, Cluj, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3712   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Nemultumita de politicienii romani, Biserica vrea politichie IPS Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei: "No comment"

Neputindu-ne onora cu o audienta din cauza faptului ca festivitatile legate de aniversarea a douazeci de ani de la inscaunarea sa ca Mitropolit al Olteniei l-au determinat sa paraseasca municipiul Craiova, Inalt Prea Sfintia Sa acad. dr. Nestor Vornicescu ne-a transmis punctul sau de vedere in legatura cu implicarea bisericii in politica: "Declaratia IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului facuta intr-o conferinta duhovniceasca la Alba Iulia nu o voi comenta. Consiliul Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care va avea loc in zilele urmatoare, isi va exprima oficial opinia si aceasta va fi si opinia Mitropoliei Olteniei".

INA VOINEA Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, crede ca Biserica nu poate ramine in afara vietii sociale

IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, este de parere ca, fara a face o politica partizana, Biserica trebuie sa se implice in viata sociala a comunitatii, din care, vrind nevrind, face parte si politica. "Este normal ca Biserica sa se adreseze slujitorilor ei, in sensul de a nu se angaja intr-un partizanat politic de natura sa-i puna in conflict cu unii dintre credinciosii lor, adepti ai unui partid sau altuia, sau care au alte optiuni politice, ne-a declarat IPS Nicolae Corneanu. Aceasta nu inseamna insa ca unui preot i se pretinde sa nu aiba o parere sau optiune politica si sa nu se comporte potrivit acesteia. Bisericii, prin clericii si credinciosii ei, nu-i este indiferent ce se intimpla in lume, in societate, in viata de toate zilele.

Dimpotriva, ea cere tuturor celor care o alcatuiesc sa ia parte in mod pozitiv, crestinesc, la viata obstii din care fac parte. Biserica are un cuvint de spus, astfel incit ea nu poate fi apolitica, asa cum se tem unii, nu se poate implica in partizanatul politic, cum ar vrea altii, ci ia parte la viata societatii si trebuie sa contribuie la practicarea principiilor crestine, atit in viata insilor, cit si a obstii, a tarii, a statului", ne-a mai spus IPS Nicolae Corneanu. Mitropolitul Banatului crede ca nu e bine ca preotii sa faca parte din partide politice, dar nu are nimic impotriva participarii clericilor in consilii locale sau in parlament. De altfel, IPS Nicolae isi aduce aminte ca intre cele doua razboaie mondiale, episcopii din Romania erau senatori de drept in legislativ, fara a fi insa membri ai vreunui partid politic.

TUDOR FLUERAS Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, considera ca in timpul regimului Iliescu statul sprijinea mai mult Biserica

Dupa cum deja se stie, mass-media a difuzat simbata, 11 aprilie, o stire potrivit careia Arhiepiscopul Vadului si Feleacului, IPS Bartolomeu Anania, a afirmat ca va propune Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane implicarea reprezentantilor Bisericii in viata politica, prin a recomanda electoratului o anumita formatiune politica. Referindu-se la acest aspect, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ne-a declarat, luni, 13 aprilie: "Referitor la pozitia IPS Bartolomeu Anania putem afirma ca, in aceasta etapa, Sfintul Sinod nu a analizat o schimbare de atitudine in ce priveste neimplicarea directa in sustinerea unui partid politic, dar situatia tensionata din Transilvania si atitudinea actualei conduceri, de favorizare exagerata a unei minoritati in detrimentul Bisericii majoritare, explica atitudinea IPS Bartolomeu si a ortodoxiei transilvanene care este frustrata. Nu trebuie uitat ca ortodoxia transilvana a sustinut masiv, in alegerile din 1996, actuala conducere a tarii. Exista in Sinod convingerea ca Biserica Ortodoxa Romana este insuficient sprijinita de stat, in activitatile ei, in comparatie cu ceea ce a facut pentru ea regimul Iliescu".

LIVIU CRISTEA Corneliu Vadim Tudor, PRM: "Este imperios necesar ca Biserica sa intre in viltoarea bataliei"

Atita timp cit niste detinuti de drept comun, cu caziere grele, au ajuns senatori si deputati, atita timp cit tot felul de functii importante in stat sint detinute de francmasonerie si de agenti straini, nu vad de ce una dintre cele mai vechi si mai importante profesiuni din istoria lumii nu ar fi reprezentata in parlament. La noi, la romani, traditia exista si ar trebui ca toti aceia care contesta dreptul preotilor de a face politica sa se gindeasca la marele Mitropolit al Moldovei, Sofronie Miclescu, care, daca n-ar fi facut o autentica politica nationala, colonelul Alexandru Ioan Cuza n-ar fi ajuns niciodata printul "Unirii Principatelor". De atunci, de la 1859, si pina la 1938, cei mai de seama reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe, in frunte cu Patriarhul, au fost membri ai parlamentului. Am o brosura istorica, tiparita in 1929, prin care cei opt episcopi si mitropoliti, in frunte cu Patriarhul Miron Cristea, au protestat impotriva Concordatului cu Vaticanul. Traditia se pastreaza si la fratii greco-catolici si ea a fost ilustrata stralucit de Ioan Inochentie Micu-Klein, care a renuntat de bunavoie la inalta titulatura de episcop si la rangul nobiliar de baron al Imperiului Habsburgic pentru a se duce la Viena si mai apoi la Roma, unde s-a luptat pentru drepturile politice ale romanilor din Transilvania, pina cind a ajuns muritor de foame si a fost nevoit sa-si vinda crucea de aur de la git pentru a-si cumpara piinea cea de toate zilele. In conditiile actuale, in care sint atacate institutiile fundamentale ale statului chiar de conducatorii statului (ma refer la culpabilizarea Bisericii si Armatei) si in situatia in care e primejduita chiar integritatea teritoriala a Romaniei, este imperios necesar ca Biserica sa intre in viltoarea bataliei pentru supravietuirea neamului romanesc."

MADALINA SISU Antonie Iorgovan: "Conform Constitutiei, ca institutie, Biserica nu se poate implica in politica"

Profesorul Antonie Iorgovan ne-a declarat: "Ca institutie, Biserica nu se poate implica in politica. Daca doreste sa o faca incalca automat Constitutia republicii, acest lucru fiind prevazut la articolul 8. Daca IPS Bartolomeu Anania vizeaza, ca cetatean al republicii, sa se inregimenteze in cadrul unui partid, iar Biserica este de acord cu acest lucru, atunci are dreptul de a face politica". Constitutia Romaniei nu ingradeste dreptul preotilor de a intra in politica, dar, in acest moment, se lucreaza la o lege a cultelor, care va reglementa printre altele si statutul slujitorilor Bisericii fata de viata politica, a precizat Iorgovan.

CECILIA VASILESCU Valeriu Tabara, PUNR: "Cred ca IPS Anania a facut aceste declaratii la necaz"

"Cred ca Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania a facut aceste declaratii la necaz, avind in vedere presiunile politice formidabile care s-au facut in ultimul timp in parlament (cazul senatorilor Boila sau Moisin), ori cele ale anumitor deputati sau fosti deputati, cum ar fi Tudor Dunca, parlamentari care au facut presiuni pentru adoptarea unei legi in favoarea celeilalte Biserici - cea greco-catolica. De asemenea, se resimt presiuni asupra intregii institutii, de natura politica, menite sa provoace destabilizare. De fapt, Biserica, la fel ca si Armata, sint institutii ale statului extrem de stabile astfel ca, atentindu-se la inalti ierarhi sau generali - de exemplu ca ar fi fost colaboratori ai Securitatii - se atenteaza la institutiile statului. Deci, Inalt Prea Sfintia Sa nu s-a referit la faptul ca e nevoie de constituirea unui partid, ci de a primi sprijin politic pentru Biserica Ortodoxa. Cu atit mai mult, cu cit se stie bine, Biserica Catolica si cea Reformata (gestionate de UDMR prin episcopul Laszlo Tokes) fac politica pura. PUNR este, prin urmare, de acord cu IPS Bartolomeu Anania in legatura cu apelul sau ca BOR sa fie sustinuta si politic."

NICOLETA VERA

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
18.07.2013 Biserica Greco-Catolica contes...
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Pri... citeste »

27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773287