Home : Stiri : 2008-06-20
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cristian Badilita: Maria Magdalena, prostituata convertita ori sotie a lui Isus?

20.06.2008 - Greco-Catolica.org Afisari: 20061   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Cristian Badilita - Glafire. Noua studii biblice si patristice
Glafire. Noua studii biblice si patristice

 In Vietile sfintilor, pe 22 iulie, despre Maria Magdalena se spun urmatoarele lucruri: "Fiind bantuita de patimi si de duhuri necurate, ea ducea o viata de desfrau si ticalosie. Auzind insa de Hristos, in sufletul ei s-a nascut, ca o flacara sfioasa, nadejdea ca va fi izbavita. (...) Maria Magdalena a fost pacatoasa care a uns cu mir picioarele Domnului, in casa lui Simon Leprosul; era una si aceeasi persoana cu Maria, sora lui Lazar." Vulgata "traditionala" propune un portret foarte "colorat" al personajului: desfranata "profesionista"; s-a convertit si L-a urmat pe Isus; a spalat cu lacrimi picioarele Acestuia inaintea Cinei de taina; ar fi fost sora insasi a lui Lazar; conform celei mai generoase traditii, perpetuate si de toate ecranizarile moderne, ea ar fi fost femeia adultera salvata in extremis de lapidare. Romanul lui Dan Brown, Da Vinci Code, propune o cu totul alta versiune, prelungind unele scenarii gnostice din Antichitate: Maria Magdalena ar fi fost sotia legitima a lui Isus, care s-ar fi refugiat in Occident dupa Rastignire. Iata doua mituri care nu au nici o justificare in textele evanghelice.

Sa parcurgem cu atentie Noul Testament! Toti evanghelistii sunt de acord asupra catorva elemente: Maria din Magdala, sau Magdaleana, facea parte din grupul discipolilor galileeni, impreuna cu alte femei; ea a fost printre putinii ucenici care l-au insotit pe Isus in timpul agoniei si in clipa mortii; a fost martorul privilegiat al Invierii: primul personaj caruia Isus i se arata in drumul Lui de la iad la rai. Fragmentul esential despre personajul nostru se afla in Luca 8,1-3: "Cei doisprezece [erau] cu El, si cateva femei care fusesera vindecate de duhuri rele si de slabiciuni: Maria, cea numita magdaleana, din care iesisera sapte demoni, si Ioana, femeie a lui Chouza, epitrop al lui Irod, si Suzana si multe altele, care-i slujeau din averile lor." Din acest pasaj rezulta ca avem de-a face cu o "doamna" de familie foarte buna, provenind probabil din nobilimea galileeana; una din codiscipolele sale, Ioana, era nici mai mult nici mai putin decat sotia unui inalt functionar la curtea regelui Irod; dincolo de rang, aflam ca era o femeie instarita; isi pusese averea in slujba comunitatii din jurul lui Isus, devenind implicit "diaconita" (acesta este verbul grecesc din text); in fine, Luca ne mai spune ca dintr-insa "iesisera sapte demoni". Aceasta ultima informatie a dus la infierarea Mariei din Magdala ca prostituata, posedarea fiind echivalata, in mod nelegitim, cu viciul. Or, posedarea, in imaginarul vremii, nu are de-a face cu etica, ci cu patologia. Un om posedat este un om bolnav, nu un desfranat. E absurd sa vezi intr-o femeie de rang inalt, cu o avere substantiala, o prostituata oarecare.

De altfel, nici un evanghelist n-o eticheteaza ca atare. Exista totusi, in cadrul evangheliilor, cateva aluzii, care ar putea sta la originea mitului "Maria Magdalena" perpetuat de traditie. Scena capitala este asa numita unctio Bethaniae, ungerea lui Isus cu parfumuri (nu cum smirna, cum se afirma indeobste, ci cu parfumuri). Aici, relatarile evanghelistilor difera si trebuie citite "cu penseta". Matei si Marcu vorbesc despre o femeie oarecare intrand in casa lui Simon si turnandu-i lui Isus parfum peste par. Luca insa vorbeste clar despre o pacatoasa (hamartolos), celebra in oras, nenumita, care intra in casa unui fariseu pe nume Simon, si-i toarna lui Isus parfum peste picioare, dupa ce i le spala cu lacrimi si i le sterge cu parul despletit (cap. 7). In capitolul imediat urmator (cap. 8), descriind comunitatea din jurul lui Isus, Luca pomeneste despre Maria din Magdala, "din care iesisera sapte demoni". Conexiunea dintre cele doua personaje, prostituata din casa lui Simon, si Maria din Magdala, pare sugerata, dar identitatea lor nu este afirmata explicit. La randul sau, Ioan fixeaza scena ungerii in Betania, iar femeia care savarseste ritualul este Maria, sora lui Lazar, cel inviat din morti.

Prin urmare: Luca sugereaza o posibila, chiar daca nu explicita, coincidenta intre femeia pacatoasa, care se pocaieste spaland picioarele lui Isus, si Maria Magdalena, in vreme ce Ioan vorbeste clar despre Maria din Betania. Contopirea explicita a celor trei personaje -- Maria Magdalena, Maria din Betania si femeia pacatoasa -- va fi savarsita abia in secolul al VI-lea, de catre Papa Grigore cel Mare, in doua omilii despre Evanghelii (25 si 33). Pana la el Parintii au fost atenti sa le decanteze trasaturile.

Asadar, cine a fost cu adevarat Maria Magdalena? Conform evangheliilor, nici prostituata, nici sotie a lui Isus.

Cristian Badilita
www.cristianbadilita.ro

*   *   *   *

Prin bunavointa dl. Cristian Badilita am primit textul de mai sus, care reprezinta un rezumat al unui studiu publicat in ultimul sau volum "Glafire. Noua studii biblice si patristice" aparut la editura Polirom. Mai multe informatii despre volum gasiti aici.

Articole de acelasi autor:

28 iul 2008 - "Ereziile" catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (2): Imaculata Conceptiune, Infailibilitatea Papei, Purgatorul
20 iul. 2008 -
"Ereziile" catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (1): Filioque 
09 iul. 2008 - Cristian Badilita despre decizia BOR: Inapoi in caverna
05 iul. 2008 - Cristian Badilita: Prejudecati ortodoxiste fara leac?
27 iun. 2008 - Cristian Badilita: 12 mirari despre "cazul Corneanu"
05 iun. 2008 - Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

Comentarii
20.06.2008 Traditia... de Alin

Interesante afirmatii. E clar ca v-ati facut lectiile. Mai mult ca sigur voi cumpara si eu cartea pentru ca m-ati facut interesant. :)

Totusi, cum stam cu Traditia care spune despre Maria Magdalena ca a fost o desfranata? O desfiintam (Traditia, se intelege)?

21.06.2008 literatura viacului acestuia, duhul viacului acestuia. de N.P.P. Oradea
În ultimii ani, stim cu totii ca au aparut acele volume (sub Dan Brown). Nu cred ca acestea ar trebui sa ne dea de gândit, noi, Crestinii avem Sfintele Evanghelii, avem defapt, Sfânta Scriptura, canonul cartilor Noului si Vechiului Testament alcatuit de catre sfintii parinti înca din primele viacuri secolul III si secolul IV, secole când s-au lamurit problema inspiratiei cartilor Bibliei, lucru necesar datorita apatitiei a multe asanumite Pseudoevanghelii cum este si "cea Dupa Iuda". Pentru Crestinii practicanti, aceste zvonuri nejustificate si nefondate (ca cele despre Maria Magdalena si Iisus) nu au nici un ecou, pentru un crestin singurele directive si coordonate sunt Sfânta Scriptura si Sfânta Traditie aplicate în Sfânta Biserica cu atributele Ei, iar nu literatura de prost gust care atenteaza la valorile si fundamentele Crestinismului.Aceste Aparitii literare si cinematografice ca "Evanghelia dupa Iuda" si "Codul lui Davinci", sunt atentate si jigniri profunde la adresa Bisericii si la cei Doua mii de ani de Crestinism. Crestinul care-si cunoaste Credinta nu este pus la îndoiala de aceste jigniri, demne de toata respingerea. Rusine acelora cares-i permit sa desconsidere duhul Crestin care, defapt apartine omenirii întregi.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

18.07.2013 Biserica Greco-Catolica contes...
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Pri... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3765013