Home : Stiri : 1999-06-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

La Rimet, greco-catolicii au renuntat la principiul Restitutio in integrum

14.06.1999, Alba, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 5028   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Pace istorica dupa 300 de ani La Rimet, greco-catolicii au renuntat la principiul "Restitutio in integrum"

La sfirsitul saptaminii trecute, la Manastirea Rimet, din Arhiepiscopia de Alba Iulia, a avut loc a treia runda de negocieri in cadrul dialogului dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica. Comisia ortodoxa a fost condusa de IPS Mitropolitul Daniel al Moldovei si Bucovinei. Comisia greco-catolica a avut in frunte pe IPS Mitropolitul Lucian-Arhiepiscop de Alba Iulia si Fagaras. Din partea Vaticanului a fost prezent Excelenta Sa, Monseniorul Francesco Pio Tamburrino. Intr-o atmosfera de vis, cum este cea a Manastirii Rimet, unde muntele "cade" pe turla bisericii si trandafirii sint infloriti peste tot in curtea manastirii, cele doua delegatii au tinut "sfat de taina" mai mult de sase ore, timp in care s-a analizat si istorica vizita a Suveranului Pontif in Romania. Vizita papala a adus o cotitura radicala in tonul discutiilor dintre cele doua parti. S-au facut evaluarea si bilantul dialogului practic pe teren al comisiilor locale. Greco-catolicii au tinut sa constate ca dialogul pentru retrocedarea bisericilor avanseaza prea incet. Slujirea alternativa in aceeasi biserica este o solutie provizorie pina se vor construi noi biserici. Cu ocazia vizitei papale s-au primit promisiuni din partea Vaticanului pentru finantarea construirii de noi lacasuri de cult. Partea ortodoxa a precizat, la rindul ei, ca se vor cauta impreuna alte resurse de finantare pentru noile lacasuri de cult. Greco-catolicii au facut publica, pentru prima oara de la inceputul dialogului, lista minimala a pretentiilor lor legate de bisericile care trebuie retrocedate si a acelora unde solicita efectuarea de slujbe alternative.

Lista pretentiilor minimale cuprinde 160 de biserici si 70 de imobile

Astfel, din totalul de 160 de biserici cerute pentru retrocedare, 52 sint in Eparhia Alba Iulia, 10 in Eparhia de Oradea, 32 in Eparhia Cluj-Gherla, 37 in Lugoj, 29 in Maramures. Pentru slujire alternativa s-au solicitat 222 de biserici din care 75 in Episcopia de Alba Iulia-Fagaras, 43 la Oradea, 35 la Cluj-Gherla, 10 in Eparhia de Lugoj si 59 in Maramures si Satmar. Imobilele solicitate pentru retrocedare sint in numar de 70, din care in Eparhia de Alba Iulia si Fagaras 32, Cluj-Gherla 12, Eparhia de Lugoj 19, iar in Maramures 7 imobile. Majoritatea imobilelor sint case parohiale si protopapiale. cum, mai mult ca niciodata, accentul in discutii s-a pus pe realizarea dialogului local, cooperarea si intelegerea dintre cele doua biserici. Intrebati fiind de termenul de realizare a cererilor minimale, Inaltii Ierarhi au raspuns: "Incepe Mileniul III si este lung, si cu Duhul lui Dumnezu le vom realiza si indeplini. Cautam mijloace financiare pentru construirea de noi lacasuri si pentru unii, si pentru altii". (IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei). "Am renuntat la «Restitutio in integrum», ceea ce este un pas imens in dialogul purtat. Timp de citeva generatii de acum incolo vom trai in lumea dialogului de apropiere intre bisericile noastre. Acolo unde progreseaza dialogul vom retrage actiunile judecatoresti". (Florentin, Episcop Auxiliar de Gherla-Cluj). Cert este ca, la finalul dialogului, in afara PS Iustin, Arhiereu-Vicar de Maramures si Satmar (ortodox) si PS Ioan, Episcop de Maramures (greco-catolic), care au plecat ca din pusca, suparati (cel putin la prima vedere), toti ceilalti ierarhi s-au imbratisat si erau surizatori, dispusi sa faca declaratii presei si dovedind multumirea pentru progresele facute in cadrul dialogului. "Timpul si Dumnezeu le va realiza pe toate", a afirmat IPS Bartolomeu, Arhiepiscop de Vad, Feleac si Cluj. Urmatoarea runda a dialogului va avea loc pe teren greco-catolic, la Oradea, in data de 4 noiembrie 1999.

La Mihalt judetul Alba Primarul Cirnat vrea parohie greco-catolica pentru "ficiorul" moasei din sat

Si pentru ca ceea ce se discuta la virfurile ierarhiilor celor doua biserci este acum sub semnul intelegerii (cel putin formale) si al dialogului (la propriu), am fost curiosi in ce fel se manifesta aceasta schimbare de ton acolo jos, la nivelul unei parohii unde acum doua sau trei luni a fost nevoie de prezenta scutierilor si jandarmilor pentru a calma spiritele in Postul Pastelui. Parohia Mihalt din Arhiepiscopia de Alba Iulia este situata la 20 km de Blaj, si alti 20 fata de Teius. Comuna bogata, cu peste patru mii de suflete. Despre Mihalt se spune ca este comuna cu cel mai mare numar de tractoare din Romania: peste 160. Aici, de cind se stiu, satenii nu s-au certat si nu s-au batut niciodata decit cu ungurii sau austriecii ori s-au mai paruit putin pe motive de pamint si mostenitori. Dar din 1996 a aparut in sat saminta de scandal. Motivul a fost si ramine "biserica din Jos" care poarta hramul Preasfintei Treimi. Biserica, spun greco-catolicii, a fost construita de greco-catolici in anul 1884. Din 1948, credinciosii uniti din sat au trecut cu catel, purcel, biserica si preotul Barna la ortodoxie parte siliti, parte de buna voie. Din 1996, dupa alegeri, au inceput ciriielile in sat. S-a format un comitet de initiativa care a adunat semnaturi (vreo suta) si au mers la Blaj ca sa trimita preot greco-catolic si sa li se faca parohie. Prompta, Episcopia Greco-Catolica a Blajului il trimite, in 1997, pe parintele Radu Stejar. Primarul Mihai Cirnat (botezat ortodox si care se declara catolic) a mers personal la Blaj promitind marea cu sarea. Cind a venit parintele Radu (23 de ani atunci), in sat nu avea nimic. Cu chiu, cu vai a gasit o camera cu chirie. Slujbele a inceput sa le tina la scoala, in salile de clasa. Insa socoteala de la Blaj nu se potrivea cu cea din Mihalt. Ioc biserica, ioc casa parohiala, ioc credinciosi. Numai vreo 25-30 de persoane (dupa spusele parintelui Stejar) vin regulat la slujbele de la scoala.Atunci, comitetul de initiatori si-a spus: "Nu avem biserica? Facem rost. Nu avem casa parohiala? Facem rost! De unde? De la ortodocsi!". Numai ca nu prea au avut cu cine sta de vorba. Preotul Decean s-a facut foc si para: "Cum sa-mi luati voi frumusete de biserica la care a muncit pentru renovare si noua pictura in fresca toata parohia cu exceptia grupului de initiativa?". Adio discutii, adio tratative! Si a inceput bilciul.

In acest an, de Postul Mare, in fiecare duminica "comitetul" "iesea la protest" in fata bisericii si imediat apareau jandarmii ca din pamint. Da-i cu injuraturi de mama de ambele parti, mai o imbrinceala, mai o chiuitura flacaiasca precum in Apuseni. Se termina slujba, se incercau tratative cu popa ortodox. Acesta impreuna cu cantorul Teodor Bobitan (botezat catolic si declarat clar ortodox) tineau zdravan stilpul parohiei si le dadeau papucii vajnicilor "stricatori de biserica (Bobitan). Ambii preoti intrebati fiind cine aducea jandarmii au raspuns la unison: "Primarul Cirnat!". Dupa Pasti si vizita Papei, lucrurile s-au potolit ca prin minune. Toata lumea a stat cuminte asteptind hotaririle de sus. Pina una alta, preotul Stejar s-ar multumi cu slujire alternativa si cu doar doua camere din noua cite are casa parohiala (unde sa stea cu sotia). (In listele inaintate la Rimet, pentru Mihalt greco-catolicii cer retrocedarea bisericii si casa parohiala). Cind a auzit ca abia s-a inaintat lista si ca urmatoarea intilnire la virf intre ortodocsi si greco-catolici are loc la Oradea, tocmai in noiembrie, a exclamat: "Intilnirea e intirziata. Se termina campionatu'!" "Moara Vaticanului macina bine, dar ne macina pe noi!".

Incercind sa aflam dedesubturile fervorii religioase pentru biserica greco-catolica, am ramas cu gura cascata. Intrebat separat fiecare preot din ce cauza a aparut ideea parohiei greco-catolice, ambii "au aratat cu degetul" personajul-cheie: moasa satului - Otilia Breaz si familia sa. Povestea sta cam asa (dupa cum o spune preotul ortodox si confirmata si cel greco-catolic): Moasa Otilia are un "ficior care-o dat la scoala de popi ortodocsi di tri ori s-o chicat. O mai dat si la cei catolici s-acolo o intrat. Acu' tre' sa termine si moasa vre' sa-l aduca in sat". Pentru ca sa-l aduca pe feciorul iubit in sat trebuie sa aiba parohie. Pentru o parohie noua nu sint bani. "Atunci l-o bagat pe popa Stejar la inaintare, pina termina odorasul mamei. Sa ia parohia «din Vale» si casa parohiala". Cind termina facultatea, Breaz junior vine la mama, si popa Stejar (care tot vrea el sa intre in invatamint) pleaca din comuna. Si uite asa mama are feciorul linga ea. Intrebat cum se simte cu o asemenea atmosfera in sat, parintelui Stejar i-a scapat, fara voia sfintiei sale, o remarca amara: "Ca un jolly joker". Cert este ca lumea asista la acest bilci care ii are ca protagonisti pe preotul ortodox si comitetul de initiativa asteptind sa se limpezeasca apele intr-un fel. Cei care s-au declarat greco-catolici pe lista prefera sa plateasca contributia la biserica ortodoxa si sa mearga la slujbele parintelui Decean. Cei 25-30 de "rebeli" asteapta hotariri de la Blaj. Parintele Stejar isi blestema zilele cu asa parohie. Parintele Decean nici nu vrea sa auda de "schisma in ograda" sfintiei sale, si la dialoguri bombane si este ferm pe pozitie. Cum vor evolua lucrurile la Mihalt numai Dumnezeu si ierarhii celor doua biserici mai pot sti, ca enoriasii nu mai stiu ce sa zica.

CORNELIU CIOCAN, LUCIAN DOBRATER

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Biserica Seminarului greco-cat...
In dimineata zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa "Sfantul Gheorghe" din Oradea a retroc... citeste »

31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3789576