Home : Stiri : 2008-05-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Replica a Patriarhiei Romane la articolul lui Dan Ciachir

14.05.2008, Bucuresti - Greco-Catolica.org Afisari: 6885   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica Ortodoxa Romana
Biserica Ortodoxa Romana

In legatura cu opiniile exprimate de d-nul Dan Ciachir in editorialul intitulat "Delict cu autor necunoscut", aparut in cotidianul Ziua de astazi, 14 mai 2008, precizam urmatoarele:

Ii reamintim d-lui Ciachir ca in ultima zi a sedintei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane - 26 -28 noiembrie 2007 - consacrata exclusiv finalizarii si adoptarii noului Statut pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, Cancelaria Sf. Sinod a supus dezbaterii in vederea aprobarii 25 de amendamente cuprinzand modificari, precizari, completari si reformulari la art. 1-89 definitivate in sedinta sinodala anterioara (23-24 octombrie 2007).

Intre acestea s-au numarat si cel referitor la articolul 26, litera s, formulat in primul rand pentru a fundamenta statutar pentru prima data cele patru stavropighii patriarhale intemeiate de patriarhii Miron Cristea si Iustinian Marina (Techirghiol - jud. Constanta, Dragoslavele - jud. Arges, Calimanesti si Olanesti - jud. Valcea) si care functioneaza cu acest statut pana in prezent.

In convorbirea telefonica purtata cu Inaltpreasfintitul Mitropolit Bartolomeu, dupa scrisoarea Inaltpreasfintiei Sale din 18 februarie 2008 in legatura cu acest amendament, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel l-a informat pe Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului ca a dispus ca, la proxima sedinta sinodala, Cancelaria Sfantului Sinod sa prezinte un referat explicativ in legatura cu problema ridicata.

Ca atare, in sedinta Sfantului Sinod din 5-7 martie 2008, in urma lamuririlor Cancelariei Sfantului Sinod, s-a dovedit cu argumente ca toate cele 25 de amendamente la proiectul de Statut, inclusiv cel la art. 26, lit. s, au fost dezbatute si aprobate in unanimitate in sedinta sinodala din noiembrie 2007. In acest sens, mentionam faptul ca in cadrul discutiilor in plen care au urmat, niciunul dintre ierarhi nu a avut nimic de obiectat. In plus, la propunerea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, pentru inlaturarea oricaror suspiciuni si demersuri alarmiste, respectivul aliniat a fost rediscutat si adoptat in sensul celor deja precizate in Comunicatul Patriarhiei Romane din data de 28 februarie 2008, si anume ca infiintarea unei stavropighii se va face cu acordul scris al ierarhului eparhiot si cu aprobarea Sfantului Sinod.

Constatam ca aceste precizari clare pentru toata lumea, publicate la vremea respectiva in mass-media, inclusiv in paginile cotidianului Ziua, sunt ignorate in mod voit si rautacios de catre D-nul Dan Ciachir, care aproape in fiecare editorial publicat in ultimele luni a facut o obsesie pentru lit. s din art. 26, pedaland in vid informational si spiritual numai pentru a ataca propria lui Biserica.

Biroul de presa al Patriarhiei Romane
Sursa: (ComunicateMedia.ro)

Articolul integral al dl. Ciarchir poate fi citit la adresa: http://www.greco-catolica.org/a348-Dan-Ciachir-Delict-cu-autor-necunoscut.aspx

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: Statutul BOR
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

14.03.2015 Episcopul greco-catolic Virgil...
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3764519