Home : Stiri : 2008-03-27
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

La Valanii de Beius s-a infaptuit dreptatea!

27.03.2008, Valanii de Beius - Greco-Catolica.org Afisari: 8135   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica greco-catolica din Valanii de Beius, Jud. Bihor
Biserica greco-catolica din Valanii de Beius, Jud. Bihor

Memorandum
catre Statul Roman
al credinciosilor greco-catolici
din Romania si din intreaga lume
www.greco-catolica.org/memorandum

28 Martie 2008

COMUNICAT
 
Dreptatea este una. Mila lui Dumnezeu este mare si deschide nu numai sufletele, dar si usile Casei Lui unde-i cheama si asteapta pe toti credinciosii.
 
Astazi, vineri, 28 martie 2008, la orele 06:02 AM, s-a indreptat nedreptatea dictata de ocupantii comunisti atei in 1948 impotriva unei foarte mari parti a romanilor ardeleni, si biserica greco-catolica din Valanii de Beius, judetul Bihor, a fost retrocedata Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice, si credinciosilor greco-catolici din localitate care au rabdat urgia comunista si au adus la lumina credinta lor.
 
Asa cum PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, urmand exemplul evanghelic al Domnului nostru Isus Cristos care cheama la iertare si impacare, a spus in nenumarate randuri, Episcopia Greco-Catolica de Oradea si implicit Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, ofera ospitalitate liturgica Bisericii Ortodoxe Romane lasand usile bisericii recent retrocedate deschise comunitatii ortodoxe din localitate pentru celebrarea alternativa.

Facem apel comunitatii ortodoxe sa nu raspunda incitarii la ura, dezordine sociala si acte necrestine la care sunt indemnati de unii preoti ortodocsi din regiune, deoarece “in aceeasi biserica este loc si de unii si de altii”, dupa cum spunea Preasfintia Sa in ultimul interviu. 

Speram in pace, intelegere si fratie crestina pentru viitor, si mai ales dorim acestei localitati bunastare si fericire, si sa fie un exemplu demn de urmat pentru toata lumea de convietuire pasnica intre romani.

Pr. Cristian Terhes
Purtator de cuvant
Tel: +1-949-340-6703
memorandumgrecocatolic@yahoo.com


Interviul in exclusivitate cu PSS Virgil il puteti cititi la adresa:
http://www.greco-catolica.org/a322-Interviu-in-exclusivitate-cu-PSS-Virgil-Bercea-Episcop-Greco-Catolic-de-Oradea-In-acceasi-biserica-este-loc-si-de-unii-si-de-altii.aspx

Un scurt film ("prelucrat" din pacate de cei de la Bihon.ro) cu cele petrecute pe data de 20 martie 2008 la Valani puteti viziona la:
http://www.greco-catolica.org/a321-Ortodocsii-din-Valani-nu-vor-sa-cedeze-o-biserica-retrocedata.aspx

Poze de la demolarea bisericii greco-catolice din Ungheni, Mures:
http://www.greco-catolica.org/a342-Biserica-Ortodoxa-Romana-a-inceput-demolarea-bisericii-greco-catolice-din-Ungheni-Mures.aspx

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
28.03.2008 Domnul sa fie laudat si numele lui binecuvantat! de Nedumeritul
Ma bucur ca in sfarsit dreptatea si legea Statului de drept s-a restituit la Valanii de Beius. Sper ca ortodocsii sa nu se dedea la acte reprobabile, si sa accepte ospitalitatea pe care le-o ofera Biserica Romana Unite cu Roma, Greco-Catolica.
29.03.2008 Manipulare de Petrica
In primul rand biserica din imagine nu este Biserica Ortodoxa din Valani.

In al doilea rand a-ti venit la Valani ca niste furii la ora 5.30 dimineata cand tot satul dormea, a-ti intrat in Biserica prin efractie ca niste raufacatori fara a anunta si partea ortodoxa sa fie de fata.

In al treilea rand a-ti raspandit numai minciuni in legatura cu Biserica din Valani. Daca a-ti fi fost sinceri si cinstiti ar fi trebuit sa prezentati presei si televiziunii cele doua docomente pentu aputea fi comparate, respectiv sentinta judecatoreasca si sentinta executorului, care sunt total diferite.

Sentinta judecatorului face referire doar la terenul de sub biserica si nu pomeneste deloc despre locasul de cult, care se va discuta separat, atunci cad va fi promulgata o lege speciala in acest sens.

In schimb, executorul judecatoresc cu de la sine putere sau cu acordul tacit a cuiva, a trecut in sentita sa biserica, cimitirul si casa parohiala (care nici nu exista)la care sentinta judecatoreasca nu face deloc referire.

in cele din urma ma intreb? Cine este corect si cinstit? Dumneavoastra greco-catolicii, care a-ti ascuns aceste adevaruri opiniei publice si a-ti postat mereu in victime? Sau ortodocsii din Valani care majoritari fiind isi apara un bun mostenit de la inaintasii lor?
30.03.2008 Pentru Petrica de cosmin farcas
Draga Petrica,
DE ce nu iti dai numele complet?
Sau e mai usor sa fi viteaz si sa acuzi doar cu prenumele.
30.03.2008 ce se va alege de noi?! de ftc
Acest comunicat este redarea perfecta a incercarii de indobitocire si inducere in eroare a populatiei prin intermediul mass mediei ,respectiv internetul.In primul rand poza din imagine care e postata pe un site oficial al unei organizatii greco-catolice e complet eronata.In imagine e vorba de biserica din satul vecin,dar pentru ce sa informati corect consumatorul de informatie..cand il puteti folosi mai bine in sopurile voastre meschine dezinformandu-l si astfel acaparandu-l de partea voastra.Biserica din imagine e biserica ortoxa din satul Petrani,unde obisnuiesc sa frecventez si eu slujbele tinute in marile praznice ale anului si ma simt pur si simplu scarbit de atitudinea adoptata de voi,ceea ce denota lipsa moralitatii de care evitati sa dati dovada.
Si domnului Cosmin Farcas tin sa-i precizez ca acest site nu este o baza de data unde sa iti dai numele complet ,adresa,numarul de la chilot,camasa,sutien..etc din moment ce aceste conditii de postare nu sunt cerute la inceput.
01.04.2008 Partea 1 Parere privind evenimentele din VALANII-Beius de Poptamas Victor
Un gust amar. Se mai dovedeste inca odata din nenumaratele cazuri consecinta genocidului practicat de I.V.Stalin cu ajutorul unei infime minoritati de bolsevici si comunisti romani in scopul distrugerii unei biserici. Si nu orice biserica, ci una care a avut meritul redesteptarii nationale in Transilvania. Una care a pus temeliileunirii unui mare teritoriu romanesc cu patria mama. Una care nu ablestemat si afurisit armatele romane care au ridicat armele asupra imperiului la timpul potrivit (semnalindu-se si asemenea cazuri). Una care in perioada dintre cele doua razboaie a mai adus la sinul ei inca aproape o jumatate de milion de romani. Una care dupa primul razboi mondial a fost alaturi de biserica ortodoxa ,biserica nationala. Si nu in ultimul rind,una care a suferit un cumplit martiraj preferind anu trada credinta strabuna.

Eu consider ca asupra acestei biserici continua procesul de disttrugere mai pregnant decit in timpul regimului comunist care a confiscat toata averea ei incepind de la biserici, case parochiale, scoli confesionale, terenuri intravilane, arabile, paduri, pasuni si intr-un cuvint toate bunurile precum si evidentele si inventarul.
01.04.2008 Partea 2.Parere privind evenimentele din VALANII-Beius de Poptamas Victor
Cel putin in timpul pina la revolutie am stiut doar ca vremelnic sunt retinute, dar sunt ale noastre si vor reveni odata cu decesul celui mai putred si ateu regim. Nu a fost asa. Din cele peste 2000 biserici greco-catolice nu s-au retrocedat decit un numar infim si nesemnificativ.

Cea ce s-a intimplat la Valani nu e deloc un caz deosebit sau izolat.In localitatea mea se ridica pests biserica greco-catolica o alta mare biserica. Se tot cladeste. Pereti grosi ca la cetati. Se inalta, ajung deasupra turnului. Nu se mai tine seama ca este un monument istoric. Nu se tine seama ca apartine unui anumit cult. Iar Sfinta Biserica ramine captiva intre marile ziduri asteptindu-si sfirsitul, suspinind fara putere si in disperare "zidul rau ma stringe, viata mi se stinge". Remarcabil ca biserica ucisa in aceste timpuri a supravietuit furiei hortiste care a distrus biserici greco-catolice in zona (vezi; Panet, Singerul de Mures, Meresti, Craciunel, Ocland, Mr. Ciuc, Bicaz, Bicazul Ardelean, ...etc...). A supravietuit chiar si furiei comuniste, iar acum cind suntem "liberi" nu mai poate supravietui.

In orasul vecin la 8 km. exista o catedrala greco-catolica copie in miniatura a bisericii Sf. Petru din Roma. Arhitectura ce nu are nimic comun cu cea a bisericii ortodoxe care a primit-o cadou tot de la cei amintiti la inceputul prezentei si o detin cu multa indirjire in pofida nenumaratelor procese si cereri de retrocedare. Au facut chiar si modificari in fresca originala.
02.04.2008 Bai papistasi blestemati, de ce pizedele mamelor voastre nu va lasati de provocarile voastre diaboli de Romanul
Bai papistasi blestemati ca Virgil Bercea animalul asta criminal iezuit perfid cu fata de jigodie blestemata si slugile lui raspanditoare de ura si dezbinare intre romani, de ce p**** mamelor voastre curve nu va lasati de provocarile voastre diabolice in postul Pastelui, bai jigodiilor blestemate si javre de corcituri bozgoresti ce sunteti?
02.04.2008 Sunt socat de ce poate debita mintea cica"Romanului" de Preot Pusca daniel
Ma numesc Pusca Daniel sunt Preot Ortodox, am ramas profund marcat de "frumosul vocabular" al acelui "roman" care injura si blesteama in scurta sa capodopera.

Iubiti frati greco-catolici, acel dezaxat impreuna cu fratii preoti de la Valenii-Beius nu reprezinta si nu vor reprezenta niciodata biserica sora ortodoxa si nici acest popor. Ei nu isi dau seama ca nu ne apartine noua acele biserici, au fost furate de la fratii nostri, in cea ce priveste "Bozgorii" oare nu ei sunt aceia? Nu ei sunt cei care nu fac altceva decat sa incite la ura dintre frati, dar fiti foarte siguri ca judecata cea dreapta a lui Dumnezeu ii va ajunge si pei ei. Nu ii luati in seama sunt niste redusi mintali, scuzati-mi cuvintele, trebuie sa ne rugam Bunului Dumnezu ca sa le ierte pacatele lor

Hristos in mijlocul nostru....AMIN
02.04.2008 Precizari de Pr. Chris Terhes
Multi mi-ati scris pe privata sa sters injuriile "Romanului" de mai sus. Nu o voi face, pentru ca lumea trebuie sa vada si aceasta manifestare a raului. O manifestare similara au adoptat-o fratii ortodocsi din Valani duminica, 30 martie 2008, cand ii injurau de toti dumnezeii, parinti, frati, surori, etc pe greco-catolicii care asteptau calmi si linistiti intrarea in biserica lor. Cel putin in cazul acelora exista scuza ca au fost manipulati de preotii ortodocsii din regiune. Sincer sa fiu, atat ca preot cat si ca roman, mi-e greu sa inteleg de unde o astfel de atitutine rautacioasa si rauvoitoare din partea unor oameni.

In acelasi timp, doresc sa-i multumesc parintelui ortodox Pusca Daniel pentru interventie.

Parinte Daniel, intr-adevar bisericile au fost confiscate de catre comunisti si date Bisericii Ortodoxe Romane, insa noi nu vrem sa dam afara pe nimeni din ele. Daca nu putem celebra Sfanta Liturghie impreuna din diferite motive, cel putin il putem predica pe Cristos UNUL la ore diferite in aceeasi biserica.

Numele lui fie laudat!

Pr. Chris Terhes.
03.04.2008 Javrei blstemate Chris Terhesz bozgor infect din Zalau de Omul Nou
Javra spurcata care ai scris mincinos si perfdi ca o napirca si vipera papistasa ce esti si ai scris sub numele de Preot ortodox, cica Daniel Pusca, sanchi o alta minciuna bestiala perfida de jigodie nenorocita bozgoreasca ce esti, de ce curva de muma-ta nu ai nume romanesc mai gunoiule si te cheama Terhes ca pe bozgori, infectule care scrii si te prefaci preot ortodox?

Sa tie toata lumea ca nu exista niciun preot Daniel Pusca. Verificat de noi. Asa-zisul preot Pusca, e de fapt bestia Cristian Terhesz din Zalau, pui de jigodie perfida papistaso-bozgoreasca blestemata din neam in neam de caine otravit! mars la troc caine bozgoresc Cris Terhesz!
04.04.2008 Pentru cei care nu au bunul simt........ de Pr Lucian
Sunt Pr. Lucian Dudas, am o mare rugaminte, va rog frumos sa interveniti pentru a nu mai publica toate ineptiile care le pot debita anumite persoane, de fapt este aceasi persoana dar sub un alt nick-name, nu are curajul sa-si dea numele adevarat, asta este, ce sai facem.

Rog putina decenta, pentru numele Mantuitorului Cristos, suntem oameni si nu bestii, iar faptul ca vreti sa aratati aceea reactie socanta a unui om cu probleme mintale, gresiti, nu toti ortodocsi sunt de aceasi parere cu presupusul "roman" eu l-as numi golan fara pic de educatie. Va rog inca odata decenta in a publica toate articolele iar daca nu puteti nu mai puneti aceasta optiune de a comenta un articol, va rog, sunt copii sunt femeii sunt oameni simplii care citesc asemenea comentarii se simintesc. Iar daca vor sa se intereseze sunt preot in localitatea Ungheni judetul Mures. Chiar as dori sa discut cu cei care cica"ne-am interesat" sa-si lase un numar de telefon ca am sa-l caut eu sai spun ce inseamna educatie si bun simt.
Pr. Lucian Dudas - Ungheni-Mures
15.04.2008 Comentarii care dezgusta de Farcas Cosmin
Incercati sa filtrati un pic comentariile de pe site.
Imi plac polemicile ,chiar mai tari,dar sa publici deliratiile unui dezaxat bun de internat in balamuc......
Fiti un pic mai atenti si mai seriosi.
Cosmin Farcas-Gataia-Timis
cosmin330@yahoo.com
13.05.2008 Comentariile cu injurii sunt scrise de Cristian Terhes pentru provocari de Ardeal romanesc
Dragi domni cititori,
Sa stiti ca aceste comentarii cu injurii sunt scrise de acelasi Cristian Terhes care se ocupa cu provocari religioase prin tot spatiul virtual romanesc. El este un personaj obsedat de ura impotriva ortodocsilor si este pacat ca un asa dezaxat care umbla cu viclesuguri sa se ocupe de probleme de suflet. Mare pacat sa stiti.
25.05.2008 Adevarul e iubire... de almadeus
Injuriile nu rezolva niciodata diferendele, iar a insista sa le postezi, desi moderatorul poate refuza acest lucru, si asa ar fi drept in cazul acestor tipi rau educati, a insista sa le postezi aduce in final blamarea si a celui care nu selecteaza bestialul de uman...
Apoi pe un site al unei Biserici, si inca una dintre cele mai prestigioase, nu pentru ca sunt si eu madular al ei, sa vezi astfel de comentarii te indeamna sa te intrebi: Pe cine ajuta?
PS. In 2006, daca nu ma insel, Gazeta de nord-vest, satu-Mare, publica un rezumat al intalnirii de la Biserica cu lanturi, reformata, iar printre participanti, desi era prevazut ca Tokes si invitatii sai din Odorheiu-Secuiesc, etc, se vor lansa in speculatii impotriva statului roman, cel putin, a fost si protopopul greco-catolic Pallai Bella... Ce cauta el acolo, ma intreb, ca greco-catolic?
Stimate Pr cristian Terhes, sper ca va fi postat si comentariul meu, caci nu e injurios, decat numai daca adevarul nu insulta, iar cele cu injurii, scoateti-le afara... caci "cine scoate sabia, de sabie va pieri! "
21.01.2009 pt omul nou si romanul de iulian
Domnilor,
Ma vad obligat sa va scriu numele sau nick-urile cu litere mici, deoarece numai asa se poate. Ura si injuriile, denota faptul ca persoanele sau persoana care a scris aceste randuri este bolnava...rau de tot. A amesteca religia cu natiunea nu mai este de actualitate in Europa secolului 21. Insa "omul nou" dovedeste ca a trecut bine comunismul, devenind faptura care a lepadat fata umana, neregasindu-se in Domnul Nostru IIsus Hristos, ci in vicleanul care ne amageste. Recomand o vizita la exorcist sau la psihiatru. Din lipsa de timp, ma opresc aici, dar nu fara a contracara cea mai mare minciuna ce se arunca asupra Bisericii Greco-Catolice: aceasta a fost intotdeauna o biserica romaneasca, care a militat pentru romani. Si slujitorii ei sunt buni romani, indiferent de nume.
Laudat sa fie Isus!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3780932