Home : Stiri : 2008-04-02
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Mitropolitul Anania a venit la Oradea pentru a media conflictul de la Valani

02.04.2008, Oradea, BH - Bihoreanul.ro Afisari: 3664   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Bartolomeu Anania
Bartolomeu Anania

Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a venit, miercuri, in Oradea pentru a purta o discutie cu episcopul ortodox Sofronie Drincec si cel greco-catolic Virgil Bercea pe marginea conflictului interconfesional din Valanii de Beius.

Potrivit unor surse din cadrul celor doua biserici, mitropolitul Bartolomeu Anania a programat o intalnire cu cei doi episcopi din Oradea, miercuri, la ora 11, la sediul Episcopiei Ortodoxe.

Credinciosii ortodocsi si cei greco-catolici din Valanii de Beius isi disputa de mai multi ani singura biserica din localitate.

Saptamana trecuta, lacasul de cult a intrat in posesia Episcopiei Greco-Catolice, in urma punerii in aplicare a unei sentinte judecatoresti, fapt ce a determinat o revolta in randul credinciosilor ortodocsi. Acestia au rupt sigiliul aplicat de executorul judecatoresc si au intrat in biserica, pe care au vegheat-o tot sfarsitul de saptamana.

Duminica, mai multe dispozitive de politisti si jandarmi au descins in Valanii de Beius pentru a preveni izbucnirea unor confruntari violente. Dupa 8 ore de negocieri, cele doua grupari au convenit ca biserica sa fie inchisa si sigilata pana pe 6 aprilie, urmand ca dupa aceasta data sa se caute o solutie definitiva a conflictului.

In cursul zilei de marti, episcopii Sofronie si Virgil Bercea au semnat un comunicat comun prin care i-au indemnat pe credinciosii ortodocsi si greco-catolici la buna convietuire.

Laura Gal

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3707564