Home : Stiri : 2007-07-30
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Patriarhul Teoctist a murit

30.07.2007, Bucuresti, RO - HotNews.ro Afisari: 3228   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Patriarhul Teoctist
Patriarhul Teoctist
Patriarhul Teoctist a murit luni, dupa ce a fost operat la prostata, la Insitututul Oncologic Fundeni. Pe parcursul zilei, vestile venite dinspre spital erau imbucuratoare. Potrivit medicilor, decesul a survenit in urma unor complicatii cardiace, la ora 17.00, pe fondul unor suferinte mai vechi de acest gen. Interventia chirurgicala nu a fost una de urgenta, ci programata. Patriarhul avea 92 de ani si era in functie din 1986.

Patriarhul Teoctist a fost operat endoscopic, fiindu-i indepartat un adenom (tumoare glandulara benigna, constituita din celule epiteliale) care a fost trimis la analize suplimentare.

Medicii Spitalului Fundeni au declarat ca decizia de a se opera in Romania a apartinut Patriarhului si ca operatia propriu-zisa a fost o reusita. Complicatiile care au dus la deces, la doua ore si jumatate dupa operatie, sunt puse pe seama varstei inaintate a pacientului si a starii de oboseala in care se afla.

Medicii urologi spun ca in ultimele saptamani, din cauza suferintei cauzate de adenom, Patriarhul se trezea in fiecare noapte din jumatate in jumatate de ora, fiind epuizat fizic.

Patriarhul Teoctist s-a internat la Institutul Oncologic Fundeni duminica, in jurul orei 17.00.

Biografie

Patriarhul Teoctist s-a nascut pe 7 februarie 1915, in satul Tocileni din judetul Botosani, sub numele de Toader Arapasu. A fost al zecelea venit pe lume dintr-o familie cu 11 copii.

Primul contact cu biserica a avut loc in 1928, cand a intrat la Schitul Sihastria Voronei apartinand de Manastirea Vorona. A inceput studiile de profil la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt in 1931 si le-a continuat la Manastirea Cernica, pana in 1940.

Si-a luat numele de Teoctist in 1935, la tunderea in monahism la Manastirea Bistrita din judetul Neamt.

In 1940 s-a inscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti, pe care o absolva in 1945 si se muta la Iasi.

Doi ani mai tarziu i se retrage rangul de arhimandrit din cauza pozitiilor procomuniste exprimate in public.

Isi incepe ascensiunea in Biserica Ortodoxa cu ajutorul lui Justinian Marina, perceput la fel, ca un apropiat al comunistilor si instalat patriarh in 1948.

In calitate de episcop-vicar patriarhal, PS Teoctist a fost secretar al Sfantului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din Bucuresti (1950-1954) si a condus diferite sectoare din cadrul Administratiei Patriarhale. In perioada 1954-1962, a condus cancelaria Arhiepiscopiei Bucurestilor.

In 1962 este ales episcop al Aradului, iar un an mai tarziu de episcop de Detroit, astfel ca Sfantul Sinod ii acorda rangul de arhiepiscop.

In 1973 este ales Arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei, iar patru ani mai tarziu arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei Devine loctiitor de patriarh in 1986, dupa moartea lui Iustin Moisescu.

La 9 noiembrie 1986 este ales in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind intronizat la 16 noiembrie 1986 in Catedrala Patriarhala din Bucuresti de catre mitropolitii tarii, Antonie al Transilvaniei, Nestor al Olteniei si Nicolae al Banatului, in prezenta membrilor Sfantului Sinod, a patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de Stat.

Activitatea sa in calitate de patriarh inainte de 1989 a fost contestata de nenumarate ori datorita pasivitatii cu care a privit BOR demolarea bisericilor de regimul ceausist.

A sustinut ca a incercat sa se retraga din pozitia de patriarh in ianuarie 1990, din cauza puternicelor contestatii din motive politice si ca a revenit asupra deciziei la cererea clericilor din toata tara.

Cea mai concreta acuzatie de colaborare cu fostul regim i-a fost adusa anul trecut de Stejarel Olaru, care a declarat intr-o dezbatere televizata ca “dovezile pe care le-am gasit pina acum, si care sint sumare, indica faptul ca patriarhul Teoctist a fost cel putin un agent de influenta al Securitatii.

Un agent de influenta este o persoana folosita intr-un context sau altul pentru a impune o idee, un scenariu, pentru a influenta, practic, opinia publica”.

Printre cele mai importante realizari ale Patriarhului Teoctist se numara organizarea primei vizite a unui Papa catolic intr-o tara majoritar ortodoxa. Papa Ioan Paul al II-lea s-a aflat in Romania in 1999.

Comentarii
03.03.2010 Patriarhul Teoctist. de Ioan Marinoiu ,ortodox, veteran de razboi
Primul ministrul al Radu Vasile, catolic, la invitat Pa Sf Parinte Papa Ioan Paul al II in vizita istorica in Romania. Spun vizita istorica pentru ca, prin aceasta vizita, Romania a intrat spiritual in lumea civilizata occidentala, pana la aceasta vizita spiritual, "Romania era nimeni in drum" Marele merit a Patriarhului Teoctist a fost acela ca s-a opus ca Sf Parinte sa se roage in Catedrala cu adevarat a Neamului care a fost si va fii, Blajul De ce mintiti domnilor cu nerusinare. Minciuna dezonoreaz, minci-una care dezonoreaza peste 20 de mil. de credinciosi romani. Catedrala care in doi ani trebuia sa dispara din inalt ordin al KGB-stului Alexei al Rusilor. venit in vizita in Romnia ierarhii romani impreuna cu Primul Ministri Petru Groza, inruniti la Cluj in 1948, Groza impreuna cu Patriarhul,
si cu soborul de ierarhi romanas slugi plecate greco-slavismului rusesc
i-a saruta cioboatele, O mostenire a Bisericii greco-slave lasata romanilor este a nu ava coloana vertebrala de a fi pupicurist,cuvant folosit de un critic al meu.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

28.11.2013 Biserici greco-catolice recupe...
Nota: daca aveti date despre o biserica greco-catolica dupa Revolutie va rugam sa postati un comenta... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773317