
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de
pe site? Aflati mai multe
aici!
Noua manastire ortodox de la Nicula crescuta pe terenul greco-catolic
|
TIMPOLIS anunta, saptamana trecuta, in premiera nationala, reluarea discutarii proiectului de Lege 368/2007 initiat de trei deputati. Prin acest proiect, odata devenit lege, s-ar ajunge la dijmuirea posesiunilor cultului greco-catolic dupa principiul proportionalitatii, initiatorii acestui proiect bazandu-se, in argumentatie, pe o lege din 1948, care a fost abrogata. TIMPOLIS a aflat ca, desi urma ca acest proiect sa se discute in 27 ianuarie, zi in care figura pe agenda Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, discutarea proiectului de lege (deja respins, in anii trecuti de diferite foruri) a fost amanata cu doua saptamani.
Pentru ziua cand va fi trecut acest ragaz, Preafericirea Sa Lucian Muresan, Arhiepiscopul si Mitropolitul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, a adresat un apel chemand la post si rugaciune pe toti clericii si credinciosii greco-catolici.
Desi deputatul Daniel Buda, unul dintre initiatorii proiectului - alaturi de Ioan Oltean si Augustin Zegrean -, declara, saptamana trecuta, publicatiei noastre, ca discutia referitoare la acest proiect de lege a fost amanata, tot el a facut alte declaratii, ulterior, pentru o publicatie din Cluj. Aceste declaratii, desi redate ambiguu, avanseaza idea ca acest proiect de lege ar fi primit un aviz pozitiv, ceea ce, in mod cert, nu s-a intamplat pana acum…
In scrisoarea plecata in 31 ianuarie, de la Blaj se arata, printre altele : "Ati aflat cu totii de proiectul legislativ propus Parlamentului in aceste zile si care dispune ca in localitatile rurale unde exista ambele confesiuni, ortodoxa si greco-catolica, biserica, cimitirul, casa parohiala si terenurile aferente sa ramana definitiv in proprietatea cultului ortodox. Iata ca dupa douazeci de ani de la eliberare se pune inca in discutie un astfel de proiect de lege, prin care se urmareste desfiintarea dreptului la proprietate al Bisericii Romane Unite cu Roma si discreditarea completa a apostolatului ei in sanul neamului nostru. In numele episcopatului nostru am protestat solemn in fata inaltelor foruri ale tarii. Data fiind experienta celor 19 ani in incercarile de dialog cu autoritatile, constatam ca interesul fata de strigatul nostru pentru dreptate a scazut foarte mult. Desigur, in speranta noastra dorim sa ne pastram bucuria de a ne desfasura misiunea asa cum ne-o confirma principial libertatea de exprimare garantata prin Constitutie. (…) In acest sens, in virtutea slujirii arhieresti prin care am fost investiti de Dumnezeu, dispunem ca ziua de 11 februarie 2009 sa fie zi de pocainta si adanca rugaciune pentru noi toti, fii ai Bisericii Romane Unite. Incredintam astfel Cerului strigatul nostru de dreptate care aici pe pamant pare sa fie auzit tot mai putin".
Scrisoarea Preafericitului Lucian a fost citita in toate bisericile greco-catolice romanesti, incepand cu 1 februarie. Redactia TIMPOLIS, a solicitat Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj un punct de vedere despre cum a curs aceasta zi in bisericile acestui cult. Preotul drd. Coriolan Muresan, vicar judecatoresc al acestei eparhii, ne-a declarat ca scrisoarea a fost citita in bisericile noastre si va fi recitita in 8 februarie. "Acolo unde a fost citita deja, a produs consternare in randurile credinciosilor". La capatul unui scurt sondaj intreprins de noi, am aflat ca aceasta scrisoare a ajuns chiar si in comunitatile greco-catolice romanesti din Italia si S.U.A.
Ramona BALUTESCU
Sursa: Timpolis