Home : Stiri : 2009-02-18
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Protest greco-catolic impotriva intentiei guvernantilor de a nu le retroceda imobilele (video)

18.02.2009, Targu-Mures - Greco-Catolica.org Afisari: 4081   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Catedrala greco-catolica din Targu-Mures, mai numita si "mica", e inca tinuta de BOR
Catedrala greco-catolica din Targu-Mures, mai numita si "mica", facuta dupa modelul Catedralei Sf. Petru din Roma, e tinuta si astazi de BOR desi exista in apropiere o catedrala ortodoxa

Un proiect de lege abuziv si discriminatoriu. 10 avocati greco-catolici din judetul Mures au formulat in aceste zile o scrisoare de protest impotriva intentiei guvernantilor de a nu le retroceda anumite imobile, case parohiale si terenuri care apartin cultului catolic. Acestea sunt, in prezent, detinute de Biserica Ortodoxa. Avocatii mureseni cer staruitor organelor abilitate sa respinga proiectul de lege numarul 368 din 2007.

Comunitatea greco-catolica mureseana e ingrijorata pentru ca si-ar putea pierde toate imobilele, casele parohiale, precum si fostele proprietati funciare ce apartin Bisericii Greco-Catolice Romane, dar sunt detinute in prezent de Biserica Ortodoxa. 10 avocati din judetul Mures au intocmit in aceste zile o scrisoare de protest impotriva proiectului de lege numarul 368 din 2007, care ar impiedica restituirea imobilelor proprietarului de drept. Preotul greco-catolic, Flavius Mihet sustine ca de 20 de ani problema recuperarii patrimoniului continua neincetat. 

Preotii greco-catolici mureseni spera ca organele abilitate vor refuza sa elaboreze o lege care contravine flagrant drepturilor fundamentale ale omului si, implicit, ale cultului greco-catolic din Romania. In cazul in care protestul nu va fi luat in seama, comunitatea greco-catolica va initia demersuri la forurile superioare europene.

Proiectul de lege a fost respins anul trecut de vechea legislatura, dar a fost repus spre  analiza in Camera Deputatilor de catre mai multi parlamentari ai PD-L. Initativa ar favoriza Biserica Ortodoxa deoarece bunurile sacre - casa parohiala, biserica, cimitirul - ar reveni cultului majoritar, fie acesta ortodox sau greco-catolic, dintr-o comunitate, in timp ce terenurile, padurile si alte bunuri ar fi impartite potrivit principiului proportionalitatii.

S. Farcas - Sursa: Informatia Mures

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3382715