Home : Stiri : 2005-01-24
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Lupta pentru retrocedare la Satu Mare continua: 1.000 de ortodocsi au semnat ca nu cedeaza greco-catolicilor Biserica Sfintii Arhangheli

24.01.2005, Satu-Mare, RO - Informatia-Zilei.ro Afisari: 3114   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Continuam sa va informam despre stadiul problemei Bisericii “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. Pentru a constata “la cald” atmosfera de la slujbele oficiate de catre cele doua culte care se judeca de atita vreme pentru intrarea in posesie a acestei biserici - ortodocsii si greco-catolicii - am realizat un reportaj la biserica cu pricina unde oficiaza ortodocsii, respectiv la platoul de linga statuia dr. Vasile Lucaciu din Centru unde slujesc greco-catolicii.

* La greco-catolici pace si liniste
Credinciosii satmareni greco-catolici s-au adunat pe platoul statuii amintite mai sus ca si in orice alta zi. Liturghia, oficiata de parintele Dumitru Roman - protopopul greco-catolic al Satmarului - s-a desfasurat intr-o atmosfera de spiritualitate deplina.

* Credinciosii ortodocsi continua sa semneze pentru a nu se ceda biserica greco-catolicilor
Ne-am continuat traseul spre Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”. Aici, in timpul liturghiei oficiate de preotii ortodocsi Viorel si Doru Lostun, la masa curatorilor sfintului lacas, continuau sa vina credinciosi pentru a se semna in listele intocmite spre a dovedi faptul ca ei, precum si aceasta frumoasa biserica, vor sa ramina in continuare sub egida cultului ortodox.

Am stat de vorba cu Gheorghe Pintea, curator adjunct, care ne-a declarat ca pina in momentul de fata s-au strins peste 1.000 de semnaturi ale credinciosilor.

Noi nu ne-am gindit si nu ne vom gindi niciodata sa cedam sfinta biserica - ne-a declarat Viorel Donca, prim-curator. Multi dintre noi, fiind elevi pe vremea cind s-a construit aceasta biserica, am ajutat voluntar la lucrarile de constructie. Noi o mostenim de la parintii nostri, ei fiind inainte de ‘48 greco-catolici in proportie de 90%. Aceasta biserica nu poate fi a vreunei institutii. A fost construita din banii nostri. Nu vrem altceva decit s-o pastram in continuare in pace si liniste sub egida cultului ortodox, in credinta dumnezeiasca si buna intelegere.”

* * *

Am vorbit cu cu parintele ortodox Doru Lostun despre articolul aparut in numarul din 21 ianuarie a.c. in cotidianul nostru semnat de Vasile Bouleanu - cetatean american, initiator al Memorandumului greco-catolicilor laici din tara si strainatate. “Nu am nimic de comentat legat de materialul cu pricina - ne-a declarat parintele Doru Lostun. Joi, 27 ianuarie, preotimea Protopopiatelor Ortodoxe Satu Mare, Carei si Oas este convocata pentru sedinta administrativa, la ora 9.30, in Catedrala ortodoxa “Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare. Voi reveni cu alte declaratii dupa aceasta sedinta.

Asteptam si noi aceasta sedinta. Tinem cont si de declaratiile prefectului Radu Bud care s-a pronuntat in favoarea unui dialog deschis cu cele doua culte, asta chiar in prezenta presei. Vom reveni la momentul potrivit cu alte informatii legate de acest subiect.

Florian Oprea

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
734646