Home : Stiri : 2009-03-02
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Preot greco-catolic: Ortodocsii sunt "ca talibanii care distrug si omoara in numele lui Allah"

02.03.2009, Targu-Mures - Greco-Catolica.org Afisari: 14471   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
8 Mai 2008 - Inceperea demolarii Bisericii Greco-Catolice din Ungheni Mures de catre Biserica Ortodoxa Romana
8 Mai 2008 - Inceperea demolarii Bisericii Greco-Catolice din Ungheni Mures de catre Biserica Ortodoxa Romana

Preotul greco-catolic al unei localitati muresene, Zaharie Farcas, i-a comparat, vineri, pe reprezentantii Bisericii Ortodoxe cu "talibanii care, in numele lui Allah si al Coranului, distrug si omoara pe altii", el reclamand refuzul ortodocsilor de a retroceda acestui cult o biserica.

"As vrea sa fac o remarca legat de ceea ce se petrece la noi, in Romania. La fel cum in Afganistan sunt talibani care in numele lui Allah si al Coranului distrug si omoara pe altii, asa se petrece si la noi. Biserica Ortodoxa ii instiga pe oameni impotriva noastra”, a declarat, vineri, presei, preotul greco-catolic Zaharie Farcas.

Anterior, el a facut aceste afirmatii si in cadrul mesei rotunde "Regresul garantarii dreptului la proprietate – un fenomen ingrijorator", organizate de Liga Pro Europa.

Preotul a spus, la masa rotunda, ca reprezentantii Bisericii Ortodoxe ii instiga pe oamenii impotriva greco-catolicilor.

El a sustinut ca in satul care apartine de comuna in care este el preot, Urisiu de Sus, exista patru biserici, din care una a greco-catolicilor, pe care insa ortodocsii nu vor sa le-o dea inapoi.

"Un singur preot tine patru biserici, ortodocsii nu vor sa ne dea biserica, aceasta fiind a noastra, la Urisiu de Sus. El celebreaza doar o singura liturghie intr-o duminica sau de sarbatoare, celelalte sunt incuiate. Nu cerem alta biserica, ci pe a noastra. Si a fost si o hotarare de instanta in care se puteau celebra slujbele alternativ. Atunci ne-a amenintat: «ce, vrem lupte de strada?». Deci instiga populatia impotriva noastra”, a spus preotul Zaharie Farcas.

Acesta i-a acuzat pe ortodocsii din sat ca le-au taiat greco-catolicilor toti pomii dintr-o livada, motiv pentru care a fost facuta o plangere penala la Politia din localitate impotriva preotului ortodox Alexandru Pop.

Farcas a adaugat ca, in opinia sa, Biserica Greco-Catolica este persecutata ca in anii comunismului.

"Proprietatile noastre le tin in continuare, chiar si unde este posibil sa le dea inapoi. Mai bine distrug bisericile noastre, cum este la Ungheni. Si cate parohii catolice sunt, atatea procese aproape ca sunt pe rol. Si nu unul, mai multe. Cum e situatia aici, la Targu Mures, asa e si la noi, asa e si la Hodac, la Gurghiu, peste tot. La Reghin, la Apalina, peste tot numai procese peste procese. La Brasov, unde este o singura biserica, nu s-a dat, de la Revolutie incoace, inapoi. Noi nu putem sa intelegem acest spirit", a afirmat preotul.

Liga Pro Europa anuntase ca isi va oferi sprijinul pentru trimiterea la CEDO a plangerilor a patru parohii greco-catolice din Mures, deoarece, in opinia organizatiei, Bisericii greco-catolice i se refuza dreptul la proprietate, referindu-se aici si la situatia din Urisiu de Jos.

Sursa: Mediafax

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Comentarii
03.03.2009 Preot greco-catolic: ortodocsii sunt "ca talibani care distrug si omoara in numele lui Alah de Ioan Marinoiu
Preotul greco-catolic Zaharia Farcas. Parinte felicitari, o corectare se impune "ortodocsii nu sunt “ca” talibamii care distrug si omoara in numele lui Alah”. Ortodocsii romani “sunt” talibani care distrug si au omorat in numele lui Cristos. Samuel P.Huntignton. prof. la Universitatea Harvard USA, in lucrarea “The clash of Civilizations and The Remaking of World Order”, (Lupta intre civilizatii), pag. 159 .(harta,) el stiintific arata ca: “granita intre civilizatia vestica si civilizatia ortodoxia si Islam, in Romania este la Carpati”. Ardealul apartine culturii Occidentale. Tarile Romanesti apartin culturii ortodoxe si Islam. Talibanii extremisti religiosi islamici vor sa puna mana pe puterea politica. Talibanii extremisti ortodocsii in Romania sub umbrelea ruseasca au pus mana pe purerea politica.

BOR este Stat in Stat
Talibani ortodocsi sub comunisti, au ucis, in democratia ortodoxa secu-comunista, distrug Bisericile greco-catolici, pentru a-i de la civilizatia occidentala la civilizatia ortodoxa si islam. Un paradox, romanii ardeleni, cat si romanii moldoveni si munteni, sunt ortodocsi. Se roaga “Tatalui, si Fiului si Sf.Duh” in rit Bizanti. Ce-i desparte ca frati? Lupta intre culturi este cauza.

Biserica Greco-Catolica ajutata de Vatican, de Papi "cei rai", in 1793, avea peste 350 de scoli parohiale. Ortodocsi nu aveu nici o scoala parohiala in Ardeal. Analfabetismul a fost/este mijlocul prin care ierarhii si calugarii greco-slavi au subjugat materialiceste si sufleteste pe romani mai mult de 1000 de ani pentru ca suntem de neam latin spurcat. Mijloc continuat de ierarhii romani, zicandu-i “sfanta tradite”, in care tine romanii in civilizatia ortodoxa si islamica. Aceste dureroase adevaruri de care istoricii laici si BOR le tin sub obroc.

In tarile occidentale oamenii politici s-au format in scoli elementare si in liceele confesionale, nu in scoli publice. Un exemplu, in N.Y. sunt 110 liceee catolice in frecventate exclusiv de copii proeminentilor. In scolile confesionale se pune acent pe morala. Morala apartine de suflet. Cultura ortodoxa incepand de la Cuza in Romania intelectualii s-au format in scoli publice de Stat, nu in scoli parohiale ca la Greco-catolici, unde educatia morala ce apartine de suflet. S-a imbinat in mod fericit cu stiintele laice.

Ura, dusmania. lacomia este lipsa educatiei morale. Felul cum ortodocsii procedeaza cu fratiilor greco-catolici in Ardeal, este de fapt lupta intre civilizatii aratate mai sus de prof. Samuel P. Huntington. Faptele dovedesc ca Ortodocsii sunt talibani, ei conduc tara. Romaia este sub ocupatie ortodoxa greco-slava, oamenii politici, intelectuali, si credinciosii dau buzna s-a pupe ”moaste”, “sfinte maini”, se renunta la demnitate pentru voturi, arata supunerea oarba la civilizatia ortodoxia si islamnica. Lipseste coeziunea dintre materie si suflet.

Dati inapoi ce nu va apartine Sf. Parinti ai Bisericii mele ortodoxe, altfel istoria va va judeca.

Domnilor politicieni, puneti in drepturi Biserica Greco-Catolica. Ea este “brandul”, este dovada ca Romnaia apartine civilizatiei occidentale, nu civilizatiei ortodoxe si islamice.
04.03.2009 In numele nedreptatii, al ticalosiei si al securitatii BOR comite abuzuri peste abuzuri de Adrian
Nu trebuie sa ne miram de atitudinea, demnitatea si moralitatea preotilor ortodocsi. Ei nu au har divin ci harul de a sterpeli orice le iasa in cale si de a pune laba pe bunurile altora. Preotul ortodox este un fel de bolsevic destul de agil care nu il slujeste pe Dumnezeu, ci el se considera divinitatea in persoana.
Biserica ortodoxa, "pentru enoriasi" slujeste, slujeste, slujeste. Cui, pentru ce si de ce slujeste nimeni nu stie. Un lucru e cert: sunt atat de nesimtiti incat nici pe proprii enoriasi nu vor sa ii respecte.
Apoi biserica ortodoxa este un fel de SRL al Romaniei unde profitul este impartit intre popi si stat. Este dureros ca se numesc crestini si slujitori ai lui Dumnezeu. Ei venereaza pe satana si nu sunt deloc crestini. Doar asa putem explica numarul redus de enoriasi ortodocsi care iau parte la slujbe. S-au saturat si ei de abuzurile ce se fac. Trebuie sa se puna capat. Nu este posibil ca BOR sa distruga imaginea Romaniei.
05.03.2009 Gresiti, domnilor de Dumnezeu sa va ierte!
...scoli parohiale nu existau in Ardeal? dar in Scheii Brasovului ce era? Mai bine recunoasteti ca din cauza asupririi de catre catolicismul inchizitorial nu existau scoli ortodoxe... Ca ortodocsii NU AVEAU DREPTUL SA AIBA NIMIC. Nici macar biserici, pe care ori le-a daramat Bucow cu tunul, ori le-ati luat voi cu japca, sprijiniti de "blandul" si "bunul" imperiu hapsburgic. Dumnezeu a intors roata istoriei si nu stiti sa pierdeti, nici sa va vedeti pacatele, ca Dumnezeu a facut dreptate returnand locasele ortodocsilor furate sau distruse de stramosii vostri.
Iara daca iubiti asa de mult limba romana si latinismul, de ce suntei asa de agramat, ca sa nu zic antigramtica, domnule Ioan Marinoiu?
Apropierile pe care le operati in legatura cu ortodoxia si islamul sunt cel putin tendentioase. Islamul a invadat Eruopa iar ortodoxia l-a orpit cat a putut. In timp ce apusul se ocupa cu intrigile, orgoliile si desfranarile barbare. SI omora pe rug cu inchizitia. Sa va fie rusine!
M-as mira sa postati acest comment, ca doar sunteti ceea ce sunteti: niste intriganti!
05.03.2009 Un raspuns ortodox... de Parintele Mihail - Manastirea Antim
Intrand pe acest site, la sugestia unui prieten, sa citesc articolul si comentariile de mai sus, nu mica mi-a fost mirarea si intristarea cand am vazut indarjirea cu care un "preot" si doi "credinciosi" greco-catolici calomniaza (pornind de la nefericitul si nedoritul comportament al unui singur om - preot ortodox) intreaga Biserica Ortodoxa Romana. Aceasta atitudine de aroganta si dispret cu care acesti trei amici privesc o intreaga comunitate nu are nimic din blandetea si intelepciunea crestine…
E drept, neintelegerile dintre oamenii si dintre comunitatile noastre exista, dar sunt pornite deja dialoguri oficiale care sa lamureasca lucrurile. Problema greco-catolicismului din Romania nu e asa usoara, si de asemenea nici solutionarea ei, precum ar sugera “preotul” acuzator.
Sa ne amintim ca pana la 1700 nu existau greco-catolici deloc in Romania, iar inceputul lor s-a facut prin viclenie si crima. Peste 150 de biserici si manastiri ortodoxe au fost distruse pentru ca preotii si monahii romani nu au vrut sa “se uneasca” cu Roma. Sute, poate mii de credinciosi, monahi si preoti ortodocsi au fost schingiuiti si omorati de prozelitii catolici in timpul campaniei declansate de imparateasa Maria Tereza si de generalul von Bukov din anii 1760-1780. Unii preotii ortodocsi, sub amenintarea chinurilor si a mortii, au trecut la greco-catolicism, altii erau omorati si inlocuiti de prozeliti care strecurau sub forma de cult ortodoxa invatatura catolica eretica… Iar oamenii au fost manipulati de acesti falsi “pastori” pe calea ratacirii si a dezinformarii. Dar dezinformarile si persecutiile impotriva ortodocsilor din Transilvania au continuat de atunci si pana in zilele noastre chiar. Amintesc aici cazul unor Parinti de la Manastirea Rohia care, acum cativa ani, au fost amenintati cu cutitele si apoi alergati de “crestini” greco-catolici pentru ca mergeau printr-un sat cu Boboteaza (Aghiazma mare) pe la crestinii ortodocsi care i-au chemat. Unul dintre acei Preoti monahi ortodocsi este acum episcop in Maramures. Exemple mai cunosc insa foarte multe.
Ma intreb si va intreb, deci: cine sunt talibanii, fundamentalistii? De ce greco-catolicii de azi uita ca stramosii lor de acum 300 de ani erau ortodocsi? Cine ii instiga pe romani sa se rupa de stramosii lor, de credinta lor dreapta si cu continuitate pana la Sfintii Apostoli? In numele carui “adevar” romanii sunt dezinformati si intoxicati cu idea ca “greco-catolicii au fost sau sunt mereu victime”? De ce este identificata Biserica Ortodoxa Romana cu securitatea comunista, cand in temnite au fost martirizati mii de crestini ortodocsi, iar multi alti biruitori ai detentiei comuniste dau marturie si azi despre Hristos prin viata si cuvantul lor?
Ma gandesc ca talibanismul nu tine de ortodoxie, ci tocmai de erezie. Unde nu e Hristos – Adevarul si Duhul Adevarului, acolo este minciuna, patima, ura, mandrie si ignoranta. Intr-adevar, nici o forma de manifestare agresiva nu justifica “lupta” pentru pace si adevar, dupa cum nici pasivitatea nu e criteriul de validare a smereniei, ci marturisirea Adevarului.
Vin cu propunerea ca sa citim mai atent invatatura celor sapte Sinoade Ecumenice si sa o comparam cu inventiile eretice romano- si greco-catolice de dupa primul mileniu crestin, inventii care au dus la nenumarate abuzuri ale papalitatii (acolo sa vezi talibanism, crime, arderi pe rug, cruciade impotriva … crestinilor!), la secularizarea culturii si a societatii occidentale (acolo sa vezi talibanismul ateismului impotriva evlaviei crestine), la debusolarea si deprimarea atator milioane de oameni manipulati de bancherii si politicienii care i-au transformat in “sclavi fericiti” ca se mai pot droga inca o zi cu iluziile si placerile vinovate ale lumii si ale pacatului…
Am nadejde in Dumnezeu Cel Viu ca va da intelepciune tuturor celor ce I-o cer, si ma rog Lui “ca toti oamenii sa vina la cunostinta Adevarului” si “ca toti sa fie una” in Adevarul – Hristos si in Biserica Sa Ascultatoare, Marturisitoare si Dreptslavitoare.
05.03.2009 O familie ecumenica de Bogdan Rusu
Laudat fie Isus si Maria!

Asa cum am spus in titlu, fac parte dintr-o familie ecumenica. Sa ma explic:
- bunica din partea tatei era romano-catolica (jumatate nemtoaica, jumatate poloneza);
- bunicul din partea tatei era ortodox (dar a cerut imormantare catolica. De ce oare?)
- tata este ortodox;
- sora tatei este greco-catolica;
- fata ei, vea mea este romano-catolica;
- mama si sora ei sunt romano-catolice (parintii lor fiind ortodocsi);
- eu sunt greco-catolic;
- fratele meu este ortodox.

Niciodata n-am sa inteleg aceste rivalitati intre cele doua culte. in alta ordine de idei, la mine in oras nu am vazut decat un singur preot ortodox cu har (or fi mai multi, dar nu cred). In schimb preotii catolici din OFMConv sunt exceptionali si nu am ce sa le reprosez. Pana si sotia mea care e ortodoxa convinsa e de aceeasi parere cu mine.

In alta ordine de idei, vreau sa spun ca formurile ortodoxe sunt pline de venin, pe cand cele catolice sunt echilibrate.

Dumnezeu sa va ajute si un post cat mai usor.
05.03.2009 de ce nu plecati? de Lucian
de ce nu dispareti voi catolicilor in negura ereziei, de unde v-ati nascut? mergeti va rog frumos la Papa, si ramaneti acolo
06.03.2009 pt: gresiti domnilor de Dumnezeu sa va ierte de recul2000
Dupa cate am inteles, domnul I. Marinoiu, de foarte mult timp, traieste intr-o alta tara, foarte probabil fiind rupt de contactul permanent cu limba romana si scrierea in aceasta limba. Deci este o scuza plauzibila pentru greselile pe care le face din punct de vedere gramatical. Ma bucur ca nu grseste in expunerea de idei. Dar, ce ne facem cu dvs., foarte probabil, traitor in Romania, care postati cu dezinvoltura:"imperiu haPsburgic". Cat despre afirmatia dvs. ca Dumnezeu a facut dreptate returnand locasele (corect:lacasele, vai)ortodocsilor, printr-o deductie simpla ajungem la concluzia ca Dumnezeu s-a folosit in aceasta lucrare de mana comunistilor bolsevici atei si de biserica dreptmaritoare. Va dati seama ce ati postat? Trist si rusinos.
06.03.2009 intoarceti va la Adevar de lgavriil
intoarceti va la Adevar pana se mai poate .
06.03.2009 Erori sfertodoxe de Adrian
Trebuie sa fie lamurit un lucru: daca nu aveau loc acele cruciade, astazi nu ar mai fi fost ortodoxie, ci islam. Greco-catolicii sunt ortodocsi care s-au intors la radacina, adica la adevarata Biserica a lui Isus. Ca ortodocsii au ramas fideli bisericilor particulare, asta este treaba lor.
Securitatea si biserica ortodoxa romana sunt sinonime. Uita preotii ortodocsi ca patriarhul "crai" al Romaniei, Justinian, a afirmat ca Isus Cristos este sovietic. O blasfemie mai grava nici ca se putea.
Zau ca mie mi-ar fi rusine sa mai deschid gura. In `48 adevaratii preoti ortodocsi au fost inlaturati de sistem, aducandu-se preotii de astazi, slujitori fideli ai Securitatii. De fapt bisericile ortodoxe serveau ca si "comisariate" ale politiei politice comuniste. Cat despre imobilele si proprietatile greco-catolice, Domnul va face pana la urma dreptate, chiar daca "sfintii" popi ortodocsi nu vor asta.
P.S. Sa afle clerul BOR ca pe zi ce trece pierd tot mai multi enoriasi. S-au saturat si ei de minciuni si ticalosii.
07.03.2009 O parere vizavi de comentariul de mai sus de Alex
05.03.2009 Gresiti, domnilor de Dumnezeu sa va ierte!
----------------------------------------
Daca in Ardeal-Transilvania nu au fost scoli pana in 1700 *datorita catolicismului* cum se face ca aici datorita unei Biserici Catolice apare -SCOALA ARDELEANA- iar in Moldova si in special in Tara Romaneasca sub tutela BISERICII ORTODOXE STRAMOSESTI nu se face aproape nimic. Care a fost oare biserica care a folosit pentru prima data caracterele latine in cartile de rugaciune pentru poporul roman ? Biserica Stramoseasca Ortodoxa ? Ortodoxia din Tara Romaneasca ne-a sdus in sec XII-XIII alfabetul slavon strain de neamul romanesc. A trebuit sa vina Scoala Ardeleana pentru demonstrarea latinitatii poporului si limbii române. La aceasta lupta au contribuit printre altii Gheorghe Sincai, Petru Maior si Samuil Micu, acesta din urma propunând primele reguli ortografice pentru scrierea cu alfabetul latin în "Carte de rugaciuni pentru evlavia homului chrestian" (Viena, 1779).

Daca BOR a fost atat de devotata acestei natiuni, cum se face ca nu a luptat pentru a avea scoli asa cum a fost Scoala Ardeleana, deoarece Tara Romaneasca nu a fost sub dominatie catolica. Poate datorita ca resursele materiale ale BOR trebuiau sa mearga spre Muntele Athos desi acolo BOR nu are nici o manastire ortodoxa romaneasca ci numai schit.

Oare Biserica Greco Catolica trebuie sa isi ceara iertare de la Dumnezeu pentru ca prin Scoala Ardeleana a declansat impulsul culturii romanesti!? Atunci si Mihai Eminescu propus la BOR pentru a fi declarat sfant ar trebui sa-si ceara iertare ca a indraznit sa numeasca Blajul - Mica Roma.

Biserica Greco Catolica a adus averi in tara, construind prin ajutorul substantial venind din afara tarii, in timp ce Biserica Ortodoxa Stramoseasca trimitea averi la Muntele Athos. Uitati-va pe net cum au fost construite si reparate acolo bisericile si manastirile grecesti din averea romanilor. Care a fost oare Biserica mai devotata acestei patrii, cea Ortodoxa sau cea Greco-Catolica. Cea care a spus NU ideologiei ateiste sau cei care au conlucrat cu aceasta. Cei care au preferat CALEA CRUCII - Golgota sau cei care au strigat DESFIINTATII. Ierarhii greco catolicii au mers pe Calea Crucii in timp ce ierarhii ortodocsi strigau Hai sa dam mana cu diavolul rosu.
08.03.2009 05.03.2009, Gresiti, domilor de (deie ) Dumnezeu sa va ierte de Ioan Marinoiu
Incep cu sfarsitul."agramantul,antigra-mantul,Ioan Mariniu,un autodidact,spune
"adevarul".Dvs.licentiat,cu doctorate desigur,pe la Seminarul Ortodox Stefan Gheorghiu in cei mai gramaticali termei, sustineti "minciuna" Dumnezeu sa va ierte
Va recomand sa cititi istoria adeva-rata,in Ardeal in anul 1793 greco-catolicii aveau peste 350 de bisericii parohiale. Ortodocsii in Ardeal nu avau nici o scoala.

Va laudati cu Scheii Brasovului, cati
elevi puteau invata intr-un liceiu si cati elevi puteau invata in 350 de scoli parohiale?.

Profesor la Scheii Brasovului a fost
Andrei Muresanu, greco-catolic, cel care a scris "Desteapta-te romane,Din somnul cel de moarte"...(Din Somnul cel de moarte greco-slavon se intelege n.p.va aminteste agramantul I.M.) pentru a-i invata romaneste pe licieni din Scheii Brasovului cu care va laudati Andrei Muresanu a murit profesor fiind la acest Liceu ortodox din Brasov, fiind greco-catolic ortodicsii nu au vrut sa-l ingroape in sfantul cimitir ortodox greco-slavonesc.(cata ura, cata rusine, cata necredinta, cat antiromanism dle literant),ei au cerut aprobarea Mitropolitului Mit.Andrei Saguna acesta le-a raspus"ingropati-l PROSTILOR si taca-va gura. A fost inmormantat la marginea cimitirului, lana gard.
Apropo de scoala,de contributia Biseri-cii Greco-catolice la ridicarea cultu-rala a romanilor de peste Carpati.
Citez: A.D.Xenopol(ortodox),aminteste cu admiratie de activitate desfasurata de Maria Eliade Radulescu sotia auto-rului a Proclamatiei de la Izlaz(.....)
refugiindu-se cu copii la Brasov popu-latia i-a facut o calda primire...Ea le-a raspuns:"Voi santeti aceia,care ne-ati semanat campiile cu samanta libertatii, noi va multumim voua, caci ne-ati trimisi apostoli ce ne-a pregatit mantuirea noastra, de la voi avem o limba corecta, de la voi gramatica,istorie si filozofie.Dintre apostoli vostri am avut un Gheurghe Lazar pentu limba, un Aron Pumnul pentru istorie, un Maioreascu pentru literatura si arhiologie, un Laurian pentru filozofie"....

Afirmatia ca ortodocsii nu aveau drep-tul sa aiba nimic.Nici macar biserici. este o mincuna sfrunta d-le,romanii in Transilvania aveu biserici. nu erau recunoscute nu pentru ca erau ortodoxe
Ci, pentru ca nu aveau si activitati sociale, (scoli,camine pentru copii si pentru batrani,manastiri lucrative din care calugaritele si calugarii lucrau in spitale si in scoli ca pro-fesori, cum aveau catolici, luterani, calvini,reformati.
Singura activitate culturala a orto-docsiilor in Ardeal ca dealfel si in tarile romanesti era/sunt pomenile,si paratasele, un fel de "indulgente", prin care majoritatea banilor intra in buzunarul preotilor traditie grec-slavona.

Cat priveste manastirile daramate de Bucow, aceste erau niste modeste cons-tructii din lemn, ziste Schituri in care traiau 4-6 -10 calugari si calu-garite, uni orbi, care traiu din ces-tit.Fiind un balast social Imparatul Frant Ioasf a dat ordin ca toate cele peste 250 de asemenea schituri sa fie daramate. Afirmati manastirile din Transilvania au fost daramate de Buciw cu tunurile nu rezisat, mai mult costa un obuz de tun decat schitului. Adevarat, au fost desfiintae circa 23 de asemena schituri pe Valea Oltului Jud, Fagaras Singura Manastire in zona a fost Manastirea Sambata, nu a fost daramana de tunurile lui Bucow, daca o darama cu tunul nu exista. La poarta de la intrare este fotofrafia in care se vad Turnurile stricate de intemeri.


Bucow a fost trimis in Transilvania sa opreasac Miscarea condusa de Visarion Sarai(1744)(sarlatanulBosniei. Nicilae Iorga) inpotriva Uniri cu Roma a roma-nilor ardeleni greco-catolici, Si Mis-carea condusa de Sofronie din Cioara.(1757-1761.Sofronie, refugiindu-se in Muntenia.la Argesi a fost condamnat la moarte pentru talharie. BOR i-a decla-rat sfinti mucenici pentru ca au pornit revolta, inpotriva Romanilor greco-catolicilor. Impotriva culturi si a civilizatie occidentala daca vreti. Istoria se repeta,BOR duce o revolta tacita impotriva BRU aceiasi cauza; izolarea romanilor de cultura si de civilizatia occidentala. Miscarea BOR impotriva greco-catolicilor in timpul nostru este o repetare a revoltelor pornite de calugarii Visarion Sarai,si Sofronie.

Cat de persecutati au fost romanii ortodoxi in Transilvania, Citez: 1701 dec.12 Un edict imperial lasa romani-lor din Transilvania libertatea de a impratisa una din cele patru religii
"recepte". sau de a pastra credinta ortodoxa. (Istoria Romaniei in Date, de C-tin c.Giurescu Ed.Enciclopedica Romana Buc, 1971). Preotii ortodoxi din Transilvania nu credinciosii anal-fabeti au optat pentru ortodoxia greco-slavova fiindu-le asigurate venitele din pomeni si din parastae.

Aprecierile cu ortodoxia si islamul, nu sunt ale mele le-am citit din lucrarea Prof american S.P.Huntigton. cititi lucrarea , am indicat-o mai inainte.

Ortodoxia nu a oprit inaintarea islam-ului in Europa celtrala cum tendetios spuneti, Patriarhul Constantinopolului
i-i scria lui Mihai Viteazu sa nu lupte impotriva Turcilor ca face rau ortodoxiei. Impartirea imperiului roman, prima data de C-tin cel Mare, a doua oara de Teudosiu cel Mare, fiilor sai,(395).in; imperiu de Apus si de Rasarit.urmata de aparitia rangului de patriarh si de divizarea crestinilor in partu scaune patiarhale (381) aparita dogmei ortodoxe (451) Schisma din 1054 a deschis cale Islamului spre Europa. Constantinopolul a de venit Istambul Catedrala Sf,Sofia impodibita cu obiecte furate din templele zeilor a devenit Muzeu. Patriarhii din Ierusalim, Alexandria si Antiohia slugi plecate turcilor. Turcii au decazut. Ortodocxii au devenit supusi rusilor.
Cat priveste inchizita, ar fi bine sa mai cititi, Daca nu era inchizita si nu era indulgentele. Magelan nu facea inconjurul Globului.Cristofor columb nu descoperea America. Catolici nu aveau in prezent 1,2 miliarde de cre-dincios. Nu erau cele 166 de univer-sitati catolice, Sute de Catedrale vizitate de milioane de turisti anual.


Caracteristic si vrednic a se recu-noaste in favoarea catolicismului e tendita de a nu baza cresterea popo-rului pe idei abstracte, care sa con-vinga capul, ci pe idei redate intui-tiv care sa imblanzeasca inima, de aceia frumoasele arte au fost cele mai puternice arme ale bisericii. Arhitec-tura, muzica, scluptura. si poezia au fost puse in serviciul bisericii (...)
pentru a da un adapost sufletului ome-nesc (...) Aruncat din nevoe in urat si din urat in nevoe, stari imamanente naturii nostre si care nu se pot inla-tura prin mana de creer de care dispu-nem (...)Toate popoarele care posed inalat civilizatiune astazi, daca nu mai sunt, au fost macar mult timp cato-lice.(Religia, Mihai Eminescu, Din
"Timpul".14 Martie 1880. Cuvantul Romanesc, Aug. 1989 pag.10

Va intreb domnule sunteti impotriva culturii, impotriva a civilizatie ?, Nu mai cuminte. Mai mai patriotic ar fi ca, BOR sa profite de marele "atuu" care sunt cele trei secole de cultura occidentala netezite ca Biserica Greo-catolica. Va intreb sunteti impotriva Romaniei?.Facei jocul Moscovei.Puneti interesele personale inaintea intere-selor Nationale?. Crestin inseamna iubire nu ura. De ce urat domnilor pe fratii de sange pe romanii greco-catolici Reflectati Domnilor intr-u Duh ctestin.agramantul v-a raspuns.


une
08.03.2009 Canibalism religios de Pr. Zaharie Farcas
Canibalismul religios se vede în imaginea biserici de la Ungheni unde cineva mai puternic (BOR) omoara si înghite pe cel mai mic (BRU). Fratricidul imortalizat în imagini. Trist dar adevarat, Cain si Abel, instinctele primitive umbresc era crestina. Intoarcerea în timp. Anacronismul este prezent, sustinut si alimentat pentru ca incisivi carnasierului sa se dezvolte. Marele jurnalist Cristian Tudor Popescu spunea despre unii politicieni de-ai nostri ca se manifesta reprilian si carnasier precum dinozaurii din perioadele demult apuse. Se pare ca aceste tendinte instinctuale depasesc sfera politicului si ajung în sfera religioasa. O celula ce se divide si creste în acelas organism. Tendinte instinctuale ancestrale reînviate într-un alt timp, timpul modern, timpul prezent.
Dupa cum se vede uni au uitat demult de poruncile Sfinte ale lui Dumnezeu date lui Moise, de Invatatura Evangeliei, de Cristos si de orice norma legala a statului. Nu pot întelege cum o Biserica crestina numita si Dreptcredincioasa încalca preceptele crestine în acest secol iar când vede ca totusi unul dintre ei se comporta pur si simplu crestineste este certat si persecutat, ex. Presfintitul Corneanu. Le place mult ortodocsilor cum Sfântul Parinte Papa Ioan Paul al II-lea a numit România ca Gradina a Maici Domnului numai ca aici printre putinele flori spirituale ale credintei care au mai ramas se dezvolta vertiginos buruienile, spini si maracini. Cât de mut mi-ar placea sa vad altfel de atitudini din partea BOR în aceasta tara, efectiv crestine si astfel sa ma determine sa gândesc si sa judec altfel. Fariseismul în actiune. Trei ani Isus in activitatea Sa publca a facut numai bine, chiar si morti a înviat ca nimeni altul, cel fara de pacat iar proriul popor pe Fiul lui Dumnezeu l-au omorât în numele legilor proprii si obiceiurilor lumesti. Biserica Româna Unita Greco-Catolica 300 de ani a facut si ea numai bine pentru propriul popor Român, chiar si jerfa sângelui in vreme de prigoana iar rezultatul este acelasi, poporul,îndemnat de mai mari bisericii cu acordul statului vor suprimarea ei. Desigur Dumnezeu a permis si permite asemenea evenimente dar nu uita sa dea ficaruia rasplata binemeritata. La putin timp, Ierusalimul si Templul distrus, poporul în lacrimi si suferinta iar Isus Înviat ajuns la dreapta Tatalui cu toata puterea în Cer si pe Pamânt. Cu noi înca nu stim ce va fi sunt evenimente în desfasurare. Asteptam sa vedem vointa Domnului din ceruri. Noi stim si suntem siguri ca nu suntem si nu am fost singuri niciodata, Dumnezeu este mereu cu noi mai ales în suferinta. Dumnezeu Atoputernic al viilor si al mortilor drept si sfânt rasplateste binele si pedepseste raul. - Dupa fapte -. CREDINTA FARA FAPTE MOARA ESTE !
09.03.2009 05.03.2009 De ce nu lecati?de Lucian.. de Ioan Marinoiu
Stimate domn Lucian, Papa la care ne trimiteti mergem cu placere, suntem popor de neam latin, ideia de crestinism a fost adus in Dacia de legionarii, functionari si meseriasii adusi de Traian, nu de puscariasii romani, cum spune IPSS Chira Mitropolitul Maramuresului si al Satmarului, "sa nu ne mandrim cu originea latina". Dar sa ne mandrim cu care ce-a slavoneasca? Sf Sa ar debui sa invete putina istorei. Cat priveste pe Dvs. va intreb de ce nu va duceti la Alexei (de curand decedat) la Mama Moscova a carui slugi sunteti? Cat priveste "erezia". dovediti ca a-ti fost educat in istoria mincinoasa comunista. Evident, vina nu va apartine, sunteti o victima a minciuni, va compatimesc. A sustine minciuna va dezonoreaza si in acelasi timp faceti un mare deserviciu neamului din care va trageti. Va amintesc: Papa a civilizat Patriarhii au des-civilizat, au spalat creiere ca omul sa nu judece.
Mai jos putina istorie adevarata consultati manuale de istorie. Cu stima
29.04.2009 Am si eu o intrebare : de ce in 1948 nu ati trecut la catolicism de Ghita Bizonu`
pe fata ?! S-ar fi pastrat cred si bidericile , si preotii.
Fiindca credinta voastra (dogma) este catolica , forma (ritul) ortodoxa. Sunteti cam ca babele bigote ce saruta poalele stanelor unor imberbi .
Si ptr Ioan MArinoiu - dvopasta suntei tributar educatiei comuniste . Dvoastara si familia, profesorii dvoastra. De 1000 de ani (adica nitel dinaintea natserii unui Karl Marx) ptr catolici ortodcsii sunt schismatici iar ptr ortodocsi catolicii sunt eretici. Insa asta este prea mult ptr dvoastra limitat doar la aspectu exterior si Hungtington , adica doar ultimii 20 de ani .
Oricum felictari domlior unitati - scuipati pe propria voastra istorie.
o intrebare - cand si cu ce prilej a fost pusa apostila "Opus Ignem , auctorem patibulum dignus esse " ?! rau ati mai ajuns - rasisti, antiromani , deznationalizati si va deziceti de istoria voastra , va laudati cu "occentalizarea" ramand tributrai formei exterioare (aia neocidentala)
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eve... citeste »

27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3789528