Home : Stiri : 2008-07-24
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Tensiunile dintre Bartolomeu si Alexei se amplifica

24.07.2008, Kiev - Greco-Catolica.org Afisari: 12692   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Patriarhii Bartolomeu si Alexei
Patriarhii Bartolomeu si Alexei

Intalnirea Patriarhului Bartolomeu cu capii celor doua Biserici Ortodoxe din Ucraina care nu sunt supuse canonic Moscovei, precum si prezenta acestuia in Ucraina, la invitatia expresa a Presedintelui Viktor Yushchenko, cu ocazia aniversarii a 1020 de ani de la increstinarea rusilor, a amplificat si mai tare tensiunile dintre Patriarhii ortodocsi de la Moscova si Constantinopol.

Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului s-a intalnit recent cu liderii a doua dintre cele trei structuri ortodoxe din Ucraina care nu sunt recunoscute de Biserica Ortodoxa Rusa. Este vorba despre Mitropolitul Filaret Denisenko din partea “Patriarhiei Kievului” si Episcopul Metodiu Kudryakow din partea “Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale”.

In conformitate cu anumite informatii care nu au fost larg raspandite, Patriarhul Bartolomeu I s-a intalnit cu acestia la mijlocul lunii Iunie in resedinta sa din Istanbul”, afirma Arhimandritul Kiril Hovorun, directorul Departamentului pentru Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe Ucrainene care apartine canonic de Moscova.

“Auto-proclamatul Patriarhat al Kievului” a organizat “Sinodul Episcopilor” la cateva zile dupa respectiva intalnire in cadrul caruia a declarat ca statutul “canonic” al structurii sale, considerata schismatica de Biserica Ortodoxa Rusa, a fost reglementat iar Constantinopolul va ajuta la solutionarea problemelor lor, afirma Hovorun.

Reprezentantul Bisericii Ucrainene supusa canonic Moscovei a prezentat un fapt si mai “remarcabil”, transmite Interfax: in pregatirea aniversarii a 1020 de ani de la increstinarea rusilor, Patriarhul Bartolomeu I a distribuit invitatii capilor tuturor Bisericilor Ortodoxe locale sa participe la celebrarea de la Kiev si chiar s-a ocupat de acreditarile jurnalistilor care sa prezinte evenimentele legate de manifestarea din Ucraina.

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Ruse i-au cerut in mai multe randuri Patriarhului Bartolomeu I sa nu se mai amestece in problemele Bisericii Ortodoxe din Ucraina, considerat de Patriarhia Moscovei ca propriul ei teritoriu canonic.

De asemenea, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (supusa canonic Moscovei) a cerut de urgenta Patriarhului Bartolomeu sa nu se mai amestece in problemele ei interne.

Biserica Ortodoxa Ucraineana poate sa isi rezolve probleme interne independent. Asistenta oricarei alte Biserici locale nu trebuie sa devina interferenta ei in problemele interne ale Bisericii noastre”, se afirma intr-o adresa catre Patriarhul Bartolomeu adoptata intr-o sesiunea extraodinara a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene si preluata de site-ul oficial al Patriarhiei Moscovei.

Membrii “Sfantului Sinod” au afirmat ca toate initiativele pentru rezolvarea crizei ortodoxe din Ucraina trebuie sa fie coordonata de Biserica Ortodoxa Ucraineana deoarece “e singura Biserica Ortodoxa recunoscuta in Ucraina”. Mai mult, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainane afirma ca interferenta autoritatilor statului si a diferiti politicieni in problema ortodoxiei din Ucraina este nepermisa deoarece intotdeauna rezulta in “grave conflicte care pot lua multi ani pentru a se rezolva”.

Adresa catre Patriarhul Bartolomeu subliniaza, de asemenea, ca istoria din ultimele secole ale Patriarhiei de Constantinopol “arata cum interferenta politicului in problemele Bisericii rezulta in rupturi (schisme) dureroase”.

Situatia prezenta din Ucraina nu este o exceptie. Este interferenta fortelor politice care au condus la prezenta schisma”, sustin membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

La sesiunea extraodinara a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene supusa canonic Moscovei a fost prezent si Mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad, capul Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei. 

*   *   *   *

Articole pe acelasi subiect:

23 iul 2008 - Patriarhul Alexei in vizita canonica in Ucraina
24 iul 2008 - Tensiunile dintre Bartolomeu si Alexei se amplifica
24 iul 2008 - Ucraina acuzata de rusi ca incalca "libertatea de expresie"
24 iul 2008 - Primaria din Kiev a interzis afisarea posterelor cu Patriarhul Alexei al Moscovei
25 iul 2008 - Inalt oficial rus oprit sa intre in Ucraina
25 iul 2008 - Patriarhul Bartolomeu a celebrat la Kiev Vecernia de vineri seara
26 iul 2008 - Ucraina cauta independenta de Rusia prin crearea unei Biserici Ortodoxe independenta de Moscova

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
24.07.2008 Ce se intampla de fapt in Ucraina? de Mircea Dabacan
La cat de "specialisti" si de indoctrinati sunt jurnalistii romani care se ocupa de extern, parca vad ca nimeni nu va intelege ce se intampla, de fapt, in Ucraina.

Avem de a face, iata, cu o interferenta CLARA a Rusiei, prin Biserica Ortodoxa Rusa si satelitul ei din Ucraina (Biserica Ortodoxa Ucraineana), in politica interna a unui stat independent si suveran.

Diferenta este ca politicienii ucraineni, inclusiv Presedintele Yushcenko, isi dau seama de faptul ca Rusia se foloseste de satelitul ei din Ucraina pentru a le manipula tara, eventual pornirea unui conflict in Ucraina care sa le faramiteze tara, si cauta sa previna acest lucru.

Politicienii nostri romani, insa, inclusiv Presedintele, habar nu au ce se intampla cu ei si in jurul lor.

Poate voi mai scrie un articol pe blog de data aceasta despre situatia din Ucraina.

Mircea Dabacan
Jurnalist Independent
http://mirceadabacan.wordpress.com/
24.07.2008 Presedinti, politicienii si ziaristii romani habar nu au ce se intampla cu ei de Ioan Marinoiu
Am trimis scrisori presedintelui Traian Basescu, crezand ca Domnia Sa sa fie roman nu ortodox,ortodoxit, i-am amintit marea gafa facuta de Presedintele Constantinescu fiind sub patrafirul lui Teoctist nu a Permis Sf,Parinte Papa Paul Ioan al II-lea sa viziteze Blajul, un gest pe termen anti- romanesc.

In Ucraina desi Ortodocsii aserviti Moscovei au demonstrat impotriva vizitei Papei, Presedintele, Guvernul impreuna cu membrii Dunei Ucrainiene l-a onorat pe Sf Parinte cu prezenta lor la Lviv, Capitala Bisericii Greco-Catolice Ucrainiene.

"Rusine noua" Ucrainienii popor de origine slava, spiritual aserviti Moscovei au salvat onoarea originii lor. Romanii singurul popor latin in marea slavona, spre rusinea noastra aserviti muscalilor.suntem mai ortodocsi decat ortodocsii. Romanii se cred mai destepti, mai smecheri, cred ca duc in eroare opinia publica europeana sa creada ca suntem puntea de lagatura intre Occident si Orient. Aceasta pentru ca vezi Doamne asa a spus Pr. Prof. Dumitru Staniloae, "prin originea latina apartinem de Ocident, prin spiritualitate apartinem de Rasarit." De Rasaritul ortodox islamic cum spune Prof. americam S. P. Huntington in lucrarea sa "The clash of civilizations and the Remaking of World Order", la balcanisnul inapoiat.

In Calitate de Sef de Sat, Presedinele Traian Basescu avea oblicatia politica si morala sa onoreze egal cel doua Bisericii ale Romanilor, BOR, care nu are al merit decat ca este majoritara, si BRU minoritara dar nationala, si care de trei secole este in UE. Presedintele Basescu si Guvernul s-au dus la inscaunarea securistului Bartolomeu Anania ca Mitropolit al Clujului Mitropolie a carui scop este:

1) - inlocuirei culturi occidentale din Maramuresi si din Nordul Transilvaniei cu incultura balcanica ortodoxa greco slavona;

2) - consolidarea BOR cu Moscova.

La inscaunarea IPS Muresan ca Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice, reprezentantul culturral si spiritual al Romaniei in occident, in UE daca vreti, a fost tolal ignorata. Nu s-a obosit nici un demnitar sa fie prezent la eveniment, in afara de Ministru Justiti de Dna Monica Macovei, o gafa diplomatica a caror urmari romanii o vor simti in mod dureros.

Ne dam rotunzi, ne batem cu pumnul in piept ca sunten urmasi ai Dacilor si ai Romanilor.

"Vai noua" vicleanu de Iliescu la indemnul rusilor, a scos ortodoxia din bisericii pe taram politic, iar unde am ajuns se vede.

Am scris presedintilor Iliescu, Constantinescu, Basecu, presei, oamenilor de cultura, istorici, politologi, totul a sunat dogit, a ramas un ecou in pustiu.

Ce vreti domnilor" suntem la marginea orizontului spunea ministrul de extrene francez Raymond Poincre insotitorilor sai in vizitat in Romania in anul 1924.

Deci nu s-a schimbat nimic. Treziti-va domnilor politicieni, faceti legatura spirituala cu UE, puneti BRU in drepturile sale firesti.

Am stat din 1054, o mie de ani, la periferia lumii civilizate, este de ajuns.
25.07.2008 presedinti, politicieni..... de Victorio
Referitor la comentariul anterior,complectez ca in cazul perpetuarii actualei politici romanesti privind ruperea radacinii latinitati noastre,precum si daca se vor mai naste inca vreo 2-3 ortodocsi ca ala dela Cluj care innegreste ecranul TV cind apare,romanii vor face pelerinaje la locurile "sfinte" de la Moscova si nu in Tara Ssfinta sau in Cetatea Eterna. Respecte domnule I.Marinoiu.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Scrisoare deschisa catre Biser...
Scrisoarea alaturata a fost trimisa de pr. Cristian Sabau, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catol... citeste »

28.11.2013 Biserica din Sarsig (BH) a fos...
Data de 28 decembrie, a.c. a fost o zi istorica pentru comuitatea greco-catolica din Sarsig, care a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3780898