
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de
pe site? Aflati mai multe
aici!
Duminica Tomii din acest an, 4 mai 2008, s-a constituit intr-o sarbatoare istorica pentru comunitatea greco-catolica din Bucuresti si din Vechiul Regat, pentru intreaga Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica: dupa 60 de ani, pe scaunul vicarial de la Bucuresti al episcopilor martiri PS Vasile Aftenie (+1950 ca urmare a brutalitatii anchetelor la inchisoarea Vacaresti), si PS Tit Liviu Chinezu (+ 1955 in inchisoarea de la Sighet) a fost instalat Preasfintia Sa Mihai Fratila.
Alaturi de Preafericirea Sa Lucian Muresan si de ceilalti episcopi greco-catolici, Excelenta Sa Francisco Javier Lozano, Nuntiul apostolic, si IPS Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, dimpreuna cu PS Damian, episcop auxiliar, la aceasta sarbatoare au participat cateva zeci de preoti si peste doua mii de credinciosi.
Ceremonia a inceput cu o procesiune solemna de la Capela din strada Cristian Tell spre Biserica “Sf. Vasile cel Mare” din strada Polona nr. 50.
In cadrul Sfintei Liturghii, celebrata in curtea acestei Biserici, s-a dat citire decretului Sinodului Episcopilor BRU, de investire a PS Mihai in functia de episcop auxiliar, cat si mesajului transmis pentru acest eveniment de Eminenta Sa Leonardo Cardinal Sandri, prefect al Congregatiei pentru Bisericile Orientale.
In acelasi context, Preafericirea Sa Lucian a tinut sa evoce in cuvantarea sa figura episcopului martir Vasile Aftenie, indemnand la urmarea exemplului de credinta si devotament al acestuia: “De aici a fost arestat primul episcop pentru Vechiul Regat, Vasile Aftenie, trecut la cele vesnice dupa crunte batai in beciurile Securitatii comuniste. Sa nu renuntam la adevar, sa nu renuntam ladreptate, sa nu renuntam la cea ce este bine si corect. Nu uitati, Preasfintite Mihai, ca sunteti urmasul episcopului marturisitor Vasile Aftenie!“
Credinciosii greco-catolici care tocmai au fost incredintati spre pastorire Preasfintitului Mihai l-au asigurat pe ierarhul lor de toata dragostea, pretuirea si angajamentul lor, acordate inspre plinirea misiunii “grele, dar frumoase” de a fi “mosteni spirituali ai acelor care s-au indarjit sa nu-si targuiasca constiintele intrand in dialog cu reprezentantii unui regim mincinos”.
In cuvantul sau, Preasfintitul Mihai a spus printre altele: “Aratarea Domnului din Evanghelia duminicii de azi ne ajuta sa vedem ca mantuirea nu se face undeva in cer, in situatii idilice, ci pe pamant, in petrecerea lui Hristos cu noi, incepand cu acele locuri pe care le evitam cel mai mult fiindca ne dezvaluie slabiciunea fortelor. Un arhiereu ca si Preasfintitul Vasile Aftenie ne spune cat de mult a zidit scoala credintei sale incercate de atacurile fatarniciei inconjuratoare chiar si cu pretul pierderii libertatii fizice. Virtutea generatiei sale se forja prin vremea ispitirilor, astfel ca eliberarea sa fie cu adevarat minune - har al prezentului - care nu poate fi petrecuta in nostalgii perfectioniste.”
Preasfintia Sa a subliniat importanta esentiala a unei con-lucrari stranse si deschise a episcopului cu credinciosii sai, carora le-a mai transmis urmatoarele indemnuri: “Cu aceste ganduri luminoase ma incredintez rugaciunilor voastre si va salut cu recunostinta pentru ca aceasta zi de 4 mai de azi e sarbatoarea noastra a tuturor. Rescriu in suflet jertfele voastre, dar mai ales bucuria de a va sti dedicati Domnului oricand si oriunde, in jurul meu si al preotilor, zi de zi pentru Biserica, tinand piept obrazniciei celor care fac poate o pasiune din a prevesti numai infrangeri.”
Fie ca Dumnezeul harurilor sa plineasca gandurile transmise Preasfintitului Mihai de credinciosii prezenti ieri la aceasta sarbatoare a bucuriei: “Preasfintia Voastra, Va dorim din tot sufletul un parcurs indelung roditor – caci in fata noastra stau atat de multe proiecte si idei frumoase si o intreaga epoca de recuperat! Ne vom sargui sa va fim alaturi in slujirea pe care o veti face pentru ca lumea in care traim sa fie una mai buna si, pentru aceasta, indraznesc sa spun – mai strans atasata in jurul acelorasi idealuri reprezentate de Unirea cu Sfantul Scaun Apostolic al Romei si marturia pentru aceasta unitate in patria noastra.”
Biroul de presa
al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras