Home : Stiri : 2007-10-16
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Declaratia comuna de la sfarsitul intalnirii Comisiei Mixte de dialog catolic-ortodox de la Ravena

16.10.2007, Ravena, IT - Greco-Catolica.org Afisari: 7178   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

Prezentam in randurile ce urmeaza textul declaratiei comune facute la finalul intalnirii Comisiei Teologice Internationale de Dialog Catolic-Ortodox care a avut loc la Ravena, Italia, in perioada 8-14 octombrie anul curent.

* * *

Cea de a zecea intalnire a Comisiei Teologice Internationale de Dialog intre Biserica Catolica si Ortodoxa a avut loc la Ravena, Italia, un oras marcat de monumente istorice si artistice, multe din perioada bizantina. Intalnirea a avut loc in perioada 8-14 octombrie 2007, gazduita fiind cu generozitate de Arhidieceza de Ravena-Cervia.

Douazeci si sapte dintre cei treizeci de membri catolici (cardinali, arhiepiscopi, episcopi, preoti si teologi laici) au fost prezenti. Membri ortodocsi (mitropoliti, episcopi, preoti si teologi laici) au reprezentat Patriarhia Ecumenica, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Antiohiei, Patriarhia Ierusalimului, Patriarhia Moscovei, Patriarhia Serbiei, Patriarhia Romaniei, Patriarhia Georgiei, Biserica Ciprului, Biserica Greciei, Biserica Poloniei, Biserica Albaniei, Biserica Cehiei si Slovaciei, Biserica Finlandei si Biserica Apostolica a Estoniei. Reprezentantii Patriarhiei Bulgariei nu au putut participa la intalnire.

Comisia si-a desfasurat activitatea sub directia a doi co-presedinti, Cardinalul Walter Kasper si Mitropolitul Ioan de Pergamon, ajutati de doi co-secretari, Mitropolitul Gennadios de Sassima (Patriarhia Ecumenica) si Monseniorul Eleuterio Fortino din partea Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestine.

Sesiunea a inceput in Basilica Sfantul Apolinarie din Classe in seara zilei de 8 octombrie cu celebrarea Vesperelor, prezidate de catre Arhiepiscopul de Ravena, Giuseppe Verucchi, urmate apoi de o rugaciune din partea membrilor ortodocsi.

In cavantul adresat celor prezenti, Arhiepiscopul de Ravena a afirmat: “Suntem fericiti ca sunteti aici. Va asiguram de rugaciunile a doua comunitati contemplative, ale preotilor si comunitatilor parohiale. Cat timp sunteti ocupati cu dialogul, cautand calea care ne va duce mai aproape de comuniune totala, nu va vom disturba, insa va vom imbratisa cu afectiunea si rugaciunile noastre.

Comisia a fost primita la prefectura de catre prefectul Floriane De Sanctis, care si-a exprimat speranta ca “dorinta pentru dialog, de a intelege si a fi inteles, care caracterizeaza Comisia Mixta poate fi un semn pe care l-am putea copia in viata noastra de zi cu zi”. De asemenea, prezent la aceasta intalnire a fost si primarul orasului, presedintele regiunii si presedintele provinciei, impreuna cu alte autoritati civile.

Tema de lucru a comisiei a fost “Consecintele Ecleziologice si Canonice ale Naturii Sacramentale a Bisericii: comuniune ecleziala, conciliaritate si autoritate in Biserica”. Studiul a inceput deja la precedenta sesiune de la Belgrad, din perioada 18-25 septembrie 2006, pe baza unei schite elaborate de Comitetul Mixt de Coordonare al Comisiei la Moscova in 1990, dar care nu fusese inca discutat in sesiune plenara. Pe durata acestei intalniri studiul a fost finalizat iar la sfarsit s-a semnat un document aprobat de ambele parti. Documentul ofera o baza solida pentru munca viitoare a comisiei.

Pe durata primei zile a intalniri, dupa cum este obiceiul acestei comisii, membri romano-catolici si ortodocsi s-au intalnit seperat pentru a-si coordona activitatea. La intalnirea ortodoxa, delegatia Patriarhiei Moscovei a prezentat o decizie a respectivei Biserici de a se retraga de la intalnire datorita prezentei delegatiei Bisericii Estoniene, declarata “autonoma” de catre Patriarhia Ecumenica, un statut nerecunoscut de Patriarhia Moscovei. Retragerea delegatiei Patriarhiei Moscovei s-a intamplat in ciuda faptului ca Patriarhia Ecumenica, de comun acord cu ceilalti membri ortodocsi, a oferit o solutie de compromis, recunoscand faptul ca Patriarhia Moscovei nu recunoaste autonomia Bisericii Estoniei.

Tema pentru noua sesiune plenara va fi: “Rolul Episcopului Romei in comuniunea Bisericii din primul secol”.

Locul si data pentru urmatoarea intalnire va fi decisa la o data ulterioara.

Cea de a zecea sesiunea s-a sfarsit cu rugaciune. Sambata, 13 octombrie, membrii catolici au celebrat Sfanta Liturghie in Catedrala din Ravena, in prezenta membrilor ortodocsi. Duminica, 14 octombrie, membrii ortodocsi au celebrat Sfanta Liturghie in Basilica Sfantul Vitalis, in prezenta membrilor catolici. Ambele celebrari s-au bucurat de prezenta Arhiepiscopului de Ravena insotit fiind de membri ai clerului si laicilor din Ravena.

Intalnirea Comisiei Mixte a fost marcata de un spirit de prietenie si colaborare increzatoare. Membri comisiei au apreciat foarte mult ospitalitatea generoasa a Arhiepiscopiei de Ravena, si au afirmat cu tarie continuarea dialogului la rugamintile credinciosilor.

Ravena, Italia, 14 octombrie 2007

Text preluat si adaptat dupa versiunea in engleza furnizata de site-ul www.zenith.org

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
13.12.2007 Dialogul sanatos si sincer e mereu un cîstig... de Cieneo
Imbucuratoare aceasta intilnire din anul in curs, intilnire umbrita de pretentiile nefondate si mai ales nerealiste ale Patriarhiei Moscovei, dar se vede treaba ca ierarhii B O Ruse nu intrevad inca iesirea din comunism, lucru cert si pentru alte paliere ale vietii sociale si politice ale Federatiei!

Cit despre relatiile practicate in ecumenismul crestin imi vine in minte pretioasa contributie a regretatului preot ortodox I Bria, remarcabil teolog, mai mult decit D-tru Staniloae, imi pare, si luptator sincer pentru democratizarea raporturilor dintre Bisericile locale crestine.

Interesanta mi se pare si revelatia personala, daca mi se permite aceasta mica exagerare terminologica, a necesitatii constituirii unei discipline stiintifice, culturale si religioase care sa pregateasca un ecumenism viitor realist, sincer si nediplomatic, dar eficient. O astfel de disciplina s-ar putea constitui ca o Teologie politica, sintagma voind sa readuca in prim-plan rolul politic, adica central pentru viata societatii umane, al unei Teologii realiste, marcate o reevaluare si reasezare a Traditiei si a vietii crestine in lumea noua a globalizarii. o astfel de Teologie politica a avea drept scop reapropierea societatii civile de valorile universal valabile ale Crestinismului care a trecut pragul celui de al Treilea Mileniu si are de gind sa suparavietuiasca in cea mai buna dintre lumi, cum s-ar putea exprima iar spinoza.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

19.06.2013 Biserica Greco-Catolica solici...
In dimineata zilei de 19 iunie, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3781036