Home : Stiri : 2008-05-05
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat: Instalarea PS Mihai Fratila la Bucuresti

05.05.2008, Bucuresti - Bru.ro Afisari: 3501   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PS Mihai Fratila
PS Mihai Fratila

Duminica Tomii din acest an, 4 mai 2008, s-a constituit intr-o sarbatoare istorica pentru comunitatea greco-catolica din Bucuresti si din Vechiul Regat, pentru intreaga Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica: dupa 60 de ani, pe scaunul vicarial de la Bucuresti al episcopilor martiri PS Vasile Aftenie (+1950 ca urmare a brutalitatii anchetelor la inchisoarea Vacaresti), si PS Tit Liviu Chinezu (+ 1955 in inchisoarea de la Sighet) a fost instalat Preasfintia Sa Mihai Fratila.

Alaturi de Preafericirea Sa Lucian Muresan si de ceilalti episcopi greco-catolici, Excelenta Sa Francisco Javier Lozano, Nuntiul apostolic, si IPS Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, dimpreuna cu PS Damian, episcop auxiliar, la aceasta sarbatoare au participat cateva zeci de preoti si peste doua mii de credinciosi.
Ceremonia a inceput cu o procesiune solemna de la Capela din strada Cristian Tell spre Biserica “Sf. Vasile cel Mare” din strada Polona nr. 50.

In cadrul Sfintei Liturghii, celebrata in curtea acestei Biserici, s-a dat citire decretului Sinodului Episcopilor BRU, de investire a PS Mihai in functia de episcop auxiliar, cat si mesajului transmis pentru acest eveniment de Eminenta Sa Leonardo Cardinal Sandri, prefect al Congregatiei pentru Bisericile Orientale.

In acelasi context, Preafericirea Sa Lucian a tinut sa evoce in cuvantarea sa figura episcopului martir Vasile Aftenie, indemnand la urmarea exemplului de credinta si devotament al acestuia: “De aici a fost arestat primul episcop pentru Vechiul Regat, Vasile Aftenie, trecut la cele vesnice dupa crunte batai in beciurile Securitatii comuniste. Sa nu renuntam la adevar, sa nu renuntam ladreptate, sa nu renuntam la cea ce este bine si corect. Nu uitati, Preasfintite Mihai, ca sunteti urmasul episcopului marturisitor Vasile Aftenie!

Credinciosii greco-catolici care tocmai au fost incredintati spre pastorire Preasfintitului Mihai l-au asigurat pe ierarhul lor de toata dragostea, pretuirea si angajamentul lor, acordate inspre plinirea misiunii “grele, dar frumoase” de a fi “mosteni spirituali ai acelor care s-au indarjit sa nu-si targuiasca constiintele intrand in dialog cu reprezentantii unui regim mincinos”.

In cuvantul sau, Preasfintitul Mihai a spus printre altele: “Aratarea Domnului din Evanghelia duminicii de azi ne ajuta sa vedem ca mantuirea nu se face undeva in cer, in situatii idilice, ci pe pamant, in petrecerea lui Hristos cu noi, incepand cu acele locuri pe care le evitam cel mai mult fiindca ne dezvaluie slabiciunea fortelor. Un arhiereu ca si Preasfintitul Vasile Aftenie ne spune cat de mult a zidit scoala credintei sale incercate de atacurile fatarniciei inconjuratoare chiar si cu pretul pierderii libertatii fizice. Virtutea generatiei sale se forja prin vremea ispitirilor, astfel ca eliberarea sa fie cu adevarat minune - har al prezentului - care nu poate fi petrecuta in nostalgii perfectioniste.

Preasfintia Sa a subliniat importanta esentiala a unei con-lucrari stranse si deschise a episcopului cu credinciosii sai, carora le-a mai transmis urmatoarele indemnuri: “Cu aceste ganduri luminoase ma incredintez rugaciunilor voastre si va salut cu recunostinta pentru ca aceasta zi de 4 mai de azi e sarbatoarea noastra a tuturor. Rescriu in suflet jertfele voastre, dar mai ales bucuria de a va sti dedicati Domnului oricand si oriunde, in jurul meu si al preotilor, zi de zi pentru Biserica, tinand piept obrazniciei celor care fac poate o pasiune din a prevesti numai infrangeri.

Fie ca Dumnezeul harurilor sa plineasca gandurile transmise Preasfintitului Mihai de credinciosii prezenti ieri la aceasta sarbatoare a bucuriei: “Preasfintia Voastra, Va dorim din tot sufletul un parcurs indelung roditor – caci in fata noastra stau atat de multe proiecte si idei frumoase si o intreaga epoca de recuperat! Ne vom sargui sa va fim alaturi in slujirea pe care o veti face pentru ca lumea in care traim sa fie una mai buna si, pentru aceasta, indraznesc sa spun – mai strans atasata in jurul acelorasi idealuri reprezentate de Unirea cu Sfantul Scaun Apostolic al Romei si marturia pentru aceasta unitate in patria noastra.

Biroul de presa
al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras

Comentarii
19.06.2008 PS Mihai Fratila, instalat la Bucuresti de Ioan Marinoiu
PS. Mihai Fratila, numirea Sf Voastre in Capitala Tarii este o lucrare dumnezeiasca, fiind trimis de Domnul sa scoateti din anonimat Biserica nationala a neamului romanesc, Biserica Greco-Catolica, Biserica despre care putini romani stiu ca ne-a invatat pentru prima data carte romaneasca, si prin carte romanii au faurit Romania Mare, Moderna, alt fel romanii erau slavizati s-au grecizati.

Numirea Sf. Voastre in chiar Capitala tarii este o mare victorie, un inceput ca cei care simt romaneste sa inceapa a intelege ca romanii sunt de neam latin, si ca drumul nostru numai spre Apus trebuie sa marga.

Politic Romania a fost primita, Nu a intrat in Europa, pentru ca spiritual suntem schismatici. Romanii nu trebuie se se uneasca cu Roma, noi suntem fii Romei
incepand cu anul 105, insa am fost ruptii in 1054 de comuniunea cu Roma.

Acum, la inceput de mileniul 3, Romania fiind in UE, trebuie sa se INTOARCA la Roma. Ne cheama Ginta latina.

Prezenta Sf Voastre in Capitala tari va deschide, poate ochii romanilor.

Doresc Sf Voaste succes, viata lunga, sa pastoriti in pace. Dumnezeu sa ne ajute
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3764562