Home : Stiri : 2005-04-11
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Popa anti-Papa

11.04.2005, Slovozia, RO - Ev.Zilei.ro Afisari: 6834   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Leontie Fusa, preotul din Slobozia care a criticat papalitatea la doar citeva ore dupa moartea lui Ioan Paul al II-lea, sustine ca nu a gresit, ci doar ca a ales prost momentul sa o faca

La citeva ore de la trecerea in lumea celor drepti a Papei Ioan Paul al-II-lea, preotul Leontie Fusa i-a tulburat pe enoriasii prezenti la Sfinta Liturghie. In predica sa, acesta a criticat Biserica Catolica si institutia papalitatii. Intimplarea a avut loc in biserica Manastirii Sfintii Voievozi, din Slobozia. Gestul parintelui i-a nemultumit pe credinciosii din oras; oamenii au considerat ca nu se cadea ca Biserica Catolica si, implicit, Papa sa fie criticati in acele momente.

La citeva zile de la incident, cu ajutorul Prea Sfintitului Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, am reusit sa stam de vorba cu parintele Leontie Fusa

Parinte, ce s-a intimplat de fapt duminica, 3 aprilie?
Era Duminica Sfintei Cruci si am predicat despre temeiurile Cinstirii Sfintei Cruci, aceasta fiind tema principala a predicii mele. Am amintit, printre altele, si despre diferentele doctrinare dintre diferitele culte, mai ales despre cele dintre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica. Am vorbit la modul general despre primatul papal, infailibilitatea Papei, despre Purgatoriu, dar nu am rostit numele Papei Paul Ioan al II-lea.

De ce nu sinteti de acord cu aceste lucruri?
Acestea sint catalogate de Biserica Ortodoxa ca fiind gresite, nefundamentate pe Sfinta Scriptura. Spre exemplu, infailibilitatea Papei. Pretentia Papei ca, atunci cind vorbeste ex-catedra, invataturile sale sint revelatii si sint infailibile, adica Papa cind vorbeste ex-catedra nu greseste. Biserica Ortodoxa considera ca infailibilitatea este un act public care apartine Bisericii, nu unei singure persoane. Alta diferenta este primatul papal, pretentia episcopului Romei ca este episcopul-episcopilor, succesor al lui Petru, singurul care detine cheile Imparatiei Cerurilor, adica are suprematia universala. Ortodoxia spune ca episcopul este un slujitor al lui Hristos, el il prezinta si il reprezinta pe Hristos, dar nu il inlocuieste, cum spune in Biserica Catolica.

Nu credeti ca discutarea acestor diferente la citeva ore de la moartea Suveranului Pontif a fost o idee nefericita?
Subiectul principal al predicii nu a fost acesta. A fost doar ca o paranteza la predica mea. Poate nu a fost inspirat momentul ales de mine sa spun ce am spus, dar nu regret ca am facut acest lucru. Nu este un obicei sa vorbesc despre aceste diferente dintre Biserici; a fost prima data cind am facut-o.

In urmatoarele predici veti mai atinge acest subiect?
Nu, nu voi mai vorbi despre aceste aspecte, pentru ca am fost inteles gresit. Oamenii au fost rau-intentionati si au vrut sa-mi faca rau. Eu am vizitat si Vaticanul, dar ramin inclinat spre inestimabilele comori spirituale ale ortodoxismului. Ne doare sufletul din pricina dezbinarii si dorim unirea celor doua Biserici. Insa aceasta unire trebuie sa se faca nu sub controlul Papei, ci sub patronajul Bisericii Ortodoxe.

Petronel Tudor
Comentarii
22.05.2008 Teologia care dezbina de almadeus
Exemplul penibil al preotului propovaduitor al ortodoxiei este revelator pentru pericolul fanatismului in cadrele invataturilor Bisericii din cele doua Milenii trecute deja. Fanatismul, atitudinea intoleranta fata de o credinta, mod de viata, etc, mascata de dorinta subiectiva a celui atins de acest morb periculos este un pericol real inca in acest al III Mileniu. Exemplele de acest fel, cu preoti ortodocsi intoleranti fata de un cult care le-ar putea rapi sursa de castiguri nemuncite, sunt mult mai numeroase decat s-ar putea gresit crede!

Aceasta este desigur Teologia care dezbina, o teologie care are aparentele legale de adevar divin, dar este numai un instrument util schismei religioase, este o realitate dureroasa a Romaniei contemporane.

Cultele crestine au nevoie urgenta de o re-innoire a Depozitului teologic si de o intoarcere plina de cainta la Adevarul intreg revelat in Cristos! Adevarul fiind revelat in Cristos, nu poate fi desigur decat Ceva ce se poate pune in practica... Oricine nu traieste acest Adevar mantuitor in Cristos este numai un hot si un talhar, care se hraneste cu carnea oilor grase pe care trebuie sa le pastoreasca! Sa nu ucizi, zice porunca biblica, de acum incepe uciderea sufletului, mai precis, Dusmanul lui Cristos a atins mijloacele mantuirii pe care le falsifica mestesugit! Un Papa zicea: Fumul satanei a patruns in Sanctuar, adica in absida Altarului. Cum? Cercetati-va preotii!!
Amin
19.02.2013 negrul e negru sau alb???? de eliza
Slava Domnului ca mai avem, noi ortodocsi, si preoti (nu popi, cum ati mentionat dvs) care spun adevarul si nu se "ecumenizeaza" in minciuna "unitatii".
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773364