
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de
pe site? Aflati mai multe
aici!
S-a incheiat duminica trecuta in orasul italian Ravenna a X-a Adunare plenara a Comisiei mixte internationale pentru Dialogul teologic dintre Biserica catolica si Biserica ortodoxa, tinuta sub conducerea a doi co-presedinti, cardinalul Walter Kasper, presedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, si mitropolitul ortodox Ioannis de Pergamo. Pentru un bilant al acestei plenare, sa-l ascultam pe mons. Eleuterio Fortino, subsecretar al departamentului vatican pentru unitatea crestinilor:
-- „Cu siguranta este un bilant pozitiv, deoarece a fost infruntata o tema care este esentiala in dialogul dintre catolici si ortodocsi, o tema dificila. Au fost puse, oricum, bazele pentru continuarea si pentru aprofundarea temei: «Consecintele ecleziologice si canonice ale naturii sacramentale a Bisericii: comuniune ecleziala, conciliaritate si autoritate in Biserica». Asa cum se vede, incepe sa se trateze un subiect care ne va duce sa infruntam tema rolului Papei in Biserica lui Cristos”.
A fost aprobat un document, care este continutul acestuia?
-- „Continutul este studiul asupra conciliaritatii si autoritatii in Biserica, studiate la diferite niveluri: la nivel local, unde „protos-ul” este episcopul; la nivel regional, unde in traditia orientala prezenta mitropoliilor si patriarhatelor exercita conciliaritatea si autoritatea prin intermediul Sinoadelor cu „protos-ul” la nivel regional, care este patriarhul. Forme diferite de autoritate si conciliaritate la nivel regional se gasesc si in Biserica catolica de traditie latina, dar mai ales in Orient este evidenta figura patriarhului ca protos intr-o Biserica, intr-un patriarhat regional”.
Plenara a inregistrat, din pacate, retragerea reprezentantilor patriarhatului Moscovei, din cauza prezentei la Ravenna a unor delegati ai Bisericii ortodoxe din Estonia, declarata autonoma de patriarhatul ecumenic, un statut nerecunoscut de patriarhatul de Moscova...
-- „Acesta este motivul pentru care delegatia patriarhatului de Moscova, dupa ce a discutat cu membrii ortodocsi intr-o sesiune separata, la care nu participau membrii catolici, a comunicat decizia ca trebuie sa se retraga de la sesiune pentru a nu da prilej unei neintelegeri - potrivit lor - a unei recunoasteri „de facto” a autonomiei acordate de patriarhatul ecumenic Bisericii din Estonia, pe care patriarhatul de Moscova nu o impartaseste. Prin urmare, era o chestiune in interiorul delegatiei Bisericilor ortodoxe”.
Ce posibile consecinte pe plan ecumenic ar putea avea aceste divergente dintre Bisericile ortodoxe?
-- „Sesiunea a continuat in mod pozitiv chiar cu urarea din partea delegatilor Bisericii patriarhatului Moscovei, dar, fireste, absenta celor doi delegati ai patriarhatului de Moscova pune o problema de relatie. Este vorba, da, de o chestiune pusa in cadrul Bisericilor ortodoxe, in care Biserica catolica prin sine nu are nimic de spus, dar tensiunile din interiorul Bisericilor ortodoxe au o influenta in dialogul dintre catolici si ortodocsi, mai ales in acest caz in care se discuta conciliaritatea si autoritatea in Biserica”.
Tema urmatoarei sesiuni plenare va fi rolul episcopului Romei in comuniunea Bisericii din primul mileniu. Cand si unde se va desfasura si care sunt auspiciile?
-- „Inainte de toate trebuie spus ca urmatoarea sesiune este in stransa legatura cu munca desfasurata la Ravena. Se incepe sa se studieze in mod amanuntit evolutia rolului episcopului Romei in Biserica si modul in care s-a exprimat in primul mileniu. Apoi vor fi alte faze pentru a studia aceeasi tema, cred, in al doilea mileniu. Anul acesta comuniunea a fost gazduita de Biserica catolica in mod generos, in mod fratern, in mod calduros, de arhidieceza de Ravena. Nu s-a decis inca unde va fi gazduita urmatoarea sesiune de catre partea ortodoxa, dar este decis ca se va tine, potrivit programului lucrarilor Comisiei, peste doi ani, in toamna anului 2009. In toamna anului 2008 va avea loc, in schimb, Comitetul de coordonare care face pregatirea imediata a sesiunii, in timp ce inca mai inainte, de azi pana la jumatatea anului viitor, se vor intalni doua subcomisii mixte de studiu, care vor infrunta paralel tema propusa, adica «Rolul episcopului Romei in comuniunea Bisericii din primul mileniu»”.