Home : Stiri : 2005-01-25
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Scrisoare deschisa prefectului de Satu Mare

25.01.2005 - Greco-Catolica.org Afisari: 2788   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

MEMORANDUM CATRE STATUL ROMAN AL CREEDINCIOSILOR GRECO-CATOLICI
DIN ROMANIA SI INTREAGA LUMEPrefectura Judetului Satu Mare
Municipiul Satul Mare,
Romania

25 ianuarie 2005

Domnului Prefect Radu Bud,

 

Stimate Domnule Prefect,

Spre totala noastra surprindere, ca reactie a unei intalniri absolut legale si deschise, cu caracter consultativ pe tema procesului de retrocedare a proprietatilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, care a avut loc la Botiz, in incinta Bisericii Sfiintii Apostoli Petru si Pavel, presa din Satu-Mare este asaltata de reactii total neavenite din partea unor "ramasi anonimi" reprezentanti ai Bisericii sora Ortodoxa Romana.

Din multe motive, inclusiv respectul pentru Romania ca Stat de Drept, am preferat sa nu raspundem direct sau in presa acestor provocari si de aceea, prin prezenta scrisoare, incercam sa deschidem un canal de comunicatie legal, deschis si la lumina zilei cu Prefectura locala.

Persoane si grupuri de persoane care au trimis reactii spre publicare in ziarul "Informatia Zilei" de Satu-Mare, dar care nu au ezitat sa faca si declaratii in fata camerelor de televiziune, agita credinciosii din ambele culte si creeaza o total nedorita atmosfera contrara legii, dar, mai ales, contra unei rezolvari drepte a problemei retrocedarii proprietatilor confiscate de Statul comunist de la Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, in 1948.

Specific, suntem total socati de insinuarile si acuzatiile legate de evenimente care ar fi avut loc in 1700 cand actualul teritoriu al Transilvaniei se afla sub controlul unui imperiu care a incetat sa mai existe, fiind ignorate realitatile crearii Romaniei Moderne la momentul Marii Uniri din 1918, precum si Constitutia din 1923. Mai grav, observam cu durere cum credinciosii ortodocsi sunt indemnati de aceste grupari sa creada ca Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, ar ataca prin revendicari absolut legale existenta Bisericii Ortodoxe Romane.

Nimic mai gresit si, mai ales, nimic mai lipsit de orice simt al realitatii.

Toate aceste actiuni, inclusiv ignorarea actului Marii Uniri de la 1918, cand fara contributia celor doua Biserici surori unirea nu ar fi putut avea loc, reprezinta in opinia noastra un grav act de agresiune morala si politica contra Romaniei ca Stat de Drept, contra continuitatii ca Stat a Romaniei si, mai ales, o grava incalcare a drepturilor omului.

Prin prezenta, domnule Prefect,

Va rog sa inregistrati protestul nostru, dar si totala noastra deziluzie ca in Romania anului 2005, un stat liber, membru in NATO si pe punctul de a deveni membru in UE, mai pot exista astfel de vederi agresive, ostile Statului de Drept.

Folosesc aceasta ocazie si imi exprim dorinta de a ajuta atat Prefectura cat si oricare alta functiune a Statului Roman in rezolvarea acestui conflict total nedorit intre cele doua culte.

Indiferent unde traim, pe ce meridian al pamantului ne aflam, darul pe care l-am primit prin nastere, acela de roman, ne cheama prin sangele ce ne curge in vine si prin credinta, sa nu ignoram nedreptatea, ura si ruperea de neam in tara unde ne-am nascut.

Cu sinceritate,

Vasile Bouleanu .
Purtator de cuvant pentru "Memorandumulul catre Statul Roman al Credinciosilor greco-catolici din Romania si din intreaga lume"

Si noi suntem romani!
http://www.greco-catolica.org/memorandum

v_bouleanu@yahoo.com
+1-847.962.3102

8018 Kildare
Skokie, Illinois 60076
U.S.A.

© Greco-Catolica.org
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

18.07.2013 Biserica Greco-Catolica contes...
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Pri... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
734623