
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de
pe site? Aflati mai multe
aici!
Istoria Bisericii Greco-Catolice si a poporului roman in general este legata indisolubil de viata si activitatea unor mari personalitati. Personalitati care, din pacate, nu de putine ori sunt puse in urma evenimentelor cotidiene. Biserica nu are voie sa uite de marile sale personalitati care i-au intregit istoria.
Biserica noastra a format de-a lungul timpului personalitati deosebite, laici sau clerici, care au avut o prestigioasa activitate intelectuala in slujba poporului roman.
Din tinuturile Silvaniei s-au ridicat oameni de seama care si-au adus contributia lor la istoria acestui popor. Sunt nenumarati salajeni care de-a lungul timpului au fost deopotriva buni romani si fideli greco-catolici. Amintim aici doar cateva nume: Simion Barnutiu, A. Barbulovici, Iuliu Maniu sau, mai recent, Corneliu Coposu... Ca romani nu ne este permis sa-i uitam!
Nu sunt adeptul unui patriotism gratuit, de aceea consider ca nu depasesc bunul simt atunci cand leg numele lor de Biserica Greco-Catolica. Vreau doar sa amintesc ca acesti eroi nationali au fost in primul rand oameni carora cartile vladicii Grigore Maior transportate in carute trase de boi dinspre Blaj spre Sarauad au adus roade.
Simt cu sinceritate nevoia sa spun ca radacina actiunii de comemorare a marelui roman Simion Barnutiu e initiativa Preasfintitului Virgil Bercea, care inca de la inceputul acestui an vorbea despre "Anul Barnutiu". Actiunea "20-21 iulie" e doar preludiul simpozionului dedicat lui Barnutiu din luna octombrie a acestui an, eveniment caruia Episcopia greco-catolica de Oradea si Muzeul Judetean de Istorie Salaj, alaturi de distinsi istorici contemporani, ii vor evoca memoria marelui revolutionar pasoptist roman.
Luni, 21 iulie a.c., s-au implinit 200 de ani de la nasterea lui Simion Barnutiu. Prestigioasa activitate intelectuala a celui care s-a nascut la Bocsa acum doua secole nu putea fi trecuta cu vederea. Biserica noastra a marcat aceasta aniversare prin doua momente:
Duminica, 20 iulie la Bocsa, s-a oficiat in capela parohiala - dupa cum era firesc - o Sf. Liturghie, iar in fata monumentului marelui carturar roman un parastas. Liturghia a fost oficiata de Parintele Vicar foraneu al Silvaniei Gheorghe Turcas, Parintele Protopop de Zalau Valer Parau, Parintele Vasile Aciu, parohul locului, si Parintele Petru Pestean din parohia Zalau II. Momentul spiritual a fost intregit de participarea Corului bisericii greco-catolice Sfanta Familie din Zalau condus de profesorul Grigore Grigorut. Au venit la Bocsa din partea Muzeului Judetean de Istorie Salaj, d-na directoare Elena Musca si istoricul Marin Pop. Trebuie sa consemnez faptul ca, credinciosii veniti la acest eveniment s-au simtit cu adevarat ca sunt romani greco-catolici!
In discursurile rostite langa bustul aflat in curtea muzeului, cei doi reprezentati ai Muzeului Judetean au evidentiat personalitatea marelui revolutionar sub doua aspecte: Barnutiu un ganditor modern al vremii sale (momentul Revolutiei de la 1848) si Barnutiu un promotor de scoala romaneasca in Transilvania si Moldova. Printre altele, celor prezenti li s-a reamintit faptul ca in urma cu o suta de ani erau prezenti la Bocsa peste 1000 de romani, care au subscris initiativei de a construii o biserica la Bocsa in cinstea marelui salajean.
Luni, 21 iulie la Sanmihaiu Almasului, alaturi de preotii care au participat la festivitatile de la Bocsa au venit si preotii Simion Maries (Parohia Zalau III), Daniel Bertean (Parohia Zalau I), Ciprian Robotin (Parohia Zalau I) si Cristian Borz (Parohia Badacin). Preotii greco-catolici si zecile de credinciosi au comemorat printr-un Te Deum, la Fantana Gorgana (locul decesului lui Barnutiu), memoria marelui carturar roman.
Momentul de la Gorgana a fost intregit de cateva alocutiuni: profesorul de istorie Liviu Cosma (fiu al comunei Sanmihaiu Almasului) a prezentat succint simbolul monumentului, amintind celor prezenti importanta lui Simion Barnutiu in devenirea nationala, deplangand totodata lipsa de implicare a romanilor in astfel de momente solemne. La randul sau, istoricul Marin Pop, a prezentat cateva momente din viata si activitatea patriotului salajean. Ultimul discurs a fost al doctorului Liviu Garbea care a accentuat necesitatea organizarii unor evenimente de mai mare amploare pentru personalitatile reprezentative ale poporului roman. Cei prezenti au multumit viceprimarului comunei, prezent la aceasta actiune, pentru atentia acordata.
Trebuie sa amintesc faptul ca la cele doua momente religioase preotii si credinciosii prezenti s-au rugat si pentru Alimpiu Barbulovici - vicarul Silvaniei de altadata -, o alta personalitate importanta ce isi duce somnul de veci la Bocsa.
Nu trebuie neglijat faptul ca, la finalul comemorarii de la Gorgana, cei prezenti au dorit sa marcheze bicentenarul Barnutiu prin punerea primei pietre de temelie la o asociatie culturala care se va ingriji ca pe viitor memoria lui Simion Barnutiu sa fie cinstita asa cum se cuvine.
Sperantele sunt marete, dar romanii nu trebuie sa-si uite inaintasii importanti, oamenii de cultura si luptatorii pentru identitatea nationala a romanilor din Transilvania.
Inchei prin a reaminti tuturor cugetarea lui Barnutiu de pe monumentul de la Fantana Gorgana: "Tineti cu poporul, toti, ca sa nu rataciti!"…
Pr. Valer Parau
Protopop greco-catolic de Zalau