Home : Stiri : 1999-09-13
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Patriarhul protesteaza fata de hotarirea guvernului prin care Bisericii Ortodoxe Romane i se refuza statutul de Biserica Nationala

13.09.1999, Bucuresti, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 3796   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Hotarirea Guvernului Romaniei de a respinge articolul din proiectul Legii Cultelor referitor la statutul Bisericii Ortodoxe ca Biserica Nationala a generat cele mai variate proteste. La numai citeva ore dupa aflarea vestii despre hotarirea guvernului, PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis un comunicat extrem de acid. "Constatam cu uimire ca se incearca contestarea caracterului national al Bisericii Ortodoxe Romane, statut pe care aceasta l-a dobindit de-a lungul a aproape 2000 de ani de viata crestina pe acest pamint. Nedumerirea noastra este cu atit mai mare, cu cit recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane ca Biserica Nationala nu implica un statut privilegiat fata de celelalte confesiuni religioase prezente in aceasta tara". Scrisoarea deschisa adresata primului-ministru Radu Vasile de catre Patriarh este un semnal ca relatiile dintre biserica si putere s-au racit considerabil. In pofida faptului ca sfintele canoane interzic activitatea politica a bisericii, aceasta are un cuvint greu de spus in "problemele cetatii". Biserica Ortodoxa, in ciuda tuturor aparentelor, dispune de o adevarata armata electorala, preotul fiind prezent pina si in cel mai amarit sat. In afara de evenimentele din decembrie 1989, puterea reala a Bisericii Ortodoxe s-a vazut in alegerile din 1996, cind in pastorala sa Patriarhul a rugat credinciosii sa voteze impotriva ateilor, facind o aluzie mai mult decit evidenta la Ion Iliescu. O data cu schimbarea puterii politice, unii membri ai Sfintului Sinod au jubilat la gindul ca "au venit la putere ai nostri" si chiar au cerut alegerea lor ca senatori de drept in Parlamentul Romaniei.

Fundamentalistii din Sinod ameninta ca vor trece de partea opozitiei

Desi primul-ministru este crestin ortodox, hotarirea guvernului a dus la amplificarea unor certuri mai vechi din cadrul Sfintului Sinod. Respingerea articolului din proiectul Legii Cultelor privind statutul de Biserica Nationala a dat apa la moara sinodalilor care cer de ani intregi un razboi impotriva taranistilor care sint, in cea mai mare parte, greco-catolici, adica "vinduti papistasilor". Desi incearca sa mentina un echilibru, Patriarhului i se reproseaza in prezent ca a acceptat cu prea mare usurinta vizita Papei, ca a facut tot ce i-a cerut actuala putere politica, in timp ce Biserica este tratata ca o ruda saraca. Fundamentalistii din Sfintul Sinod au propus, la un moment dat, prin vocea arhiepiscopului de Cluj, IPS Bartolomeu Anania, crearea unui partid politic sau sprijinirea unuia care sa "apere drepturile Bisericii stramosesti". Hotarirea guvernului, inaintea alegerilor, nu face altceva decit sa impinga Biserica Ortodoxa in bratele opozitiei care, "atunci cind era la putere, macar ne lasa in pace si chiar daca nu ne iubea, ne ajuta cind aveam nevoie", dupa cum ne-a declarat un membru al Sfintului Sinod.

Alexandru Cistelecan: "Asta induce ideea ca numai cine face parte din Biserica Ortodoxa face parte din natiune"

Ca biserica autocefala, Biserica Ortodoxa a fost confundata, de multe ori si pe buna dreptate, de majoritatea istoricilor, cu statul. Ideea de Biserica Nationala apare pentru prima oara in Constitutia din 1923, iar primul patriarh roman, Elie Miron Cristea, scrie in memoriile sale, publicate de curind de editura "Dacia" din Cluj, ca «ajunsi la paragraful bisericii, a cultelor 21/23, eu am aratat ca dorinta congresului delegatilor clerului nostru tinut la Bucuresti este de a se mentine textul cu biserica "dominanta" (...) Toti doreau sa introduca biserica unita». Dupa multe discutii, Biserica Ortodoxa si cea Greco-Catolica au fost recunoscute drept biserici nationale, cu specificare expresa ca are intiietate cea ortodoxa, fiind "dominanta". A exandru Cistelecan, un atent observator al vietii religioase, considera ca pretentia Bisericii Ortodoxe de a avea un statut privilegiat fata de alte culte nu face altceva decit sa repuna pe tapet ideea filosofului Nae Ionescu ca numai un ortodox poate fi roman: "Fara indoiala ca Biserica Ortodoxa are traditie si este dominanta, dar daca printr-o lege este numita Biserica Nationala, ea capata un privilegiu fata de celelalte culte. Implicit, toate celelalte culte devin tolerate, alogene. Asta induce ideea ca numai cine face parte din Biserica Ortodoxa face parte din natiune. Ideea lui Nae Ionescu nu mai este de mult valabila, natiunile fiind in prezent multiconfesionale".

PS Teofan: "Sintagma de Biserica Nationala nu aduce beneficii sau privilegii"

In afara comunicatului PF Teoctist, si alti clerici de marca au luat atitudine fata de proiectul Legii Cultelor. Astfel, PS Teofan Sinaitul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, considera ca "Biserica Ortodoxa este biserica majoritatii populatiei acestei natiuni, prin aceasta neinsemnind ca celelalte comunitati religioase nu se bucura de aceleasi indatoriri. Sintagma de Biserica Nationala nu aduce beneficii sau privilegii speciale pentru Biserica Ortodoxa".

Parintele prof.dr. Isodor Martinica: "Sigur ca sint lezat"

Reprezentantul Bisericii Greco-Catolice, denumita in Constitutia din 1923 drept Biserica Nationala, parintele prof. dr. Isodor Martinica, decan al Facultatii de Teologie Greco-Catolica a declarat agentiei Mediafax: "Cuvintul nationala vine de la natiune. Deci, toti romanii care fac parte dintr-o Biserica sau alta fac parte dintr-o Biserica Nationala, pentru ca este Biserica romanilor. Deci, eu sigur ca sint lezat cind aud sau cind voi auzi ca, sa spunem, un vecin de-al meu face parte dintr-o Biserica Nationala si eu nu fac parte din Biserica Nationala. Nu sint roman? Strabunii mei nu sint romani?".

Istoricul Daniel Barbu: "Ar fi o eroare care ar deservi Biserica Ortodoxa"

Cunoscutul istoric Daniel Barbu considera ca: "Biserica Ortodoxa are fundamental dreptate cind spune ca ocupa un loc eminent in istoria poporului roman. Ea insa nu poate cere sa fie «discriminata pozitiv» in calitate de biserica majoritara intr-o tara in care «discriminarea pozitiva» a minoritatilor este sistematic refuzata. Nu este vorba despre o simpla recunoastere simbolica a unor merite pe care, de fapt, nu le contesta nimeni, ci despre obtinerea unui statut privilegiat. Intr-o societate democratica, asemenea privilegii nu pot fi nici concepute, nici acordate. Numai minoritatile (etnice, confesionale sau de alta natura) se pot, eventual, bucura de protectia unor garantii speciale. Majoritatile de orice fel nu au nici nevoie, nici dreptul sa ceara protectii legale suplimentare. In plus, in chestiunile religioase, constitutionalismul modern refuza orice reglementare. Ar fi, deci, o eroare care ar deservi in primul rind Biserica Ortodoxa ca intr-un domeniu atit de delicat legea sa introduca distinctii, diferente si ierarhii".

FLORIAN BICHIR: Biserica Ortodoxa Romana crede ca pretentia sa nu e aberanta

La discutiile intre cele 14 culte oficiale din Romania chestiunea "Bisericii Nationale" a fost una dintre cele mai disputate, pe parcursul celor 10 ani de discutii fiind in multe momente conditia obligatorie de continuare a dialogului. In forma finala, proiectul continea ca un punct esential titularizarea Bisericii Ortodoxe ca fiind Biserica Nationala. Cea mai apriga contestatoare a acestui articol este Biserica Greco-Catolica. Biserica Ortodoxa Romana considera ca pretentia sa nu este aberanta deoarece sint numeroase state in lume unde o biserica sau un cult este declarat "national". Grecia ar fi un exemplu. Grecii au facut in asa fel incit timp de 160 de ani de la obtinerea independentei au "purificat religios" toata tara, la ora actuala 99% din populatia Greciei fiind ortodoxa. Orice incercare de prozelitism sau de misionariat din partea altor Biserici sau religii a fost exclusa. O alta tara unde Biserica Ortodoxa este Biserica Nationala este Rusia. In lumea catolica, Polonia nici nu discuta faptul ca Biserica Catolica nu ar fi Biserica Nationala. La fel se intimpla in Italia, Spania si in multe altele. Suedia, spun fundamentalistii ortodocsi, este tara in care protestantismul este ridicat la nivel de Biserica Nationala. In lumea islamica este clar definit rolul religiei musulmane in viata statului, existind state religioase ale caror principii sint fundamentate pe credinta in Alah (Iranul, de exemplu).

ULTIMA ORA: Teoctist i-a transmis lui Diaconescu ca este in greva

Patriarhul Teoctist nu a participat ieri la sfintirea bisericii din comuna natala a lui Ion Diaconescu, Botesti, judetul Arges. Surse PNTCD ne-au declarat ca, desi fusese invitat si trebuia sa conduca slujba, Prea Fericitul Parinte i-a transmis liderului taranist ca este in greva. El protesteaza astfel, desi nimeni nu a exprimat acest lucru in mod explicit, fata de nerecunoasterea de catre guvern a caracterului national al Bisericii Ortodoxe Romane. Simbata, vicarul patriarhal, PS Vicentiu Snagoveanu, a protestat fata de decizia guvernului. Nici unul dintre cei trei conducatori ai statului roman, Emil Constantinescu, Radu Vasile si Ion Diaconescu, prezenti la slujba de la Botesti, nu a comentat decizia Patriarhului.

CRISTIAN OPREA

Comentarii
21.04.2008 Biserica Nationala de Ioan Marinoiu
Nu dupa majoritate, ci dupa fapte, o biserica poate fi "nationala". Biserica ortodoxa majoritara nu a facut numic pe plan social, scoli parohiale, spitale, gradinite pt. copii, camine de batrani. Cultura a bisericii ortodoxe s-a limitat la rugaciuni, parastase si pomeni de aceia muntenii si moldovenii sunt saraci cu duhul, fiind saraci cu duhul saraci sunt si material. Biserica tot ortodoxa latina, cei-i zice Unita cu Roma, cu occidentul civilizatia daca vreti Greco-Catolica de numai 3 milioane de credinciosi prin scoli, liceie de baieti si fete a trezit in sufletul tineretului roman din Transilvania dar si din Tarile Romane dragoste de neam si de "unire nationala". Prin "Marsiliezaz" romanilor
Desteapta-te Romane..scrisa de Pr.Prof. greco-catolic Andrei Muresanu. Trimis de Blaj la Brasov sa-i invete pe romani carte, unde si moare, drept recunostinta.

Recunostinta ortodoxa evident brsaovenii nu au vrut sa-l imormanteze in cimitirul lor. A intervenit Mitropolitul Andrei Saguna care le-a spus "Prostilor imormanatil" Apropo, de la 1848 romanii majoritari ortodocsii greco-slavoni tot canta "Desteapta-te" si tot nu me-am desteptat. Culmea, Romania
a fost primita in NATO si UE, Imnul National este Desteapta-te dar in zadar, nimic nu se misca la noi, Cei care vor ca Biserica ortodoxa sa fie numita Biserica "Nationala" nu a facut nimic pentru acest neam. Romania Mare, Moderna au faurit-o romanii Greco-catolici ca drept recunostinta, a fost desfiintata, iar episcopii preotii si enoriasii greco-catolicii nu au voie sa fie imormantati in cimitirile lor, de catre preotii ortodocsi educati in spiritul urelor si a lacomiei in Gredina Ortodoxa a Maicii Domnului sub inaltul patronaj al PF Teoctist. Cand ne vom trezi si noi romanii sa stim ca suntem un popor de neam latin. Ca am primit crestinismul de la Roma. Ca 1000 de ani de Biserica catolica si de Biserica ortodoxa incepand din anul 451 care de fapt a fost prima erezie crestina.

Sa speram ca romanii plecati peste granita intelecuali, muncitori si capsunari lucrand in ocidentul catolic se voi intreba de ce catolicii sunt bogati muncim la ei. De ce Catolicii sunt peste 1.2 miliarde de credinciosi Condusi de un singura persoana Papa (aceasta insenma unitate. si de otodocsi sunt numai 173 de milioane condusi de "n" patriarhi, care inseamna dezbinare, nu pentru Cristos pentru credina ci pentru lux si avere ca enoriasii sunt saraci ca soarecii din biserica.nu conteza.

Romane trezeste-te!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773321