Home : Stiri : 2009-10-05
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Reactia oficiala a Bisericii Greco-Catolice la intentia BOR de legiferare a epurarii culturale si religioase

05.10.2009, Blaj - Bru.ro Afisari: 10579   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica
Preafericitul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica

Biserica Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica

COMUNICAT
Pozitia Bisericii Greco-Catolice fata de intentia declarata a Bisericii Ortodoxe Romane de a sustine legiferarea epurarii culturale si religioase in Romania

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, a primit cu ingrijorare comunicatul Patriarhiei Romane din 29 septembrie 2009, care incita la ura interconfesionala si sustine procesul de epurare culturala si religioasa la care Biserica Greco-Catolica este supusa in Romania.

Comunicatul mentionat afirma ca Biserica Greco-Catolica ar dori “sa intre in proprietatea lacasurilor de cult ortodoxe cu speranta acapararii credinciosilor ortodocsi care le frecventeaza”, ca apoi sa concluzioneze ca Patriarhia Romana va continua “sa sensibilizeze autoritatile de Stat pentru adoptarea unor masuri legislative si a unor solutii practice de rezolvare a neintelegerilor patrimoniale dintre cele doua Biserici romanesti in conformitate cu realitatea confesionala din teritoriu”.

“Realitatea confesionala din teritoriu”, la care Patriarhia Romana face referire, este rezultatul a 40 de ani de persecutie comunista indreptata impotriva Bisericii Greco-Catolice, urmati de inca 20 de ani in care comunitatea greco-catolica este supusa unui proces sistematic de epurare culturala si religioasa in Romania.

Dintre actiunile de dupa caderea comunismului intreprinse in vederea eliminarii Bisericii Greco-Catolice din viata religioasa romanesca amintim:
- hartuirea, intimidarea, amenintarea chiar cu moartea a credinciosilor greco-catolici pentru a nu-si declara si manifesta apartenenta confesionala;
- intimidarea si batjocorirea copiilor greco-catolici in scoli;
- refuzul in multe localitati al preotilor ortodocsi de a permite inmormantarea greco-catolicilor in cimitire;
- terorizarea psihologica a comunitatilor greco-catolice chiar si acolo unde i-am lasat pe fratii ortodocsi in bisericile noastre;
- incitarea la ura impotriva greco-catolicilor prin discursuri politice sau religioase;
- intimidarea si agresarea fizica a preotilor greco-catolici;
- biserici greco-catolice tinute inchise in timp ce credinciosii nostri se roaga in strada, scoli, centrale termice sau case particulare;
- demolarea sau distrugerea de biserici greco-catolice;
- refuzul autoritatilor Statului Roman de a aplica hotarari judecatoresti care sunt in favoarea noastra.

Intentia declarata, in prag de alegeri prezidentiale, a Bisericii Ortodoxe majoritare de a sustine legiferarea efectelor acestor actiuni indreptate contra Bisericii Greco-Catolice minoritare este ingrijoratoare.

La 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989 si de la repunerea in legalitate a Bisericii noastre, este greu de inteles de ce Patriarhia Romana continua sa atace dreptul de proprietate al Bisericii Greco-Catolice, iar prin dezinformare sa instige opinia publica la ura impotriva credinciosilor greco-catolici, prezentandu-i drept acaparatori de biserici si credinciosi ortodocsi.

Biserica Greco-Catolica revendica in instanta doar acele lacasuri de cult si proprietati de care a fost deposedata abuziv in 1948 de catre Statul comunist. Recursul la justitie este solutia adoptata de Biserica Greco-Catolica pentru a-si intra in drepturi ca urmare a refuzului Statului Roman sa repare nedreptatea din 1948, precum si a refuzului Bisericii Ortodoxe Romane la orice forma de colaborare pentru a rezolva aceasta situatie.

Biserica Greco-Catolica a facut dovada bunei credinte oferind putinele biserici pe care le-a recuperat pentru celebrari alternative comunitatilor ortodoxe acolo unde acestea nu au biserica proprie. Din pacate, Patriarhia Romana refuza aceasta solutie, desi in Europa de Vest nu gaseste nici o piedica sa celebreze servicii religioase alternative in bisericile pe care Biserica Catolica i le pune la dispozitie.

Statul Roman are obligatia, competenta si datoria morala de a legifera restituirea proprietatilor confiscate de la Biserica Greco-Catolica de catre regimul comunist.

Cerem politicienilor romani sa nu faca din incalcarea dreptului de proprietate si libertate religioasa un subiect de campanie electorala.

Epurarea culturala si religioasa la care Biserica Greco-Catolica si credinciosii ei sunt supusi in Romania trebuie sa inceteze, lasand loc democratiei autentice in care principiile statului de drept sa prevaleze.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Majore – Blaj

Sursa: http://www.bru.ro/blaj/pozitia-bru-fata-de-intentia-bor-de-a-sustine-legiferarea-epurarii-culturale-si-religioase/ 

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: BOR si politica
Comentarii
05.10.2009 Pozitia greco-catolica de Nicu
foarte echilibrata si corecta pozitia greco-catolica.

BOR a sustinut comunismul in Romania, si tot BOR va sustine acum noua dictatura care se va instaura in tara.
05.10.2009 Epurare culturala si religioasa de Onest
Desi dupa bunica paterna(ardeleanca) ar fi trebuit sa fiu greco-catolic, am fost botezat ortodox cand m-am nascut in Bucuresti in 1942.
Dupa cum vad eu situatia, nu numai dupa ce am citit in acest site, daca as fi greco-catolic mi-ar fi si frica sa traiesc azi in Romania. Nu pot intelege atata ura a unor romani in contra altor romani. Chiar daca unii sunt romani de Roma si altii sunt romani de Moscova, tot romani sunt. Sau poate una din cele doua biserici nu este romaneasca. Dar care ?
Doamne ocroteste-i pe romani !
Pentru ca au lepadat cele crestine si au ajuns sa se dusmaneasca intre ei. Data fiind aceasta dusmanie nici nu ma mai mir ca la romani s-au inmultit cazurile cand fii dau in cap la parinti, parintii isi injunghie fii, etc.
Doamne, lumineaza-i pe romani !
06.10.2009 pozitia greco-catolica de Monica
am citit cu foarte mare atentie cele doua comunicat si trebuie sa spun ca pozitia greco-catolica este foarte echilibrata si corecta.

nu inteleg de ce ura aceasta ortodoxa impotriva greco-catolicilor.
07.10.2009 pentru onest de mihai
Dragul meu crestin,eu nu cred ca ai fost botezat ortodox pentru ca nimeni nu poate fi botezat decat crestin.Nu am auzit nici un preot sa spuna la iesirea copilului di biserica"ai intrat necrestin si ai iesit ortodox".Poate daca ai citi mai mult ai afla mai multe despre aceasta biserica romaneasca care a adus lumina poporului din Transilvania omorat sufleteste de sarbi si greci.Este singura biserica care ne-ar fi putut duce spre Europa.Asa vom fi tot timpul la marginea lumii condusi de aceiasi biserica fara talent in culturalizarea religioasa a maselor animata doar de dorinta de inavutire si care se bazeaza pe prostia si lipsa de cultura a maselor.Am umblat mult in Europa si mi-am dat seama ca daca Romania ar fi scapat la timp de influenta calugarilor slavi si greci am fi putut fi una din cele mai dezvoltate tari ale acestui continent.Poate are DUMNEZEU planurile lui pentru acest popor neasezat in locul latinitatii sale si care acum asupreste singura biserica adevarata pentru Romani asa cum a facut la vremea lui stalin si poporul rus
07.10.2009 tot pentru onest de mihai
Dragul meu crestin,am citit ca ti-ar fi frica sa fi greco catolic in Romania zilelor noastre.Eu aici traiesc si nu imi este frica chiar daca locuiesc in transilvania in cel mai ortodox oras pentru ca intotdeauna am in minte sacrificiul episcopilor nostri omorati de catre comunisti si rusi.Chiar daca stiau ca vor fi omorati ei nu s-au lepadat de credinta lor.Episcopul Hossu de la CLUJ in momentul in care statul comunist aliat cu biserica ortodoxa i-a propus functia de mitropolit al moldovei cu conditia renuntarii la credinta greco catolica a raspuns cu demnitate ca nu are credinta de vanzare.In orasul in care locuiesc biserica noastra construita ca prima biserica romaneasca de Inochentie Micu Klein marele nostru inaintas si episcop nu a fost nici pana acum retrocedata desi exista o comunitate mare greco catolica si tot biserica ortodoxa se plange de faptul ca avem indrazneala sa ne cerem bisericile inapoi.Asa ca dragul meu crestin nu cred ca noua trebuie sa ne fie frica ci celor care ne asupresc.
08.10.2009 lupisorilor nu mai pasteti ca niste oi neprihanite de mitica
http://www.presaortodoxa.ro/index.php/2009/06/15/abuzuri-si-intimidari-catolice-fata-de-parohia-ortodoxa-de-la-sarasau-maramures/
08.10.2009 @mitica de echo
Lasati-ne, domnule, in pace cu aceste caracterizari, gen lupi asemanatori oilor.?Numai Bartolomeo Anania ii facea un astfel de instructaj informativ unui popa pe care intentiona sa-l trimita in lumea catolica.Problema este foarte simpla: ati furat impreuna cu ruso-comunistii si refuzati indaratnic sa dati inapoi ce ati dobandit pe nedrept.Cat despre Sarasau, aceasta localitate are una dintre cele mai frumoase biserici din Romania. Este biserica greco-catolica si pe asta nu o veti fura.Dar, acolo mai este o problema: asa de bine au gestionat pravoslavnicii credinta lor nesmintita, incat localitatea este plina de sectanti.
08.10.2009 @mitica de echo
Lasati-ne, domnule, in pace cu aceste caracterizari, gen lupi asemanatori oilor.?Numai Bartolomeo Anania ii facea un astfel de instructaj informativ unui popa pe care intentiona sa-l trimita in lumea catolica.Problema este foarte simpla: ati furat impreuna cu ruso-comunistii si refuzati indaratnic sa dati inapoi ce ati dobandit pe nedrept.Cat despre Sarasau, aceasta localitate are una dintre cele mai frumoase biserici din Romania. Este biserica greco-catolica si pe asta nu o veti fura.Dar, acolo mai este o problema: asa de bine au gestionat pravoslavnicii credinta lor nesmintita, incat localitatea este plina de sectanti.
10.10.2009 Pacat, parinte Patriarh, Daniel! de Serafim
Cunosc zona Satmarului, Maramuresului si Salajului! Inainte de odiosul Diktat stalinist din 1948, in aceste tinuturi, credinciosii greco-catolici constituiau peste 95 la suta din populatia romaneasca. Actualele intreprinderi dusmanoase ale clericilor ortodocsi, insotite de "para la imparatie", impotriva bisericii surori, greco-catolice, unite cu Roma, ne intristeaza si nu fac altceva decat sa tensioneze atmosfera deja incordata existenta in aceasta parte de Tara! Este in mare parte "opera" lui Bartolomeu Anania, cel care de la sine putere a facut ce a facut si a dezbinat unitatea crestina din Ardeal, declarandu-se dusman infocat al greco-catolicilor! Pacat ca Patriarhul Daniel, se lasa pacalit de jocul acestuia si da crezare "soliei" trimise de tartorul de la Cluj, ignorand faptul ca acesta a fost unul din cei mai infocati dusmani ai sai la alegerile pentru scaunul patriarhal!
21.10.2009 pt serafim de valentin
IPS bartolomeu i-a fost poate contracandidat nu dusman, cat despre greco-catolici care erau pe 95% in acele tare ma mir ca ar fi adevarat...
18.05.2010 da! de radu clujean
Biserica greco-catolica ar trebui sa fie biserica tuturor romanilor, ca popor latin ce suntem !
Cinstind aceasta mareata biserica, cinstim memoria stramosilor nostri latini !
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2014 Greco-catolic catre greco-cato...
Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna cr... citeste »

27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3789586