Home : Stiri : 2008-06-30
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cine sunt ierarhii eretici din Romania anului 2008?

30.06.2008, Timisoara - Timpolis.ro Afisari: 32900   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Ierarhii eretici, in viziunea BOR, din Romania anului 2008
Ierarhii eretici, in viziunea BOR, din Romania anului 2008

Cateva zile ne mai despart de sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care, candva, in 8 sau in 9 iulie, va ajunge la punctul 17 al ordinei de zi si va lua in discutie "Cazul Corneanu". Este vorba despre deja mult prea celebra impartasanie la greco-catolici a mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu. S-a cerut indepartarea sa din biserica, pornindu-se de la acest gest, in baza unui canon vechi de o mie de ani, care cere caterisirea celui care primeste "botez sau jertfa eretice". Dar cine sunt ereticii cu care s-a impartasit Inalt Prea Sfintia Sa Nicolae? Iar daca ei nu accepta adjectivul acesta si, mai mult, demonteaza constructia B.O.R., mai avem un "caz Corneanu"? Sau a venit timpul sa ne apucam de "cazul Bartolomeu" sau, si mai grav, de "cazul B.O.R."?

Inaltii
Inainte de a porni la "vanatoarea de eretici", sa reamintim fapte si sa vedem care e pulsul "locului crimei", acum, la final de iunie A.D. 2008. La o ceremonie greco-catolica la care au participat si Excelenta Sa, Monseniorul Francisco Javier Lozano, Nuntiul Papal in Romania, precum si Prea Sfintitii Martin Roos al Timisoarei si Alexandru Mesian al Lugojului, Inalt Prea Sfintia Sa Nicolae al Banatului s-a impartasit laolalta cu cei de fata. Acest lucru a generat scrierea a numeroase articole in presa, pro si contra gestului sau, dar si o serie de reactii ale unor ierarhi si preoti ai B.O.R., dintre care unele intr-un limbaj suburban. Cel care a acuzat pornind de la baze canonice a fost Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu Anania, care a cerut caterisirea mitropolitului Nicolae. Ca argument a fost adus Canonul Apostolic 46 care spune : "Episcopul sau preotul, ereticesc botez primind, sau jertfa, a se caterisi poruncim".

Ceata in Cluj
In incercarea de a afla de la sursa care a adus intre noi acest canon cine sunt ereticii in legatura cu existenta carora am fost preveniti, l-am contactat telefonic pe Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu care, desi i s-a solicitat sa vorbeasca despre acest canon, a spus ca nu doreste sa spuna nimic despre Inalt Prea Sfintia Sa Nicolae si ca toate cele necesare vor fi discutate in sedinta Sfantului Sinod. A adaugat ca a folosit o "remarca malitioasa" atunci cand a spus despre I.P.S.S. Nicolae ca "a ajuns sa creada ca Euharistia este egala, primavara, cu borsul de urzici". I.P.S.S. nu a acceptat sa ofere aceasta lamurire pentru ziarul nostru nici telefonic, nici cand am mers la Manastirea Nicula special pentru a il intalni. Cu toate acestea, ultima replica pe care mi-a oferit-o, exasperat, a fost : "Nu stiu canoanele!". Cred, totusi, ca era doar o incercare de a scapa de un jurnalist insistent.

Stie Patriarhia ceva ce I.P.S.S. Bartolomeu nu stie?
N-am aflat cine sunt ereticii cu care s-a impartasit I.P.S.S. Nicolae de la cel care daduse semn ca stie acest lucru, initial, adica de la I.P.S.S. Bartolomeu, asa ca am cautat intr-o serie de molitfelnice editate in ani diferiti de B.O.R. Intr-unul din 1937 am gasit "Randuiala primirii la credinta ortodoxa a schismaticilor romano-catolici". Am gasit, in anumite documente, si precizarea ca "In diverse molitfelnice anterioare, catolicii erau numiti – asa cum si toti sfintii ii numesc – eretici, nu schismatici". Intr-adevar, in Evhologiu (Molitfelnicul) din 1926 sunt cuprinse si urmatoarele slujbe : randuiala primirii ereticilor (se refera doar la calvinisti si luterani) si randuiala primirii papistasilor (deci, numai romano-catolicii). Am depistat ereticii. Cel putin pentru o perioada care, probabil, acopera, cu bunavointa, timpul dintre 1054 si 1937. Spun "cu bunavointa", pentru ca, iata, deja folosim cuvantul "eretic" pentru cateva culte care, evident, in 1054 nu existau. Bulibaseala incepe, dar macar am o idee despre cine ar putea fi vorba in textul canonului reactivat. Dar... o bulibaseala care se respecta trebuie sa introduca date noi in ecuatie, iar B.O.R.-ul doreste sa fie perceputa drept o institutie onorabila. Deci... Daca in Molitfelnicul editat de Editura Institutului Biblic (adica, a Patriarhiei romane) in anul 1971, pe penultima pagina este o insemnare despre tiparire si se dau date si despre slujba pentru eretici, brusc (brusc, la o istorie de o mie de ani), in editiile molitfelnicelor din, spre exemplu, 1986, 1998 si 2002, nu mai exista niciun fel de referire la slujbe pentru primirea schismaticilor de niciun fel. Nu mai exista nici macar nota speciala de pe penultima pagina, ca la molitfelnicul din 1971. Sa fi ajuns, oare, Patriarhia la concluzia ca reformatii, catolicii, luteranii si multi altii nu mai sunt "asa eretici"? Oricum, o "omitere" pe mai multi ani trebuie ca e rezultatul unei interpretari noi, la nivelul Patriarhiei, a canonului cu ereticii si nu numai. Si ca aceasta interpretare nu este una intamplatoare, punctiforma, o greseala a unei editii mai putin reusite de molitfelnic. Sa fi ignorat onorabila institutie a Patriarhiei sa anunte, vreme de atatea decenii, "updatarea" conceptiilor B.O.R. ierarhilor din Ardeal, facandu-i, iata, pe acestia, sa aiba dreptate cand declara, chiar si ca artificiu de stil, ca nu cunosc canoanele?

Fariseism made in Banat?
Patriarhia nu pare sa mai vada eretici pe undeva dar, in trei saptamani, nici nu l-a contrazis pe I.P.S.S. Bartolomeu, cand cere caterisirea I.P.S.S. Nicolae, pe motiv ca s-ar fi impartasit cu "niste eretici", desi ridica, gratios, doua degete si ofera comunicate, atat pentru fapta mitropolitului Nicolae, cat si atunci cand este criticata dur de ziaristi sau cand timisorenii vor sa iasa in strada pentru a-si arata sustinerea fata de mitropolitul lor. Aceasta este situatia in macrocosmosul B.O.R. dar, ca intr-o celula meristematica, informatia intregului se repeta si in entitatea mica, aceea a Mitropoliei Banatului. Daca timisorenii, atat ca simpli purtatori de lumanari, cat si ca inzestrati cu diplome grele, iau apararea mitropolitului Nicolae, ierarhii zonei (mult mai degraba decat preotii simpli) au mirosit ca este vorba de mariri si caderi, de scaune de impartit, de platit conturi, de fofilat si destabilizat.

Daca de o vreme episcopul Lucian al Caransebesului organizeaza asiduu actiuni grandioase, la care invita maldar de ierarhi ce trebuie mangaiati pentru cand va fi sa fie sa se aleaga un nou mitropolit al Banatului, situatia actuala il face sa vorbeasca deschis, apropiatilor sai, de posibilitatea "ungerii" sale ca mitropolit. Parintele Casian Ruset, diaconul episcopului, avea telefonul inchis, duminica dupa-masa, cand am incercat sa-l contactam pentru a solicita o replica pe aceasta tema.

In zona episcopului Timotei, de Arad, discutiile pentru retrocedarea bisericilor detinute de drept si castigate in instanta de greco-catolici au ajuns, in ultimele zile, la cote nebanuite de abordare tateasca, din partea consilierilor episcopali, care, desigur, simt si ei pulsul ierarhului lor.

In ceea ce il priveste pe episcopul Daniil, de Varset, care, in aprilie, (impreuna cu colegul Lucian al Caransebesului), a primit un perdaf de la I.P.S.S. Nicolae pentru felul precar in care isi pastoreste eparhia, acesta a gasit o formula copiata dupa oracolul din Delphi de a isi arata parerea despre "cazul Corneanu" : el a trimis o "scrisoare de sustinere" care, extrem de usor, poate fi argumentata ca fiind "scrisoare de avertizare si vot de blam" fata de I.P.S.S. Nicolae. Interesant este ca aceasta scrisoare nu a fost trimisa nici Sfantului Sinod, nici Prea Fericitului Daniel, ci chiar mitropolitului Nicolae, care se bucura de destui apropiati de nadejde, astfel incat putem lectura acum, impreuna, cateva randuri... "de sustinere" : "(...) In mod sigur, acest gest este si va ramane un act istoric, care, din perspectiva viitorului ecumenic si a implinirii in cele din urma a rugaciunii Mantuitorului «ca toti sa fie una» va fi socotit unul profetic. Privit in lumina acriviei ortodoxe insa, intr-adevar, poate fi socotit unul discutabil si amendabil. Dar, precum carturarii farisei din sinedriul audierii sfantului apostol Pavel ne-am putea intreba si noi : «daca i-a vorbit un duh sau un inger?»". Probabil, si in cazul ierarhilor din B.O.R., orgoliile ranite se platesc. Cu sange. Uneori, de boz – vechea cerneala.

 

"Nu suntem eretici!"
Ierarhii isi argumenteaza afirmatia

Asa ca, daca din actiunile B.O.R. nu este foarte clar daca, la impartasania cu pricina, ierarhii care au participat, alaturi de I.P.S.S. Nicolae, sunt considerati eretici sau nu, dar declaratia intaistatatorului ortodox al Clujului ii arata cu degetul, am cautat sa vad cum se percepe erezia din partea cealalta, a celor care, eretici fiind, in acceptia ierarhului de la Cluj, l-au "maculat" pe mitropolitul Nicolae. Si pentru ca "erezia" nu este o floare oferita de I.P.S.S. doar romano-catolicilor si greco-catolicilor, ci, dupa canonul invocat, vizeaza si alte culte din Romania, am invitat la o discutie despre "ierarhii eretici ai anului 2008" si despre eretism, azi, toti capii de biserici din aceasta tara, precum si pe ierarhii ne-ortodocsi ai locurilor unde s-au intamplat "erezii", adica Timisoara si Oradea (si episcopul ortodox Sofronie din Oradea se bucura de aceeasi atentie din partea I.P.S.S. Bartolomeu).

Pe Prea Sfintitii Virgil Bercea si Alexandru Mesian, episcopi greco-catolici de Oradea si, respectiv, de Lugoj, i-am intalnit la Timisoara, la o actiune prilejuita de prezentarea editiei monumentale a Bibliei Vulgata de la Blaj, 1760 - 1761. Iata si fragmente din discutia noastra.

Va invit la o discutie despre ce inseamna eretismul, in 2008.

Virgil Bercea: In 2008, mai ales intre Bisericile Ortodoxa si Catolica, este greu sa se mai vorbeasca despre eretism. Pentru ca, in 1964, Patriarhul Atenagoras, impreuna cu Papa Paul al VI-lea, au ridicat anatemele care au fost depuse in anul 1054. Nu mai putem sa vorbim despre acest termen si cred ca trebuie sa depasim aceasta faza cu multa seninatate. Biserica Ortodoxa face parte din comisia internationala de dialog teologic, deja de foarte mult timp, si de acolo, de la inceputuri, s-au definit aceste idei si concepte, in cadrul comisiei. Ca pot sa intervina neintelegeri, asta e o alta treaba. Se foloseste sintagma de biserici surori. Pe care, mai ales la tara, am trait-o, inainte de 1948, cand in satele greco-catolice si ortodoxe mixte cand lipsea preotul ortodox, toti mergeau la greco-catolici, cand lipsea preotul greco-catolic, toti mergeau la ortodocsi, fara absolut nicio rezerva.

Prea Sfintit Parinte Mesian, ati putea sa ne spuneti, in viziunea dumneavoastra, care este diferenta intre ereticii de acum o mie de ani si cei care ar fi acum, eventual, considerati eretici? Cui putem da acest cuvant?

Alexandru Mesian: E vorba de erezie sau falsa credinta, si de schisma sau de neintelegeri care sunt intre confesiuni. Insa, pe parcursul anilor, si cum a spus Prea Sfintitul Virgil Bercea, aceasta comisie deja a pus la punct unele diferente care se zicea inainte ca sunt erezii. Insa la noi in tara problema, la ora actuala, nu se pune ca sunt eretici, ca Biserica Unita este eretica, ca Biserica Ortodoxa este eretica, nici vorba. Noi toti avem un singur Dumnezeu. Si ortodocsii recunosc cele sapte sacramente din biserica catolica, iar catolicii recunosc cele sapte sacramente din biserica ortodoxa. Cine vine si spune ca e eretism si schismatici si vine iar cu slogane care erau inainte, de sute de ani, inseamna ca nu a facut absolut niciun pas din punct de vedere al drumului spre unitate. Regretabil este ca sunt chiar unii ierarhi sau unii oameni care nu cunosc problemele si se declara imediat ca ei sunt atotstiutori si ei vin sa invete pe altii. De fapt, orb pe orb il duce spre lunecare.

Prea sfintit parinte Mesian, avem o voce cunoscuta, o voce grea in Sinodul B.O.R. si anume aceea a Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Bartolomeu Anania, care, in baza canonului Apostolic 46, cere caterisirea mitropolitului Nicolae. Va amintesc un citat din Shakespeare : "Si Brutus este un barbat cinstit". Sa vedem aici cine sunt ereticii. Ajutati-ne sa ii identificam. Ati fost acolo, la impartasanie. Numiti-i pe ereticii din acea biserica.

A.M.: Eu nu numesc eretici, dar vreau sa zic ca se fac niste afirmatii cu rautate. "Botez si jertfa eretice" – va dati seama ca asa ceva nu exista cand e vorba de doua biserici, adica ortodoxa si catolica, unde botezul este identic. A veni si a spune ca sunt eretici cei care se boteaza la o alta biserica decat strict la cea ortodoxa la ora actuala, nu se mai pune problema.

Avem un canon, dar nu am identificat ereticii. Daca acest canon va fi invocat pentru punctul 17 de la intalnirea de la Bucuresti a Sfantului Sinod, ce credeti ca se va intampla cu ortodocsii care, in strainatate, folosesc bisericile catolice si protestante?

V.B.: - Repet, aceste canoane au fost scrise in contextul primului mileniu, cand biserica era una, chiar daca era de expresie bizantina in Orient si de expresie latina in Occident. Si nu se referea la eretici, nici latini, nici bizantini. Trebuie foarte bine determinat acest lucru. Apoi repet : anatemele s-au ridicat.

Ca in banc : si ursul stie?

V.B.: Toti stiu! Absolut toti stim! Eu sper ca dincolo de toate aceste tensiuni care s-au creat, sa prevaleze intelepciunea, harul Duhului Sfant. Suntem frati. Suntem frati de acelasi sange. Trebuie sa prevaleze intre noi nu canoanele, care sunt de ordin bisericesc, eclesiastic, ci ceea ce este de ordin divin, porunca Mantuitorului. "Porunca noua va dau voua sa va iubiti". Si aceasta se refera inclusiv la cei care folosesc bisericile in Occident, sau la noi, pentru ca si aici celebram, ortodocsii si greco-catolicii, in aceeasi biserica, in zona Oradiei.

A.M.: Referitor la ce gandeste Brutus, este mare diferenta deoarece exista cu totul alta mentalitate in alta parte a Romaniei. Si cu totul altceva este in Banat, unde exista deja un drum deja batatorit, spre unitate. Acest personaj la care va referiti [IPS Bartolomeu - n.n.]... Ei n-au facut nimic! Ce drum au stabilit? Unde este drumul lor spre unitate? Unde este drumul lor spre dragostea frateasca? Spre dragostea crestineasca? Nu numai intre o anumita categorie, ci fata de toti oamenii, si fata de toate confesiunile, si fata de toate etniile. Ei n-au cladit nimic. Ei se gasesc in urma cu secole fata de pozitia in care se gaseste la ora actuala Banatul, si daca la ora actuala Banatul are acest model si un soare care lumineaza in toata tara si in toata lumea, acest lucru n-ar trebui sa tulbure pe cei care sunt in intunecime, ci ar trebui sa se lumineze si ei. Euharistia este ceva care ne uneste. Nu e ceva care ne separa. Cine loveste in personalitatea Inalt Prea Sfintiei Sale [Nicolae - n.n.], nu loveste in persoana sa, ci loveste in Hristos euharisticul.

 

"Iubiti-va unii pe altii!"
Este indemnul reamintit de ierarhi

Am intrebat si alti ierarhi din Romania ce cred despre erezie, ca termen al zilelor noastre.

Inalt Prea Sfintia Sa Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit romano-catolic de Bucuresti si presedinte al Conferintei Episcopale Catolice din Romania, declara :"Intrebarea, daca am inteles bine, ar fi in legatura cu folosirea termenului de eretic, in zilele noastre, intre noi si ortodocsi. Nu ascund ca ma mira putin intrebarea. Totusi, am sa fac referinta la doua realitati care ar trebui sa descurajeze pe oricine sa foloseasca termenul de eretici, indicandu-i pe ortodocsi sau pe catolici, si anume: 1. A fost retrasa anatema din 1054 dintre catolici si ortodocsi. 2. In cadrul dialogului dintre ortodocsi si catolici s-a ajuns la recunoasterea reciproca a Tainelor, a celor sapte sacramente. Suntem Biserici surori".

Episcopul reformat Tõkés László a primit la Bruxelles invitatia de a participa la discutia despre eretici si mi-a sugerat publicarea unui fragment din "Comunicatul fratesc", oferit acum cateva zile Parlamentului European : "Clericii ortodocsi au calificat acest eveniment deosebit (impartasirea la greco-catolici a mitropolitului Nicolae – n.r.) ca «erezie pro-papala», ca «fiind impotriva Canoanelor», si cer masuri severe din partea Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, respectiv sanctionarea exemplara a arhiepiscopului Nicolae Corneanu. (...) In Anul European al Dialogului dintre Culturi consideram de importanta europeana deosebita unitatea in Christos ce se manifesta in varietatea confesionala. Punem marturie prin versetul Intaietatea dragostei din Evanghelie, astfel : «Si chiar daca as avea darul prorociei si as cunoaste toate tainele si toata stiinta, chiar daca as avea toata credinta incat sa mut si muntii, si n-as avea dragoste, nu sunt nimic». (1 Cor. 13,2) – Bruxelles, 25 iunie 2008, Tõkés László, episcop, deputat in Parlamentul European, Csûry István, episcop in exercitiu al Eparhiei Reformate de pe langa Piatra Craiului, Nicolae Anusca, prim-consilier al Arhiepiscopiei Greco-Catolice din Romania, Máthé Dénes, prim-curator al Bisericii Unitariene din Transilvania, Kovács Gyula, vicepresedintele Comunitatii Baptiste din Romania".

Prea Sfintitul Mihai Fratila, episcop greco-catolic, auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba-Iulia si Fagaras, cu sediul in Capitala, a oferit un raspuns mai lung, care se afla publicat si pe http://www.bru.ro/, din care aducem aici urmatorul fragment : "Sfintele Taine sunt reciproc recunoscute, iar aici se poate evoca si traditia romaneasca transilvana a familiilor mixte, unde fetele aveau confesiunea mamei, iar baietii, pe cea a tatei. Fiecare frecventa biserica unde fusese botezat fara sa-si permita sa judece sau sa acuze pozitia celuilalt. In plus, sa nu uitam ca preotii greco-catolici, trecuti cu forta la ortodoxie, in toamna lui 1948, au celebrat in continuare la ortodocsi pe acelasi principiu ca Sfintele Taine erau recunoscute de Biserica ortodoxa".

Episcopul romano-catolic Martin Roos, care face parte dintre ierarhii care si-au explimat deja, in mai multe randuri, sustinerea fata de I.P.S.S. Nicolae, raspunde : "Eforturile depuse in ultimele decenii in vederea apropierii intre crestinii apartinatori diferitelor culte sunt realitati care nu pot fi contestate. In acest context, atitudinea mitropolitului Corneanu este una cu totul deosebita si exemplara. Din pacate, au existat reactii foarte dure la gestul mitropolitului Corneanu. S-au invocat canoane de peste un mileniu pentru a condamna un ierarh, care astazi incearca sa valorifice porunca «Iubiti-Va unii pe altii!». Tot in sensul acestor canoane s-a folosit un limbaj pe care multi dintre noi l-am considerat deja depasit. S-a revenit la notiunea de «eretic» in cadrul marii familii crestine, de care apartin totusi nu numai ortodocsii, dar si catolicii, care nu sunt chiar o minoritate la nivel mondial. Fata de toate acestea, ma straduiesc sa cred ca astfel de declaratii nu reprezinta B.O.R. in ansamblul ei, dar indica spre anumite probleme cu care ne confruntam si pe care e bine sa le analizam cu foarte mare atentie. Pe langa toate acestea, amplificarea voita si exagerata a acestui caz vine sa creeze unele tensiuni care nu sunt folositoare nimanui. Declaratia I.P.S.S. Bartolomeu nu dorim sa o asezam la capataiul relatiilor dintre B.O.R. si Biserica Romano-Catolica. Cum am afirmat deja, astfel de declaratii nu-si au locul in dialogul inter-crestin. Chiar daca par jignitoare, ele sunt depasite. Pot fi periculoase intr-o oarecare masura, dar in acelasi timp ne pot determina sa fim mai puternici in marturisirea noastra, care marturisire se alimenteaza din aceeasi porunca fundamentala : «Iubiti-Va unii pe altii!». Si in acest sens, faptul ca atat de multi privim cu solidaritate spre mitropolitul Corneanu si cu toata sinceritatea ii suntem alaturi in aceste momente, arata fata de judecatorii mitropolitului Corneanu ca noi ne aflam pe un alt drum si traim o alta realitate, unde ne putem regasi cu totii, unde ne putem respecta reciproc traditiile, drepturile, trecutul, si indraznim sa contribuim impreuna la consolidarea viitorului comun".

Episcopul Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustana din Romania, Christoph Michael Klein, vicepresedinte al Asociatiei Ecumenice a Bisericilor din Romania, se afla, pe o perioada mai lunga, la intalnirea Federatiei Mondiale Luterane, desfasurata in Arusha, Tanzania. Miile de kilometri pana in tara nefiind un impediment in comunicare, episcopul Klein declara : "Cunosc problema si sunt alaturi e mitropolitul Nicolae. Sunt impotriva acestui «proces» care urmeaza sa aiba loc la Bucuresti, care il vizeaza pe Inalt Prea Sfintitul Nicolae. Sper din toata inima ca se va rezolva favorabil! A facut un gest ecumenic, iar cei prezenti acolo nu se pot considera eretici. In acest an 2008 nu se mai poate vorbi despre erezie, in acest context!".

Capii bisericilor istorice ne-ortodoxe din Romania si ierarhi ai acestor biserici spun, folosind aceeasi tonalitate echilibrata, ca mitropolitul Nicolae nu poate fi judecat de "impartasanie cu ereticii", pentru ca atat ei, cat si credinciosii pe care ii arhipastoresc, refuza sa se considere si sa fie considerati eretici. Invit acum Sfantul Sinod sa taie livra de carne, fie si din inima, insa cu grija: sa nu verse nici un strop din sangele nevinovat! Iar daca pot sa il condamne pe Inalt Prea Sfintia Sa Nicolae fara sa ii considere pe toti cei din susul paginii, si pe milioanele de credinciosi din spatele lor, eretici, va fi o maiestrie pe care suntem interesati sa o consemnam!

Ramona BALUTESCU
Sursa: timpolis

 

*   *   *  *

Mai multe informatii despre impartasania IPS Corneanu in cadrul unei Liturghii greco-catolice gasiti la adresele de mai jos:

26 mai 2008 - Comunicatul Memorandistilor greco-catolici referitor la impartasania IPS Nicolae in cadrul unei Liturghii greco-catolice la Timisoara: http://www.greco-catolica.org/a357-La-Timisoara-s-a-intamplat-o-minune.aspx

Reactia Patriarhiei Romane vis-a-vis de acest eveniment poate fi gasita la urmatoarea adresa: http://www.greco-catolica.org/a358-Patriarhia-Romana-face-precizari-in-legatura-cu-impartasania-IPS-Corneanu-in-cadrul-unei-liturghii-greco-catolice-la-Timisoara.aspx

Pozitia oficiala a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica: http://www.greco-catolica.org/a359-Comunicat-al-Bisericii-Romane-Unite-cu-Roma-Greco-Catolice-referitor-la-evenimentul-de-la-Timisoara.aspx

5 iunie 2008 - Interventia telefonica a IPS Nicolae Corneanu in care ofera lamuriri cu privire la gestul sau de a se impartasi in cadrul unei Liturghii greco-catolice: http://www.greco-catolica.org/a363-Interventia-telefonica-a-IPS-Nicolae-Corneanu-la-dezbaterea-AZEC-in-care-ofera-lamuriri-cu-privire-la-gestul-sau-de-a-se-impartasi-la-greco-catolici.aspx

5 iun 2008 - Cristian Badilita: Impartasirea mitropolitului Corneanu si caterisirea bunului simt

10 iunie 2008 - Miting la Timisoara in sprijinul IPS Corneanu

20 iun. 2008 - Intalnire de sustinere a Mitropolitului Nicolae Corneanu la Institutul Intercultural din Timisoara

25 iun. 2008 - Mitropolitul Nicolae Corneanu sustinut de episcopul romano-catolic Martin Roos

27 iun. 2008 - Cristian Badilita: 12 mirari despre "cazul Corneanu"

9 iul 2008 - Decizia Sinodului BOR: IPS Corneanu si PS Sofronie au fost iertati

Comentarii
30.06.2008 corneanu de "Bulibaseala"
IPS Voastre, poate simtiti nevoia sa fiti impartasiti de IPS Bartolomeu....
30.06.2008 E grav, dar, in acelasi timp, previzibil... de Traian
Era de asteptat o reactie de acest fel din partea BOR, care se arata neinduplecata, si mai mult decat retrograda pentru AD 2008. BOR refuza sa priveasca inainte, si dovedeste, inca o data, ca desi exista "autocefalie" si independenta, -daca o pot numi asa,- confesionala, cand vine vorba de ceea ce se petrece in jurisdictia ei, dovedeste ca nu este decat o supusa a patriarhatelor de la Rasarit... care intervin agresiv in teritorii care, teoretic, nu le sunt in jurisdictie proprie... Oare credinciosii ortodocsi observa aceste aspecte?...
30.06.2008 Pentru trimiterile din Text (W. Shakespeare - Merchant of Venice) de Chris
despre iertare
http://youtube.com/watch?v=UOji4H3Jgfw
30.06.2008 Pentru trimiterile din Text (W. Shakespeare - Iulius Caesar) de Chris
http://youtube.com/watch?v=7X9C55TkUP8&feature=related
30.06.2008 Erezie si Secta. de Ioan Marinoiu
Cazul IPS Nicolae Corneanu nu nu trebuie intrerpretat pe filozofii si pareri dictate de interese personale ci, trebuie vazuta cauza. Care a fost prima Biserica Crestina.

Ce inseamna "Erezie",

Ce inseamna Secta.

"Erezie", parere particulara (tu ai dreptate nu el n.p.)

1)-Conceptie religioasa in contraditie cu dogmele bisericii in cadrul careia ia nastere si condamnata de aceasta)

2)-fig.Gresala, abatere, ratacire. "Secta"Comunitate religioasa desprinsa dintr-o oficila. (Dictionar al limbii romane.V.Breban.pag.212 si 604)

Biserica oficiala a fost biserica lasta de Cristos, anul (33). Biserica Ortodoxa
apare abia in anul (451), s-a rupt de biserica oficilala. Ortodoxia este deci "erezie" si "secta".

Greco-Catolici la 1697 si 1700 s-au intors la biserica la Biserica oficilala. Sf Sa Nicolae Corneanu inpartasindu-se la greco-catolici, s-a intors la Biserica Oficila lasata de Isus Cristos. Capii BOR, daca ar simti romaneste, daca nu ar fi ortodoxiti, ar trebui sa-l urmeze nu sa-l judece. Cei care trebue sa se trezasca trebue sa fie credinciosii, ei trebue sa gandeasac ca sunt fiii lui Dumnezu, Ca biserica trebue sa slujasca poporil, nu poporul sa slujasca Biserica, Biserica Greco-Catolica a slujit poporul Calea nosatra, a romanilor, este spre Occident nu carte rasaritul moscovit.
01.07.2008 deznodamantul de Traian
Asteptam "verdictul" Sinodului BOR...
01.07.2008 ereticii cui? de Bogdan
Cineva este eretic raportat la o credinta anume. Si aceasta catalogare nu o poate face decat Sfantul Sinod. Biserica nu este parlament ca sa votam, asta nu inteleg cei care se dau cu parerea aiurea fara sens si bineinteles punand inaintea adevarului, propriile perspective si doleante. Ca o paranteza, nici Arie nu era de parere ca e eretic ...
01.07.2008 Despre bunul simt de Grigore
Cred ca urmatoarele cuvinte ale lui Dan Puric pun punctul pe ,,i”:

"Sunt multe lucruri care sunt premeditate, altele sunt consecintele unor neglijente lasate sa fie ca neglijente si oamenii aiureaza. Ce s-a intamplat acolo, la Timisoara, este un lucru care Nu este bun. Am mai spus. Pot sa fiu prieten cu vecinul meu fara sa ma culc in patul lui. E un act indecent. Fortez o intimitate. Il zapacesc si pe el, ma zapacesc si pe mine. Acea frontiera, pentru bunul Dumnezeu, trebuie pastrata ca un act de civilizatie. Dincolo de incalcarea dogmelor crestine ortodoxe, este un lucru care nu este civilizat. Si nu mai spunem de dogma. Asta nu se incalca. Deci e o dubla greseala si lucrul acesta trebuie diagnosticat ca atat, si in rest nimic mai mult. Pe langa masurile care vor fi luate de Sinod, care vor fi mai mult sau mai putin semnificative, tristetea care a marcat lumea crestina este una foarte mare si cu consecinte in timp. Pentru ca nu face altceva decat sa invenineze un raport care tocmai se echilibrase. Celor care vor sa urmeze calea asta le uram succes intru inveninare. Noi nu vom sta sa aplaudam. Vom face emisiunea: “Surprize! Surprize!” "
01.07.2008 D-lui Ioan Marinoiu de Petru
Parca Hristos S-a nascut in Rasarit. De ce sa fie calea noastra spre occident?
01.07.2008 Barfe... de Gheorghe
Nu inteleg ce legatura are gestul IPS Nicolae cu colportarea a tot felul de barfe din ograda de la Caransebes sau Arad (asta-i jurnalism?) Va descalificati...
01.07.2008 Raspuns d-lui Petru. de Ioan Marinoiu
Cristos,d-le Petru nu Hristos.Ne numim crestini nu hrestini.pastrand numele de "hrestin" dovediti ca nu sunteti roman, ci,grec, slav,sau mai grav roman ortodoxit. Ierusalimul unde s-a nascut Cristos, dar, unde a fost si ucis(rastignit), ca pozitaia geografica fata de Romania se afla in Sud.In Rasarit se afla Rusia. priviti Harta. Ca imparatul Teudosiu I(395)a impartit Imperiul Roma in cel de Rasarit si cel de Apus fiilor sain, nu inseamna ca Cristos s-a nascut in Rasarit cum gresit sustineti. Calea noastra trebuie sa merarga catre Occident pentru ca: A)Romania, spune poetul, s-a nascut din Coasta Daciei si a Romei nu din coasta Greciei sau a Moscovei. Aista a batjocrit si tinut romanii mai bine de o mie de ani in intunericul greco-slavon.Ideia de crestinism a fost adusa in Dacia de ostasii,functionari si meseriasii adusi de Traian. Bulgari au desfiinta Dacia Traiana,in 5 secole de stapanire a imperiului bulgar ortodox Dacia a devenit Moldova si Valahii Muntenia. Romanii au primit crestinismul sub forma catolica (catolit=universal)Biserica Catolicca a fost/este universala imperiul Roma se intindea pe trei Continente. Asia Mica. Africa de Nord si Europa.In prezent Roma se intinde pe intreg Globul prin cele 166 de universitati mii de liceie. Spiritual prin Marile Catedrale, urmarea este ca Catolici sunt peste 1,2 miliarde ce credincios. Ortodoxcii abia au 173 de milioane.D-le Petru va intreb ca roman.Cate liceie, univeritati au ortodoxcii, va spun eu (0), nu vorbim de Seminarii unde unvata sa urasa celelalte bisericii
crestine,Rsaritul,Patiarhii ortodocsi, au avu si ei Catredrala Sf Sofia, a devenit Giamie. Capitala Imperiului Roman a fost Roma. Capitale bisericii crestine catolice este Roma pentru Apostolul Petru aici a zidit Biserica poruncita de Isus Cristos "Tu Petre esti piatra pe care voi zidi biserica mea.. Capitala Crestinatatii este acolo unde se afla imormantati Sf Apostoli Petru si Pavel.Fapt intarit si prin aceia ca, Constantin cel Mare Bazilica Sf.Petru la Roma nu la Constantinopol,a ridicat-o nu in satul Bizantium, unde mutase Capita Imperiului.Romanii au supravietuit
prin graiul latni,prin credinta catolica primita de la Roma, si prin obiceiurile si tradita daco-romana In Rasarit, Constantinopolul.

Rangul de patriarh apare in (381) a doua dogma, Dogma Ortodoxa apare abia in anul (451),de unde atunci ideia ca romanii apartin de Biserica de Rasarit!?. Si ca, catolicii sa rupt de Ortodixie, fapt infirmate de istoria universale. Calea noastra trebuie sa fie catre occident pentru ca acolo este "Ginta Latina. Chear marele teolog Dumitriu Staniloae,a spus;" "prin origine apartinem de occident" Cum il contaziceti?. Din Sud de la Constantinopol si din Rasarit de la Moscova,ne-a venit inapoierea noastra culturala si saracia. Sf Voastre Ierarhii si preotimea, sub Iliescu ati devenit stat in stat,Darimati bisericii istorice, ca sa calditi Biserici ortodoxe. fara istorie, din moment ce acum le ziditi. Vreti sa stergeti din istorie meritele Bisericii greco-catolice? Se savarseste un mare pacat, adica, sa se ingropae istoria si civilizatia occidental prezenta in Tara noastra. Cititi d-le Petru istoria adevarat.Ierahii si preotime ortodoxsa merg catre Ierusalim in Sud si Rasarit Moscova nu pentru credinta ci, ca sa-i pastreze luxul si imbuibarea pe seama poporului sarac. De aceia romanii trebuie sa mearga catre Occident catre Ginta Latin unde este bunastare. cu tot respectul pentru D-stra D-le Petru, dar, cu mare durere pentru neanul meu batjocorit si nefericit care este poporul roman01.07.2008 Barfe sau realitate? de Hipopotam localnic
Daca actiunile ierarhilor pomeniti, din Caransebes si Arad, exista, se mai poate numi barfa prezentarea lor? Probabil, de catre cei pe care ii deranjeaza faptul ca o stare de lucruri, tolerata si cunoscuta de multi, iese la suprafata si ajunge sa fie cunoscuta in mai multe locuri decat in ograda proprie.

Iar legatura cu gestul IPS-ului... Atunci cand un om poate sa cada, mai multi mancatori de starvuri isi pregatesc servetelele. Cred ca asta e legatura, corectati-ma daca ma insel.

Fatarnicia BOR-ului per ansamblu, completata cu fatarnicia unor ierarhi de langa noi, din Banat intr-un moment bun pentru prezentare, acum, cand cu cazul ierarhului din Timisoara. Si m-ar bucura sa se scrie inca si mai mult despre asta!
01.07.2008 Bagati-va mintile in cap! de Marian
"Sa fi ajuns, oare, Patriarhia la concluzia ca reformatii, catolicii, luteranii si multi altii nu mai sunt "asa eretici"? Oricum, o "omitere" pe mai multi ani trebuie ca e rezultatul unei interpretari noi, la nivelul Patriarhiei, a canonului cu ereticii si nu numai". Oameni buni, in Biserica, ideea de "interpretari noi" nu trebuie sa existe. Hai sa reinterpretam si Biblia daca tot am inceput, nu? Poate s-a demodat, si nu mai merge pentru vremurile astea... Sa fim seriosi! Ce este Imaculata conceptie daca nu o erezie? Erezie inseamna doctrina sau credinta religioasa care ia nastere în sânul unei biserici, abatându-se de la dogmele consacrate si care este condamnata de biserica respectiva. Ce va deranjeaza asa de tare? Din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe, catolicismul e o erezie. Punct. Indiferent de gafele ecumenismului si de "vrajeala" de doi bani cu "unitatea in Hristos... Oare si sfintii tot asa unititi erau cu ereticii in Hristos? E clar ca nu toate "Bisericile" au aceleasi interpretari hristologice/biblice etc. Unde sa fie unitate cand sunt atatea diferente? Asta inseamna sa acceptam tacit ca toti in parte avem dreptate, deci putem sa ne pupam si sa ne imbratisam, caci chiar daca ceea ce invatam este diferit si contradictoriu, adevarul e peste tot... Treziti-va in lumea reala!
02.07.2008 fara rautate de gabi
pacat ca acuzam acest mitropolit al BOR.

sa nu uitam ca bani si burse si studii le fac tot la ROMA,sau in alta parte.SA NE UNIM SI SA NE IUBIM,ATRECUT VREMEA NESABUITELOR ACUZATII.FELICITARI LA MITROPOLITUL NICOLAE.
02.07.2008 erezie? de lui Marian
"Imaculata Conceptie este, conform dogmelor romano-catolice, conceptia Mariei, mama lui Isus, în pântecul mamei ei fara pacatul originar si ca a dus o viata complet lipsita de pacat" din wikipedia. Adica tu vii si ne spui noua ca ortodocsii nu cred aceste lucruri. Esti cel putin ciudat: nu se roaga tot crestinul preacuratei Fecioare Maria? celei Neprihanite? Vezi ce inseamna "feciorie", si apoi mai vino cu povestioare mai bine puse la punct, ca esti de tot rasul..
03.07.2008 Drumul spre iad e pavat cu intentii bune. de greenstory
Voi incepe acest comment cu o referire la cuvantul lui Dan Puric, prezentat partial, care vine cu o precizare foarte corecta si demna de luat in seama de catre toti cei care se apleaca asupra subiectului fierbinte pe care il dezbatem aici: tristetea pe care toata aceasta tulburare aparuta in mijlocul lumii crestine o creeaza in sufletul oricarui crestin onest, ce vede cu durere cum dezbinarea ia proportii tot mai mari si mai urate... Asa cum foarte bine spune Puric, greseala ierarhului timisorean de a forta o apropiere mai mare intre culte diferite, fara a tine cont de pozitia sa, ca reprezentant al unei comunitati ortodoxe, ar trebui sa fie catalogata ca un act personal, supus judecatii sinodale, cea indrituita sa ia o atitudine oficiala. Pe de alta parte, el remarca faptul ca exista greseli intentionate - deci premeditate sau chiar comandate, cu un anumit scop, ascuns vederii de suprafata - si altele neintentionate. Nu stim, cu siguranta, din care categorie face parte gestul IPS Nicolae. Din reactiile credinciosilor apartinand ambelor comunitati crestine - ortodoxa si greco-catolica - se observa o mare agitatie si tulburare, mergand pana la conflicte fatise, atacuri verbale(deocamdata)si jigniri. Poti recunoaste un pom dupa roadele sale, iar efectele acestui gest sunt graitoare. Sub aparenta unui impuls de iubire si imbratisare cu fratii crestini, mitropolitul a dat nastere unor dezbateri din ce in ce mai fierbinti si mai lipsite de iubire crestina.

Prin contrast, Parintele Calciu, traitor si marturisitor al Ortodoxiei timp de atatia ani in Occident, a reusit sa atraga in jurul sau adevarata iubire crestina, el avand o reala experienta de viata in ale ecumenismului, dupa cum povesteste in interviurile date, caci in Dobrogea sa natala oamenii traiau in pace si buna intelegere, indiferent de religia fiecaruia, fiind cu adevarat frati dupa trup, avand respect si intelegere pentru diferentele de credinta si de opinie ale celuilalt. Asta e marea diferenta: ecumenismul actual, asa cum il inteleg occidentalii, vine si, sub pretextul iubirii, iti explica respectuos, dar insistent, ca nu e bine si nici frumos sa mai tii in casa scoartele de la bunici, nici perdelute de in, fiindca vremurile s-au schimbat si , iata, jaluzelele verticale se poarta acum, daca vrei sa arati ca esti deschis la minte si ca ii iubesti pe vecinii tai de alta confesiune. In ecumenismul Parintelui Calciu, vecinii iti respectau casa si obiceiurile din strabuni, fara sa vrea sa ti le schimbe, si astfel era posibil sa imparti cu ei si oul de Paste, si sa te veselesti la sarbatorile lor, din respect si dragoste de oameni, fara sa iti ceara cineva sa te impartasesti la biserica lui, iar acest lucru era normal si de la sine inteles. E foarte greu sa mai pastrezi buna intelegere si pacea intre oameni, cand vii si vrei sa ii unesti, chipurile, pe toti sub aceeasi umbrela ecumenista, fara sa mai tii cont de diferentele de credinta ale fiecaruia, prin aceasta starnind, iata, resentimente si discutii in contradictoriu, normale, de altfel, atata timp cat se incearca negarea a sute si mii de ani de traditie. Cel care e fortat sa aleaga schimbarea unor cutume si amanunte fundamentale din credinta de secole a neamului sau e pus in fata unei alegeri care atenteaza la cele mai intime convingeri si valori ale sale: el trebuie, practic, sa declare invalida conceptia inaintasilor sai, sa ii stearga pe acestia din memoria sa, ca pe niste eronati si invechiti, ca si cum, pana la el, toti au fost in intuneric si, iata, a venit momentul sa descopere lumina adusa din afara, de catre cei de alt neam si cu o alta istorie in spate. Si ne miram ca sunt probleme, ca se ajunge la cearta si uneori la razboi.

Intr-adevar, istoria se repeta si nu invatam nimic din greselile ei. Sau poate da? Nu poti sa nu te intrebi daca nu cumva toate aceste miscari si tulburari nu au fost deja prevazute si intentionate, tocmai pentru a grabi evenimentele dorite de entitati ascunse, dar puternice, care isi urmaresc interesele proprii, pe spinarea maselor... Teoria conspiratiei exista si are din ce in ce mai multi adepti tocmai pentru ca apar astfel de provocari, care nu au alta explicatie, pentru ca modalitatile de a fi evitate sunt simple si la indemana oricarui om de buna credinta. Constiinta omenirii a progresat, spun psihologii, oamenii sunt azi mult mai constienti de sentimentele lor decat erau acum o suta sau chiar cincizeci de ani. Corect. Si atunci, spun tot acestia, e putin probabil ca mai pot aparea tirani care sa conduca masele prin forta, spre maceluri care au ca scop ingenuncherea si exploatarea unor popoare. Oamenii ar reactiona si s-ar impotrivi, sanctionand aceste fapte. Bun. Dar exista si alte metode de a determina lumea sa fie de acord cu invadarea unei tari si distrugerea valorilor sale, nu-i asa? Ia sa privim putin spre ce se intampla de cativa ani buni in Orientul Mijlociu, ia sa vedem ce s-a intamplat nu de mult la vecinii nostri sarbi... Sub masca bunelor intentii, sub sloganul care flutura drepturile omului si unitatea in diversitate, se manipuleaza constiinta publica, se produc miscari de masa care duc la acelasi deznodamant: satisfacerea intereselor unei minoritati, in defavoarea majoritatii. Poate vi se pare ca m-am indepartat de subiect, insa acelasi lucru se intampla, in opinia mea, si cu ecumenismul religios. E o fortare a alegerii, un cutremur intentionat, care urmareste grabirea proccesului de uniformizare a credintelor, pentru o mai usoara manipulare a maselor, lipsite de indentitatea lor spirituala, in numele iubirii universale. Ciudat, tocmai intr-o epoca ce propovaduieste intoarcerea la traditie si la autentic, ca valori incontestabile, opuse modernizarii si schimbarilor de dragul schimbarii.

Revenind la dezbaterea noastra: un mitropolit ortodox se impartaseste in timpul unei slujbe greco-catolice, catolicii se bucura, ortodocsii traditionalisti reactioneaza negativ, Sinodul BOR este fortat sa ia masuri (mai ales datorita reactiilor negative, nu numai din tara, dar si din partea altor Biserici Ortodoxe, incalcarea normelor de credinta de catre un inalt ierarh fiind pasibila de o excludere din randul Ortodoxiei a BOR, in lipsa unei reactii clare a Sinodului), apar controversele pe marginea gravitatii faptei, ducand, inevitabil, la stabilirea unor diferente si a unor divergente de secole, inca neclarificate. La nivel inalt, lucrurile sunt problematice, deoarece, asa cum se vede si din presa, au aparut reactii si din partea prelatilor catolici sau a altor confesiuni protestante, ceea ce pune intr-o pozitie delicata BOR, fiindca buna intelegere cu principalele confesiuni crestine e pusa in pericol de o atitudine transanta de condamnare a gestului IPS Nicolae. Pe de alta parte, BOR e acum in fata unei decizii de marturie. La fel cum a fost si in vremea comunismului. Probabil vom vedea, ca si atunci, o impartire a clericilor, in traditionalisti si ecumenisti, adica in marturisitori si in negociatori. Insa apele au fost zdravan agitate, cei interesati de subiect au avut prilejul sa isi puna intrebari cu privire la ce cred si de ce cred asa si nu altfel. Sper. Se vede, totusi, si o tendinta irationala de a polemiza, fara o argumentatie clara si cu mult resentiment, de unde si tensiunea in crestere de pe blogurile crestine. E suparator sa vezi ca sunt multi oameni care isi dau cu parerea, fara sa aiba informatii reale, despre "adevar", despre "erezie", despre "istorie", nemaivorbind de totala lipsa de grija pentru corectitudinea scrisului in limba romana. E greu sa fii luat in serios, atunci cand demonstrezi de la inceput ca nu te poti exprima corect. In schimb, e usor de inteles de ce reactioneaza negativ ne-ortodocsii la apelativul "eretic". Nu cred ca as fi reactionat altfel, daca m-as fi nascut intr-o familie care de generatii a fost de confesiune catolica sau protestanta. E normal si mi se pare lipsit de respect sa te certi c
04.07.2008 Fabulatia de RITIU VASILE
Cand esti hodinit iti vin in cap tot felul de idei: eretic, fascist..anit si tanti.
Se pare ca speta umana este sortita sa involueze si unele credinte le ajuta voit.

Nici vorba de ecumenism poate de comunism si apucaturile sale.

Succes
04.07.2008 Ce lipsa de iubire intre frati. de Gabi
Da,dar de ce unii "zelotisti"acuza pe IPS Nicolae?Ca nu au avut curaj.Au atata iubire ca i-ar omora pe toti.Sau nu cumva i-i deranjeaza adevarata iubire?Acuza pe IPS Nicolae si stau cu gandul la banii Romei.Asa spunea unul ca banii nu au miros.FATARNICI.Apara,si nu mai acuza. Apara bogatia Ortodoxiei in intregul ei de biserca a Universalitatii.Sa ne iubim si sa ne Unim cu Christos,IMPREUNA spre Marirea lui Dumnezeu Tatal,Fiul si Spiritul(Duhul)Sfant.AMIN.
04.07.2008 am unele nelamuriri... de Pr.Ilie
1.de ce mai inainte de Atanasie Anghel am fost Ortodocsi?

2.Stiati ca Atanasie si-a cumparat preotia?

3.Stiti CUM a murit atanasie?

4.ce-a cautat Bucow in Transilvania,cu foc si sabie,daca Biserica Ortodoxa era "sora "?

5.In BOR avem sfinti care au fost prigoniti de Vatican-via Wien...Ilie Iorest,Sava Brancovici,Sofronie de la Cioara,Visarion,plus cei canonizati recent...(vor fi fost ei antiecumenisti,nu in pas cu vremea?cu siguranta...)

6.Il cunosc pe nicolae(nu-lconsider nici episcop,nici mitropolit,si-i scriu numele cu lit. mica...):treaba lui ce face,in nume propriu,dar Mitropolia Ortodoxa a Banatului nu e mostenire de la tatal lui...daca vrea sa se duca la Catolici,f.bine...dar fara Biserica...altfel o sa-l numim :"noul Atanasie".

7.de ca tace Vaticanul? s-o fi innecat cu vreun os de ...extraterestru...

8.vorbiti de dragoste...pai da ,si noi asta vrem ,sa ne iubim,sa fim una,dar nu oricum,ci numai in Adevar...

9.Sfinte apostole Petru ,te rog,arata Celor rataciti ca Biserica nu-i a ta,ci a lui Hristos,ca Domnul nu are nevoie de vicari pe pamant,si ca sfintele tale moaste nici nu sant la Roma,unde zic ei ca sunt...
05.07.2008 Episcopul reformat Tõkés László de sorin
Episcopul reformat Tõkés László cu orice ocazie loveste in Romania si in special in romani...de ce l-as asculta acum..iar daca voi citati un dusman al tarii noastre...deveniti si voi dusmani. sa fim atenti ce scriem si pe cine citam.
05.07.2008 pentru preot Ilie de Mirela
Si eu am nedumeriri si poate ca am si unele raspunsuri. Sa incep cu nedumeririle.
1. Parinte Ilie , nu cred ca sunteti preot. Aveti un fel batjocoritor, aproape smecheresc, de a va exprima care nu poate sa caracterizeze un bun pastor de oameni. Sau poate sunteti unul din preotii tineri, facuti pe banda rulanta, dupa 1990, la facultatile de teologie mai noi sau mai vechi, tineri fara vocatie preoteasca, dar cu dorinta de a avea in viata o slujba usurica si destul de banoasa.?
Sunteti lipsit de un elementar respect fata de un ierarh ortodox, care, pana una alta, nu a fost declarat culpabil de Sinod, asa ca nu va grabiti dvs. sa-l condamnati prin lipsa de consideratie, care este injositoare pentru orice om, ce se pretinde cultivat si de bun simt, daramite pentru un preot.

2. Sunt nedumerita si ca un aparator al ortodoxiei, asa de documentat ca dvs., nu l-a mentionat pe episcopul unit Inochentie Micu si ostilitatea pe care a trebuit sa o infrunte din partea Curtii de la Viena si a Romei atunci cand a revendicat drepturile promise de imperiali romanilor uniti. Ma mir , dar daca l-ati fi amintit as fi raspuns asa: niciun drept, nicio libertate nu se obtine usor. E una din lectiile amare ale istoriei. Este nevoie de sange , de sacrificii ale mai multor generatii pentru ca drepturile, de orice natura ar fi ele, sa se impuna in constiinta tuturor, de la oameni simpli la autoritati, si sa inceapa sa fie respectate. Ca, uneori , si oameni ai Bisericii in loc sa fie promotorii dreptatii actioneaza impotriva ei, asta se intampla, din pacate, in toate epocile si in toate bisericile. Avem chiar un exemplu de actualitate in BOR care recunoaste cu mare greutate dreptul de proprietate al greco-catolicilor, asupra lacasurilor de cult ce le-au apartinut inainte de desfiintarea bisericii lor de catre comunisti.

Si acum trec si la rapunsuri.
1. La 1700, pe vremea generalului Bucow, Bisericile Catolica si Ortodoxa nu se considerau surori, ci se condamnau reciproc ca fiind schismatice si eretice. Abia in 1965 patriarhul ecumenic Athenagoras si papa Paul al VI-lea au ridicat anatema din 1054 si invinuirea reciproca de erezie. Dar, se vede, ca dvs. sunteti dintre aceia care doriti sa ne reintoarcem la vremurile cumplite de acum cateva sute de ani, cand crestinii de diferite confesiuni schingiuiau continuu trupul lui Hristos, urandu-se si omorandu-se intre ei. Cred ca unii dintre cei care scriu cu atat patima demonica impotriva catolicilor, daca ar avea arme nu ar ezita sa le foloseasca pe loc. Eu sunt ortodoxa, dar am intervenit de mai multe ori pe forum in favoarea catolicilor si greco-catolicilor, pentru ca imi este sila si aproape groaza de adevarurile spuse pe jumatate, de minciunile, de invectivele si blestemele din comentariile “ortodocsilor” , care pretind ca apara Adevarul, dar in realitate dau frau liber propriilor demoni. Lasati pe teologii experimentati si nepatimasi, din ambele Biserici sa discute despre corectitudinea dogmelor, caci Adevarul nu are nevoie de “aparatori” din randul unor insi de slaba calitate umana.

2. Vaticanul tace pentru ca are intelepciunea sa nu se amestece intr-o problema ce nu poate fi rezolvata decat de Sinodul BOR. Iar spiritul ieftin pe care l-ati facut cu “osul de extraterestru” dovedeste inca o data ca nu puteti fi un bun pastor de oameni, pentru ca nu le cunoasteti framantarile si intrebarile. Cand milioane de oameni din intreaga lume, si evident si din Romania, urmaresc cu frenezie cerul pentru a depista manifestari OZN-istice, cand apar religii demonice in care zeii creatori sunt inlocuiti cu extraterestrii, declaratia Vaticanului , de fapt a unui prelat si om de stiinta care lucreaza intr-un institut de cercetare finantat de Vatican , pune punctual pe “i”: DACA extraterestrii exista, ei NU SUNT creatorii nostri, ci tot copiii Lui Dumnezeu.

06.07.2008 pentru mirela de un frate
draga mirela, nu trebuie sa te superi pentru ceea ce spun unii sau altii. Nu vreau sa te contrazic, dar daca ai fi o persoana care practici ortodoxia ai sti ce insemnatate are, ai sti si istoria bisericii sau macar o parte, care se refera la punctele cruciale si ai intelege verticalitatea aparent rautacioasa cu care Parintii Bisericii au combatut ereziile. Ceea ce vedem aici scris de catre unii ortodocsi reflecta intr-o oarecare masura mai reusita sau mai putin reusita, aceasta verticalitate a Sfintilor Painti ai ortodoxiei. Nu zic aceasta pentru a-i apara pe unii si a-i acuza pe altii, dar sa sti ca intreaga cultura a Bisericii Ortodoxe nu are urma de invatatura ecumenista, in sensul in care se vorbeste astazi de ecumenism.
Anatemele pe care le-a ridicat Patriarhul Athenagoras nu sunt valabile. Nu exista asa ceva in ortodoxie. Daca in catolicism papa poate sa hotarasca o dogma fara a mai avea consimtamantul celorlalti ierarhi, in ortodoxie asa ceva nu exista. Patriarhul ecumenic nu este cap al Bisericii si deci nu poate sa hotarasca el singur nici un fel de dogma. In Biserica Ortodoxa pentru a se hotara un adevar de credinta sau pentru a se combate o erezie se aduna sinodul ecumenic format din ierarhi si patriarhi din toate tarile ortodoxe inclusiv Patriarhul Ecumenic si astfel se stabileste totul de comun acord. Nu exista nici un sinod ecumenic care sa fi hotarat asa ceva ca si ridicarea anatemelor aruncate asupra Bisericii Catolice.
Din pacate invatatura Bisericii Catolice este indepartata intr-o masura de la adevar si zic intr-o masura pentru ca nu putem sti cat, dar stim ca nu mai are Adevarul intreg ci parti din Adevar. Acceptarea existentei extraterestilor mai arata inca odata indepartarea Bisericii Catolice de invatatura adevarata pentru ca noi stim ca extraterestrii nu exista. In Biserica Ortodoxa se stie ca extraterestrii care intr-adevar s-au aratat oamenilor, sunt diavoli care vor sa-i amageasca pe cei debusolati si sa-i indeparteze astfel de credinta. Posibila existenta a extraterestilor este in contradictie cu Cartea facerii in care Dumnezeu L-a pus pe om "cununa facerii"; adica "facerea" fiind tot ce a facut Dumnezeu pentru om, inclusiv universul cu toate galaxiile lui iar omul este cununa (cel mai important). S-a constatat intr-un studiu comparativ facut de parintele Serafim Rose ca manifestarile extraterestilor, sunt asemanatoare cu manifestarile dracilor care s-au aratat Sfintilor Parinti. Anume: in apropierea lor oamenii simteau o senzatie de neliniste si spaima; cand dispareau dracii/extraterestrii lasau in urma lor un miros de pucioasa. Pentru cine este interesat sa stie mai multe sa citeasca cartea parintelui Serafim Rose "Ortodoxia si religia viitorului".
Cine e interesat cu adevarat de credinta?!

Un sfat! nu ca un sfatuitor intelept ci ca un partas al aceluias sfat; sa cautam sincer in cugetul nostru binele si sa il savarsim chiar si in cele mai mici lucruri si daca va fi asa Dumnezeu va vedea ca dorim binele si astfel ne va pune pe fagasul cel drept al mantuirii.

Sa Ii cerem "Doamne arata-ne Tu calea cea dreapta ca noi toti suntem oameni si nimeni din cei vii nu este drept inaintea Ta".
06.07.2008 in continuare de un frate
scuze pt gresala cu "extraterestilor". Corect este "extraterestrilor".
06.07.2008 continuarea commentului anterior de greenstory
Am vazut ca, din motive nestiute, commentul meu a aparut incomplet, asa ca am sa incerc sa il sfarsesc acum, sper ca va intra corect de data asta.

Asa cum spuneam, e usor de inteles de ce reactioneaza negativ ne-ortodocsii la apelativul “eretic”. Nu cred ca as fi reactionat altfel, daca m-as fi nascut intr-o familie care de generatii a fost de confesiune catolica sau protestanta. E normal si mi se pare lipsit de respect sa te certi cu un om, care se simte jignit atunci cand credinta bunicilor lui e catalogata drept erezie. Am prieteni protestanti, am prieteni musulmani, si nu e nevoie sa ma cert cu ei in privinta credintei noastre. Sigur, daca ar veni ei la mine si mi-ar cere sa ma dezic de ceea ce cred, atunci e foarte probabil ca ar trebui sa imi sustin valorile in care cred, sa argumentez de ce cred asa si nu altfel, insa as incerca sa o fac fara sa jignesc. De aceea spun Sfintii Parinti ca nu e indicat sa discuti prea mult in contradictoriu asupra adevarurilor de credinta. Nu iese nimic bun din asta, daca nu ai reusit din prima si a doua data sa convingi, atunci ceea ce iti ramane e rugaciunea. Si nu e nevoie sa arunci cu pietre in urma ta, iar daca acestea sunt aruncate catre tine, incearca sa te feresti si sa iti intaresti scutul, tot prin rugaciune.

Si ajungem la o alta remarca de bun simt a lui Dan Puric: exista oameni care au aceasta sarcina, placuta pentru ei: inveninarea. Sa avem grija, sa nu ne lasam inveninati. E foarte usor sa cazi in ispita aceasta, mai ales cand se stie bine pe ce butoane trebuie apasat pentru a crea ura si a starni orgolii ranite. Pentru ca subiectul e extrem de delicat: nu poti sa taci si, prin tacerea ta, sa consimti la gestul apostat al mitropolitului in cauza( toate invinuirile ce ne sunt aduse pot fi acceptate, de suntem cu adevarat smeriti, pentru vindecarea sufletului, cu exceptia uneia, aceea de a fi eretic - ne invata un Sfant Parinte - caci atunci suntem despartiti de Hristos) si , in acelasi timp, vorbind, aduci atingere celor de alta confesiune, care te invinuiesc de ura si iti aduc inainte toate greselile pe care le-a savarsit sau nu Ortodoxia, prin oameni. Dar de ce se intampla asta, fratilor? De ce urlam unii la altii, de ce dam cu pietre in cei care isi spun parerile? De ce nu ne ducem, inainte, la carti, sa vedem, care e istoria, care au fost problemele, unde e ruperea, si daca ajungem, cu argumente, la concluzia ca “ai nostri” au dreptate, de ce nu putem explica civilizat, fara suparare, dreptatea noastra? De ce facem parada de cunostintele (trunchiate, de cele mai multe ori) teologice pe care le posedam, in loc sa incercam sa aducem o clarificare celor care nu prea inteleg cum sta treaba? Apare in aceste commenturi termenul de Imaculata conceptie, catalogat drept erezie de catre un ortodox, care, la randul lui, e imediat taxat drept aberant de catre un alt commentator, desi, intr-adevar, Ortodoxia nu accepta dogma imaculatei conceptii. E foarte simplu sa verifici inainte de a iti da cu parerea. Si de ce termenul de “erezie” a ajuns atat de jignitor, incat nu mai poate fi folosit fara sa starneasca agitatie maxima? “Erezie” inseamna orice dogma religioasa care aduce o schimbare sau o inovatie in cadrul dogmei oficiale din care se trage, schimbare neacceptata de aceasta si catalogata drept eretica. Daca cel care adopta schimbarea e convins ca asa e cel mai bine, de ce se simte jignit de catre adeptii dogmei din care a plecat, el sau inaintasii lui? Doar el stie ca are dreptate, nu? Si pe mine, ca fiind crestina, un musulman ma poate numi necredincioasa. Pentru el asta sunt, caci nu ii impartasesc credinta. Ar trebui sa ma supar si sa ii explic ce mult greseste?… Daca eu stiu ca am dreptate, nu e nevoie sa arunc cu bombe in curtea lui.

Diferentele exista, ele au aparut in timp, prin diverse inovatii si schimbari aduse dogmei initiale, si tocmai aceasta e problema, caci pe de o parte se invoca vechimea unor canoane, care ar duce, spun ecumenistii, la anularea lor, iar pe de alta parte, se vorbeste de vechimea credintei care ar trebui sa ne uneasca, vechime care e de doua ori mai mare decat cea a canoanelor. Divergentele sunt atat de multe si de variate, iar interesele sunt mari si ascunse, incat nu ne ramane decat sa cercetam fiecare in intimitatea noastra, sa ne rugam si sa ne ingrijim de propria mantuire, fara sa ranim pe cei din jur, daca se poate. Cand nu se poate, ne asumam conflictul, caci pacea fara adevar nu e pace. Cum nici dragostea fara adevar nu e dragoste. Si nici dreapta credinta fara fapte nu te poate mantui, dar nici faptele fara dreapta credinta nu pot salva suflete. Cel putin asa invata Sfintii Parinti. Si tot un Sfant Parinte spune ca noi stim UNDE e Biserica, dar nu stim UNDE NU e Biserica. Deci putem sa aratam adevarul pe care il cunoastem, iar cat despre cei care cred altfel decat noi si nu vor sa isi schimbe credinta, putem sa ne rugam pentru ei si sa incercam noi, prin vietile noastre, sa le dam un bun exemplu. Caci si aici e problema, suntem tari in teorie, dar practica ne omoara…Pacat, caci acolo unde teoria e stricata, nici practica nu face mare branza…
10.07.2008 Eres de voinicul
1. BRU din nefericire este o biserica infiintata din necesitati politice, a fost desfiintata in 1948 din ordin politic ca apoi in 90 sa apara din nou in scena din ordin politic.

2. BU s-a rupt din BO, deci locul ei e langa BO.

3. Se plang ca nu isi recupereaza bisericile de la ortodocsi... Asa e , numarul greco-catolicilor este extrem de mic. Mi-ar placea sa nu le recuperati ever...pentru ca in 1948 au revenit acasa...toti

4. Erezie ? da

catolicismul este erezie ( infaibilitate papala, primatul papal, imaculata conceptiune, filioque). Se stie ca aceste lucruri nu existau in biserica primara.
11.07.2008 Puncte de vedere de alser
Cred ca ar trebui lamurita mai intii problema daca la ora actuala Sinodul BOR considera ca bisericile crestine neortodoxe sunt “eretice si necredincioase” si daca nu recunoaste Tainele acestora.
Pina atunci nu se poate afirma ca prin gestul sau, IPS Nicolaeca a incalcat coanoanele 45,46 si s-ar incheia asfel o serie de discutii fara rost.

In privinta credintei fiecare si-o poate pastra pe a lui, de fapt in rare cazuri cineva i-si schimba fundamental credinta chiar daca trece la alta confesiune, caci ne este foarte greu sa ne schimbam mentalitatea.
Sa respectam fiecare credinta celuilat si sa admitem ca adevarul nu este numai la noi.
Si de fapt in practica, relatia pe care un crestin o are cu Dumnezeu tine prea putin cont de dogme, si cei care n-au citit un rind din scrierile Sfintilor Parinti ( si care reprezinta si azi majoritatea, nu mai vorbesc in trecut ) pot fi la fel de buni ca si cei cu studii teologice.

Cei plini de iubire, blinzi, cei cu inima curata, cei cinstiti, cu simtul dreptatii aceia il vor vedea pe Dumnezeu. Si din acestia sunt multi chiar si in religiile necrestine.

Daca purtam totusi discutii cu subiecte teologice, acestea sa fie intr-un spirit de respect reciproc, iar unde sunt contradictii sa ne agumentam punctul de vedere cu propriile judecati, nu cu acuze, cu tot felul de calificative si cu idei preluate de la altii.
11.07.2008 Reabilitarea lui Arie... de Pater Inocentius
Arie s-o fi simtit eretic? ca daca nu s-a simtit nu-i nicio problema, inseamna ca nici nu era, n`asa? In Molitfelnic nici nu este vreo slujba de primire la Ortodoxie a ereticilor arieni, deci daca nu este insemneaza ca ei nici nu sunt eretici, n`asa?

Din optica asta sucita priveste lucrurile autoarea articolului
18.07.2008 Lacune de logica la Pater Inocentius de Mother Theresa
In Molitfelnic nu e nici o slujba de primire a prostituatelor roscate sau a shintoistilor. Ceea ce este total diferit fata de comenatrea DISPARITIEI unei categorii. Daca ceva a fost acolo si a disparut, vorbim despre un proces.
Daca argumentele dumneavoastra se bazeaza pe categorii scoase din buzunar, fara ca ele sa fi avut un ISTORIC cu BOR-ul, deveniti o prada usoara intr-o discutie, prin lipsa de logica a rationamentului.

Ma plec in fata unui om care poate sta chiar si stramb dar care gandeste drept. Desi cred ca acum ne este clar ca nu era vorba despre o optica sucita.
20.07.2008 Cu putina intelegere, ura dispare de Raluca
Am acceptat ortodoxia ca fiind Adevarul lui Dumnezeu si ca nicio abatere de la dogma nu poate fi benefica (indiferent sub ce masca se ascunde ). Am 26 de ani, traiesc in oras, duc o viata obisnuita (nu neaparat buna din punct de vedere spiritual...). M-am mandrit mult cu capacitatile mele intelectuale. Pana nu demult.
Acum cred ca pacatul trufiei se manifesta prin incercarile de a intelege totul prin conexiunile neuronale proprii (niciun adevar nu ni se reveleaza fara rugaciune catre Dumnezeu)

Cred ca gestul IPS Nicolae are efecte negative asupra credinciosilor- dar asta nu-mi permite sa il judec si sa ii reduc fapta la puterea mea de intelegere.

Tot ce putem face- chiar si ca locuitori moderni ai unei lumi "civilizate"- este sa incercam sa ne iubim aproapele, fara patima, fara ura...sa ne rugam lui Dumnezeu sa ne dea ceea ce socoteste El ca avem nevoie si mai ales, puterea credintei urmata de puterea intelegerii rationale.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!
20.07.2008 pozitia parintelui Arsenie Papacioc fata de ecumenism de Raluca
"Dumneavoastra, mai întâi de toate, ocupati-va de sufletele dumneavoastra si nu va ocupati de-a înregistra defectele, pe ici, pe colo. Caci învatatura crestina spune cum spune Mântuitorul: "Faceti ce va spune, nu faceti ce fac ei!" Dar prin asta a vrut sa spuna sa nu oprim viata pe loc. Îi priveste. Trebuie sa va obisnuiti sa va controlati propria viata. Aceste tragedii sunt si datorita defectelor mele personale. Tragedia umanitatii trebuie sa o plângi ca pe propria ta nenorocire. Nu trebuie judecati, câci sunt multe slabiciuni. Mai întâi de toate poti sa fii subiectiv tu, când vezi lucrurile acestea. Pentru ca s-ar putea întâmpla ca se ia o masura pentru salvarea lucrurilor si tu, care nu stii decât direct, vazând lucrurile, sa nu-ti dai seama de tactica pe care o foloseste ca sa salveze lucrurile. Si ai judecat negativ."

fragment din interviul de pe site-ul www.sfaturiortodoxe.ro
26.07.2008 2608 2008 de maria
Vai de voi carturari ca nu intrati in imparatia cerurilor dar nici pe alti nu lasati
03.08.2008 ar de gigi
trebui sa cadem in fund la insuruirea asta de personalitati? Daca sunt eretici, sunt si gata, pot sa fie poleiti cu aur. Argumentul etern care complexeaza pe mioritici: reputatia si personalitatea. Mare scofala. Arius a fost la vremea lui mai destept si mai cunoscut decat cei prezentati in acest articolas si a fost ce a fost. Nu?
08.10.2008 01.07.2008 D-le Partu va raspunde Marinoiu de Ioan Marinoiu
Cristos S-a nascut in Rasarit Dar tot in Rasarit a fost rastignit.d-le Petru? De ce sa fie calea nostra spre occident?,din multe motive: ideia de crestinism, civilizatia Romana in Dacia prin ostasii, meseriasi si functionarii au ajuns. In familiile mixte daci-romani, s-a vorbit latineste. Deci libma latina de la Roma o avem Sarbatorile, Anul nou, si de Primavara,obiceiuri, colinde, de la Romani le avem. Grecii isi vedeu de comert,slavii; (bulgarii, sarbii si rusii) in acele timpuri cand poporul roman se forma ca popor rataceau pe malulrile Volgai,prin Urali et. Ajunsi mari prin viclenie si brutalitate vor sa desfiinteze insula latina din mijlocul lor si culmea, cu ajutorul bisericii ortodoxe, Biserica infiinta de greci, continuata de rusi, Toate rele, toata suferinta romanilor in trecut dar si din prezent ( saracia de acum )din partea ierarhilor ortodocasii greci si slavi ne-a venit si vin, din cauza ochelarilor greco- slavi romanii nu mai vad. nu mai judeca. Spre lipsa de judecata se numeste "prostie", a spus Emmanuil Kant. Si din pacate tare multi romani nu judeca.Cateva intrebari.de ce romanii se duc in occidentul catolic sa munceasca, Se duc pentru ca in patria lor ortodoxa este mare, mar, saracie. Pentru ca ne lipseste judecata uram pe greco-catolici si pe catolici pentru care motiv?, pentru ca au civilizat si au ridicat stantardul de viata a enaoriasilor lor, Dle Petru nu vedeti acest lucru inseamna ca sunteti de rea credina.
08.01.2009 In legatura cu ce a spus PSS Alexandru Mesian de Andrei Marincu
UNIREA O FACE DUHUL SFANT,NU IERARHII ERETICI!!!
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Scrisoare deschisa catre Biser...
Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catol... citeste »

12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3781037