Home : Stiri : 2008-07-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Patriarhul Alexei al Rusiei propus doctor honoris causa la Cluj de catre IPS Bartolomeu Anania

14.07.2008, Cluj - Greco-Catolica.org Afisari: 28350   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
IPS Bartolomeu Anania si Patriarhul Alexei al Moscovei si "intregii Rusii"
IPS Bartolomeu Anania si Patriarhul Alexei al Moscovei si "intregii Rusii"

Cu binecuvantarea IPS Bartolomeu Anania, Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj a inaintat rectoratului Universitatii "Bases-Bolyai" propunerea decernarii titlul de doctor honoris causa Patriarhului Alexei II al Moscovei si intregii Rusii.

Contact de saptamanalul Timpolis despre acest subiect, pr. prof. Ioan Chirila, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj, afirma: "Cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintiei Sale Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, s-a inaintat rectoratului Universitatii «Babes-Bolyai» propunerea de decernare a titlului de doctor honoris cauza patriarhului Alexei, urmand ca rectorul sa decida pasii urmatori. Cursul este asa: eu fac propunerea rectoratului, iar cel care poarta discutiile pe mai departe este rectorul. Am avut cu el o discutie tehnica acum trei saptamani despre acest lucru. Trebuie sa obtinem si acceptul patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. Bineinteles ca ma consult si cu Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu, deoarece facultatea noastra are o subordonare dubla, fata de ierarh si fasa de Ministerul educatiei. Inalt prea Sfintia Sa a aderat la idee, spunand ca trebuie sa se respecte toate diligentele. O astfel de decernare este mult mai complicata, fiind vorba de mari personalitati eclesiastice. Am crezut de cuviinta ca, dupa ce am acordat acest titlu si altor personalitati eclesiastice, ar fi potrivit macar sa incercam sa facem acest lucru si pentru patriarhul Alexei, pentru ca ocupa un loc important in viata bisericii ecumenice si noi, zona Transilvaniei, am avut relatii interbisericesti sustinute cu ei. Actualmente exista necomunicare din cauza zonei din Moldova. Am crezut ca am putea ajuta la restabilirea comunicarii. Efectul nu s-ar simti doar la nivelul universitatii noastre."

Potrivit reprezentantilor UBB, procedura de acordare a titlului de doctor honoris causa in acest caz este mai complexa, Patriarhia Romana urmand sa lanseze invitatia. "Se va discuta aceasta propunere si, daca va fi aprobata, ea va fi inaintata Patriarhiei Ortodoxe Romane, care va face invitatia", a declarat purtatorul de cuvant al UBB, Adina Florescu, citata de Ziua de Cluj.

PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, a afirmat ca atunci cand vor primi solicitarea Universitatii "Babes-Bolyai", Patriarhia Romana isi va face datoria si-l va invita pe Patriarhul Alexei al Moscovei si al intregii Rusii in Romania, dar si-a exprimat scepticismul ca Intaistatatorul Rusiei va accepta invitatia: "Nu cred ca va veni personal. Probabil va trimite un reprezentat care sa-i ridice titlul de Doctor Honoris Causa, asa cum a facut si Papa Benedict al XVI-lea anul trecut, care a primit titlul aceleiasi universitati prin intermediul unui cardinal". (Ziarul Faclia de Cluj)

Alexei al II-lea este, incepand cu 1990, al saisprezecelea Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii.

Relatiile dintre Biserica Ortodoxa Romana si Rusa sunt in prezent glaciare datorita reactivarii, la finele anului trecut, a trei episcopii romanesti pe teritoriul Republicii Moldova de catre Patriahia Romana. Ruperea dialogului cu Biserica Ortodoxa Romana e motivata de Patriarhia Moscovei de faptul ca Republica Moldova e teritoriul ei canonic, si "e anticanonic pentru orice alte biserica ortodoxa autocefala sa isi deschida eparhii pe teritoriul ei" (cf. Interlic.md).

Mentionam ca intr-o recenta scrisoare trimisa Patriarhului rus de la Moscova, Patriarhia Constantinopopului recunoaste aceste pretentii teritoriale canonie ale Bisericii Ortodoxe Ruse asupra Republicii Moldova si o sustine pe aceasta in conflictul pe care-l are cu Patriarhia Romaniei.

*   *   *   *

Articole in presa romaneasca pe acelasi subiect:

IPS Daniel il ataca din nou pe PF Daniel - "Babes-Bolyai" vrea sa-l decoreze pe Patriarhul Alexei al Rusiei - Interesul Romanesc
IPS Bartolomeu il invita la Cluj pe Patriarhul Rusiei, Aleksei - Cotidianul
Patriarhul Aleksei, propus Doctor de catre Bartolomeu - Romania Libera

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
14.07.2008 Anania si "lucrarea" in folosul Rusiei de Mircea Dabacan
La adresa de mai jos gasiti un material despre legaturile dintre Bartolomeu Anania si Molsova.

http://mirceadabacan.wordpress.com/2008/07/11/transilvania-kosovo-rusia-si-ips-bartomeu-anania/
14.07.2008 acelasi anania de maia
ce va puteti astepta de la securistul Anania .Se leaga si el de cine se pricepe mai bine. Nu ne au mancat rusii sufletul 60 de ani .Chiar mai avem nevoie si de o alta dominare ruso greceasca.Nu mai intram in veci in lumea civilizata
spta
15.07.2008 Articol neadevarat de Petru
"Mitropolitul Bartolomeu Anania dezminte zvonul potrivit caruia l-ar invita la Cluj pe Patriarhul Alexei al Moscovei pentru un doctorat honoris causa, iar aceasta din simplul motiv ca, nefiind nici rectorul Universitatii si nici Patriarhul României, nu are caderea sa o faca.

Cât priveste prezenta Mitropolitului Primat al Kievului la festivitatea proclamarii publice a canonizarii Sfântului Pahomie de la Gledin, ea s-a datorat exclusiv faptului ca ierarhul român si-a petrecut ultimii ani de viata si a murit in Lavra Pecerska, el apartinând astfel ambelor Biserici.

Biroul de presa al Mitropoliei Clujului
Pr. Bogdan Ivanov"
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Comunicat al Episcopiei Ortodo...
In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradi... citeste »

14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3765001