Home : Stiri : 2008-05-15
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

O biserica ortodoxa isi inghite sora greco-catolica

15.05.2008, Ungheni, RO - Cotidianul.ro Afisari: 7137   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica greco-catolica din Ungheni a inceput sa fie demolata de Biserica Ortodoxa Romana.
Biserica greco-catolica din Ungheni a inceput sa fie demolata de Biserica Ortodoxa Romana.

Trei biserici greco-catolice au fost daramate de ortodocsi pana acum in Ardeal, iar una e pe cale sa fie inghitita, la propriu, de o biserica ortodoxa. Se pregateste biserica veche a Manastirii Nicula.

Turla vechii biserici greco-catolice din satul muresean Ungheni a cazut joia trecuta. Desi de zece ani in jurul ei a inceput sa se ridice o imensa biserica ortodoxa, greco-catolicii au sperat pana in ultimul moment ca ea nu va fi daramata si ca lacasul construit in urma cu mai bine de un veac va fi cumva conservat. Comunitatea ortodoxa din localitate are insa un plan foarte clar, care a reaprins conflictul interconfesional.

"Este o cladire din 1866, parte din patrimoniul istoric national, aflata inca in litigiu. Ceea ce fac ortodocsii acolo este un avort al bisericii vechi, caci biserica greco-catolica, fara turla, va fi total acoperita de cea ortodoxa, iar cand aceasta va fi gata o vor darama", acuza preotul greco-catolic Lucian Dudas.

In biserica veche nu s-a mai slujit de greco-catolici din 1948, cand comunistii au interzis acest cult, nereusind sa obtina nici retrocedarea bisericii in instanta.

"In 1998, cand s-a inceput constructia noii biserici, in Ungheni nu exista o comunitate greco-catolica. Oricum, totul s-a facut cu autorizatie de constructie, iar ulterior greco-catolicii au primit un teren situat si mai central pentru a-si face biserica", spune IPS Andrei Andreicut, arhiepiscop ortodox de Alba, in jurisdictia caruia este si parohia din Ungheni.

Preotul greco-catolic il contrazice insa vehement: "In 1998, comunitatea exista - preotul tinea slujbele in casa curatorului Vasile Ghilea, doar ca primaria a refuzat sa adopte actul de infiintare al parohiei pana in 1999. Nu ne-a oferit nici un teren, ci l-am cumparat din banii credinciosilor de la o persoana fizica, cu 82,5 milioane in 2001. Apoi am primit in jur de 75 de milioane pe an pentru constructie, in timp ce biserica ortodoxa primea cate doua miliarde", spune preotul Dudas.

Sesizarile facute saptamana trecuta de greco-catolicii din Ungheni la diverse foruri au determinat Arhiepiscopia Ortodoxa, dupa daramarea turlei, sa propuna greco-catolicilor sa-si „ia“ biserica si sa o reconstruiasca in alt loc. Sinodul episcopilor greco-catolici, care se intruneste astazi la Blaj, va decide daca accepta aceasta propunere.

"Nu pot sa spun ce se va intampla, dar este clar ca acea biserica nu e facuta pentru marirea lui Dumnezeu, ci din ura fata de o minoritate", este convins preotul Dudas. "Daca ar fi sa ne apucam acum, nu am mai face biserica in acelasi loc, ca ma doare sufletul de ce se intampla acolo. Altii au insa vocatia conflictului. Noi, ortodocsii, suntem cuminti si prosti", spune in replica IPS Andrei.

Anterior conflictului de la Ungheni, in Ardeal au fost daramate trei biserici greco-catolice. Una in Vadul Izei-Maramures, una in satul Ghiolt, comuna Taga, Cluj, si alta in Smig, Sibiu. "In Smig, biserica a fost daramata in 1997, la o saptamana dupa ce aceasta primise statutul de monument istoric. Pe locul ei s-a construit in ultimii cinci ani o biserica ortodoxa. Argumentul a fost atunci ca era deteriorata, dar in realitate era foarte solida, au tras de turle cu tractoarele ca sa le darame", spune actualul paroh greco-catolic Sorin Stroe.

Biserica din Vadu Izei, ce data din 1884, a fost daramata in 2001, chiar daca biserica noua ortodoxa, aflata in constructie in cimitirul acesteia, nu era inca gata. Aceasta era prima biserica din piatra construita de romanii din zona, in conditiile in care, din cauza ocupatiei austro-ungare, inainte acestia nu puteau sa-si faca lacasuri de cult decat din lemn.

Cea din Ghiolt a fost daramata in mai 2006, intr-o noapte, fiind in prealabil, ca si cea din Ungheni, inconjurata de zidurile bisericii noi, ortodoxe, dupa metoda ce a fost numita la acea vreme „a coliviei“. In curand va fi daramata si biserica veche a Manastirii Nicula, unde se intrunesc de obicei sinoadele Mitropoliei Clujului.

"In conditiile in care o biserica este degradata, igrasioasa si nu mai corespunde scopului sacru, nu este nici un pacat sa o darami si sa ridici in loc alta mai frumoasa spre slava lui Dumnezeu. Si Stefan cel Mare a daramat la Neamt o biserica facuta de Alexandru cel Bun si a ridicat apoi manastirea", argumenteaza arhiepiscopul Andrei, aratand ca in eparhia sa au fost daramate si biserici ortodoxe pentru a face altele in loc.

"Band, judetul Mures, este doar un exemplu. Acum avem in vedere sa daramam biserica Manastirii Dumbrava, de langa Aiud, care a fost construita in 1997, dar nu mai este suficient de mare raportat la ceea ce s-a dezvoltat in jur", mai puncteaza acesta.

Mirela Corlatan

*   *   *   *

Pentru mai multe folografii cu biserica greco-catolica din Ungheni demolata de ortodocsi, va rugam vizitati: http://www.greco-catolica.org/a342-Biserica-Ortodoxa-Romana-a-inceput-demolarea-bisericii-greco-catolice-din-Ungheni-Mures.aspx

Comentarii
15.05.2008 Andreicut sa isi demoleze bisericile ortodoxe, nu cele greco-catolice primite de de la comunisti! de Mircea Debacan
Comentariul de mai jos l-am postat si pe pagina articolului de pe cotidianul.ro

"In conditiile in care o biserica este degradata, igrasioasa si nu mai corespunde scopului sacru, nu este nici un pacat sa o darami si sa ridici in loc alta mai frumoasa spre slava lui Dumnezeu."

Pai domnule colonel Andreicut, demoleaza-ti dumneata bisericile ortodoxe si fa peste ele discoteca daca vrei. Dar lasa bisericile greco-catolice in pace, ca nici nu le-ai facut tu, si nici nu sunt ale tale.

In loc sa ii multumesti Bisericii Greco-Catolice ca i-ai folosit lacasurile de cult atata timp si sa-ti ceri iertare ca nu i-ai lasat si pe greco-catolici sa intre in propriile biserici, te comporti ca un pagan.

Departe de Dumnezeu si de Cuvantul Sau trebuie sa fii sa faci astfel de acte diavolesti si sa nu te prinda rusinea cand citesti Cuvantul Domnului care spune: "Cand duci darul tau la altar si iti aduci aminte ca ai o neintelegere cu fratele tau, lasa darul tau acolo si mergi de te impaca cu el."

Biserica Ortodoxa din Ungheni construita peste cea greco-catolica este un simbol al necredintei, nedreptatii si rautatii BOR. Este o rusine in primul rand pentru BOR, si ar trebui sa si-o mute de-acolo cat mai curand posibil...

Oamenii astia nu au frica nici de Dumnezeu si nici de lege... Halal "Biserica nationala". Rad ungurii de noi de se prapadesc.
30.06.2008 ATENTIE de st
VREAU SA ADUC LA CUNOSTINTA SI NU STIU CUI SA MA ADRESEZ. LOCALITAEA BERCEA , DIN COMUNA SANMIHAIUL ALMASULUI , JUD. SALAJ,A FOST PANA IN 1948 UN SAT UNDE TOTI DAR ABSOLUT TOTI LOCUITORI ERAU DE RELIGIE GRECO-CATOLICA, ACUM CICA SUNT ORTODOCSI, SA LE FIE DE BIN! PROBLEMA ESTE CA VREAU SA PUNA MANA NU NUMAI PE LOCASUL BISERICI, CONSTRUIT LA 1856, ( AM INTELES CA AU SI FACUT) DAR VREU SA RECUPEREZE SI BUNURILE MATERIALE CA DE EXEMPLU PADURE, CARE DE FAPT APARTINE COMUNITATI GRECO CATOLICE. PROCESUL E PE ROL LA TRIBUNALUL JUDETEAN SALAJ ZALAU. NU STIU DACA CINEVA DIN FORURLE CONDUCATOARE ALA BISERICI GRECO CATOLICE ESTE LA CURENT SI DACA SE FACE CEVA IN ACEST SENS. SE PARE CA AZI 30 IUNIE 2008 A AVUT LOC O DEZBATERE, NU STIU CU CE CONSECINTE ??? !!!. CU TOATA STIMA !
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3764541