Home : Stiri : 2009-09-25
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Patriarhul Daniel ameninta din nou Biserica Greco-Catolica cu desfiintarea

25.09.2009, Bucuresti - Greco-Catolica.org Afisari: 13813   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Pe data de 29 septembrie 2009 Patriarhia Romana a dat publicitatii un comunicat in care isi reafirma pozitia de a milita pe langa autoritatile Statului Roman sa legifereze crimele si furtul la care Biserica Greco-Catolica a fost supusa in perioada comunista, actiuni de pe urma carora a beneficat direct Biserica Ortodoxa Romana.

Comunicatul mentionat vine la cateva luni dupa unul similar remis de Patriarhia Romana care poate fi accesat la adresa: E PUBLIC SI OFICIAL: Patriarhia BOR sustine ca bunurile pe care le-a obtinut prin furt si crima de la Biserica Greco-Catolica in 1948 ii apartin de drept!

Prezentam integral, in randurile ce urmeaza, ultimul comunicat al Patriarhiei Romane:

http://www.basilica.ro/ro/stiri/comunicat_de_presa_e_necesara_o_solutie_noua_pentru_o_problema_veche.html

PATRIARHIA ROMANA
Comunicat de presa

E NECESARA O SOLUTIE NOUA PENTRU O PROBLEMA VECHE!
- Masuri legislative si solutii practice pentru rezolvarea neintelegerilor patrimoniale dintre comunitatile ortodoxe si greco – catolice din Transilvania -

Astazi, 29 septembrie 2009, la Resedinta patriarhala, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a primit un grup de 30 de preoti din Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului condus de Pr. Ioan Socolan, protopop de Satu Mare si Pr. Marian Crainic, protopop de Carei.

Preotii din Episcopia Maramuresului si Satmarului l-au informat pe Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane asupra neintelegerilor patrimoniale cu Biserica Catolica Orientala de Rit bizantin (Greco-Catolica), manifestandu-si ingrijorarea fata de atitudinea vadit partinitoare a unor instante de judecata (formate din judecatori in majoritate de confesiune greco-catolica) si a unor reprezentanti ai autoritatilor locale in rezolvarea situatiilor litigioase dintre cele doua comunitati religioase. In acest sens, au fost semnalate, de exemplu, situatii in care parohii ortodoxe din judetele Maramures si Satu Mare au fost chemate in judecata, chiar daca in localitatile respective nu exista niciun credincios de confesiune greco-catolica sau altele in care, desi credinciosii ortodocsi au contribuit financiar la construirea unui nou locas de cult destinat greco-catolicilor, totusi sunt intentate procese de revendicare a bisericii apartinand majoritatii ortodoxe din localitatile respective. Este, deci, evidenta incercarea Bisericii Greco-Catolice de a intra in proprietatea lacasurilor de cult ortodoxe cu speranta acapararii credinciosilor ortodocsi care le frecventeaza, au concluzionat cei doi parinti protopopi.

Preafericitul Parinte Patriah Daniel a mentionat faptul ca problema ridicata de preotii din Episcopia Maramuresului si Satmarului se afla permanent in atentia Patriarhiei Romane care a incercat de mai multe ori sa sensibilizeze autoritatile de Stat pentru adoptarea unor masuri legislative si a unor solutii practice de rezolvare a neintelegerilor patrimoniale dintre cele doua Biserici romanesti in conformitate cu realitatea confesionala din teritoriu. In acelasi timp, Patriarhul Romaniei a apreciat ca se impune, atat din partea parohiilor ortodoxe aflate in litigiu, cat si a eparhiilor din Transilvania sa informeze mai bine autoritatile si opinia publica din tara si din strainatate despre problemele cu care se confrunta.

La incheierea intrevederii, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a adus la cunostinta preotilor din Episcopia Maramuresului si Satmarului faptul ca la Cancelaria Sfantului Sinod se pregateste deja o noua adresa referitoare la problemele mentionate mai sus, care va fi inaintata saptamana viitoare Presedintiei Romaniei, Parlamentului si Guvernului Romaniei. Aceasta problema va fi discutata si in cadrul Comisiei Mixte Guvern-Patriarhie in viitorul apropiat.

Grupul de preoti din judetele Maramures si Satu – Mare si-a prezentat astazi punctul de vedere asupra diferendului patrimonial cu parohiile greco – catolice si la Presedintia Romaniei, cele doua Camere ale Parlamentului Romaniei, precum si la Ministerul Culturii si Cultelor.

Biroul de presa al Patriarhiei Romane

 

Raspunsul Bisericii Greco-Catolice la acest comunicat il gasiti la adresa: COMUNICAT: Pozitia Bisericii Greco-Catolice fata de intentia declarata a Bisericii Ortodoxe Romane de a sustine legiferarea epurarii culturale si religioase in Romania.

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
05.10.2009 Trantiti comunistii! de Mihai
Guvernul ucrainean doreste sa restituie proprietatile bisericesti confiscate in perioada comunista,
Doar la noi au ramas comunistii sadea, pentru care era sa murim la revolutie. Ce bine ca inca mai suntem! Nu meritau, ciufii!!!
PDL + FSN + PCR
Pacat de trandafiri, ca nu merita o petala...
06.10.2009 convingeri personale!.. de Lisacoschi Eduard
BOR nu are nimic cu ecumenismul! Tot ceiace fac este de ochii lumii, pentru publicitate;eu, personal nu am crezut niciodata in buna lor credinta, ascultandu-le permanent discursurile, lectiile prin mass media, care ma justifica.
06.10.2009 Crez... de Lisacoschi Eduard
Cred in Una, Sfanta, Catolica si Persecutata Biserica.
06.10.2009 Crez... de Lisacoschi Eduard
Cred in Una, Sfanta, Catolica si Persecutata Biserica.
06.10.2009 CRED de mihai
Cred intr-una Catolica si apostolica biserica.Cred ca sunt mai fericiti cei asupriti pentru dreptate decat asupritorii.Cred in exista lui DUMNEZEU si ca odata dreptatea va fi de partea noastra a celor asupriti.Cred ca tara aceasta nu are nici un viitor alaturi de o biserica care a uitat de nult care este rolul ei .
08.10.2009 mai piano de deni
ati impartit ardealul acum doua sute de ani prin minciuna ,,,,doriti sa invrajbiti, impartiti romanii iarasi prin minciuna greco catolica.....ca roman mi-e rusine ca insistati asupra unei minciuni ce dainuie de aproape 200 de ani` niciodata romani nu au dorit sa se uneasca cu roma ...pur si simplu si acum si atunci au fost manipulati si mintitide
20.10.2009 Astia sunt ortodocsii !! de Eduard
Astia sunt majoritatea popilor ortodocsi niste securisti imputiti, dupa ce au luat cu japca bunurile Bisericii Greco-Catolice, au desfiintat-o , clericii greco-catolici au suferit ani grei de temnita, ei considera ca li se cuvine lor tot ce au confiscat. Asa cum am supravietuit in clandestinitate vreme de 41 de ani asa vom supravietui in continuare, orice vor face ei ortodocsii. Sunt student la istorie stiu ce spun.
16.01.2010 Biserica Greco Catolica e adevara Biserica... presupun.... nici ortodocsii nici catolicii nu au adev de un om
Ce bine ca BOR nu are nimic cu Biserica Rock, Biserica Darwinista de la Vatican!Ce bine ca nu suntem ecumenisti...

Si ce interesant ca darwinismul papal nu va deranjaza cu nimic...
24.03.2010 Va mai vaietati mult?? de criste lucian
Ce tot bateti apa in piua cu persecutarea. Au fost si destui preoti ortodocsi persecutati de comunism. Voi nu vedeti ca orice articol aveti pe situl asta suna a galceava si a ura. Vedeti pe situl patriarhiei ortodoxe sa scrie articole de genu celor pe care le promovati voi? stati in banca voastra, ca nici macar istorie nu aveti inainte de comunism. Si titlul articolului este dea dreptul calomnios la adresa patriarhului, nici macar nu pomeneste de desfiintarea Bisericii Grecesti catolicesti si cum mai vreti voi. Oricum nu publicati decat articolele ce va sunt partinitoare asa ca nu ma mai obosesc. Numa bine oamenilor de buna credinta ;)
20.05.2010 Biserica de gugulanul
Biserica greco catolica a avut un mare rol istoric in pastrarea limbii romane in Transilvania , si un rol hotarator mare in Marea unire din 1 Decembrie 1918.
Desi sunt ortodox , eu cred ca ar trebuie sa existe intelegere intre cele doua biserici ,si sa se restituie patrimoniu bisericii greco catolice care a fost confiscat de comunisti.
31.07.2010 talharilor de monah ortodox
Am intalnit frecvent pe internet "apostata BOR" ce prostie mare, biserica este a lui Hristos, chiar daca preotii mai gresesc, dar spre deosebire de voi BOR este BISERICA, pe cand greco catolicismul este o viclenie a vaticanului, sau ne e asa? nu catolicii i-au asuprit pe ortodocsi? nu avem mucenici de atunci? si sunteti ticalosi ca in parohii cu cativa credinciosi vreti biserica? nu cumva vreti si prislopul, si nicula, si rohia? atata va credeti de nedreptatiti, dar voi nu sunteti biserica, si va va rusina Hristos...
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

28.11.2013 Biserici greco-catolice recupe...
Nota: daca aveti date despre o biserica greco-catolica dupa Revolutie va rugam sa postati un comenta... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3789418