Home : Stiri : 2008-05-26
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

La Timisoara s-a intamplat o minune!

26.05.2008, Timisoara - Greco-Catolica.org Afisari: 123524   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
25 mai 2008 - IPS Nicolae Corneanu, inainte de impartasirea din cadrul Liturghiei greco-catolice
Poza 1 din 2
25 mai 2008 - IPS Nicolae Corneanu, inainte de impartasirea din cadrul Liturghiei greco-catolice

MEMORANDUM
catre Statul Roman
al credinciosilor greco-catolici
din Romania si din intreaga lume
www.greco-catolica.org/memorandum

26 mai 2008

COMUNICAT
La Timisoara s-a intamplat o minune

Duminica, 25 mai 2008, in prezenta Excelentei Sale Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania, a PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, a zeci de preoti romani si straini, si a mii credinciosi veniti din toata tara, alaturi de invitati speciali dintre care amintim dl. Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisorii, si IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, s-a sfintit biserica greco-catolica din Timisoara cu hramul "Sf. Maria - Regina Pacii si a Unitatii".

Cu aceasta ocazie a avut loc un eveniment extraordinar, si care a onorat intreaga audienta, cu o semnificatie religioasa si istorica cel putin egala cu cea a Revolutiei anti-comuniste pornite de la Timisoara.

Conform martorilor oculari, in cadrul Sfintei Liturghii, la momentul impartasaniei, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi, lucru pe care l-a si facut.

Un eveniment similar nu s-a mai intamplat din anul 1700, cand romanii ardeleni au refacut unirea cu Biserica Catolica.

Folosim aceasta ocazie si in calitate de reprezentanti ai Memorandumului ne exprimam bucuria si credinta in bunele intentii si in dragostea frateasca cu care ne-a onorat IPS Nicolae Corneanu.

Iata ca cu aceasta ocazie, din vointa divina, suntem pusi in fata unei deschideri intre cele doua Biserici romanesti surori optinute prin rugaciune si truda din partea credinciosilor greco-catolici, romano-catolici si ortodocsi din Timisoara, care se roaga Maicii Domnului pentru unitatea romanilor. Numele Domnului fie laudat!

Pr. Cristian Terhes
Purtator de cuvant

Vasile Bouleanu
Asistent al purtatorului de cuvant

*    *    *    *

Reactia Patriarhiei Romane vis-a-vis de acest eveniment poate fi gasita la urmatoarea adresa: http://www.greco-catolica.org/a358-Patriarhia-Romana-face-precizari-in-legatura-cu-impartasania-IPS-Corneanu-in-cadrul-unei-liturghii-greco-catolice-la-Timisoara.aspx

Pozitia oficiala a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica: http://www.greco-catolica.org/a359-Comunicat-al-Bisericii-Romane-Unite-cu-Roma-Greco-Catolice-referitor-la-evenimentul-de-la-Timisoara.aspx

5 iunie 2008 - Interventia telefonica a IPS Nicolae Corneanu in care ofera lamuriri cu privire la gestul sau de a se impartasi in cadrul unei Liturghii greco-catolice: http://www.greco-catolica.org/a363-Interventia-telefonica-a-IPS-Nicolae-Corneanu-la-dezbaterea-AZEC-in-care-ofera-lamuriri-cu-privire-la-gestul-sau-de-a-se-impartasi-la-greco-catolici.aspx

5 iun 2008 - Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

10 iunie 2008 - Miting la Timisoara in sprijinul IPS Corneanu

20 iun. 2008 - Intalnire de sustinere a Mitropolitului Nicolae Corneanu la Institutul Intercultural din Timisoara

25 iun. 2008 - Mitropolitul Nicolae Corneanu sustinut de episcopul romano-catolic Martin Roos

27 iun. 2008 - Cristian Badilita: 12 mirari despre "cazul Corneanu"

30 iun. 2008 - Cine sunt ierarhii eretici din Romania anului 2008?

3 iul 2008 - Clerul ortodox timisorean, alaturi de IPS Nicolae Corneanu

9 iul 2008 - Decizia Sinodului BOR: IPS Corneanu si PS Sofronie au fost iertati

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
26.05.2008 Azi in Timisoara, maine in toata tara! de cornel
am auzit zvonuri despre restivul eveniment, insa mi-a fost greu sa cred.

sper ca acest gest sa fie privit pozitiv de cat mai multi dintre noi si sa-i inspire pe cat mai multi sa caute pacea si iubirea lui Hristos.

evenimentul il consider unic in istorie, si cred ca poate fi un inceput pentru o relatie armonioasa intre ortodocsi si catolici.

oare care va fi reactia celorlalti episcopi ortodocsi?

cornel
27.05.2008 MAI-luna Sf.Fecioare Maria de viorel suciu
am participat si eu cu familia la acest INALTATOR eveniment.a-si aminiti ca a mai participat la eveniment si eminenta sa Dr. Martin Ros,episcopul romano-catolic de timisoara,precum si dl.Coifan membru marcant al PNL-timis.Intradevar MINUNEA s-a produs in aceea zi de duminica la Timisoara in prezenta a peste1200 credinciosi de toate confesiunile din tara si straintate.DUMNEZEU a savarsit aceea minune,cand Mitropolitul Banatului IPS Corneanu s-a Impartasit la Sf.Altar cu Trupul si Sangele Domnului.Personal sper si cred ca acest moment unic de mare inaltare si iubire fratasca sa nu fie unic in relatiile dintre cele doua Biserici surori,iar ceilalti Episcopi ortodocsi sa inteleaga pe deplin-daca mai era de inteles-ca dragostea in Domnul,buna intelegere si dialogul onest intre cele doua Biserici, nu pot avea decat"roade spirituale bine placute Domnului Nostru Isus Cristos" Laudat sa fie Isus. viorel
27.05.2008 minune? de sorin
pt. voi e o minune pt. noi ortodocsii e o apostazie
27.05.2008 ? de Felician
Dar care or fi reactiile celor catolici? :)) Vor fi discutii foarte aprinse!
27.05.2008 Sa nu mai fie! de vladivostok
Bunul Dumnezeu sa il ierte pe IPS Nicolae, si voua celor prin care vine sminteala, ce parte vi se cuvine?

Lupilor!
27.05.2008 ? de Felician
Dar care or fi reactiile celor catolici? :)) Vor fi discutii foarte aprinse!
27.05.2008 Doamne pazeste! de avdeeev
Totul are un inceput, inclusiv raul. iata inca un rau ce ar putea aparea. Dumnezeu sa ne ierte pe toti , inclusiv pe IPS Nicolae daca a facut ceea ce sustin "martorii oculari", eu inca sunt rezervat, nu am auzit ce are de declarat IPS Nicolae.
Aveti ceva dovezi mai bune? de exemplu ceva fotografii ale IPS Nicloae cu potirul la gura sau vreo inregistrare video? sau ati pierdut ocazia?
27.05.2008 Anatema de vladivostok
La orice s-a scris sau s-a vorbit împotriva sfintilor patriarhi Gherman, Tarasie, Nichifor si Metodie, Ignatie, Fotie, Nichifor, Antonie si Nicolae:

Anatema!
Fiecarei inovatii si actiuni potrivnice Predaniei Bisericii, si învataturii lasate de catre sfintii si cinstitii Parinti, sau orice noutati aduse dupa aceasta:

Anatema!

27.05.2008 mersi pentru aceasta veste minunata de Petru
acum 9 ani, mi-amintesc, eram in Piata Unirii din bucuresti, iar in jurul meu, multimea intreaga de credinciosi, catolici si ortodocsi, striga: Unitate! Unitate!..
cat mi-as dori, ca intr-o zi, intorcandu-ma in tara, sa pot celebra la acelasi Altar, o Sfanta Liturghie cu prietenii mei... Doamne-ajuta!

27.05.2008 O greseala umana, nu o pozitie oficiala de Anahoretul
Laicatul trebuie sa ia atitudine. Nadejdea este în el, de multe ori în istorie Bisericii laicatul a fost cel care a mentinut dreapta socoteala. Dumnezeu iubeste poporul sau si il va învata ce trebuie sa faca. Nu este loc de mândrie aici, ci de compatimire. Daca Sf. Sinod nu se pronunta, dar cred ca o va face, cel mai auzit prin gura IPS MItropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, laicatul nu trebuie sa taca. Nu e de dorit însa nici un circ prea mare gen Danion Vasile, ci trebuie sa se reuneasca teologi de profunzime împreuna cu cinul monahicesc. Dumnezeu sa ne ierte si sa ne ajute.
27.05.2008 mersi pentru aceasta veste minunata de Petru
acum 9 ani, mi-amintesc, eram in Piata Unirii din bucuresti, iar in jurul meu, multimea intreaga de credinciosi, catolici si ortodocsi, striga: Unitate! Unitate!..
cat mi-as dori, ca intr-o zi, intorcandu-ma in tara, sa pot celebra la acelasi Altar, o Sfanta Liturghie cu prietenii mei... Doamne-ajuta!

27.05.2008 Adevarul este unul de dorin
Adevarul este unul,iar el se afla in Biserica cea Una, Sfanta si Apostoleasca, adica Ortodoxa! Nu exista biserici surori!O spune parintele Staniloae.Nici cuvantul lui sa nu fie ascultat? Nu fiti ignoranti, cercetati istoria si vedeti unde este continuitatea apostolica, unde este pastrata Traditia, unde este harul Duhului Sfant, ce spun sfintele canoane!"Circ" ca al lui Danion Vasile trebuie sa faca orice om care are consiinta!
27.05.2008 de ce o apostazie si nu o binecuvantare? de paul
mai atata ura, atata discordie intre noi..dorim cu toti sa fim niste romani uniti si poate ne consideram uniti pana la un anumit pct. dar dc cand vine vorba de confesiuni intervine ura>? ceea ce a facut IPS Nicolae este un model de ecumenism. Oare nu tot cu trupul si sangele Mantuitorului s-a impartasit si ne impartasim si noi catolicii? sau ce .. noi luam altceva? oare Domnului ii plac aceste certuri? oare astfel il binecuvantam? impartasim aceeasi credinta..cu oti credem ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu. at dc sa ne mai certam, dc sa mai existe ura intre noi. putem fi catolici, ortodoxi, neoprotestanti...cu totii suntem crestini.. intre timp ce noi ne certam, pacatul castiga tot mai mult. sapt trecuta a f parada gay...ceva iesit din comun dpdv moral. oare ce mai urmeaza?..sa ne uitam ce se intampla in occident..ceea ce se intampla acolo se va intampla si in romania daca nu devenim uniti. diavolul vrea dezbinare...vreti sa-i oferim aceasta satisfactie? dc nu incetam cu rautatea....de ce considerati apostazie ceea ce a facut acest mitropolit ortodox. oare asa strigator la cer este?..fi-ti si voi mai ecumenisti.. iubiti-va daca vreti sa fi-ti iubiti..
27.05.2008 Pentru ca este apostazie de Pr. Mihai-Andrei Aldea
Din cuvintele tale vei fi judecat!

De vreme ce suntem "confesiuni" diferite, inseamna ca avem credinte diferite. Iar abdicarea de la credinta este apostazie. Simplu si adevarat!
Noi nu impartasim aceeasi credinta, decat in declaratii propagandistice si in imaginatia celor putin informati.

Iar a-ti apara credinta este o chestiune si de bun-simt, si de iubire. Eu sunt sigur ca exista un Domn, o Credinta, un Botez, asa cum a spus Hristos. Deci nici vorba sa fie toate "confesiunile" sau credintele adevarate. Credinta lui Hristos este una singura. Iar Catolicismul (fie el de rit bizantin sau maronit) este in afara acestei credinte. Dragostea mea fata de oameni, fie ca sunt ortodocsi sau catolici, ma obliga sa marturisesc acest lucru. Asa cum aceeasi dragoste i-a silit si pe Sfintii Apostoli sa marturiseasca adevarata Credinta a lui Hristos, atat in fata paganilor cat si a iudaizantilor, dochetilor, nicolaitilor si altor confesiuni pseudo-crestine ale acelor vremi.

Occidentul este creatia Catolicismului. Din trufia papista s-a nascut trufia protestanta - o forma de papsim generalizat (nu doar unul e infailibil, toti sunt, ca asa a zis Luther). Si de aici s-a ajuns la toata caderea ce a completat caderile dinainte.

Sfantul Grigorie cel Mare, episcopul Romei, a zis: "oricare dintre episcopi se face mai mare decat ceilalti este premergator al lui Antihrist". Nicolae I a zis: "Eu sunt mai mare decat toti episcopii, nimeni nu e episcop decat prin mine".

Aceasta erezie este samanta distrugerii Occidentului. Iar Biserica lui Hristos nu o va accepta niciodata - din iubire de Adevar, din iubire de oameni.

Doar Hristos, Capul Bisericii, este infailibil. Iar El e cu noi pana la sfarsitul veacului. Nu are nevoie de loctiitor sau vicar si nici nu are; caci asa cum a lucrat impreuna cu Apostolii va lucra pana la Sfarsitul lumii, dupa cum El a promis.

Cine nu crede aceasta s-a lepadat de El si a pierdut mantuirea.

Pace tuturor!

Preot al lui Hristos,
Mihai-Andrei Aldea
27.05.2008 Pentru ereticii latini si pentru Iudele "ortodoxe" - Canonul 45 al Sfintilor Parinti de florea
Episcopul, sau prezbiterul, sau
diaconul, impreuna cu ereticii rugandu-se, sa se afuriseasca numai;
Iar de au dat lor voie, ca unor clerici a lucra ceva, sa se cateriseasca.
PIDALIONUL (Carma Bisericii Ortodoxe)
27.05.2008 Parintelui Aldea, schismatic de bogdan
Ca un argument de bun simt ar trebui sa luati in considerare numarul credinciosilor. la vreo 200 de mil de ortodocsi (si aceia invrajbiti si imprastiati) nu puteti sta in fata a 1,1 mld de catolici. Pareti mai mult a secta jehovista.
27.05.2008 Nu judeca, ca sa nu fii judecat! de Lucian
Ma intreb de ce toti se grabesc sa judece un gest facut de un episcop, respectiv mitropolit, o persoana randuita de Dumnezeu pentru a avea grija de sufletele credinciosilor. Oare au uitat de ceea ce spun Scipturile? (Bate-voi pastorul si se vor risipi oile).

Eu sunt din Timisoara, un oras al iubirii crestine, in care nu am remarcat ura pe care o vadesc multi dintre crestinii care viziteaza aceste blog-uri.
Gestul mitropolitului Nicolae este frumos, iar daca un om gusta painea si vinul cu credinta, acea bucata de paine si acea picatura de vin, ajung sa devina in mana lui insusi trupul si sangele Mantuitorului.

Un profesor de teologie renumit spunea ca multi ortodocsi chiar se impartasesc cu paine si cu vin, chiar daca ele sunt initial Sfintele Taine, si asta datorita rautatii lor si lipsei de dragoste si de credinta.

A gusta dintr-un potir este un gest de iubire, de credinta, nu o recunoastere a unor dogme. Eu o felicit pe Inalt Prea Sfintia Sa pentru dovada de iubire si de fratie de care a dat dovada.

Pacat ca acest eveniment, acest pas spre intelegere si pace este vazut ca un pas spre razboi. Multi preoti poate acuza gestul, insa ma intreb la care se pace se refera dansii atunci cand repeta in cadrul Sfintei Liturghii cuvintele "Pace tuturor", iar apoi instiga credinciosii la razboi.
Va repet si eu acum, fratilor: Pace tuturor!
27.05.2008 Anatema celui care nu spune ANATEMA! de Theodoret
Daca BOR nu va caterisi pe ereticul Nicolae, se va face partasa a ereziei sale, prin comuniunea euharistica.

ANATEMA EREZIEI PAPISTE!
27.05.2008 Lui Bogdan de mai sus de Theodoret
Pai mai nene, daca spui ca parintele Mihai miroase "mai mult a secta jehovista, cum se face ca totusi jubilezi ca un papolatru atunci cand ereticii tai slujesc cu "secta jehovista"? Dupa mintea ta de papistas, ortodocsii sunt "schismatici". Pai si atunci, de ce nu iti iei jucariile tale eretice si sa ne lasi in pace?

ANATEMA, ANATEMA, ANATEMA!
27.05.2008 Anatema!!! de Benedict
De cind oare ereticii se impartasesc la fel ca si dreptcredinciosii din acelasi Trup si Singe ?!?!?!?!

Oare de cind sintem "biserici" (la plural) ? Si inca "surori` ? Oare nu e Una, Sfinta, Soborniceasca si Apostoleaca Biserica ? De cind oare negreselnicia papei este la fel cu Sobornicia ?

Romani exista doar ortodocsi. Neortodocsii sint in proces de deznationalizare sau deja deznationalizati. Caci, dupa zice mitropolitul Varlaam (1642) romani sint acei pravoslavnici care se roaga romaneste. Si iudeii pot invata romaneste, si iehovistii si baptistii, ceea ce nu ii face sa fie romani. La fel e si cu ereticii papistasi.

Slava Domnului ca la noi in Basarabia si Transnistria nu exista greco-catolici. Dar la fratii mnostri romani din Bucovina de sub ocupatie ucraineana greco-catolici sint ucrainenii care ii zvinteaza in batai pe ortodocsi. Si toti acesti greco-catolici sint fosti romani ortodocsi care, trecind la eresul catolic, s-au deznationalizat devenind ucraineni.

Satele din Pocutia Acrisorii, Strimba, Brusturi si multe altele aflate pe riurile numite Izvoras, Ruisor, Cacacea, Petrosul, Acra etc., pe muntii Copilas, Fetitele, Cacareaza, Magura, Lastunul, Oglinda, Comanul, Tomnaticul, Chiciura etc sint acum locuite de oameni romani la chip, la muzica, la bucate, la port, dar nu vorbesc decit ucraineana, in schimb sint toti greco-catolici. Cimitirele din satele lor sint pline de nume ca Munteanu, Dumitreanu, Macovei, Matei, Ionas, Tonu, Ursu, Florea etc., dar toti sint neromani, urasc romanii, vorbesc exclusiv ucraineana si ii snopesc pe ortodocsii romani de acolo.

Marturisesc personal care am trait o luna intreaga acolo in august 2007.

Iata grecocatolicismul in lucrarea sa de deznationalizare.
27.05.2008 s-a impartasit cu voi fiindca e de-al vostru de Mercan
s-a impartasit cu voi fiindca e de-al vostru si pana acum s-a ascuns!
e un eretic "greco-catolic", in fapt corect ar fi sa zicem "mai catolic decat papa", ca si actualul nefericit patriarh, Danila Prepeleac, caruia i-a fost "parinte NEduhovnicesc". Doi nebotezati. La ce te poti astepta de la ei? La nimic. Doamne, fa mila Ta spre noi, ca slujitorii Tai Te-au vandut!
27.05.2008 iubiti-va mult de alex
asa spunea Ap.ioan
vad multe exemple de iubire aici....foarte multe.Sunt dezamagit de iubirea ce v-o purtati unii altora
Facem ca si in vechime...ne excomunicam si ne anatematizam reciproc...urat!!Hristos ne indeamna la pace
Pace noua
27.05.2008 pentru avdeev care zice ca nu crede pana nu vede de uite poze
http://www.rostonline.org/blog/claudiu/uploaded_images/Nicolae-impartasire-2-748351.JPG

http://www.rostonline.org/blog/claudiu/uploaded_images/Nicolae-impartasire-3-799582.JPG
27.05.2008 Temelia Dragostei este Adevarul... de anti-Dragoste eretica
... iar Adevarul se salasluieste doar in Credinta cea adevarata.
Luati-va dragostea umanista si lasati-ne!
Catolicismul este erezie, Unia este erezie, ecumenismul este erezie!
27.05.2008 Nicolae, eretic si mincinos, zice ca nu s-a impartasit, ci ca suntem noi idioti si chiori! de Bizantinul
http://www.cotidianul.ro/mitropolitul_corneanu_crima_de_impartasanie-...


ÎPS Nicolae nu împartaseste întru totul aceste idei. „Teoretic si
dogmatic, împartasirea ortodocsilor la catolici poate fi considerata
un pacat, însa, ca gest simbolic, aceasta poate arata ca ne aflam în
comuniune, fratietate, poate arata dragoste crestina", spune ÎPS
Nicolae.


ÎPS Nicolae neaga pe jumatate


Înalt Prea Sfintite, este adevarat ca v-ati împartasit duminica în
biserica greco-catolica din Timisoara?
Am fost alaturi de ei, însa nu m-am împartasit.


Preotii greco-catolici descriu în detaliu cum ati primit potirul din
partea nuntiului apostolic. Sa înteleg ca mint?
Formal este adevarat. Era sfârsitul Liturghiei, al mesei, si m-am
ridicat pentru a ma alatura lor, întrucât voiam sa adresez un cuvânt
credinciosilor. Nu am luat însa Sfânta Împartasanie.


Veti da o dezmintire în acest sens?
Nu, nu am de gând sa fac asta.


Dar nu va deranjeaza neadevarul?
Sunt obisnuit cu astfel de informatii. Este un fel de-al lor de a
vedea lucrurile. Ne pastram fiecare credinta noastra.
27.05.2008 Ce se spune in Cotidianul inca nu e confirmat de Nedumeritul
.
"Interviul" din Cotidianul pare prefacut. Pana nu exista o pozitie oficiala a Mitropoliei Banatului imi pastrez rezerve cu privire cele aratate ca fiind spuse de ips Corneanu.

Nedumeritul
.
27.05.2008 "Nu pace v-am adus, ci sabie." de Benedict
Mintuitorul lumii, Dumnezeul Dragostei ne spune ca nu pace, ci sabie ne-a adus. Si ne-a mai marturisit ca "Pacea MEA o dau voua". Deci pacea Lui, nu a lumii, nu una dulceag-veninoasa, trucata, de-a ereticilor.

Dragostea care nesocoteste Adevarul nu este Dragoste, ci inselare, cacialma, truc, matrapazlic, tertip, intr-un cuvint un fel de SIDA duhovnicesc. Dragostea nu este sex cu diavolul.
27.05.2008 adica si pozele sunt trucate? asa zici? de raman faptele
de ce incerci sa ne fraieresti si tu?
27.05.2008 Ce se spune in Cotidianul inca nu e confirmat de Nedumeritul
.
"Interviul" din Cotidianul pare prefacut. Pana nu exista o pozitie oficiala a Mitropoliei Banatului imi pastrez rezerve cu privire cele aratate ca fiind spuse de ips Corneanu.

Nedumeritul
.
28.05.2008 http://www.youtube.com/watch?v=7o7UGLTauHI de sorin
http://www.youtube.com/watch?v=7o7UGLTauHI
28.05.2008 Kyrie eleison! de Toma
Pacat,fratilor,ca,dupa atata amar de ani-mai bine de 20 de veacuri!!!-porunca Iubirii lui Hristos ne-a ramas cu totul noua si necunoscuta! Vai de noi, Doamne!
28.05.2008 Hristos a inviat! de Ortodox
sa nu uitam fratilor, ca noi avem sfinti in calendar exact dintre persoanele care s`au opus uniatiei :Sfintii mari marturisitori Visarion si Sofronie Sf Mc Oprea Sf Moise Macinic din Sibiel, Sf sfintit Mc Ioan din Gales, sf Ier Ilie Iorest si Sava Barnovschi, Sf Iosif cel nou de la Partos!

ei nu au sustinut erezia numita uniatie! si au ajuns sfinti, platind sfintenia cu pretul marturisirii dreptei credinte si a sangelui lor!

daca au ajuns sfinti neprimind uniatia, atunci ce legatura avem noi Ortodocsii cu uniatii(catolicii, sau ca sa il citez pe sf Cuv Paisie Velicikovski "ramlenii" care sunt eretici), noi cu ale noastre ei cu ale lor. nu am vazut mai mare harababura ca in biserica unita! iertare dar asta e adevarul
28.05.2008 MINUNE??? de Alexandru
Voi considerati a fi minune FALSA impartasire a IPS Nicolae!!! NU se poate vorbi de o unire intre cele doua Biserici...atata timp cat exisat diferente ENORME la nivel dogmatic si la nivel de Ierarhie!...FILIOQVE?!?! PRUGATORIU?!?!?! PRIMATUL SI INFAILIBILITATEA PAPALA!!! ATI uitat peste noapte crestinilor ortodocsi???
SF Parinti au fost foarte categorici in privinta aceasta!
Imi pare rau pt gestul IPS-sale! fff rau!
28.05.2008 Credem in Sfinti ori in Cristos?? de slapi20
Draga "Ortodox" si oricare altul care crede in dezbinare si pune mai presus Sfintii nu pe Dumnezeu si pe unicul sau Fiu. Nu stiu cine v-a invatat pe voi sa credeti in Sfinti si sa lasati Cuvantul viu al lui Dumnezeu pe locul doi. Si va rog mai informati-va si voi un pic, pe acei Sfinti pe care ii amintiti voi cine i-a facut Sfinti?? ore nu tot voi si nu tot oamenii??? Daca biserica ortodoxa a ajuns sa puna printre sfinti si pe Stefan Cel Mare care nici el nu mai stia cati copii avea si cu cate femei atunci mai stati si mai cugetati ce spuneti si in ce credeti. Credeti in oameni ca si voi??
sau creded-ti in Isus Cristo care ne-a adus legea ceea noua a iubirii. Oare nu insusi Isus Cristos ne spune ca trebuie sa io iubim pe Dumnezeu cu toata fiintza si cugetul nostru, iar pe aproapele nostru ca pe noi insine??? daca atata iubire aveti pt aproapele vostru e trist si e tragic, deoarece va uriti pe voi insiva si e si mai trist ca il suparam inca odata pe Dumnezeu si negam tot sacrificiul lui Isus ce la facut pentru noi si pentru UNITATEA noastra.
28.05.2008 Lui Theodoret din Cirul Romaniei de bogdan
Pai bai nene Theodoret, daca eu sunt papolatru tu patriarholatru, ca v-au rusificat rusii pe toti cu autocefalia asta pacatoasa. Grecii de ce nu au patriarh? pt ca nu s-au rusificat ca romanii. Pai cum sa va intelegeti voi cu catolicii cand intre voi nu va puteti suferii? de cativa zeci de ani tot planuiti un sinod panortodox dar nu il mai faceti pt ca nu va intelegeti. un balamuc mai mare nu exista ca acolo. si asta pt ca v-ati rupt de Biserica. De aceea sunteti schismatici. Grecotei cu nas subtire, bulgaroi cu ceafa lata. Apropos de Basarabia, parca nu prea va intelegeti cu fratii rusi, sau nu e aceeasi biserica? sau in biserica ortodoxa nu sunt toti crestini? de fapt sunteti niste eretici pt ca nu respectati evanghelia, niste vanduti comunistilor. Dupa mintile voastre inguste ar fi trebuit sa fim toti niste cozi de topor in timpul comunismului (si acum de fapt) precum Sfantul Sinod care aproba demolarea propriilor biserici. Nu am inteles cum sa-mi iau jucariile si sa va las devreme ce episcopul vostru a venit la noi sa se impartaseasca si apoi mai si minte ca nu s-a impartasit, eu nu vin la voi, voi veniti in Biserica adevarata, singura in care subzista deplinatatea adevarului. Doar barca lui Petru ne duce la liman, celelalte se scufunda.
28.05.2008 Sfintii sunt Icoane vii ale Mantuitorului de Ortodox
nu Il negam deloc pe Hristos(apropo asa se scrie corect nu cu c, daca pui c e ca si cum ai pune oricare alta litera, "Hristos" in lb greaca inseamna Mesia, Cristos nu exista! asa si cu numele Iisus=Mantuitor in lb greaca, Isus informeaza-te ce inseamna ca mi`e rusine mie sa spun draga slapi20...)

Citeste Biblia! Domnul a zis in cartea proorocului Isaia ca "nu va locui in lacasuri facute de maini omenesti". Dumnezeu l`a creat pe om luand tarana cu Insasi Mana Sa, astfel el a creat un locas in care sa poata salaslui El. Sfintii sunt aceia care au dobandit Duhul Sfant, adica Duhul Sfant S`a salasluit intru ei. Duhul Sfant Care este Dumnezeu. deci Dumnezeu S`a salasluit in ei! Sfintii sunt "Hristofori" adica purtatori de Hristos, la fel de bine le putem spune "harofori" sau "Theofori". un sfant este dovada vie ca Dumnezeu lucreaza si in zilele noastre. tu care negi sfintii Il negi direct pe Hristos care S`a salasluit intru ei. si sfintii nu sunt "facuti", in fine...ei sunt canonizati=li se recunoaste sfintenia si printr-un act oficial numit act de canonizare. nu mai ataca fara sa fii informat!

sfintii nu devin peste noapte sfinti adica dupa canonizare...ei dupa ce au dobandit Duhul Sfant au atins sfintenia si si`au si pastrat`o...si in legatura cu Sfantul Stefan mie mi`ar fi rusine sa vorbesc...ti`as da eu mai multe exemple de "sfinti" din biserica catolica care au facut lucruri nu prea dragute...si tot sunt sfintiti...in schimb tu negi sangele varsat de sfintii mucenici? ai avea tu curajul sa mori numai ca sa iti pastrezi credinta curata si fara niciun compromis?(asta daca ai fi un marturisitor al dreptei credinte).

si in ultimul rand, tu negi pe sfinti pentru ca au fost "facuti" de oameni? ia gandeste`te cine a pus mana pe pana si a scris diferitele carti din Vechiul si Noul Testament? TOT OMUL! tot sfintii! dar si ei erau oameni! si asa cum Domnul le`a dat Duhul Sfant pentru a scrie sub insuflarea Sa, asa S`a transmis Duhul prin Ierarhii Bisericii pana in zilele noastre, si sfintii care am zis mai sus ca erau harofori, au scris tot sub insuflarea Duhului Sfant! altfel tu nu accepti nici sfintele Sinoade? la care deciziile tot de oameni au fost luate dar tot sub insuflarea Duhului Celui de Viata Datator. Plus ca omul este chemat la sfintenie si la indumnezeire, dupa cum bine poti citi in Sf Scriptura, sfintii au ajuns masura asta, deci, inca o data zic, negand sfintii Il negi pe Insusi Mantuitorul Hristos!

iar iubirea aproapelui nu inseamna ca este exclusa daca urasti erezia! sfintii au avut cea mai mare dragoste pe care o poate avea un om pe pamantul asta. Sfantul Siluan plangea necontenit pentru fiecare om! din dragoste, insa nu a iubit si erezia!
si noi nu ne uram pe noi insine, ci dragostea noastra ca sa stii se transforma in rugaciune. iti dai cu parerea cat iti dai, insa nu incetezi sa te rogi pentru cel cazut! si cu siguranta, si (greco)catolicii sunteti si voi pe lista mea de apostati! :P
Domnul sa va lumineze. Hristos (nu cu c, da? :P) a inviat!

cu ocazia asta invit pe toti fratii ortodocsi sa se roage pentru cei cazuti!Maica Domnului sa va rasplateasca!
28.05.2008 Dragostea de aproapele de Ortodox
nu exista mai mare dragoste fata de aproapele decat rugaciunea care e jertfa suprema pe care o poate aduce cineva de pe altarul inimii sale!
28.05.2008 poze de cosmin farcas
Domnilor,terminati cu tampeniile de genul "poze falsificate".
Am fost prezent in biserica,am vazut cu ochii mei,e adevarat.
Daca cineva e curios sa afle faza in detaliu ii stau la dispozitie.
E-mail-ul meu e cosmin330@yahoo.com.
Adresa de mess e cosmin330.
28.05.2008 ”In mintea stramba, si lucrul drept se stramba!” de Toma
-vorba inspirata a P. Teofil Paraianu! De Spiritul Duh Sfant! Sa fie, oare, atat de putini ortodocsii adevarati? FRATILOR ORTODOCSI, CONVERTITI-VA LA...ORTODOXIE!!! Nu mai anatemizati, ca nu aveti caderea s-o faceti! Veniti-va,odata, in fire- in firea cu adevarat ortodoxa! Cultura Crestina pe care cu totii o mostenim este, la originea ei greaca si latina-deopotriva! Nu va mai faceti de minune in ignoranta si rautatea voastra in fata celor care nu pretind -macar- a fi Crestini! Pretuiti-l pe Omul acesta extraordinar,Pe Parintele Nicolae Corneanu, ca altfel, nici de Hristos vrednici nu veti fi!

”Sa-nvie Dumnezeu si sa se risipeasca toti vrasmasii Lui de la fata celor ce-L iubesc pe Dansul!„ Amin!
28.05.2008 Frate Ortodox, de Toma Grecu`
Slava Cerului ca postul de Judecator Universal a fost- sper c-ai aflat - ocupat. Vom vedea atunci ,la vremea cuvenita cu totii pe care lista ne vom gasi...Nu crezi? Io zic asa, ca sa nu-ti mai bati tu capu`cu intocmirea listelor : )
28.05.2008 iubirea e una de slapi20
Te-ai aprins cam tare insa nu am de ce sa ma supar, deorece eu nu am negat Sfintii si nu te-am judecat pe tine sau pe cei ce sunt atat de potrivnici iubirii. Apropo: te-as ruga sa te documentezi asupra lui Stefan Cel Mare sa vezi cat de mult a fost pentru Catolici si pentru evenimentele din aceeea vreme.Insa revin la subiect, nu am negat Sintii si imi cer iertare de la Dumnezeu daca asta a reesit si imi cer scuze de la tine si toti cei care au inteles acest lucru, insa ce am vrut sa subliniez este ca mergem mai presus de Cuvantul Viu care prin Spiritul Sfant(ca ma consider latin nu slav) a ajuns la fiecare dintre noi pana in zilele acestea, si incercam sa sadim ura, ca asta e mai usor. E mai usor sa-l faci pe Catolic eretic ( ca asa spun Sfintii din calendar), decat sa te rogi cu inima deschisa si sa incerci sa ierti pe acel catolic care in opinia ta e cel mai mare talhar.Si spun Talhar tocmai pentru a ma intoarce la Hristos(si am vazut ca "C" te-a suparat) care pe cruce a iertat Talharul si pe toti cei care i-au facut rau.

In loc sa criticam atat, mai bine ai spune nu numai fratilor tai ortodoxi sa via sa se roage, ci tuturor impreuna sa ne rugam. Din cate stiu Isus nu a venit pt cei drepti ci pt noi pacatosii ca sa ne indrepte, iar daca voi suntetzi cu adevarat dreapta credinta si adevaratii urmasi ai Lui atunci faceti bine si respectati porunca Tatalui. Si daca Biserica este Apostoleasca apoi Apostoleasca sa fie, nu sectanta sa se inchida la ea in cochilie si sa iti trebuiasca parola sa intri. Isus nu a fugit de pacatosi,ci a stat in mijlocul lor, s-a rugat cu ei ba chiar pe unii i-a si vindecat. Asa ca va rugam, nu fugiti de lume, faceti ca si IPS Corneanu, rugati-va cu noi pt mantuire voastra si a noastra Spui ca te rogi pentru cel cazut insa nu vad cum o faci daca porti ura in suflet fie ea pt erezie ins ai ura care e opozitul iubirii. In final te-as ruga sa nu mai tragi concluzii pripite si sa judeci omul si sa imi spui ca sunt greco catolic ca habar n-ai ce vorbesti si as putea sa mai cred ca esti unul din sutele de mii de preoti ortodoxi slujitori ai securitatii daca stii atat de multe despre mine.
28.05.2008 Frate slapi20 de Ortodox
nu...nu sunt preot, nu m`am ridicat la vrednicia asta.
eu nu neg apusul, cinstesc pe sfintii din apus, ca Sf Ambrosie si Chelsie ai Milanului, Sf Cuv Genoveva de Paris, Sf Grigorie si Martin de Tours, Sf Gherman de Auxerre si Gherman al Parisului, Sf Lup de Troyes, Sfintii papi ai romei Clement, Silvestru, Ipolit, Leon, Cuv Augustin de Hippona, Cuv Ieronim, Sf Irineu de Lyon, Sf Patrichie luminatorul Irlandei, Sf Ansgarie luminatorul Danemarcei, Sf Bonifatie al nemtilor...si lista poate continua... Pentru mine sfant poate deveni omul oriunde, in orice zona a globului.

Stai calm ca nu sunt nici rus...(slav)...

si asa ca tema informativa, am un respect destul de mare pentru preotii greco-catolici care au patimit in temnita. iar faptul ca am zis ca Ortodoxia este credinta cea dreapta, nu inseamna ca am exclus posibilitatea mantuirii sub orice alta credinta...nu e al meu a da aceasta.

este si normal sa nu crezi ca ma rog pentru toti ceilalti cu dragoste, pentru ca am inceput cu "atacuri" la cuvintele tale.

eu imi cer iertare daca am starnit in tine vreun gand de sminteala, mahnire sau manie. nu vreau sa fiu pricina de pacat niciunuia.

iar in Biserica Ortodoxa, toti sunt oameni, deci si pacatosi...nu e nimeni infailibil, deci apartenenta in Biserica nu ii confera nimanui o viata cu adevarat fara de pacat.

si uite ca si la tine sunt contradictii : "In loc sa criticam atat, mai bine [...]. iar daca voi suntetzi cu adevarat dreapta credinta si adevaratii urmasi ai Lui atunci faceti bine si respectati porunca Tatalui".

iar ultima ta fraza, arata faptul ca tu care ai invocat "iubirea" de atatea ori, nici tu nu iubesti pe cel ce a gresit. eu zic sa ne luam de mana, ca aman2 avem metehne...

inca o data iertare! si Domnul cu tine!
29.05.2008 Greseala, de violeta
mare greseala ca dupa `89 multi ortodocsi au renuntat la dreapta credinta si s-au intors la uniati. Au fost fortati si inselati in 1700(aprox.) sa faca acest gest... mare pacat ca staruie in greseala. Oare de ce nu-si pun intrebari referitoare la religia pe care au avut-o 17 secole? Cautati raspunsurile si veti vedea ca ORTODOXIA e UNA, SFANTA, SOBORNICEASCA si APOSTOLEASCA BISERICA. Cititi "Uniatismul din Transilvania-incercare de dezbinare a poporului roman" al Pr.Dumitru Staniloae si "Ortodoxia si religia viitorului"-de Cuv.Seraphim Rose. Daca sunteti romani, reveniti la ortodoxie, lasati falsa dragoste ecumenista! Poporul acesta va rezista doar ca popor ortodox.
Mantuitorul nostru Iisus Hristos sa ne daruiasca ceea ce avem nevoie pentru mantuire!

PS Sunt timisoareanca si provin din familie de greco-catolici.
29.05.2008 Vorbiti franceza? de Tertiu
Je ne connais pas le roumain, mais je crois deviner une partie de votre texte grâce à mes modestes connaissances de latin... et je n`arrive pas à y croire : un métropolite orthodoxe qui communie chez des catholiques alors que tant d`orthodoxes refusent même l`organisation de simples prières œcuméniques !

Monseigneur Nicolas a-t-il expliqué son geste lors de cette célébration ?

S`il veut amorcer un dialogue entre nos deux églises, notamment avec un synode en juillet, il le démarre avec beaucoup (trop?) d`audace, par le plus important des sacrements !

Quelqu`un peut-il me répondre en français, va rog?
29.05.2008 cher Tertiu de Aurelian
c`est vrai...un metropolite orthodoxe a eu l`audace de faire telle chose...tu sais ce qu`a dit notre metropolite? "Je n`ai pas communi avec les catholiques" mais c`est pas comme ca...tu peux voir les photos...elles parlent...

c`est vrai aussi que beaucoup d`orthodoxes ne veulent pas ni organiser des prieres oecumeniques. je suis un dentre eux. nous ne pouvons pas fair un sincretisme religieux !

le geste du metropolite est dans l`esprit oecumenique. dommage!

Que le Seigneur soit avec toi!
29.05.2008 diferenta de slapi20
Am scris, dragul meu, la persoana "I pl" tocmai pt a incerca sa nu atac sau sa jignesc, iar cat priveste smintelea vreau sa te linistesc. Am credinta in Bunul Dumnezeu si de aceea ma rog in fiecare zi sa ma apere de orice rau si de orice sminteala. Ce ti-am scris eu nu e din carti si din viata altora, ci din trairea mea directa cu Dumnezeu, Si nu am criticat pe nimeni ci doar faptele le-am subliniat.

Fii foarte atent la ce scriu si sa nu imi pui vorbe in gura ca eu nu am zis ca nu iubesc pe cei ce au lucrat cu comunistii( asta e o alta judecata pripita, o acuza) am spus numai sa ai grija ce spui si cum cataloghezi, ca pot sa cred ca esti de-al lor daca stii atat de multe despre mine.

Vezi, mai zic inca odata e foarte usor a critica, a acuza sau a da un verdict, in loc sa se incerce a se cauta adevarul, iubirea( sper ca acum e ok impersonalitatea). Si te mai rog sa nu te mai justifici ca "nu esti rus", ca nu am zis nimic de tine, am zis de mine ca ma consider latin atata tot( tocmai a evita o alta correctie de la tine). Insa vezi e o vorba din batrani care zice cine se scuza se acuza. NU am acuzat pe nimeni asa ca nici tu nu tre sa te scuzi sau sa te justifici. Noi toti suntem una si cred in unitatea tuturor crestinilor. Ma rog la Dumnezeu ca intr-o buna zi si mai marii clerici sa lase cuvintele si formalitatiile sa se odihneasca si sa incerce sa se roage( precum s-a rugat Isus) impreuna ca asta ar ajuta mai mult. Cel putin in timisoara intre credinciosi asta se intampla de mult si de aia nu sunt atatea rautati si batai si eu mai stiu ce vorbe grele. In timisoara, in fiecare luna se intalnesc tineri ce apartin diferitelor biserici si nu fac altceva decat sa se roage impreuna si sa asculte Cuvantul Viu. Si uite asta a facut si IPS Corneanu si CRED CU TARIE CA LA DUMNEZEU II PLACE ACEST LUCRU.

Pace voua!!!Doamne ajuta!
29.05.2008 pour tertiu de george
Comme tu a deja lu, le metropolite a communie mais il le nie dans une autre declaration. A ce momment-la on est tous perplexes. d`abord on n`a pas compris son geste durant la messe catho, puis sa declaration nous a laisse sans paroles. Avec tout le respect moi je suis tente de penser si le metropolite est dans la plenitude de ses capacites mentales, vu son age...Nous attendons de details, des explications.
29.05.2008 Sa fie amuzant ? de Botos Remus Emilian
Hristos a înviat !
Sunt ortodox. Ma adresez tuturor cititorilor. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamna la iubire în Hristos, dar nu la erezie. Ne îndemna la credin?a, dar nu la apostazie.
Cunoa?tem canoanele, înva?aturile de credin?a, cunoa?tem istoria, de la sinoadele ecumenice, de la 1054, de la marile erezii ale catolicilor, pâna la Luther sau anii 1700. Cunoa?tem înva?aturile sfin?ilor parin?i.
Sunt rani închise, pentru ca Iubirea va fi în Ortodoxie, pâna la sfâr?itul veacurilor. Însa nu e bine sa deschidem altele pentru a nu grabi sfâr?itul lumii, caci fiecare clipire din ochi este o ?ansa pentru to?i sa vina sau sa revina în sânul Miresei lui Hristos, Biserica Ortodoxa, ca ni?te trupuri ?i mladi?e vii ale ei, nu lepadate care nu mai aduc rod în El.
Sfântului Maxim Marturisitorul i s-au taiat limba ?i mâna dreapta, ca sa nu mai poata binecuvânta ?i vorbi tuturor despre dreapta credin?a, care de atunci ?i pâna acum este rânduiala Ortodoxiei. Sfântul a strigat credincio?ilor sa arunce Împarta?ania cu Trup ?i Sânge din gura lor, caci nu este dreapta, a monofizi?ilor. A ramas la un moment dat singurul ortodox.
Va îndemn ?i eu, dragii mei, la Iubire sincera, la Iubire curata. Iubire traita. În jertfa ?i virtu?i. Dragii mei în?ela?i, sunte?i de vina cât ?i diavolul este pentru caderea voastra. Însa osândi?i nu ve-?i fi pentru aceasta, ci pentru ca nu a?i cercetat, nu a?i avut voin?a. Sa cauta?i Calea, Adevarul ?i Via?a. Toate câte ve-?i cere cu credin?a ve-?i primi. ?i Dumnezeu v-ar fi ajutat sa ajunge?i la El, Adevarul. În Ortodoxie. ?i aici, în ortodoc?i, love?te cel mai puternic vrjma?ii diavoli. Caci tare îi mai arde jertfa lui Hristos, pe Altarul Bisericilor Sale, la Liturghie. Aici, doar un exemplu de cautator. Serafim Rose.
Va chem pe to?i la dialog. La ecumenism daca vre?i. Însa ecumenismul ortodox. Va chem la iubirea în Hristos. Însa nu la viclenie ?i lucrarile lui Antihrist. Mari minuni va face necuratul în zilele din urma, prin oamenii lui. Însa ”pleca?i de la Mine, caci Eu nu va cunosc pe voi.”
Va chem la Împarta?ania cea curata. Pe voi pe to?i, dragii mei fra?i în?ela?i catolici, însa la Cuminecatura cea Vie, a Domnului Dumnezeu Savaot din Ortodoxie. Cai?iva de pacatul lepadarii voastre ?i ve-?i primi plata în al 12-lea ceas, la fel cu cel venit în întîiul ceas.

Va iubesc, va sarut ?i va îmbra?i?ez în Domnul Dumnezeu.

Hristos a înviat !
29.05.2008 erezia de la timisoara de muresan
o minune pentru catolici o plma ,o erezie pentru ortodoxi ACESTA ESTE INCEPUTUL SFARSITULUI DUMNEZEU NE VA PEDEPSI .Ce sa spune noi muritorii daca un ierarh isi permite asa ceva.Acestea sunt fructele pe care le culeg ortodoxi de la masa ECUMENISMULUI. VAI NOUA!!!!!
30.05.2008 multumerci de Tertiu
Bon, alors si je comprends bien, monseigneur Nicolas n`avait pas toute sa tête ce jour-là, et comme il était à côté de l`autel il a suivi les autres sans comprendre ce qu`il faisait!

Etonnant. Ahurissant, même. Un prélat qui fait ça, il est mûr pour aller en maison de retraite!

Mais je vous crois : je vois bien qu`il n`avait pas été invité pour célébrer l`office, puisqu`il ne porte ni étole/sticharion, ni chasuble/phélonion.

Un grand multumesc à Aurelian et à George, Doamne ajuta.
30.05.2008 salutari de pace! de p.sebastian
Dragi frati si surori in Cristos
- mesajul se refera la toti aceia care cu frica de Dumnezeu si respect fata de cele sfinte -

Imi amintesc de cuvintele lui Cristos care spunea ca vor aparea dintre aceia care vor lupta impotriva adevarului inchipuindu-si ca lupta pentru Imparatia lui Dumnezeu... si se vor trezi luptand chiar contra lui Dumnezeu... Prezenta mitropolitului ortodox la sf. Liturghie greco-catolica nu reprezenta altceva decat semnul ca lui ii pasa de porunca data de Cristos: "iubiti-va unii pe altii... prin aceasta va cunoaste lumea ca sunteti ai Mei"... Acum, sa ne trezim judecand mitropolitul este deja o greseala destul de mare, pentru ca nu ne rugam sa-i intelegem gestul ci il osandim, iar asta nu vine din rugaciune ci din ispitire (vezi cazul prietenilor lui Iov, aparent prieteni!)... Gestul mitropolitului poate raspunde la chemarea Maicii Domnului, iar noi netinand cont de cuvintele lui Gamaliel (vezi Faptele Apostolilor), ne hazardam dand verdicte de cine e pacatos, fara a tine seama de constiinta si de libertatea nimanui si dispretuind porunca insasi a lui Dumnezeu, care ne spune clar ca "a Mea este judecata", iar voi "iubiti-va unii pe altii"...

Dispretuirea si acuzarea mitropolitului ca s-a impartasit cu Trupul si Sangele Domnnului nostru Isus Cristos, aduce jignire nu mitropolitului cat Domnului nostru Isus Cristos, care, poate contrar tuturor logicilor noastre gratuite l-a inspirat sa faca acest lucru... Cine stie daca nu cumva mitropolitul nu a primit aceasta porunca in constiinta, iar el nu se putea impotrivi Duhului Sfant si adevarului revelat?
Am citit pe site-ul masoneriei ca scopul lor principal este sa-i tina la distanta pe ortodocsi de catolici pentru a nu se uni, pentru ca astfel sa pacatuiasca impotriva unitatii dorite de Cuvantul vesnic... De partea cui sunteti, a lui Cristos sau a masoneriei, diavolului?!

Papa a fost cel dintai care a participat la o sf. Liturghie ortodoxa (1999, 9 mai)... Cati ortodocsi au participat la acea sf. Liturghie tinuta de patriarh? Dar la cea prezidata de papa?! Stiati ca la acea sf. Liturghie au participat multi preoti ortodocsi, carora chiar eu le-am dat bilete de trecere, iar ei emotionati imi multumeau spunand aproape printre lacrimi (era multa lume la coada pt a primi bilete de trecere) ca "aceasta este adevarata Biserica, alaturi de Papa"... Acum sa fim sinceri: cine imi poate jura ca la acea sf. Liturghie nu s-au impartasit si crestinii ortdocsi cu preotii lor, car enu au urcat la sf. altar, dar care i-au vazut pe preotii catolici impartasind multimea dornica si infometata de Cristos?!

Revenind la ideea cu mitropolitul Banatului... cred ca ar fi mult mai important sa vedem care este atitudinea noastra concreta in relatia ns personala cu Dumnezeu... Nu cumva incercam sa-i impunem lui Dumnezeu regulile sau mofturile noastre... cum sa se comporte ca nu cumva sa iasa din tiparele noastre? Cartea Intelep.: "cine l-a sfatuit vreod. pe Dumnezeu..."... Amintiti-va ca sunteti praf si cenusa... si cu toate acvestrea veti da cont de toate cuvintele lipsite de intelepciunea izvorata din rugaciune...

Sa nu uit: lumina de la Ierusalim nu este gloria ortodoxie, daca este adevarata, ci a lui Dumnezeu, pt ca orice lucru bun vine de la El... nu e suficient "sa fiti fii lui Abraham" daca fapte va contrazic... Osea ne spune ca "Mila vreau si nu jertfa"...

Plecati-va genunchi in fata Crucii sfinte si cereti iertare lui Dumnezeu... si lumina pentru a vedea calea ce duce la mantuire... Nu aveti timp sa-i judecati pe altii... rugati-va... daca chiar va pasa de credinta!...

La catolici apare Maica Domnului si ne cheama la convertire... ea nu spune doar catolicii, ci toti... Noi nu ne laudam ca a aparut la catolici si nici nu-i respingem pe ortodocsi pentru ca Isus ne-a spus, cand va rugati spuneti asa: "Tatal nostru... si ne iarta... precum si noi iertam..."...

Haideti inapoi, la Isus si sa ne rugam impreuna! Daca ati sti ce bucurie i-am face lui Dumnezeu sa ne vada cate 2 sau 3 adunati in numele Lui, in sfanta rugaciune! Nu vreti sa-i faceti bucurie lui Isus si Maicii Sfinte?!

Orice actiune ostila impotriva catolicilor si a ortodocsilor, care recita sf. Rozariu, dupa cum cere sf. Maria, nu e impotriva lor... fiti cu bagare de seama... sunt unii care pun in practica cuvantul lui Isus: "Fiule, iata Mama ta!"... "Rugati-va, ca sa nu cadeti in ispita!"...
30.05.2008 Ortodoxului care o tine sus si tare cu H de catolic
Pai din cate stiu eu Isus nu a fost grec si nici nu a trait intr-un mediu grecesc. Deci Fecioara Maria si Sf. Iosif nu aveau cum sa ii puna un nume grecesc. logic, nu? ca grecii sau cei care au vb greceste din jurul Lui au transliterat in greceste asta e alta problema. Si din cate mai stiu limba romana nu provine din greaca, ci e o lima latina, asa ca nu vad de ce ne-am imbarliga limba sa pronuntam Hristos cand putem spune Cristos, ca toti oamenii botezati, ca doar suntem popor latin. Doamne ajuta!
31.05.2008 catolicule, de Ortodox
ai dreptate in ceea ce spui...dar gandeste-te in ce limba a fost scris Noul Testament? si chiar daca exista si formula cu "C", numele corect in limba romana este conform Academiei Romane : Iisus Hristos...asta ca sa nu apar eu provenienta greceasca....

iar ca sa resubliniez, Cristos(!sic) nu este un nume de sine statator, ci mai degraba o calitate : Mesia...ceea ce nu reiese din pronuntia cu "C"

Numele Mantuitorului este cf Matei 1:21 "Iisus"...

Domnul cu tine, frate!
Hristos a inviat!
31.05.2008 Frate catolic... de Ortodox
si pana la urma urmei, asa a fost hotararea divina, ca Duhul Sfant sa-i insufle pe sfintii Apostoli sa faca astfel transliteratia din numele aramaic "Yeshua" in grecescul ??s??? (Iisus).
nu urmaresc sa conving pe nimeni.

Domnul sa te binecuvanteze!
31.05.2008 erata la articol de crucea.ro
...dupa care i-a fost inmanat potitul cu Sangele Domnului...

eroarea a fost copypasteizata, ca sa zic asa, pe numeroase bloguri care au preluat stirea.
31.05.2008 observatie de muhammad el-fatih
acest forum seamana cu un camp de batalie:nu-i lipsesc nici atacurile la baioneta,nici barajele de artilerie. sunteti TARI,tineti-o tot asa,ma incantati cu chestia asta. desigur,ar fi grotesc pt niste oameni atat de intelepti sa se retraga in exercitiul tacerii,al rugaciunii fierbinti si neincetate. al adevaratilor credin-ciosi e jihadul. A`llah akbar !
31.05.2008 ortodoxule, de Catolic
Ma vad nevoit sa insist. Academia Romana prevede ambele forme Cristos sau Hristos. Cat priveste Noul Testament se vede ca esti informat, dar incomplet. Nu tot Noul Testament a fost scris in limba greaca. Probabil stii si de versiunea primitiva (anterioara) a lui Marcu in limba aramaica. asa ca oricum ai intoarce-o tot traducere se numeste. In fond si la urma urmei nu trebuie sa ne cramponam si sa ne incapatanam pe anumite chestii de traducere ca doar nu suntem talibani (apropos de colegul integrist de mai sus). Cu asta am raspuns ambilor ortodocsi ca nu am nimic cu greaca dar eu sunt Roman.
31.05.2008 Frate Catolic, de ortodox
stiam de respecttiva "versiune" a evangheliei sf Marcu...e adevarat...e doar o traducere...insa imediat dupa aramaica tot in greaca a fost tradus textul :P

eu atat vreau sa subliniez, nu ca trebuie musai cu C sau H, cu un "i" sau 2...daca nu ar insemna ceva.
Yeshuah(????????)= Domnul este Mantuitor (ceea ce a fost tradus in greaca ??s??? =Iisus, cu acelasi inteles), la fel si Hristos...vine din cuvantul " ????????" care e Mashiah = Mesia = Unsul = grecescul ???st?? . in schimb in latina(inclusiv romana, nici Iisus nici Hristos nu are nicio semnificatie daca nu e privit din prisma etimologica [greceasca]).

nu intentionez sa te faci sa Ii spui Domnului cum iti spun eu...ci doar ca mie mi se par niste argumente bune :-??

Domnul cu tine!
01.06.2008 ai dreptate de Catolic
argumentele sunt credibile. Totusi etimologic (romanesc) si logic ar trebui sa ne chemam hrestini si nu crestini. ceea ce ar fi absurd.
01.06.2008 sau... de ortodox
de fapt nu asa...ci "hristiani" (cu i nu cu e:P)
01.06.2008 Etimologie si Canonicitate de Benedict
Noi, romanii, am primit Adevarul de la primii iudeo-crestini (iudeii care L-au urmat pe Mesia cel adevarat - Iisus Hristos) deportati de paginii romani in Dacia. Faptul ca in limba noastra ne numim Crestini este o dovada ca initial pronuntam numele Mintuitorului cu C, dar nu cu H. Cum il numeam nu stim, dar prin reconstructie etimologica in baza legilor foneticii istorice a limbii romane stramosii nostri din pina prin sec X Il numeau pe Mintuitor cam asa - Iesu Creshtu sau Ieshu Creshtu (sh ca in eng.).

Dupa ruperea Apusului in schisma si apoi in erezie (asa numita "biserica" catolica), pentru a ne departa de uriciunea lor, noi, romanii am inceput sa folosim rostirea greco-slava, deoarece grecii si slavii - in special cei de sud si cei de est cu care eram in contact deplin - rostesc Hristos, nu C(h)ristos.

La fel e si cu distantarea noastra, a crestinilor, de protestanti care scriu Isus, iar noi - Iisus. Situatia este identica cu felul de an face cruce - initial crucea se face cu toata palma, apoi cu doua degete si apoi cu trei degete, tocmai pentru a ne deosebi de ereticii monofiziti si de catolici.
01.06.2008 continuare de Traian
Ei au dezbinat de la Unirea cu Roma pe o parte a romanilor ardeleni, pentru a nu pierde enoriasii ce depindeau de bisericile ortodoxe slave, si pentru a nu pierde influenta Rusiei in aceasta zona geopolitica si ASTFEL romanii au ajuns oarecum dezbinati intre ei!!! E drept ca "de ochii lumii, romanii aveau Mitropolie in Ardeal inainte de 1697, dar conta la fel de mult in jurisdictia austriaca si, in extenso, in cadrul opiniei publice europene a timpului, cum conteaza azi in Romania institutiile "monarhice", "imperiala" si "regala" tiganesti. Iar ca si flacara de luminare spirituala si culturala.. ortodoxia romanilor de dinainte de Unire, care este glorificata de cei de la "Reintregirea" din Alba Iulia, putem spune ca a lipsit cu desavarsire. Pana la episcopul Moga, erau/depindeau de ierarhia sarbeasca! care, desigur, in ochii d-lui Balint "erau buni romani, caci erau ortodocsi"... Iar sintagmele devenite de "lemn", precum limbajul iepocii apuse- a "tunurilor gen. Bukow", care "au ras de pe fata pamantului atatea biserici si manastiri ortodoxe", exclud o importanta parte a realitatii, care astfel schimba radical datele problemei: AU FOST DISTRUSE SI MULTE BISERICI GRECO-CATOLICE in acea expeditie, si destui preoti greco-catolici au fost ucisi. DE CE ANUME? Fiindca expeditia a avut ca scop pacificarea provinciei, adusa la anarhie de miscarea calugarilor sarbi, carora, se pare numai de cele sfinte nu le ardea, lasandu-se usor prada tentatiilor pamantesti de toate felurile (...) Cei doi sunt praznuiti azi de BOR ca mari sfinti(!!!). Este senzational! Iar in biserica romaneasca ortodoxa dinainte de unire nu se vorbea de romanism sau de cultura romana catusi de putin!!! Primii ortodocsi care au facut legatura istorica a faptului ca suntem popor latin, sunt "cronicarii moldoveni", de care, sper din tot sufletul ca d-l Balint a invatat la istorie in liceu, sau la limba si literatura romana- si care cronicari, culmea!- nu stiu cum se face ca si-au facut pregatirile si s-au instruit- culmea! in institutii CATOLICE de prestigiu, poloneze in special (ex. Lvov-ulterior Lemberg). Ortodoxia in slujba romanismului, inainte de jumatatea secolului XIX, este o aberatie fara nici o scuza! Pana si reforma domnitorului Principatelor Unite Alexandru Ioan Cuza, laudabila, de a expropria manastirile grecesti din Romania (ce ocupau 12,16% din teritoriul Principatelor Unite, care detineu suprafete de neconceput de mari de pamant si drepturi de origine medievala a atras mania "fratilor" intr-u ortodoxie greci, care au mazgalit pur si simplu picturile voievozilor si dovezile daniilor facute de acestia, din manastirile de pe actualul spatiu grec (ex. Sf. Munte Athos). Fratii intr-u ortodoxie sarbi, au asimilat prin biserica foarte multi romani, care pana acum cativa ani nici macar post de radio local in limba romana nu au avut voie sa aiba, iar in majoritatea bisericilor nu se slujeste in limba romana. Au fost intregi campanii in bisericile romanilor in care se slujeste si asa in cea mai mare parte in sarbeste, ca la recensaminte, pentru binele Patriei si ale Ortodoxiei sa se declare ortodocsi sarbi! Cat despre situatia romanilor ortodocsi din Bucovina de Nord, acum parte a Ucrainei ortodoxe, si problema Mitropoliei Basarabiei,de care Rusia nu vrea sa se desparta din dragoste ortodoxa, sa nu mai vorbim(...) Parca nu e mult timp de cand Mitropolia Ardealului (ortodoxa) a fost scindata, deci inca o turma divizata! De catre cine? de interesele ierarhiei ortodoxe!

De fapt, daca vocabularul de baza bisericesc este cu unele expeptii de origine latina, si toti filologii sunt de parere ca primele slujbe religioase aveau loc in limba latina, cum sa identifica orotdoxismul "romanesc" cu slavismele si grecismele? Simplu, de cand a cazut Imperiul Roman, si vidul de putere a fost ocupat de Bulgari, Sarbi si Greci. Grecii, mostenind initial Imperiul Roman de Apus, facand din Constantinopol, in mod artificial, o patriarhie, care nu are baza canonica!!!- doar din dorinta de control, in locul celor de la Alexandria si Antiochia, pe care le-au supus. Ierarhic, inainte de schisma, Orientul recunostea primatul Papei, deci Unirea de fapt a fost o revenire la Biserica Romei. Pur si simplu, dovezile de bun simt dezarmeaza orice tentative, inexplicabile pentru mine, de de sustine refuzul Romei din partea romanilor.
01.06.2008 continuare de Traian
Si cu povestea "pusului de caramide la bisericile acelea", ii recomand ca unul din multele exemple d-lui Balint, cartea lui Simion Retegan "Satul romanesc din Transilvania, ctitor de scoala (1850-1867)", Editura Echinox, Cluj, 1994, ISBN 973-9114-33-4. Acolo, stimate domn bine instruit, vei gasi o mica expunere a "caramizilor" Acum un an inca se gasea in librarii, ca dovada a interesului Clujului actualmente majoritar ortodox, asupra trecutului Ardealului. Pana si Catedrala Ortodoxa din Cluj a fost salvata de la o soarta neagra la interventia Episcopului de sfanta memorie Iuliu Hossu, cel care a dat cuvant Declaratiei de Unire cu Patria Mama, la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. Si ma pregatesc sa-i aduc la cunostina d-lui Balint, ca soldatii maghiari au incercat in multe randuri sa il asasineze, unul din episoade fiind si cel timpul vizitatiei canonice din Budacul Roman (Budacul de sus de azi, jud. Bistrita Nasaud), din octombrie 1943. Stiu acest lucru, deoarece mi le-a relatat sora bunicului meu, fiind sotia preotului (greco-catolic) Gigore Iustin. SUNT IN POSESIA FOTOGRAFIILOR acelui eveniment. Biserica din acel sat, ca SI ATATEA altele (un numar imens) sunt ridicate de vechile comunitati greco-catolice, si folosite din 1948 continuare de "fratii ortodocsi", care au o nuanta aparte a ideii de dreptate.(...)

Si inca o "caramida", ca nu ma pot abtine: In satul Chirales, comuna Lechinta, jud. Bistrita-Nasaud, in anul 1934 a fost terminata biserica de zid in timpul pastoririi preotului greco-catolic Virgil Baciu (strabunicul meu, care a constituit in 1918 CNR Chirales si a trimis cererea de Unire cu Romania la Alba Iulia), care a preluat initiativa de la 1908, a bunicului acestuia din partea mamei, preotul greco-catolic Alexandru Anca de Ciolt. in acelasi an 1934 biserica romanilor din Chirales a fost sfintita de catre Episcopul Iuliu Hossu). Eforturile celor doi preoti si pentru intreaga comunitate- atunci compact greco-catolica sunt greu de imaginat azi, cand lumea are alte resurse. In 1948, cand amenintarile si repetatele raiduri ale securitatii nu au dat roade, preotul fiind luat adesea noaptea si dus cu masina, nestiind daca isi va mai vedea familia, "trecerea la ortodoxie" a satenilor s-a facut,-trebuie sa admit ca metoda, pe cat de originala, pe atat de perfida,-prin semnarea unei liste in alb, fara antet, despre care omul insarcinat sa o dea spre semnare satenilor spunea ca reprezinta lista catre autoritatile locale a familiilor care solicita ca si ajutor lemne de foc pentru iarna 1948-1949. Ideea este diabolica, dar s-a dovedit eficienta. In 2006, cu ocazia primelor "Zile ale satului", zile care au fost mai mult un prilej de prozelitism ortodox (nu inteleg insa rostul sau, caci comunitatea a ramas ortodoxa- cum ii numeste un frate de-a bunicului-fiu al preotului ctitor- despre satenii lui: sunt "ortodocsi de-a lui Stalin"(...)), am constatat cu destula stupoare, ca in interiorul bisericii sunt pictati actualii ierarhi ortodocsi sub jurisdictia carora se afla si parohia Chiralesului, dar care nu au nici un merit legat de ridicarea acestui lacas de cult (!!!). Prea sfintiile lor beneficiaza de un privilegiu de care nu s-a bucurat Episcopul greco catolic in timpul caruia si de care a fost sfintita biserica(!!!) este strigator la Cer!
Dar, ca evenimentul sa poarte masca ecumenismului, a fost invitat si un preot greco-catolic la sfintirea Monumentului Eroilor satului, morti in cele doua razboaie mondiale, si toti greco-catolici, preot caruia nu i-a fost acordata nici o ocazie de a tine o cuvantare.
Si in timp ce in interiorul bisericii se lafaie picturile ierarhilor ortodocsi, pe frontispiciu, apar urmatoarele: "Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului, si cu impreuna lucrarea Sfantului Duh ziditu-s-a acest sfant lacas de preamarire a lui Dumnezeu intre anii 1929-1934. In anul 1934 biserica a fost sfintita. In decursul anilor biserica a fost renovata: tencuita in exterior in terasit, acoperita cu tabla si electrificata, in timpul pastoririi I.P.S. Bartolomeu Anania si P.S. Irineu Bistriteanul, protopop de Bistrita fiind P.C. Stanciu Viorel, cu purtarea de grija a pr. paroh Muresan Ioan biserica a fost impodobita cu pictura traditionala de pictorul Bumbu Constantin din Dej. Toate cheltuielie au fost suportate de vrednicii credinciosi ai parohiei Chirales. Inscrie Doamne in cartea vietii tale pe toti ostenitorii, drept maritorii si inchinatorii tai. Amin!"
Deci nici un cuvant despre cultul si episcopul care a sfintit (greco-catolic), si nici un cuvant despre cel care a ridicat-o! Pentru mine, asta inseamna partea neluminoasa a ortodoxiei romanesti, care predomina covarsitor tabloul! Si pentru d-l Balint?


Doua din dilemele lui Nicolae Iorga: "De ce evreii nu-l recunosc pe Isus, si romanii refuza Roma"...


Si inca ceva ce e interesant:... acum se "fabrica" sfinti in stil industrial... sfinti marturisitori: un exemplu aici http://ro.wikipedia.org/wiki/T%C4%83nase_Tudoran.. culmea, in localitati foste compact greco-catolice, actualmente ortodoxe, dar unde se simte "pericolul" papistasilor... mare rusine....
01.06.2008 ceva ce am postat mai demult... ce nu vreau sa fie paie pe foc, dar trebuie lamurit de Traian
Cata vreme ortodoxia reala, cea din jurul nostru, in randul "tinerilor care vor schimba situatia in Romania", continua cu perseverenta stereotipurile invatate in Comunism, si habar nu are de istoria nationala, lipsindu-i o cultura generala solida- ma refer aici la covarsitoarea masa a studentimii de azi, "inteligentia tarii"- atunci de o conversatie adevarata nici nu poate fi vorba. Pentru mine, ortodoxia (romaneasca) are multe parti luminoase fata de care am un respect deosebit, dar si multe parti intunecate, care nu-i fac deloc cinste. (...) In legatura cu diferendele patrimoniale si "construitului" bisericilor, imi este greu sa nu fiu subiectiv, oferindu-va, poate ca o ironie a vietii, cateva exemple obiective: in atatea localitati ardelene biserici, si scoli confesionale, gimnazii, licee, au fost construite de la inceput (deci dupa Unirea cu Biserica Romei din 1700), de catre comunitatile greco-catolice, incat in ziua in care arhivele eparhiilor greco-catolice vor fi facute publice (sunt tinute si acum in custodia deverselor biblioteci, sau in cadrul Arhivelor Nationale, la aproape 2 decenii de de democratie ortodox-damboviteana, cu sforile de sus de la Moscova), in ziua aceea voi dori sa va vad expresiile faciale si declaratiile- acum foarte patimase...
In legatura cu asa-zisa dezbinare a Bisericii Romanesti a Ardealului, d-l Dorel Balint nu are la cunostinta faptul ca Unirea cu Biserica Romei a fost votata de toti ierarhii romani, si de majoritatea protopopilor, care reprezentau preotimea, ceea ce nu inseamna dezbinare, ci trecerea "in corpore" la credinta catolica. La fel cum si azi, in Sinodul BOR, o chestiune importanta este supusa votului, si deci opiniei majoritatii, asa a fost si atunci. Motivele Unirii au fost foarte multe, de la batjocorirea vietii bisericesti de catre cultele protestante maghiare, dar in oarecare masura si de cele germane, ( persecutii purtate si impotriva cultului romano-catolic!!!), supunerea totala fata de reformati a ultimilor mitropoliti, care nu mai aveau aproape nici un prerogativ, nici vizite pastorale nu mai avea voie sa faca fara instiintarea si stricta supraveghere a unor reprezentanti calvini, au denuntat posturile ortodoxe (masura reusita de, nici sa mai poarte corespondenta cu cei de peste munti din timpul , si starea mizerabila in care ajunsesera clericii romani sub jugul protestant- de iobagi ca toti ceilalti iobagi. (Nu intru acum, de dragul d-lui Balint, in detalierea asemanarilor atat de mari intre catolici si ortodocsi, fata de de protestanti, care neaga o parte sau toate tainele bisericii). Dezbinarea de care incearca sa vorbeasca d-l Balint au produs-o 2 calugari sarbi, Visarion Sarai si Sofronie de la Cioara, despre care sunt documente in arhivele rusesti, dar si austriece care dovedesc faptul ca au fost agenti bine platiti de Rusia, "ocrotitoarea popoarelor ortodoxe asuprite din Balcani"- Atentie, ce am pus aici in ghilimele este una din luarile de pozitie oficiale ale Imperiului Rus, declaratii ce au ajuns la opinia publica europeana, si au fost folosite ca si "casus beli" in multe conflicte zonale, din sec. XVIII pana la razboaiele balcanice (1913), si mai apoi intr-o simbioza antitetica si sinistra in impletitura sovietica!
01.06.2008 catre Benedict de Traian
Partea haioasa e ca purtatorii de cuvant ortodocsi de le nivel inalt-si nu numai- au un mod original de a nu fi consecventi, dar staruiala in greseala, in ceea ce este evident gresit, dar mandria lor imbracata in cea mai "pura" smerenie orientala este ca, ceva important, odata declarat, trebuie sustinut pana in panzele albe... Monograma lui Isus de la Biertan, sper ca ati auzit de ea... e in latina, si e crestina... cred ca e destul de important, nu? Poftim aici un link pentru lamurire:http://ro.wikipedia.org/wiki/Donariul_de_la_Biertan..

Priviti harta acestei parti de lume, si trasati o linie despartitoare intre marile parti ale crestinismului. Cel mai probabil veti constata ca in afara de greci, ortodoxia este respandita in partea de est a vechiului imperiu roman. Si este crestinismul "noilor veniti", ultimilor crestinati... SI atunci, cu ce ne mai mandrim ca "ne-am nascut crestini", daca am ajuns sa avem in "autocefalia noastra ortodoxa" termeni nu atat greci (care sunt de inteles oarecum), ci mai ales slavi? care, ultimii dintre ei, s-au crestinat abia in secolele 9, chiar 10!. E chiar atat de greu sa pui aceste piese cap la cap si sa refaci "puzzle-ul"? Cum se face ca daca BO a fost "coloana" neamului pana au aparut "unitii" sa "strice tot", nu s-a ingrijit sa scoata din tipar 1 bucata carte, de cult, macar, daca nu laica, in limba romana? Cum se poate afirma ca a fost sufletul romanimii, cand se slujea in limba slava, de ocupatie? Cum nu a incoronat ea, in atatea secole un REGE, pana la Carol I? Noi am avut domnitori... si diferenta este enorma.. nu exista nici dreptul primului nascut care era fundamantal in monarhiile europene... la noi gaseai "os domnesc" peste tot, si care razbea, era uns domn numaidecat... Cum se face ca suntem latini si ortodocsi? Este o antiteza grava.. poate de aia suntem si atat de suciti...stiti destul ce spun rapoartele de tara despre noi(...) Ascunderea adevarului, minciuna prin omisiune sunt politica capatai a ierarhiei ortodoxe.. dar, spune chiar IPS Bartolomeu Anania... BOR a trebuit sa colaboreze ca sa poate supravietui... Ce ortodoxie mai e si asta? Nu a stiut sa fie o biserica a catacombelor.. nu a avut resursele, poate.. inseamna ca nu este ACEA biserica Ortodoxa, ci doar o coaja a ei.. e trist, dar la romani, BOR ramane singura institutie in care mai au incredere, asa spun sondajele. Si cei mai mult ascund si tot ascund sub pres murdaria, dar sa luati aminte, ca presul si umfla si se tot umfla... Si nu mai vreu sa aud ca nu mai trebuie sa confundam persoanele cu sfanta institutie.. nu! Hai o data, hai de doua ori, dar mereu orice observatie este oprita de acest argument.. Ideea este ca, pana la urma, fiecare Biserica este ceea ce este in viata de zi cu zi, cea din sanul credinciosilor. Vai si amar de ce ne ofera tablorul, de atata si atata amar de timp!
01.06.2008 Cine e schismatic, purecele sau elefantul? de Catolic
Schismatica e pseudo-biserica ortodoxa (sau pseudo-bisericutele, ca sunt schismatice si intre ele) iar in privinta ereziei ar trebui sa fii mai explicit nu sa faci o afirmatie caracteristica diletantilor (ca sa nu spun ineptilor). cat despre uraciune nu stiu la ce referi, ca daca ma gandesc la dezlanarea din biserica ortodoxa mi-e greu sa ma gandesc ca sunteti mai "frumosi". Ma gandesc de asemenea in situatia actuala de ce merg romanii in Italia si Spania si nu in Bulgaria si Rusia. probabil din cauza "frumusetii". In privinta "contactului deplin" dintre romani si locuitorii din est si sud eu il vad doar ca o fatalitate a istoriei ale carei urmari lingvistice trebuiesc diminuate cat mai mult. Este vorba despre eroarea (erezia) stramoseasca a ortodocsilor de a dogmatiza totul, totul. Si cand nu e cazul. Ca si in cazul calendarului. Orientul nu a vrut sa adopte calendarul reformat gregorian pt ca era o propunere a Occidentului. Asa ca mai bine serbeaza Pastile toamna. Se transforma probleme tehnice, lingvistice, etc in probleme dogmatice. Caposi. Hai sa fim seriosi cati dintre credinciosii ortodocsi romani pronunta Hristos? dintre cei pe care i-am auzit eu doar preotii.
02.06.2008 Din cuvintele tale vei fi judecat de Pr. Mihai-Andrei Aldea
Ca sa o luam pas cu pas, sa amintim întâi celor aprinsi de patimi ca nu cu numarul se cunoaste Biserica lui Hristos, ci prin fidelitatea fata de Adevarata Credinta.

Atunci când, sa zicem, într-o tara sunt 10 crestini si un miliard de satanisti, numarul nu face satanismul crestinism! Deci nu numarul este relevant. Este ca si cum ai spune "Catolicismul este secta pentru ca în România doar 7% sunt catolici"!! Este ineptie.

Daca vrei sa cunosti care este Biserica lui Hristos poti sa o faci într-un singur fel: cercetând Credinta Bisericii primare.

Sfintele Scripturi, Parintii Apostolici, Pidalionul, Patericul, Limonariul, Sfântul Ioan Gura de Aur, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie cel Mare, iata câteva puncte de pornire în aceasta cercetare.

Credinta lor este credinta pe care Biserica lui Hristos o pastreaza pâna astazi, fara nici o schimbare.

Schismatici - ca definitie - sunt cei care se despart de Biserica din ratiuni administrative sau de alta natura, dar NU dogmatice (sau doctrinare, daca preferati).

Eretici sunt cei care se despart de Biserica din ratiuni dogmatice (doctrinare).

Despartirea Patriarhiei Romei de Biserica lui Hristos a avut loc înca din secolul IX, cu unele reveniri. Anatemele dintre Constantinopol si Roma sunt secundare în context, pentru ca esentiala este Marturisirea de credinta!
Este un Domn, o Credinta, un Botez.

Asa spun Sfintele Scripturi, asa cred eu si, ca sa vezi!, asa crede si Papa de la Roma, cel putin cel de acum. El a dat o "Enciclica" în care a adus aminte catolicilor ca exista "o singura Biserica a lui Hristos", dupa el cea romano-catolica. Eu sunt de acord cu el doar în privinta unicitatii (marturisita limpede în Crez). Dar, desigur, sunt absolut convins ca Biserica lui Hristos este cea numita si Ortodoxa (altfel nu as mai fi ortodox).

Interesant este ca ecumenistii contrazic pe acest site, ca si pe alte site-uri si forumuri, atât Sfintele Scripturi si Crezul, cât si pe Papa de la Roma.
02.06.2008 stereotipurile lui Traian de Pr. Mihai-Andrei Aldea
Draga Traiane, vorbesti despre stereotipuri... în stereotipuri. Încearca sa fi sincer înaintea lui Dumnezeu macar, caci argumentarile avocatesti nu-ti vor ajuta înaintea Lui.

Spui "au dezbinat de la Unirea cu Roma", vorbind despre cei care se aparau de dezbinare. Caci pâna la 1700 TOTI românii erau ortodocsi, iar dezbinarea prin Uniatie a aparut.

În ceea ce priveste lacasurile de cult, nu încetez sa ma minunez de cât de ilogic argumentati voi, romano-catolicii de rit bizantin. Daca astazi un preot ortodox face o biserica din zid în locul uneia din lemn pe care ati tinut-o voi înainte, sau face una mai mare în locul uneia mai mici, urlati ca "demoleaza", "distruge", "abuzeaza". Dar aduceti ca argument ÎN FAVOAREA VOASTRA exact aceleasi lucrari facute în trecut de un preot greco-catolic!! Pai ori e bine, ori e rau! Sau la voi e bine si la noi e rau?

Iar daca este vorba de revendicari, eu sunt CU TOTUL DE ACORD cu restitutio in integrum!!

Dar sa începem de la 1200!

Deci, dati-ne înapoi catedrala de la Alba Iulia zisa catolica, pe care ati luat-o prin jaf si crima de la noi, ortodocsii. Dati-ne înapoi cele 300 de biserici, mânastiri si schituri pe care le-ati distrus în Ardeal în sec. XVIII ca sa dezbinati poporul român de Ortodoxie. Si câte sute de alte lacasuri putem revendica! Pentru ca sunt sute de lacasuri ortodoxe, de la Dunarea de mijloc în Carpati, luate de catolicism (ca si de calvini, luterani sau unitarieni) doar prin forta, nu prin convertire sau prin alt mijloc onest.

Cât priveste basmele cu atacurile lui Buccow asupra greco-catolicilor, acestea tin la cel care nu a cercetat nici un document al vremilor. Pentru ca se stie bine si toate documentele arata ca scopul lui Buccow a fost "pacificarea prin Uniatie". Bisericile "greco-catolice" distruse si preotii "greco-catolici" ucisi sunt de fapt bisericile ortodoxe si preotii ortodocsi care, fiind trecuti de Satanasie Anghel si alte iude drept "greco-catolic" au încercat sa se pastreze ortodoxe. Sunt sute de sate care erau declarate "unite" de câte un protopop apostat, în vreme ce oamenii si preotii nici nu stiau si nici nu voiau sa ia parte la asa ceva. Exista documente limpezi. Iar daca si astazi catolicismul merge tot pe falsuri, nu este de mirare ca nu avem încredere nici în celelalte declaratii de prietenie sau iubire.
Daca papa ar fi vrut unitate cu Ortodoxia, ar fi trebuit sa-si ceara iertare pentru toate crimele comise împotriva Ortodoxiei, din vremea Cruciatelor (si chiar dinaintea lor) si pâna astazi.

În fine, pentru a atinge si problema comunismului, sa spun doar atât:

1) Din 21 ierarhi ortodocsi si 7000 preoti ortodocsi la 1945, pâna în 1955 fusesera încarcerati cu si mai ales fara forme legale 17 ierarhi si 5000 de preoti; iar daca Biserica a izbutit sa reziste acestei nimiciri a fost nu datorita dusmaniei comunistilor, ci vointei lui Hristos, capul Bisericii.

2) Daca ignoram de sutele de mii de martiri ortodocsi din vremea comunista si ne uitam doar la câteva actiuni politice ale unor ierarhi sau clerici, putem spune ca suntem avocati iscusiti, dar nu oameni cinstiti.

3) Scrisori de lauda au trimis lui Ceausescu TOATE cultele legale din România, ba chiar si unele din afara, precum si Vaticanul a facut-o, când a avut chef; niciodata noi, ortodocsii, n-am judecat pe cineva pentru asta, si nu doar pentru ca si în crestinismul primar s-au folosit pentru îmblânzirea împaratilor si laude adresate lor sau dregatorilor lor (pentru cele vrednice de lauda, desigur); dar si un parinte ce îsi apara copiii de vreun dusman puternic este în drept, la nevoie, sa foloseasca si lingusirea pentru a-i scapa.

4) A reprosa ortodocsilor ca au acceptat locasurile greco-catolice este un fariseism; daca ar fi dat (comunistii) locasurile ortodoxe greco-catolicilor, acestia le-ar fi primit cu multa bucurie, asa cum au facut-o de câte ori s-a putut în secolele XVIII-XX! Si în vreme ce ortodocsii nu i-au adus pe comunisti în tara, ci au luptat împotriva lor, catolicii au adus si Inchizitia în Transilvania (la Blaj) pentru a sili pe ortodocsi la Uniatie.

5) A încerca sa dai lectii de moralitate dupa 600 de ani de Inchizitie si în vreme de Opus Dei si De propaganda fide lucreaza din plin, este pura fatarnicie.

În fine, pentru a reveni la ultimele "comentarii" istorice, ma întreb cât se datoreaza îndoctrinarii si cât unei firi nedrepte.

A spune ca a fost "un progres" în ungerea unui rege, fata de un domnitor, e dovada de lipsa grava de cultura. "Domn" înseamna "singur stapân" sau "autocrat" în limbajul medieval, fiind un echivalent de statut cu "împaratul"; doar ca Domnul sau Domnitorul stapânea o tara, iar Împaratul mai multe (o împaratie). Regele este mai mic decât Domnitorul ca rang nobiliar. Exista studii istorice pe tema, informeaza-te înainte de asemenea afirmatii.
Cât priveste diferenta dintre limba de cult si limba poporului, dupa logica ta ar trebui ocarât copios Romano-catolicismul, care folosea latina în Germania, Suedia sau Franta, în loc de germana, suedeza ori franceza. Dar fie ca nu stii aceste lucruri - de cultura generala elementara - fie ca vrei sa le uiti, ca sa poti sustine un punct de vedere fals din start.

De ce fals din start?

Pentru ca esentiala este Credinta adevarata, abia apoi vorbim despre limba de cult si alte lucruri.

Daca un om nu are Credinta adevarata se duce în Iad, oricât de frumos, bogat sau politicos este. Iar daca un popor nu are Credinta adevarata, degeaba exista, orice ar face pentru gloria acestei lumi.

Un popor atâta valoreaza cât a înteles si cât traieste din Evanghelia lui Hristos, din Credinta pecetluita de Sângele Lui.

Iar aceasta se gaseste doar în Biserica lui Hristos, în Ortodoxie.
Pace si lumina!

Preot al lui Hristos,

Mihai-Andrei Aldea
02.06.2008 recurs la istorie de muhammad el-fatih
invocati cu totii istoria.unii spun ca episcopii si protopopii ortodocsi au votat cu entuziasm uniatia la 1700, altii spun ca actul unirii s-a citit in latina in fata unei multimi care nu intelegea acea limba...invartiti cuvintele pe toate fetele cautand intelesul lor ultim...nu e rau,dar ASTA v-a cerut profetul ISSA[Iisus]?

avea dreptate emirul dreptcredinciosilor din tripoli [gadaffi] cand spunea nu de mult ca islamul va v-a dobori fara osteneala in 2 generatii...jihadul il faceti voi intre voi... va ocariti, va blestemati... e bine... va spun toate astea in fata pt ca oricum nu va puteti schimba. spunea un fiu al lui avraham [isaia]vorbind in numele lui A`llah: ``neamul acesta ma lauda cu buzele dar ma blestema cu inima``va place recursul la istorie...iata istorie: cand sectele evreiesti se macelareau intre ele in ierusalim,anul 70 al erei crestine, generalii romani titus si vespasian nu s-au grabit sa atace orasul.de ce ar fi facut-o cand profetul evreilor a scris in Torah:``PIEIREA TA PRIN TINE, IZRAILE!`` dupa ce se casapeau intre ei, evreii se rugau lui A`llah... si mania era asupra lor.un zid,asta a mai ramas din Templul lor.

ati auzit de batalia de la Mazinkert, 1071 ? IMPERIUL GRECILOR SE INTINDEA PANA IN MESOPOTAMIA,IAR DREPCREDINCIOSII SULTANI SELGIUCIZI ABEA RIDICAU FRUNTEA DIN TARANA. DAR BASILEII SI EMIRII LOR ERAU PREA OCUPATI SA SE BATA PT TRON,IAR IMPERIUL BIZANTIN A FOST INGHITIT ASA CUM UN SARPE BOA INGHITE UN BIVOL:BUCATA CU BUCATA.

asta e o alta istorie,pe care voi nu o cunoasteti.pamantul odata crestin si grecesc se inchina azi spre MECCA.de ce oare daca nu din pricina anatemelor,schismelor si rautatilor acelor vulpi care se numeau pe ei crestini dar nu erau dacat lupi in piele de oaie?ati citit cum imparatii bizantului isi scoteau ochii unii altora,cum atunci cand ei luptau cu ostile calauzite de invatatura Profetului[A`llah sa-i lumineze mormantul] ortodocsii bulgari si sarbi le sareau grecilor in spate,desi conducatorii lor le jurasera credinta basileilor pe evanghelie? cand ati fugarit ostile turcesti in 1912, ati inceput sa va omorati intre voi. si va mirati ca ateii bolsevici v-au tarat la tagaduirea lui A`llah.oare nu drepcredinciosii au rupt coltii fiarei in afganistan?

ce ar fi putut face muncitorii catolici din Gdansk daca in indepartatul rasarit nu ar fi stralucit sabia islamului asupra acelor caini turbati care ne-au profanat moscheile?si ipocrizia acelui emir de la karaiflak, zis altin-bey [printul aurului,brancoveanu] care desi jurase credinta sultanului s-a bucurat cand oastea musulmana a fost martirizata la zenta de austrieci si a poruncit te deum in toate bisericile din emiratul lui, nestiind ca acei ``frati``crestini le vor servi UNIA ortodocsilor din ardeal mai repede decat si-ar fi inchipuit... sub obladuirea islamului macar nu erati dezbinati. A`llah v-a daruit libertatea si voi va sfasiati ca lupii in pustiu pe starvul unei capre raioase. avea dreptate Profetul Muhammad [pacea cu el] cand spunea ca blandul issa a venit sa aduca pacea si oamenii nu au vrut sa-l primeasca,dar pe el, muhammad, pentru ca aduce sabia, oamenii il vor primi. e destul sa vedem ce zic imamii ortodocsi despre acel uluitor francisc din asisi, care l-a impresionat cu predica lui si pe marele saladin, care a curatat leprosi si a intors pe multi de la blasfemia ca A`llah si seitan [satan] ar fi frati la adevarul lui Issa, ca sa intelegem ce viitor poate avea religia voastra pe acest pamant.
02.06.2008 Taci din gura pagane! de teroristu
Ca voi va bombardati intre voi ca dracii. Siitii cu sunitii se mananca de vii in irak, afganistan, pakistan, turcia, etc. Pai cine contra cui face atentatele sinucigase in tarile musulmane? Ca doar nu se sinucide un americam sau un francez ca sa omoare doi pakistanezi. Daca unii musulmani sunt inamici de moarte ai americii altii le sunt prieteni buni pt ca sunt parteneri de afaceri. asa ca ciocu mic!
02.06.2008 aldea, aberezi de gica
nu convingi.
02.06.2008 pt dragul meu Catolic de Ortodox
banuiesc ca papa(in general) se bucura de un oarecvare respect din partea catolicilor, nu?
ia uite ce spune Papa Inocentiu al III-lea(1198-1216): „Semnul crucii trebuie facut cu trei degete, pentru ca se face in numele Sfintei Treimi, despre care profetul zice: „Cu trei degete a tinut pamantul“.

comentarii?
02.06.2008 Stimabile ortodox, de Catolic
Nu te mai agata de detalii. Tinteste esenta, nu te pierde in amanunte. Nu suntem ritualisti superficiali si ipocriti. Asta erau fariseii. PS Nicolae de cat respect se bucura (in general) din partea ortodocsilor?
02.06.2008 de curiozitate de mitica
http://www.protv.ro/stiri/eveniment/au-pupat-poala-popii-popa-le-a-pupat-o-pe-a-lor-vezi-video.html
02.06.2008 Cateva impresii despre marele apator al ortodoxiei din link-ul de mai sus... de Nedumeritul
.
Acestia sunt marii aparatori ai ortodoxiei cu care BOR a populat sutele de manastiri facute peste noapte pe tot cuprinsul Romaniei.

Tineri fara scoala, frustrati de viata, tracasati, multi cu probleme psihice, au intrat in manastirile ortodoxe cu gandul la "indumnezeire", unde sunt exploatati de pretinsi "stareti" care nu au nici o experienta duhovniceasca.

In acest context, astfel de reactii pur "duhovnicesti" ale acestui calugar ortodox nu ma mira.

Acest eveniment confirma inca odata ceea ce foarte multa lume spune de mult: BOR are nevoie de o reforma interioara.

Nedumeritul
.
02.06.2008 PS Nicolae cu cate degete si-o fi facut cruce la Liturghia catolica de ghita
El de cat respect se bucura (in general) din partea ortodocsilor?:D
02.06.2008 Traian (omonimul paginului prigonitor al crestinilor) minte nr. 1 de Benedict
1. Afirmi cu emfaza: "1. Monograma lui Isus de la Biertan, sper ca ati auzit de ea... e in latina, si e crestina... cred ca e destul de important, nu?"

Oare nu ai auzit de latina vulgara (latina populara) din care a izvorit limba noastra cea romana ? Ai incercat cumva sa compari cuvint cu cuvint rugaciunea "Tatal nostru" in romana si in latina ? Oare nu stii ca TOATE cuvintele noastre de origine crestina vin din latina vulgara si nicidecum din latina clasica in care a activat "biserica" catolica ? Daca stramosii nostri ar fi fost catolici, atunci am fi pastrat in limba noastra ceva termeni eclsiastici din latina clasica. Limba romana nu are NICI UN TERMEN eclesiastic din latina clasica, ci toate care sint latine sint din latina vulgara. O stie orice student de la anul I la filologie.

Noi, romanii, nu avem NIMIC din latina clasica, ci tot ce e latin la noi este in integrtum din latina vulgara. iar diferentele dintre cele doua versiuni sint ca intre English si pidgeon-english, ca intre franceza lui Racini si creola haitiana. Citeste lamentatiile lui Cicero.

Mai mult, latina noastra vulgara are si intelesuri explicabile numai prin influenta ebraicii si aramaicii, dar deloc explicabile prin latina clasica, ceea ce invedereaza aportul crestinilor dintre iudei si nicidecum vreo legatura cu Roma si Biserica ei (de pina la schisma).

Mai mult, avem dovezi de legaturi canonice dintre episcopii din Dacia gotica (sec. IV-V) si episcopii din Capadocia (cazul canonizarii Sfintului Sava Gotul de la Buzau (care era grec, de altfel) martirizat de arienii goti.

Daca am fi fost catolici cum de, fiind sub ocupatia catolica a ungurilor, am "trecut" la Ortodoxie dupa 1054 ???

Revin.
02.06.2008 Traian minte nr. 2 de Benedict
2. Traian afirma cu atita emfaza iarasi: "Cel mai probabil veti constata ca in afara de greci, ortodoxia este respandita in partea de est a vechiului imperiu roman. Si este crestinismul "noilor veniti", ultimilor crestinati... SI atunci, cu ce ne mai mandrim ca "ne-am nascut crestini", daca am ajuns sa avem in "autocefalia noastra ortodoxa" termeni nu atat greci (care sunt de inteles oarecum), ci mai ales slavi? care, ultimii dintre ei, s-au crestinat abia in secolele 9, chiar 10!."

Dezmintire la cele aiurite de catre Traian: Ultimii crestinati ai Europei sint lituanienii care sint catolici (anul 1386). Scandinavii si o buna parte dintre germani (vezi viata Sf. Bonifatie/Bonifaciu) s-au crestinat intre sec 9-12. Ultimii slavi care s-au crestinat au fost rusii - anul 988, iar primii slavi - in sec. 6, cind s-au asezat cu traiul in Pelopones si in jurul Tesalonicului.

Stim prea bine - dovezile istorice si lingvistice abunda - ca am functionat ecleziastic in limba romana pina la crestinarea bulgarilor (a. 863) al caror Tzarat stapinea pina aproape de cursul de mijloc la Tisei, cuprinzind intreaga Muntenie actuala, intreg Ardealul, Crisana, Banatul si, poate chiar, si Moldova de sud (cu tot cu basarabia de sud).

La P.P. Panaitescu gasiti intreaga argumentare cu dovezile de rigoare privind crestinarea slavilor nebulgari de la nord de Dunare dupa anul 915 fapt care a facut posibila casatoriile dintre fostii pagini slavi si bastinasii crestini romani, ceea ce a condus la asimuilarea fara rest a slavilor in masa romaneasca pina prin 1150.

Slavii de la nord de Dunarea erau stapinitori (boieri) si, fireste, si-ai folosit limba inteleasa de ei (dialectele slave din jurul Tesalonicului - aceasta este baza lingivistica a slavonei - limba artificiala folosita de popoarele slave ortodoxe in Biserica) in bisericile (lacasele) ctitorite de ei si la care veneau deja toti impreune - si slavi, si romani.

Ierarhia episcopala se facea sub obladuirea boierilor slavii fiind impurmutata de la epsicopii din sudul Dunarii, adica din Tzaratul Bulgar care un timp a fost si Patriarhie.

Pe vremea ceea nu exista constiinta (identitate) nationala, ci doar una religioasa si teritorial-politica, ceea ce fireste a condus la patrunderea masiva a cuvintelor slave in limbajul bisericesc romanesc.

Bunaoara, unele maniscrise vechi ortodoxe ziv Vargura la Fecioara Maria, cuvint care, prin fenomenul rotacismului, il reproduce pe latino-vulgarul de Virgine.

Ortodoxia romaneasca este de nedespartit de ortodoxia ecumenica (universala, a toata lumea), tot asa cum limba romaneasca autentica este de nedespartit de achizitiile sale slave si slavone.

Latinistii semianalfabeti gen Laurian, Petru Maior, Micu-Klein etc. au incercat sa faca si Inchizitia limbii romane, dar au esuat in incercarea lor neroade de a ne deznationaliza.

Acum citiva ani mi-a incaput in mina o carte de rugaciuni facuta de grecocatolici. Au un limbaj atit de scirbos incit a trebuit sa citesc dupa acewa vreo doua acatiste ca sa ma curat de mizeria acelor "rugaciuni" perfectate untr-un limbaj abject de laborator de pesticide.
02.06.2008 Traian minte nr. 3 de Benedict
Prostul nu prost destul daca nu e si fudul, fapt demonstrat cu prisosinta si de urmatoare afirmatie neroada a lui Traian: "Cum se face ca daca BO a fost "coloana" neamului pana au aparut "unitii" sa "strice tot", nu s-a ingrijit sa scoata din tipar 1 bucata carte, de cult, macar, daca nu laica, in limba romana? Cum se poate afirma ca a fost sufletul romanimii, cand se slujea in limba slava, de ocupatie?"

Uniatia s-a produs in 1700, iar primele tiparituri de cult in limba romana dateaza de la inceputul sec. 16.:1544 apare Catehicul romanesc de Filip Moldoveanul de la Sibiu, 1551-1553 - Evangheliarul slavo-roman de la Sibiu - cel mai vechi text bisericesc in limba romana pastrat pina astazi, fara a mai vorbi de Cazania lui Varlaam din 1642, de "Indreptarea Legii" de la Bucuresti si alte citeva zeci de asemenea tiparituri de pina in 1700.

De cind oare limba slava era la noi de ocupatie cind slavi nu existau printre noi de prin 1150 ???

Mai degraba latina era de ocupatie in tarile din afara Italiei. In limba slava functionau cancelariile domnesti din momentul formarii celor doua tari romanesti, documentele fiind scrise gramatici a caror limba materna era romana - fapt demonstrat d elingisti acum inca 60 de ani )vezi la P.P. Panaitescu si altii).
02.06.2008 Traian minte nr. 4 de Benedict
Aberatii mai sucite ca aceasta debitata de Traian nu am mai intilnit in viata mea:"Cum se face ca suntem latini si ortodocsi? Este o antiteza grava.. poate de aia suntem si atat de suciti..."

Noi nu sintem latini in sens de catolici, ci sintem crestini de limba romana sau cum corect ne defineste identitatea mitr. Varlaam "citi sintu pravoslavnici intru aceasta limba rumineasca".

Dar citi francofoni sint protestanti sau pagini sau atei sau satanisti ? Aici eu vad suceala cea mare. Dar citi germanofoni sint catolici ? iata inca o suceala daca e sa ne potrivim "logicii" lui Traian.

Da, sintem un popor de limba latina (latina vulgara, nu cea clasica care este limba oficiala a "Bisericii" catolice), de credinta crestina si de origini etnice dace, slave si iudee (primii iudeo-crestini care L-au urmat dintre iudei pe Hristos).

In aceleasi coorodnate lingvo-etno-confesionale poate fi definit orice popor. Incearca sa faci aceasta cu germanii, cehii, polonezii, rusii, bosnecii, irlandezii si estonienii. Ai sa observi indata aiureala ope care ai scris-o.

Nu e nisi o antiteza, ci cartea noastra de noblete: am patrat limba primilor crestini care au adus lumina Adevarului in Dacia nu din cauza ca stramosii au avut o constiinta lingistica si sociolingivistica extraordinara, ci datorita faptului ca in aceasta limba ei s-au rugat neincetat in bisericile lor, s-au marturisit, s-au impartasit, si-au facut Sfintul Maslu, au colindat Nasterea lui Mesia Cel Adevarat.

Antiteza e in sufletul tau sucit de eretic catolic. Suceala e in catolicism care suceste mintile tuturor care il primesc ca pe ceva ce ar avea vreo tangenta cu realitatea, cu Adevarul.
02.06.2008 Traian minte nr. 5 (ultima, sper) de Benedict
Ce mai referinte face acest Traian ca sa-si sustina aberatiile abjecte: "...stiti destul ce spun rapoartele de tara despre noi(...)".

Dar cine face aceste rapoarte de tara ? oare nu stiii dupa ce criterii sint alesi cei ce le intocmesc ? Ca tre sa scrie nu ceea ce este, ci ceea ce li se dicteaza ?

Dar cine a adus Tara la mizerie daca nu acesti reformatori antiromani din Apus parasutati printre noi, inconjurati de haitele de tradatori printre care in frunte se afla cei de oriine greco-catolica.

Toti acesti basesti-constantinesti-iliesti numai romani nu sint, numai crestini nu sint, ci cozi de topor in slijba liftelor pagine ale Apusului demonocratic.

E un banc sugestiv: Intr-un autobuz orasenesc aglomerat urca un betiv in penultima stare de alcoolizare. La fiecare hop icneste zgomtos, suprimindu-si voma. In fata lui o femeie imbracata de gala care la fiecare icnire a lui incearca sa se departeze de el cit mai mult, dar aglomeratia nu ii permite sa se dezlipeasca de el. La cotitura mai lunga betivul nu rezista si vomeaza pe ea. Aceea, ingrozita, urla: "Porcule !" La care betivul, uitindu-se atent la tipa si la sine zice mirat si vadit inscirbosat: "Eu sint porcul ?! Mai bine uite-te le dumneata, doamna!"

Asa e si cu "binefacatorii" nostri apuseni - ne-au intinat, dervelit, haituit cu reformele lor demo(no)cratice, iar acum tot ei "se inscirboseaza" de noi.
02.06.2008 Catre Catolic de Benedict
"Hristos" rostesc TOTI ortodocsii fara exceptie. Daca un cineva zice romaneste "Cristos" noi, ortodocsii, cunoastem indata, ca acest om nu este ortodox, chiar daca se declara asa.

Este un semn prin care ii depistam pe apostati.
02.06.2008 lui muhammad el-fatih de Traian
Pana una-alta, lumea musulmana are si ea catolicii si orotodocsii ei, sunt siiti si suniti, si fiecare ramura isi revendica intaietatea(...) In IRAN, centrul Afghanistanului si o parte din Irak si Yemen comunitatea siita este bine reprezentata, dar in lume predimina sunitii. Si nu se inteleg prea bine unii cu altii. Cartea islamului este o compilatie, sau, mai bine zis un plagiat fara jena din cartile sfinte ale celorlalti, cu mici particele de originalitate, unele chiar poetic de frumoase. Dar sa pui totul intr-un mixer, sau blender si sa spui ca acela este absolutul adevar, si ca ceilalti, de la care ai compilat sunt eretici este o prostie. Lumea araba, de cand a imbratisat Islamul, a decazut enorm, arabii au pierdut stiintele pe care la stapaneau mai bine decat toti multa vreme, au pierdut teritorii, si au redevenit pastori. Petrolul nu va dura vesnic, si deja incep sa se foloseasca alte resurse. Sunt buni banii si pamanturile "ghiaurilor", nu? Germania, Olanda, gazduiesc milioane, chiar Spania care de-abia s-a scuturat acum 5 veacuri, iar e colonizata "pasnic". Nu va fi mult, si Europa prea toleranta, mult prea toleranta, va incepe un "Jihad" crestin, o Reconquista unita, fiindca obraznicia si agresivitatea musulmana nu are limite. Doar bunul Dumnezeu (Tatal), Dumnezeul lui Abraham, care e totuna cu Allah il mai impartim, dar poate, se va gasi cineva intr-o zi sa spuna ca e o erezie sa sustii asa ceva... Pana la urma tot voia Domnului va fi. Un link pentru Mohamed: http://www.youtube.com/watch?v=m64tVi_rrLo pentru a vedea cum pentru musulmani istoria nu merge mai adanc de anul 600 dupa Cristos.. inainte, era "era intunecata"...
02.06.2008 adica? de ortodox
nu am facut niciun sondaj de opinie in legatura cu IPS Nicolae Corneanu. Eu unul il respect chiar si dupa gestul lui. pentru ca un om poate gresi intotdeauna, iar pana nu se hotaraste la Sf Sinod ca sa fie caterisit, nu`l caterisesc nici eu in inima mea.

stii, Mantuitorul a zis sa nu se schimbe o "iota"(adica cea mai mica litera din alfabetul ebraic) din Lege! adica mie mi se pare ca trimite la detalii...adica cel putin in situatia asta(Legea) [Nu extrapolez la absolut toate situatiile], dar uite ca exista si situatia cand trebuie sa te pierzi in detalii...

Domnul cu tine!

02.06.2008 Draga Benedict, sau Maledict? de Traian
Cu regret vad ca nu esti in suflet nici roman, nici ortodox, nici...nnu stiu ce esti, de fapt... nici trcutul nu-l cunosti..
Am facut religie ortodoxa in I-VIII, si in liceu, in XI-XII. Dar aberatii ca cele pe care le-ai scos, nu am mai auzit... Si nu inteleg veninul...

Dragilor, suceala este Ortodoxia bizantina rupta pe jumatate la anul 381 cand, din trufie, imparatul bizantin, a vrut sa aiba sub ascultare religioasa directa supusii, sa fie mai presus de patriarhatul dat prin porunca divina. CITEZ :C. PATRIARHATELE

Necesitatea existentei Scaunului Apostolic al Romei are, ca unui temei, cuvintele lui Isus Cristos catre Sf. Petru: Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea... (Mt. XVI, 18) si Paste oile Mele... (Ioan, XXI, 15).

Existenta acestui Scaun este din vointa divina a lui Cristos, devenita dogma de credinta, însa ca dogma are si opozanti, ale caror surse au fost în veacul al IV-lea: mediul social, ereticii si formarea patriarhatelor orientale.

Începând cu Iustinian (sec. VI.), s-a emis la Bizant ideea ca Biserica este prezidata de cinci patriarhate (Pentarchia), dar aceasta este o idee noua ce nu este mentionata în documentele anterioare. Papii însa vorbeau cu placere de ideea a trei patriarhate (Scaune Apostolice: Roma, Alexandria si Antiochia), însa Papa Leon s-a opus admiterii canonului 28 de la Calcedon, iar antecesorii lui au negat scaunul 3 al Sinodului 3 de la Constantinopol, 381, fiindca, înainte de Constantin cel Mare, nu existau aceste patriarhate. Conciliul I Ecumenic de la Niceea, 325, defini drepturile Scaunului de la Alexandria asupra episcopatului egiptean, mai putin a Scaunului din Antiochia, însa nu le-au socotit ca au autoritate de a guverna fie credinciosii Bisericii întregi, fie numai ai bisericilor din jumatatea orientala a Imperiului Roman. În fapt, autorizarea acestor doua scaune nu depasea limitele provinciilor lor: Efesul, Scaun Apostolic, avea o asemenea prerogativa de guvernare în Asia proconsulara, dar a fost eliminat curând si înlocuit cu a Bizant-Constantinopolului, al carui episcopat nu era anterior veacului al III-lea. Patriarhul Constantinopolului, pentru a-si mari puterea cu ajutorul curtii imperiale si al Sinodului permanent (Conciliul episcopal) ce trimitea problemele religioase sa fie rezolvate de împarat, s-a folosit de diverse evenimente religioase, sprijinit de împarat, pentru acapararea autoritatii cât mai depline în toata Biserica. Asa au fost pregatiti episcopii orientali în conciliile Niceea 325, Efes 431, Constantinopol, 381, Calcedon 451, sa-si impuna autoritatea cel putin în Orient. Când, în Conciliul IV Calcedon (451), s-a introdus canonul 28 ce prevedea ca patriarhul Constantinopolului sa aiba locul II în conciliile ecumenice imediat dupa Papa, Sf. Leon cel Mare, Papa Romei, protesta, nerecunoscând acest canon ce uzurpa drepturile patriarhilor din scaunele apostolice ale Alexandriei si Antiochiei, aratând ca puterea Romei crestine nu vine de la imperiu, ci de la scaunul Sf. Petru pe care-l pastreaza, si are ca diadema martirii credintei ucisi aici si sângele lor ca purpura. Daca, în trecutul pagân, Roma a fost fortareata imperiului, de la Sf. Petru încoace este cetatea apostolica unde Apostolul Petru este permanent prezent. Roma este un patriarhat de drept divin, în timp ce celelalte patriarhate nu sunt nici de drept divin, nici de interes universal. Aparitia lor însa a creat: a) rivalitati constante între Scaunele Antiochiei si Alexandriei, mai întâi, apoi cu al Constantinopolului; b) rivalitati constante, tulburari si diviziuni în Biserica, din cauza lipsei autoritatii superioare indiscutabile, adevaruri si fapte exprimate în operele Sf. Parinti Vasile cel Mare, Grigore de Nazianz s.a., c) amestecul împaratilor în problemele bisericesti înmultira disensiunile la Constantinopol cu ajutorul curtii imperiale, a carei victima a fost Sf. Ioan Cristosomul. http://www.greco-catolic.ro/sfinti.asp?patrologia=on&id=carte3_c4b
02.06.2008 Lui Benedict de Traian
Da, recunosc ca nu am fost atent cu "cartile orotodocsior", da, au existat si picaturi in ocean, dar mai conteaza cand orotodoxia ajungea la urechile credinciosilor "boscorodita", neinteleasa sute si sute de ani? -care e mai mare pacat?
02.06.2008 Draga Benedict de Traian
Te rog sa iti revizuiesti limbajul. Si scuze, e tarziu, am si alte treburi, dar promit sa iti aduc argumentele mele in tot ceea ce am sustinut mai sus.
03.06.2008 Precizari de Marturisitor
Sunt ortodox si pot spune cu convingere ca toti ortodocsii se inchina lui IISUS HRISTOS si nu altcuiva(Isus sau Cristos). Am citit cu interes ceea ce s-a scris pana acum si ma alatur si eu celor care sustin dreapta credinta stramoseasca(ORTODOXIA). Vreau sa mai spun ca urmand invatatura Sfintilor Parinti TREBUIE sa ne rugam pentru eretici sa se intoarca la credinta, dar NU TREBUIE sa avem nici un amestec cu ei. Iata ce spune Sfantul Maxim Marturisitorul(+662) fiind intrebat de ce nu se impartaseste cu cei ce propovaduiesc eresul: "Chiar daca toata lumea ar incepe sa se impartaseasca, eu nu pot sa ma impartasesc, pentru ca stiu ca Duhul Sfant, prin Apostolul Pavel, a dat anatemei chiar pe ingeri, daca ar fi propovaduit intr-alt chip, aducand ceva nou in credinta. Voiesc mai bine a muri, decat sa-mi tulbur constiinta mea, gresind cu ceva inaintea dreptei credinte." Deasemenea as vrea sa adaug faptul ca noi(ortodocsii) nu judecam pe nimeni, judecata este a lui Hristos, dar trebuie sa vorbim atunci cand credinte e primejduita, iar Sfantul Ioan Gura de Aur a spus deschis ca dusmani ai lui Hristos sunt nu numai ereticii, ci si cei aflati in comuniune cu ei. Asadar nu ne ramane decat sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne pazeasca de toate ereziile acestui veac si sa ne mantuiasca. Amin!
03.06.2008 pt. Traian de sorin
cand o sa avetzi un pr. Cleopa, pr..Staniloaie, pr. Sandu Tudor, pr.Galeriu, pr. Sofian Boghiu, pr. Ilarion Argatu, pr. Rafail Noica, pr. Iulian , pr. Iustin, pr.Ioan Iovan ....si multi altii ca ei.... doar atunci putem vb.despre "adevarata istorie" si desspre "compromisurile" pe care BO le-a facut cu regimul comunist .. pt. ca pomul se cunoaste dupa roade nu dupa povesti
03.06.2008 Catolicism de Andrei
Daca in fata mea mi-ar pune cineva un rand de 20 de insi, as afla cu usurinta care din ei este/sunt catolic(i), si stiti de ce? ii cunosc dupa fata.. Bisericile voastre domnilor catolici sunt niste sali de teatru imense, in care se aduna cateva sute de spectatori dornici de a arata cat de credincios e neamul lor de sange albastru. Nici in Sfanta Biserica nu sunteti in stare sa stati macar jumate de ora in picioare (sa nu zic in genunchi), nu.. voi aveti banci. Aveti sute de mii de sfinti canonizati dupa bunul plac, moaste cu fetze de silicon(asa numitii incoruptibili) ca sa fie frumosi,va inchinati la Sfanta Treime,dar faceti cruce cu 4 degete (???), ati pus capul Bisericii un muritor de rand (papa) cand capul Bisericii este doar Hristos, ati ucis milioane de oameni in timpul inchizitiei, doar pt ca nu au vrut sa va impartaseasca credinta si ideile, etc.. Mai sunt atat de multe de spus, dar catolicismul nu merita atata atentie din partea mea..
03.06.2008 Iti spun eu Traiane ce e Benedict de Catolic
E un mare dobitoc neinformat si prost educat. Genul de Pavel Corut sau chiar mai rau Vadim Tudor care vede in Occident tot ce e mai rau si ca impotriva Romaniei se planuieste un complot mondial (sau impotriva ortodoxiei).

Nu am timp sa raspund la toate acuzatiile, unele sunt niste ineptii mai mari decat el. Se pare ca habar nu are ce a insemnat Scoala Ardeleana pt istoria poporului si a bisericii romanesti. Sigur a facut scoala in timpul comunismului iar comunistii au stiut ce sa-i bage in cap.

De Nicolae Iorga ai auzit, Benedict? ei bine cand a vizitat scolile din Blaj (Scoala Ardeleana) a afirmat "de aici a rasarit soarele romanilor". Fantanile darurilor, cum au fost numite aceste scoli au format intelectualitatea Romaneasca din Ardeal si apoi prin difuzare au influentat tot arealul populat de romani. Ceea ce se cheama Iluminismul transilvan binenteles ca este ignorat de o minte intentionat intunecata de obcurantismul ortodox.

"Biserica" ortodoxa inadins vroia sa mentina si continua si acum sa mentina oamenii in ignoranta ca nu cumva sa scoata capul la lumina. Ii orbeste cu inveninarile la adresa catolicismului probabil din cauza ca se teme. asa s-a temut si la venirea papei in Romania in mai 1999. Doar la presiuni politice a acceptat patriarhul Teoctist vizita Suveranului Pontif. Si doar cu 2 conditii: sa nu viziteze Ardealul si sa doneze niste bani pt catedrala mantuirii neamului. Patriarhul acesta avea pe o parte a camilafcei crucea si pe cealalta secera si ciocanul. din moment ce era agent al securitatii iti dai seama... dar sa revenim la afirmatiile lui Benedict.

Are o obsesie. Aceea a latinei vulgare. Latina vulgara in sus, latina vulgara in jos. Mi se pare ca are un complex de inferioritate sa este frustrat pt ca colonizatorii nu vorbeau latina literara. Cred ca nu stiu ce inseamna vulgar. Pai Benedict, putinule la minte, termenul cruce, (crux, crucis) care face parte din vocabularul cel mai de baza al crestinismului (nu poti sa nu fii de acord), nu este latina clasica? Mai sunt si alte exemple, Botez, preot, etc. Dar despre Sf Benedict stii ceva sau esti tot asa prastie? sau e si el eretic? Vai cagare, coglione! Daca esti prost acasa.
04.06.2008 Patriarhia apara buna-randuiala a Bisericii lui Hristos de Pr. Mihai-Andrei Aldea
http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2008/129.html

Comunicatul a fost dat de Patriarhie ca raspuns la injuriile unor "jurnalisti" anti-ortodocsi (caci acuze
nu pot fi numite, depasind hotarul bunei cuviinte). Sigur, noi ne-am obisnuit ca Ortodoxiei sa i se nege dreptul de a-si pastra Credinta, locasurile de cult, credinciosi etc, atari drepturi fiind rezervate de multi din "societatea civila" doar eterodocsilor. Patriarhia noastra a considerat însa - si îi suntem
recunoscatori pentru aceasta - ca un raspuns ar fi, macar de aceasta data, folositor.

Plin de politete, dar foarte limpede, raspunsul arata neavizatilor un lucru elementar: Biserica exista în baza unor legi proprii, ca orice organism din aceasta lume. Încalcarea acestor legi duce la boala, iar boala trebuie tratata. Acest lucru nu înseamna, cum spun anti-ortodocsii, "intoleranta", ci tine de fireasca disciplina interna a oricarui organism. Patriarhia Româna, arata textul citat, se conduce dupa legile întregii Biserici Ortodoxe si dupa disciplina sinodala interna. Ea nu poate si nu are voie sa se lase "dusa" de voia, ideile sau sentimentele subiective ale unei persoane. Iar implicarea Bisericii Ortodoxe Române în dialogul ecumenic se poate face doar prin respectarea disciplinei panortodoxe si a celei sinodale interne. Ca urmare, gestul Mitropolitului Nicolae Corneanu este un act de indisciplina, atât fata de Sfântul Sinod cât si de Ortodoxie în general, având nevoie de un raspuns ferm.


Ceea ce ma bucura îndeosebi este precizarea fundamentala ca Sfânta Împartasanie este expresia unitatii existente în Biserica, iar nu un mijloc de obtinere a unitatii cu cei de altaconfesiune. Acest comunicat, în acelasi timp ferm si politicos, poate sa lamureasca pe cei care vor sa vada adevarul asupra pozitiei ortodoxe de bun-simt.Desigur, nu ma astept ca fanaticii ecumenisti si fanaticii anti-ortodocsi sa se bucure de comunicat ori sa-l primeasca. Cei care neaga dreptul Ortodoxiei la propria Credinta si la propriile rânduieli (dându-se totodata si "democrati"!) vor fi înfuriati ca Patriarhia marturiseste ca avem asa ceva: o Credinta ortodoxa si o buna-rânduiala bisericeasca, de asemenea proprie. Pe care fiecare, de la episcop la mirean, trebuie sa le pastreze cu sfintenie si sa le apere cu daruire. Culmea este ca multi dintre ei pretind a admira, de pilda, la Catolicism, rânduiala si disciplina pe care, acum, vor a le interzice Bisericii Ortodoxe Române!! Acest lucru este rasism pur: interzici Ortodoxiei ceea ce lauzi la alte religii!

Dumnezeu sa-i ierte si sa-i lumineze!

Multumim însa Patriarhiei române pentru acest comunicat, ce arata limpede pozitia (pan-)ortodoxa asupra problemei în discutie. Si ne rugam ca bunul Dumnezeu sa-i întareasca pe ierarhii nostri pentru ca, biruind presiunile anti-ortodoxe, sa poata apara buna-rânduiala a Bisericii noastre pâna la capat.
04.06.2008 Pentru analfabetii gen Traian&Catolic de Benedict
Ce ai, Traiane, cu limbajul meu ? Vezi ce zice coereticul tau semnat corect Catolic, caci a fi catolic inseamna a fi eretic.

Pomelnicul insirat de tine cu privire la divergentele "jurisdictionale" nu are, practic, vreo legatura cu subiectul discutat aici si iti dau toate asigurarile ca exista milioane de pagini scrise de catolici, ortodocsi si protestanti la acst subiect.

Felul in care Sfintii Parinti inteleg acel citat din Evanghelie este contrar celor indrugate de catolici, de aceea pt mine este absurd sa discut pe aceasta tema, caci este rasdepasita cel putin si din considerentul ca papistasii au facut atitea si atitea adaosaturi (vorba cronicarului) potrivnice lui Hristos, Bisericii.

Acest Catolic si-a etalat necarturaria sa agresiva tot calcind prin strachini. De unde ai scornit-o, repetentule, ca crux, crucis nu ar fi existat in latina vulgara ??? Sau multe alte cuvinte ? Tre sa fii cu totul in afara temei ca sa interpetezi astfel cele spuse de TOTI (marii si mai putin marii) filologii romani, inclusiv de cei grecocatolici (Sextil Puscariu). Este un idiotism nativ sa faci asemenea afirmatii care pretind sa rastoarne intreaga filologie romaneasca.

Ce are afirmatia lui Iorga despre viziunea lui privind Scoala Ardeleana cu mintuirea ??? Ce aiureala !

Si de cind, ma rog, Iorga ar fi un Sfint Parinte ? Ce are Iorga cu teologia, cu rugaciunea, cu asceza ? Bietul om a studiat si s-a exaltat de istorie, dar chiar si istoria Bisericii Romane scrisa de el in 2 volume nu are vreo legatura cu mintuirea, cu teologia, cu eshatologia, cu soteriologia, cu ecleziologia, fapt, care, de altfel, la condus, fireste, la anumite interpetari trase de par, aberante, combatute elegant si zdrobitor de P.P.Panaitescu.

Viata Sfintului Benedict de Nursia imi este calauza de care eu nu sint vrednic sub nici o forma, ca si viata altor sfinti ortodocsi ca Sf, Irineu al Lionului, Sf. Amvrosie al Mediolanului, Sf. Grigorie Decalogul, Sf. Leon cel mare, papa al Romei, Sf. Genevieva a Parisului, Sf. Fulgentiu al Spaniei etc.

05.06.2008 Petitiune de sustinere. de G.
Cele & cei ce doriti a-l sustine pe ÎPS Dr Nicolae Corneanu, puteti semna petitiunea. Multumesc.

http://www.petitiononline.com/corneanu/petition.html

http://corneanu.skyrock.com
05.06.2008 NU de armaghedon
Nu! Acestui gest, spunem noi crestinii ortodocsi. Nu recunoastem si nu ne identificam cu gesturile unui batran bolnav, senil si poate schizofrenic. Si nici cu alte aberante comportamente. Asa ca nu va mai bucurati luand ca exemple modelele negative din Biserica noastra!
05.06.2008 si potoliti-va ! de armaghedon
Si potolitiva pentru ca in toate comunicatele si atitudinile voastre nu se vede decat vointa vicleana de a intra pe sub pielea credinciosilor uneori naivi si ignoranti. Poate pe unii i puteti prosti, dar nu pe toti!
05.06.2008 hristos a venit sa ne mantuiasca si sa ne scandalizeze de nicolaevici
Nu pot sa nu remarc din nou ingustimea fariseilor care sunt tulburati de frumusetea acestui gest inopinat si superb...IPS Corneanu a ascultat glasul inimii, unde Hristos vorbeste pentru fiecare dintre noi limbajul iubirii. Greselile istorice se pot repara prin gesturi superbe care sa arate "prostilor" calea Iubirii, si mai ales sa scandalizeze pe fariseii comozi care pentru a manifesta iubirea au nevoie de mii de ani pentru a apare un decret oficial prin care se desfiinteaza delimitarea dintre cele doua biserici, si le spune"de acum sa va iubiti". Un gest superb, Christic, Sarutam Dreapta Sfintiei Sale.

Sa nun uitam sinceritea acestui ierarh care dupa `89 a marturisit despre complicitea BOR si Securitate,un act de curaj eroic, care nu a fost urmat de alte asemenea gesturi din pacate.

Pe de alta parte a folosi adjective ca si "senil` batran schizofrenic,arata clar cat de ingusta si limitata poate fi mintea unui habotnic ortodox...

Julian
06.06.2008 felicitari de maia
biserica ortodoxa vrea sa fie singura stapana a Romaniei.Ei ii este gandul mai mult la bogatiile lumesti decat la cele DUMNEZEIESTI.De aceea face tot posibilul sa desfinteze pe sora ei greco catolica care ar trebui sa fie adevarata reprezentanta a poporului Roman popor latin .I-a luat bisericile si ca o buna crestina nu mai vrea sa le mai dea inapoi de teama ca cei care au fost greca-catolici de la sate se vor intoarce la biserica mama.Rusine unei biserici care nu vrea sa se reformeze.Dovada ca romania arata asa este si din cauza fatalitatii care ne-a aruncat in fundul bizantului.
06.06.2008 ortodoxie? de Cristian
Ortodoxie? cum putem fi atat de fatarnici,si decazuti in mizerie,cum putem sa ne afisam cu o Politica de unire a bisericilor, a confesinunilor, pt ce? pt imaginea inaltatoare unor capi ai bisericii ortodoxe?cand in realitate se minte ordinar, cand toate sunt o politica de imagine fatarnica. cum putem sa luptam pt o unire a bisericilor si in spate sa criticam si sa satanizam cealalta credinta!? nu avem papa, dar avem un mitropolit al constantinopolului,traim indoctrinati in a ura si a judeca cealalta biserica?asta este ortodoxia?ne lasam condusi si indoctrinati in ura, ipocrizie si minciuna de preoti corupti si ahtiati dupa bani si averi?din declaratia protosinghelului Iustin Parvu:"ne facem partasi ereziei papistase.
"Sa nu fim partasi faptelor necurate ale intunericului"".Asta este felul in care judeca biserica ortodoxa, biserica catolica.Asta e realitatea.Sangele si Trupul Domnului Isus, nu este acelasi?

Nu este acelasi Isus care ar trebui sa ne uneasca?inseamna ca preotii nostrii ortodocsi, traiesc in minciuna,predicand ce nu cred, si impartasind cu "ceva" in ceea ce nu cred.

unde e cel rau?chiar in biserica?

rugati-va si deschideti-va inimile spre Isus si Preacurata Fecioara Maria si nu va lasati inselati de mizerie
07.06.2008 COMUNIUNEA DEPLINA de Toma Grecu`
`Fratilor, nu fiti copii la minte. Fiti copii cand e vorba de rautate. La minte, insa, fiti oameni desavarsiti.`

Nu va lasati prada celor ce si acum cred ca joaca la sorti camasa lui Hristos, cea DINTR-O SINGURA BUCATA!!!

Gestul Parintelui Mitropolit Corneanu este limpede un gest de Iubire. Iar IMPOTRIVA IUBIRII NU SUNT LEGI. Mesajul extraordinar de frumos al Sfintiei Sale nu e nicidecum trecerea de la o confesiune la alta, ci e RECUNOASTEREA COMUNIUNII DEPLINE dintre cele doua confesiuni ale Bisericii Crestine, Una si Apostolica.

Asemeni camasii lui Christos, si Biserica Sa e Una. Numai cine nu vrea sa vada nu vede : Biserica, daca nu e Una in Comuniunea Iubirii Lui, nu e Biserica lui Christos.
08.06.2008 parere de magistrul
Toti romanii ar trebui sa fie alaturi de greco-catolici ca o punte intre orient si occident.Dovada este "iubirea" cu care ii inconjoara ceilalti ortodocsi si mai ales "fratele Alexei al Moscovei.In definitiv, ortodoxia este schismatica si eretica, biserica cea una a lui Isus Cristos subzistand doar in biserica catolica, in nfrunte cu sfantul parinte papa, cel care poarta inelul pescarului si paliumul ca descendent al sfantului apostol Petru.
08.06.2008 Cristiane, de Aurelian
Frate, nu ai argumente, si in caz ca nu stiai miscarea ecumenica a fost inceputa de biserica catolica, sa nu crezi gresit ca vine din partea Bisericii Ortodoxe [faptul ca exista simpatizanti nu este relevant].

si pe marginea subiectului ca nu este acelasi Iisus, se poate vorbi in continuu. si mormonii cred ca a existat Mantuitorul, insa faptul ca`L fac prima creatie a lui Dumnezeu Tatal, frate cu Lucifer care a cazut mai apoi, nu ne face sa recunoastem [in mod rational] ca ei se refera la acelasi Iisus, avand in vedere ca ei il vad altfel, adica si`L fac pe Mantuitor dupa mintea lor gresita, la fel se intampla si cu alte eresuri, si deci nu mai poate fi vorba de acelasi Iisus!

fata de parintele Iustin Parvu, numai in necunostinta de cauza poti sa afirmi atata mizerie [ca sa te citez]...nici macar nu il cunosti...Domnul sa te ierte. cred ca iti sunt limitate cunostintele tale despre parintele Iustin doar la nume si la acea afirmatie, pentru ca un om cu minte clara si cu rationament nu ar putea fi in stare sa faca astfel de afirmatii ca tine.

si hai sa`ti zic ceva, sfintii Parinti din vechime, aveau cea mai mare dragoste fata de om, insa cea mai mare osardie de a combate ereziile! asta ii face plini de ura? [daca da din pct tau de vedere, atunci imi pare rau pt tine].

si crezi tu ca pot fi mai multe biserici ale lui Dumnezeu? clar nu!
Biserica este UNA! restul NU sunt biserici

si sa fii incredintat ca nu ne departam nici de Mantuitorul nici de Preasfanta Fecioara, ci mai cu osardie ne rugam in timp de ispite si razmeriste in Biserica!

Domnul cu tine!
08.06.2008 06/06/2008 Ortodoxie ?de Cristian de Ioan Marinoiu
Felicitari Sf.Mitopolit Nic.Cornean nu va temeti de slugi rele si viclene, istoria va asezat in locul de onoare. Cu privire le afirmatia,de mai sus."Sa nu fim partasi faptelor necurate al intunericului asa judeca biserica ortodoxa, biserica catolica.care fapte ale intunericului. Catolicii au cuvilizat lumea, prin cele 166 de universitati laice. Cate universitati laice au ortodocsii(0) Cat priveste afirmatia protosighelului Iusti Parvu " ne facem partasi le erezie. te fae sa razi. Erezie sunt ortodocsii in sioadele Ecumenice Constantinopol, Efes Niceia si Calcedon episcopi tubulenti rasariteni insotiti de sprijinitori huliganci,au impus rangul de Patriarh (381 dogma ortodoxa 451...(Istorie a bisericii crestine"
Dr.Phillip Schaff, vol.3,cap.5.)

Sa ne intrebam pe Ha buna; De ce biserica catolica are 1.2 miliarde de credinciosi? De ce Ortodocsii au 173 de milioane Cand ne v-om trezii noi romanii din somnul de moarte,ortodoz greco-slavon ?
10.06.2008 Uniatie sau Refacerea Comuniunii ? de N.P.P. Oradea
Refacerea Comuniunii cu Roma sau asimilarea de catre Roma ? Sunt doua chestiuni total diferite. Aceasta problema (refacerea Comuniunii) nu poate fi rezolvata de catre doi ierarhi. Acest Deziderat, aceasta tinta trebuie privita cu toata seriozitatea. Asemenea gesturi ca cel petrecut pe 25 mai 2008 nu au nici un folos, dimpotriva. Într-adevar daca ne uitam înapoi in anii 70 , când Papa Paul VI s-a întâlnit cu Patriarhul Ecumenic Athenagoras si au ridicat anathemele rostite în întunecatul an 1054, anul marii schisme. Atunci poate ca s-a încercat ceva, sau chiar s-a facut ceva. Doar la acel nivel se poate pune problema refacerii Comuniunii, nu altfel, iar ce s-a intâmplat la Timisoara pe 25 mai, nu are alt folos decât sa agite spiritele si sa accentueze rani mai vechi.
12.06.2008 Multumesc Lui Dumnezeu de Copilu
Multumesc Sfantului Spirit ca a gasit omul prin care sa exprime Adevarul Dragostei Lui Crhristos Cuvantul Lui Dumnezeu. Multumesc Inalt Pres-Sfintiei Sale Nicolae Corneanu Mitropolitul Banatului si Timisorii ca a acceptat sa Implineasca aceasta Misiune Incredintata lui de Dumnezeu.

Prin gestul faptuit prin Nicolae Corneanu, Insusi Dumnezeu A Vorbit.

Gestul Acestei Sfinte Imparttasanii SPUNE mai mult decat orice cuvinte lumesti. Aceasta Sfanta Impartasanie reafirma CUVANTUL LUI DUMNEZEU.
Nicolae Corneanu a primit sa fie mesagerul CUVANTULUI LUI DUMNEZEU Dupa Exemplul Sfintei Fecioare Care a primit sa fie Nascatoarea CUVANTULUI pe pamant.

Ca orice om creat dupa chipul si asemanarea Lui Dumnezeu, Sfanta Maria a fost inzestrata cu Vointa Libera. Daca Sfanta Maria ar fi refuzat aceasta Taina de teama gurii lumii, unde ar fi omenirea astazi? EA a ALES, in pofida tuturor temerilor sociale si religioase ale timpului, ASCULTAREA CHEMARII DOMNULUI si A PRIMIT DUHUL SFANT.

Iar in Ziua de 25 Mai a anului 2008 de la Nasterea Fiului Sau, Din Dragostea Inimii Divine, Maica noastra a tuturor, in noul Ei Lacas de PE-O GURA DE RAI, l-a Inspirat pe noul Ales AL DOMNULUI Nicolae Corneanu SA ALEAGA A IMPLINI VOIA DOMNULUI: sa faca pentru Tatal nostru Carele Este in Ceruri si pentru noi toti copii Sai, acest pas catre UNIREA Credinciosilor SAI SUB ARIPILE SALE.

Domnul ne asteapta de aproape o vesnicie DUPA CUM NE-O SPUNE PRIN EVANGHELIE CAND ne CHEAMA SUB ARIPILE SALE PRIN FIUL SAU IISUS CHRISTOS. (-: unde vi-s, protestantilor, sa spuneti numaru’ versetului? ;-)

Multumesc Inalt Prea-Sfintiei Sale Nicolae Corneanu ca Domnul l-a gasit treaz: mladita vie si volnica pentru implinirea Voii Sale, implinirea rugaciunii cu lacrimi fierbinti a credinciosilor intru Christos de pretutindeni.

Multumesc Lui Dumnezeu.
12.06.2008 PACE !!! de altcineva
nu cred ca trebuie privita reactia IPS Corneanu ca pe un gest de aprobare sau supunere. de ce sa nu facem din asta un motiv pentru unirea celor doua biserici? de ce trebuie sa judecam lucruile fara sa profitam de ceea ce putem face un cu ele? dar poate ne place ura si discordia mai mult.... mare pacat daca din toate astea nu se i-a ce e mai bun, sau sa se face ceva bun cu aceasta intamplare.....
14.06.2008 gest de dragoste de samira77
Un gest de sustinere din partea noastra. Sunt fratii nostrii in Domnul.
15.06.2008 http://ro.wikipedia.org/wiki/Inocen%C5%A3iu_Micu-Klein de roman
ce a insemnat dorinta de a fii catolic si ce s-a intamplat ...

respect pe toti romanii ce au facut ceva, orice in istorie pentru neamul sau. mai jos am un exemplu... Inochentie Micu-Klein. a luptat pentru romanii care s-au "unit", a luptat pentru drepturile promise actului de catolicizare.
cititi cele de mai jos si trageti fiecare ce concluzii vreti. motivul unirii a fost unul singur - recunoasterea legitimitatii romanului in contextul ocupatiei straine maghiare. rezultatul e amintit mai jos si poate il traiti intr-unul din judetele harghita, covasna.

chiar de suntem ortodocsi sau greco-catolici ar trebui sa ne purtam de grija ca si romani. cinste si sa le fie tarana usora inaitasilor, fie ortodocsi fie greco-catolici, care au luptat pt identitatea romanului.

ca si parere personala eu vad in BRU un compromis al acelor vremuri, compromis care in anumite cazuri a fost un factor catalizator in privinta denationalizarii romanilor.

textul... sursa e in titlu...

"Inocentiu Micu-Klein incearca sa determine aplicarea prevederilor documentului de unire din 1701 in ceea ce priveste drepturile românilor uniti. Pentru a obtine aceste drepturi, trimite mai multe memorii atât curtii din Viena. Ele au fost trimise pâna la urma Guvernului Transilvaniei pentru ca acesta sa se pronunte asupra lor. În raspunsul din 17 iunie 1735, Guvernul Transilvaniei, printre altele, noteaza:

"Pe fata, în adunari si în convorbiri particulare, popii însisi sau preotii declara adeseori ca ei n-au depus juramântul pentru unire si pentru lepadarea de la schisma (=Ortodoxie), ci numai ca sa poata fi liberi de judecata domnilor de pamânt, de servicii si de contributie; se vede aceasta si din faptul ca în realitate se servesc toti de carti schismatice(=ortodoxe), din care vorbesc poporului si slujesc Liturghia, în care se neaga în chip fatis ca Sfântul Duh purcede de la Fiul si nu se adauga nici în Simbolul niceean filioque; ...absolut nici unul dintre popi nu învata si nu instruieste poporul, fie în mod particular, fie în biserica, despre cele patru puncte. Numai când se iveste vreo cauza, vreun litigiu, vreo contributie proprie de ordin lumesc, se refugiaza toti la imunitatea unirii ca la o ancora sacra."

Aceasta pozitie este marturisita deschis în sedinta Dietei Transilvaniei din 30 septembrie 1737, când Inochentie Micu spune pe fata: "Eu si clerul meu ne-am unit sub conditia de a obtine acele beneficii si acele foloase de care se bucura romano-catolicii, altfel, daca nu ni se dau, ne facem orice".

Dieta Transilvaniei s-a opus sistematic memoriilor lui Inocentiu Micu. In plus, Inochentie Micu avea sa constate ca se urmarea în continuare convertirea si asimilarea românilor, inclusiv a celor uniti. La sinodul din 1742 se observa ca minoritatea româna unita din secuime este treptat impinsa spre romano-catolicism si maghiarizare. Observând acest proces, sinodul din 1742 a încercat, fara succes, sa obtina interzicerea trecerii unitilor la romano-catolicism. O noua dieta a Transilvaniei a hotarît, în 1744, ca nobilii români uniti sa fie recunoscuti, dar nu ca atare, ci ca parte a natiunii recepte în teritoriul locuit. Astfel, cei din zonele administrate de unguri erau declarati automat unguri, cei din zonele secuiesti secui, cei din zonele sasesti sasi. Protestele lui Inocentiu Micu au fost oprite cu injurii si amenintari (inclusiv cu aruncarea pe fereastra).

Chemat la Viena, Inocentiu Micu organizeaza la 25 iunie/6 iulie 1744 un mare sinod la Blaj. La încheierea lucrarilor, episcopul întreaba sinodul daca pastreaza unirea cu Roma în cazul în care li se refuza drepturile. Majoritatea raspunde ca vor parasi unirea si daca li se acorda acele drepturi.[necesita citare]

Inocentiu Micu a fost chemat la Viena pentru a da explicatii cu privire la tulburarile din Transilvania legate de întoarcerea unor comunitati la legea greceasca ("ortodoxie"). De la Viena a fugit însa la Roma, unde va muri dupa 24 de ani de exil. Fuga s-a datorat atât sperantelor puse în justitia papala cât si fricii de coruptia de la Viena (I. Lupas nota, pentru aceasta perioada, ca "Marturiile vremii de atunci arata ca nici straturile de sus ale societatii ocrotite de tronul împaratesc al Vienii nu erau mai putin pornite spre stricaciune morala decât cele din preajma Portii Otomane.")
"
16.06.2008 pt. Ioan Marinoiu de cosmin farcas
ATENTIE!!!!!!!!!!
Prin comentariul tau la adresa primelor sinoade ecumenice,nu faci decat sa serversti interesele sectantilor infiltrati in Biserica Ortodoxa.Iti atrag atentia ca acestea(primele sinoade) sunt perfect valabile si in Biserica Catolica,cu tot cu tampeniile patriarhale.Nu poti sa negi nici un sinod ecumenic,si sa te numesti crestin,cu atat mai putin catolic.De la Niceea la Vatican II,toate 21 sunt valabile.Informeaza-te mai bine ca pici in capcana celor ce i-l urasc la Chistos.
cosmin330@yahoo.com
20.06.2008 TREZITI - VA! de pepi
Am citit tot ce ati scris pe acest forum si ma crucesc! Plecati de la un gest al Mitropolitului Nicolae si ajungeti la injurii si discutii teologice care nu duc la nici un rezultat. Ce se intampla? Ortodocsii vor sustine tot timpul ca greco-catolicii sunt niste avortoni iar greco-catolicii vor sustine intotdeauna ca sunbt inca martirizati. Si unii si altii au partea lor de dreptate! Dra singurul, adevaratul adevar este doar Hristos. El insusi a spus asta! In toate discutiile luati de bune parerile sfintilor parinti ( care au trait intr-un anumit context isoric, social, cultural si religios)sau zicerile unor teologi mai de actualitate dar uitati de Hristos!

Eu sunt ortodox practicant dar nu sunt incuiat. Poate nu observati ca ne inghit musulmanii. Daca nu ne trezim macar noi, crestinii, atunci ne vom merita soarta.
Se tot scrie aici de dezbinare. Mai oameni buni, asta s-a intamplat acum 300 de ani si de atunci au murit si ortodosci si greco. Cititi cartile aparute inainte de 1989 si scrise de Pr.prof. Mircea Pacuraru despre atrocitatile la care au fost supusi romanii din Ardeal, indiferent de biserica de care apartineau. Acum va este simplu sa bateti din gura dar ce or fi simtit romanii de la 1700 cad erau tratati ca tolerati in propria tara iar credinta lor era in stare de moarte clinica ( in sensul ca nu aveau drepturi civile si nici religioase). Toti acei romani au fost niste tradatori?

Si mai e ceva: ortodocsii nu vor sa dea bisericile inapoi din doua motive:

1. odata cu biserica pleaca si comunitatea pentru ca romanul este comod si se duce la biserica cea mai apropiata. Iar daca se vorbeste romaneste e ok. Stiu cazuri de biserici sarbesti sau ucrainiene din orase cu populatie majoritar romana, care folosesc in multe parti ale slujbei limba romana. De ce? Simplu, ca sa aibe auditoriu din partea romanilor.

2. nici greco nu au procedat bine cand in anii 90 au fortat retrocedarea, indiferent de parerea cetatenilor acelor localiatati. Stiu cazuri in care majoritatea cetatenilor erau ortodocsi dar biserica o revendicau 10 greco-catolici. Stiu si cazuri in care locuitorii unei comune ce avea doua biserici ( una ortodoxa si una greco) nu au voit sa plateasca 2 preoti si au considerat ca daca atatia zeci de ani au putut trai impreuna si nu s-au luat de gat, nu o vor face nici acum.

Dar toate astea se intampla in Banat, unde nu suntem atat de intransigenti si unde avem un Mitropolit deschis la minte.

Pai ar trebui sa ne fie rusine: in Occident ne folosim aproape in exclusivitate de biserici romano-catolice si acolo suntem de acord cu ei si ne dam mari "frati" in Hristos, iar aici ne dam tare cocosi. Tare mi-e frica de cei ce scriu si sunt intransigenti doar acasa la ei. Si cred ca unii preoti ce au scris pe blog ar fi foarte fericiti sa slujeasca in parohiile romanesti din strainatate. Atunci sa vedeti cat de ecumenisti ar fi!

Asa ca lasati pe Dumnezeu sa hotarasca ce va fi cu noi si nu va puneti in calea dorintei de apropiere a crestinilor.
27.06.2008 Pe siteul teologului ortodox se afirma de fara comentarii
http://www.danionvasile.ro/blog/2008/05/27/conferinta-ecumenism-si-fanatism/#comment-1245

In termeni medicali, aceasta se cheama epilepsie, iar epilepsia este tot o forma de demonizare.
29.06.2008 :| :| :| :| de gudfack
fratilor a comenta in acest ceas este ca si cum noi am fi judecatorii... nu cred ca este unul din noi in masura sa criticam si sa luam pozitii in legatura cu acest eveniment nu tocmai placut ... sa lasam pe cei care au dreptul sa judece... si care sunt in masura totusi sa ne fereasca dumnezeu de lupii care sunt in haine de pastor!!! si inca ceva catolicii sau despartiti de ortodocsi voi ati fost rasculatii si voi ati vrut un dumnezeu al vostru care sa nu va judece si care sa nu va conduca el pe voi ci voi pe el!!!
04.07.2008 Ecumenism sau comunism de Ritiu Vasile
Se pare ca gradul de indobitocire s-a pastrat ina de pe vremea comunismului. Apucaturile sunt aceleasi desi se tot povesteste despre ecumenism. reconciliere etc.

Ce usor se vad lucrurile de catre unii asa zis credinciosi dupa ce au pus stapanire pe lucrurile greco-catolicilor si cu ajutorul comunistilor...Ar trebui ca statul sa nu va mai platesca salariile sa va autofinantati si sa vedem in acest context cum va veti descurca financiar. Cred ca atunci se v-a aprecia bunul simt si respectul fata de semeni si se va termina cu vrajba actuala.Se pare ca la unii credinciosi le-a luat Dumnezeu mintea cu mana.Se pare ca gradul de invatatura este fiferit la multi si lipseste cu desavarsire precum si fuga dupa inavutire si constructia de biserici ca ciupercile dupa ploaie.

Lumea sa cam saturat deintrigi si asteapta ceva util din partea dvs.Nu se vede din acest circus...Zi ca popa si fa ca tine acesta este sloganul dvs.

Ceea ce este mai interesant nu aceasta impartasanie ci faptul ca serbarea pastelui este diferita la orodocsi. greco-catolici si catolici de parca Iisus Hristos s-a nascut la date diferite. Poate e asa mai stii.

Cearta dintre credinciosii de religii diferite ori vine de la bani ori de la gradul de incultura?

Se pare ca exista ceva care genereaza aceste fapte.

Va rog sa va revedeti gandurile.

Succes
18.09.2008 danstefan@email.ro de echo
1. Eu ,unul,m-am saturat sa tot citesc pe acest site catolic faptul ca, in definitiv nu sant decat un eretic, in cel mai fericit caz, un schismatic, ca ni se impute aghiazma, ca noi la impartasire, de fapt, ne spurcam, etc... Cine imi spune mie toate acestea? Niste neica-nimeni, ciurli-burli, unii, probabil, in sutana. Pai, fratilor,aveti site-ul "crestin ortodox.ro", lafaiti-va acolo, defecati acolo. Recunosc, nu stpanesc patristica, dar poate ca am citit alte carti, iar ststura mea morala nu se impaca deloc cu etichetele pe care, voi, cu"osardie" mi le tot puneti. Dupa ce folositi un limbaj provenit din strafundurile evului mediu, va ma harniciti sa ne si insultati.

Voi ati intrat vreodata la o slujba greco- catolica savarsita in Ardeal, la oras , sau la sate? Aveti habar cine sant cei care frecventeaza aceste biserici? Va spun eu. Marea majoritate este formata din oameni informati.(nu informatori ca unii dintre voi}si asta, cred ca spune totul. Santem pe deplin multumiti de calitatea morala si sociala a celor care ne compun biserica.Calitatea prevaleaza cantitatii. Biserica GC, dupa 1989 s-a facut auzita. Cei care au auzit si au vrut sa auda, au raspuns chemarii. Restul, nu au auzit. Inseamna ca si trecerea fortata la ortodoxism nu a constituit pentru ei un moment de cumpana si, probabil, nu au considerat-o ca pe o nedreptate.Cred ca mai bine este sa ne lipsim de acestia. Ei nu au avut o credinta adevarata.(desigur, sant opinii personale). Dupa nefericitul evenimaent, de interzicere a Bisericii GC, toata familia mea, din parte tatalui, a inceput sa frecventeze Biserica romano-catolica, unde, desigur, se oficia in limba maghiara. Eu am fost botezat la acea biserica si, pe timpul cat eram copil, dus de catre tatal meu, in fiecare duminica la biserica. Aveam frecvente discutii cu tatal meu, eu neputand sa inteleg de ce eu, care nu stiam (si nu stiu nici acum) limba maghaiara trebuie sa merg la biserica "la unguri". A incercat tata (Dumnezeu sa-l ierte) sa-mi explice, dar eu refuzam cu incapatanare orice explicatie, spunandu-i ca eu vreau sa merg la biserica, dar sa ma duca unde se vorbea limba romana. Acum il inteleg pe deplin si ii transmit, acolo unde se afla urmatoarele: dormi linistit, tata! Samanta pe care ai lasat-o in sufletul me s-a prins si a rodit. Din punct de vedere a convingerilor religioase o sa te urmez intrutotul.
18.09.2008 naduf... de echo
2. Dar ma intreb, preotii nostri nu intra deloc pe siteul greco-catolic? Ei nu au nimic de spus, nu au nimic de raspuns la interminabilul sir de mitocanii cu care santem gartulati de catre fratii ortodocsi? Cum au putut lua atitudine in perioaada de stricta cenzura, iar pentru delictul de opinie sa infunde puscariile comuniste? Acum, de ce tac? De ce nu le dau peste bot mitocanilor? Ei ar fi cei mai idreptatiti. Eu stiu de ce, stimati preoti. Dar va inselati. Pentru acesti ultrasi tacerea dvs. este asmilata recunoasterii tacite a vreunei vinovatii, exemplul de toleranta, intelegere si iubire de oameni este catalogat de catre acestia ca fiind prefidie.Cu ei nimeni nu o s-o scoata la vreun liman. Orice argumentare temeinic sustinuta de catre un GC este contrata , imediat,de zicerile nustiucarui ...ie de nustiu unde.

Sant intrutotul de acord ca Isus Cristos cere iubire pentru semeni, dar pentru acestia, asta ramane doar un citat evanghelic, nimic mai mult. Zica ca si noi, dar fac ca si ei. Stiti gluma:
- Ion: mi-am cumparta o masina noua.
- Vasile: Ce culoare are?
- Ion: stii tu, Vasile, cum arata un apus dupa o lunga zi fierbinte de vara?
- Vasile: daaa, daaa, imi imaginez...
- Ion: asa-i si masina mea, dar e verde.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
10.11.2013 Institutii ale Statului Roman ...
In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii une... citeste »

27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3707346