Home : Stiri : 2008-09-22
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

"Micul Dejun cu Rugaciune" la Parlamentul Romaniei

22.09.2008, Bucuresti - Greco-Catolica.org Afisari: 5405   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Micul dejun cu rugaciune in Parlamentul Romaniei 2008 - Prezidiul actiunii
Poza 1 din 6
Micul dejun cu rugaciune in Parlamentul Romaniei 2008 - Prezidiul actiunii

In perioada 17-20 Septembrie a avut loc la Palatul Parlamentului a treia editie a "Micului dejun cu rugaciune". Aceasta actiune s-a desfasurat sub inaltul patronaj al D-lui Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, avand ca organizatori membrii Grupului Ecumenic de Rugaciune din Parlamentul Romaniei. Presedintele acestui grup, deputatul Petru Andea, a precizat ca actiunea "Mic dejun cu rugaciune", este una "cunoscuta si obisnuita in multe Parlamente ale lumii" si care promoveaza in viata politica morala religioasa.

Printre participanti s-au numarat Nicolae Vacaroiu, Presedintele Senatului Romaniei; Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor; Petar Stoianov, fost presedinte al Bulgariei; Paul Petrie, Director, Parlamentul UE; ES Francisco Javier Lozano, Nuntiul Apostolic in Romania; Friedrich Konig, Vicepresedinte al Asociatiei Tarilor Membre ale Uniunii Europene s.a. La acest eveniment, au participat un numar de 230 de invitati din tara si strainatate, printre ei regasindu-se parlamentari romani si straini, ministri, ambasadori, oameni politici, ziaristi si scriitori, universitari, reprezentanti ai diferitelor culte religioase din tara si strainatate, oameni de afaceri, figuri de seama ai societatii civile.

Participatii au avut ocazia sa se roage, sa ia masa si sa discute impreuna, beneficiind si de fondul sonor oferit de reprezentanti de frunte ai muzicii corale si lirice din tara noastra si din alte tari.

Aceasta actiune, la care s-au regasit reprezentanti ai unor culturi, traditii si religii diferite, se vrea a fi un simbol al apropierii intre oameni, un preambul al reorientarii societatii catre valorile spirituale. Editia din acest an a "Micului Dejun cu Rugaciune" a fost urmata de “Conferinta Sud-Est Europeana”, care a avut ca tema principala de dezbatere problema "Credinta si provocari in secolul XXI; Unitate prin Diversitate”. Programul conferintei a inclus workshop-urile „Rolul bisericii in societate”; „Intre suveranitate si integrare” si „Rolul si identitatea tarilor din sud-estul Europei”, dar si dezbateri si marturii ale politicienilor din diferite tari din sud-estul Europei sub genericul „Provocari si oportunitati in urmarirea principiilor Domnului nostru Iisus in politica”. Conferinta a fost organizata cu sprijinul Organizatiei “European Christian Political Movement”, al carui Presedinte este Peter Voosu, Olanda. Oaspetii straini au prezentat viziuni diverse pe aceste teme de importanta majora pentru societatea contemporana.

La intalnire au fost prezenti din Biserica Catolica din Romania Pr. Bulai Daniel si Tiba Ilie de la Arhiepiscopia Romano-catolica Bucuresti, iar din partea Bisericii Greco-Catolice din Romania a luat parte Pr. Vasiloni Trandafir Florin, Protopop de Sarmisegetuza si Responsabil Eparhial cu Pastoratia Laicilor-Lugoj.

Acest gen de eveniment este preluat dupa model american. "Micul dejun national cu rugaciune" (National Prayer Breakfast) are o traditie de peste 70 de ani in SUA, Presedintele SUA invitand pentru acest eveniment, in fiecare an, in jur de 1.000 de oameni politici, presedinti de tari, oameni de afaceri, reprezentanti ai cultelor religioase si personalitati culturale din toate tarile lumii. De asemenea, acest gen de actiune se manifesta anual in Parlamentul Uniunii Europene, precum si in alte tari democratice.

Pr. Vasiloni Florin
Protopop de Sarmisegetuza
Responsabil eparhial- Episcopia Lugojului
e-mail: florinvasiloni@yahoo.com
cell: 0040 744 154 144

Comentarii
25.09.2008 Neintelegere sau neatentie ? de ana
Am aflat de putin timp despre acest site. Privesc pentru prima data si nu inteleg cum se poate ca in data de 22 septembrie se se scrie ca in noiembrie ar fi avut loc evenimentul relatat in 22 septembrie. Este vorba despre un eveniment al anului trecut ? Am intrat in ceata. Nici nu stiu ce sa fac, sa mai citesc articolul ? Daca este relatarea unui eveniment de acum un an, nu mai prezinta nici un interes, imi pare rau.

Chiar eram curioasa in legatura cu multe dintre aspectele acestui site.

Acum... nu stiu ce sa spun.

Sunt tare dezamagita.
02.10.2008 Neintelegere sau neatentie? de ana. de Ioan Marinoiu
D-na, d-sora Ana nu fiti dezamagita, mai bine mai tarziu decat de loc. in sfarsit,un semn bun ca si parlamentarii Romaniei incep sa devin crestini, ca fac acest gest din convingere, parvenism sau la pomana, este un inceput salutar, incepem sa intram si noi romanii in spiritualitate U.E
03.10.2008 Biserica dintre Brazi, Sibiu de Traian
Ce mai e nou cu procesul pentru recuperarea frumoasei biserici din Sibiu? Parca ultimul termen era 18 septembrie 2008. Ce verdict s-a dat?
03.10.2008 Biserica dintre Brazi, Sibiu de Traian
Ce mai e nou cu procesul pentru recuperarea frumoasei biserici din Sibiu? Parca ultimul termen era 18 septembrie 2008. Ce verdict s-a dat?
15.10.2008 "Micul Dejun cu Rugaciune" in Parlamentul Romaniei de Ioan Marinoiu
25.09 2002,de ana, nu fi dezamagita, nu data cand s-a tinut conteaza. important este ca in sfarsit si in Parlamentul Romaniei a patruns spiritul "Duhului Sfant" nu de alata dar poate ca celor 322 in frunte cu Presedintii lor Dl.Vacaroiu si Dl Olteanu nu-si vor mai vota salarii si pensi mari.Ma mir ca nu le "rosesc obrazul", pentru ce pensii si salarii mari, pentru ca dorm in sedinte, s-au merg la cafele,la povesti pe coridoare
sau pleca in strainatate pe bani prostilor. Unii spun ca se vantura prin Europa, sa faca "imagine buna Romaniei",Care imagine?. Imaginea Romaniei se face in tara. Tara este conduse nu de politicieni ci de ierahii si de preoti,ortodocsi a cestia darama bisericile istorice ale greco-gatolice, care, pentru poporul roman inseamna cultura, cladind peste ele bisericii ortodxe adica inculura.balcanica, cultura unde spertul,furtul etc. sunt ridicate la rang de virtute. In Transilvania sub Administratia Romaneasca nu Austro-Ungara,se produce al treilea genocid istoric. 1)Primul genocid a fost uciuderea episcopilor greco-catolici. al 2-lea genocid a fost furtul a 2200 de bisericii greco-catolice. Daca desfiintarea BUR a fost din ordinul lui Stalin dupa destramarea comunismului,crestinesc, romanesc, patriotic si moral era ca, BOR sa restitue aceste biserici. Pentru ca acest lucru nu a avut loc BOR si Statul Roman isi asuma delictul de "furt si de genocog spiritual" in fata istoriei, 3)Ca delictul sa fie legiferat ierarhia BOR, a trecut a face "tabula rasa" istoria Romaniei,
sub privirile presidentiei, guvernului
camerile legiuitoare,justite, Inalta Curte de Casatie, Magistratura.
bisericile greco-catolice, dintr-un condei au devenit biserici ortodoxe. Nu-i de mirare, Pr,acad.dr.Dumitru Staniloae spunea; prin origina latina apartinem de Occident prin duh ortodox apartimen de rasarit,de Moscova se intelege. Ce avem noi romanii din Duhul ortodox moscovit a spuso filozoful rus Ceaadeev..Rusii nu apartin niciunea dintre marile familii al neamului omenesc: nu sant nici un Occident, nici in Orient. Asezati dincolo de timp cultura universala n-a ajuns pana la dinsii. Si noi romanii fara sa gandim mergem spre pravoslavnica Moscova. ....Petre Tutea un crestin convins spune despre ortodoxa Rusie:Dar rusii nu au vocatie istorica,au doar vocatie de "cireada" Rusii au facut in schimb bolsevismul.. Zic unii ca l-au facut ovrei dar intreb eu, de ce nu la facut ovrei la Francezi? sau la Germani ca Marx a fost german.Nu l-au facut pentru ca astia macar nu sunt cirezi. Si noi romananii prin felul cum ne purtam dovedem ca cultura universala nu a ajuns pana la noi romanii Micul Dejun cu Rugaciuni in Parlamentul Romaniei nu ajta la nimic daca nu punem in drepturi Biserica Greco-Catolica prin care de trei secole apartinem si noi romanii marei familii de ginta latina si anglo-saxona, adica culturii universale.daca genocid, se face _tabula rasa denumirii de biserica Greco-Catolica numindu-le biserici ortodoxe.Acest grava fapta strica imaginea Romniei in strainatate Domnilor Vacaroiu,Olteanu,
Parlamentari.Cum adica ierarhii, sunt mai presus decat Guvern, Justitie Daca Ierarhii fac ce vor in Tara aceasta Crae se numeste Romania, ce rost mai arost mai

cladind peste ele
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3716357