Home : Stiri : 2008-05-21
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

La Ungheni catolicii si ortodocsii ajungs in instanta

21.05.2008, Ungheni, RO - Romania-Libera.ro Afisari: 6560   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
15 mai 2008 - Ungheni - Baroasele ortodoxe continua sa distruga vestigiile romanesti din Transilvania
Poza 12 din 23
15 mai 2008 - Ungheni - Baroasele ortodoxe continua sa distruga vestigiile romanesti din Transilvania
Greco-catolicii din Ungheni vor sa ii impiedice pe ortodocsi sa continue demolarea bisericii de piatra din secolul XIX.

Greco-catolicii din Ungheni cauta salvarea bisericii de piatra in instanta. Asta dupa ce ortodocsii au inceput in urma cu aproape doua saptamani demolarea bisericii in jurul careia au fost ridicate zidurile unei biserici noi. Preotul paroh Greco-catolic, Flavius Mihet, a declarat, ieri, ca greco-catolicii deschid un nou proces pentru ca reluarea lucrarilor incalca prevederile unei ordonante presedintiale data acum sase ani de Tribunalul Mures, prin care instanta a dispus sistarea oricaror lucrari pana la solutionarea pe fond a litigiului dintre Biserica Ortodoxa si cea greco-catolica, referitor la dreptul de proprietate asupra lacasului de cult. Mai mult, preotul Flavius Mihet spune ca greco-catolicii au dubii si in legatura cu legalitatea acordarii autorizatiilor de constructie si demolare.

"Ne indreptam cu un process, in primul rand, impotriva parohiei ortodoxe pentru ca ei sunt cei care au obtinut autorizarile de demolare si constructie si vom cauta sa vedem care este legalitatea acestor acte", a declarat preotul Flavius Mihet, care sustine, totodata, ca in cartea funciara s-au operat mai multe corecturi fara baza legala. "S-au facut acte ilegale pornind de la modificari in cartea funciara, acolo unde era scris "Gorog Katolikus Plebania" este tait cu pixul si inscris deasupra Biserica Ortodoxa", a declarat preotul greco-catolic, potrivit caruia, astfel, s-a realizat inscrierea bunului imobil in proprietatea Bisericii Ortodoxe fara un temei legal.

In ceea ce priveste implicarea Prefecturii Mures in solutionarea diferendului, prefectul Felicia Pop a declarat ca a trimis spre ambele biserici dosarul spetei, din care reiese ca toate actele referitoare la lucrarile de construire si demolare sunt in regula.

REACTIE
Prefectul Felicia Pop a afirmat ca o surprinde faptul ca greco-catolicii nu ar fi contestat niciodata in instanta autorizatiile de constructie sau demolare. In ceea ce priveste propunerea de a demola si de a reconstrui biserica de piatra a greco-catolicilor intr-un alt amplasament, Pop a declarat ca ortodocsii nu se impotrivesc ideii, insa Biserica Greco-Catolica nu a dat un raspuns in acest sens.

Adrian A. Giurgea

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
14.06.2008 Demolarea bisericii greco-catolice de Sanyi
Ce atitudine are Prefectul Felicia Pop sau ce judecata, ca sa demolezi o biserica si sa o muti in altaparte ca in locul lui sa se construieasca una noua. Trebuie sa fi nebun ca sa faci asa ceva, avem terenuri suficiente unde s-ar putea construi aceasta biserica ortodoxa, au facut comunistii detule fraude si asa cum se vede se mai continua cu acele metode dictatoriale. Ma intreb si va intreb, nu vi frica de Dumnezeu ca o sa intervina in viata voastra?
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3764495