Home : Stiri : 2009-10-08
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat - Conferinta Episcopilor Catolici din Romania ingrijorata de incitarea la ura religioasa promovata de BOR

08.10.2009, Satu-Mare - Greco-Catolica.org Afisari: 10697   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Conferinta Episcopilor Catolici Romani - Satu-Mare 2009
Conferinta Episcopilor Catolici Romani - Satu-Mare 2009

CONFERINTA EPISCOPILOR DIN ROMANIA

Str. Popa Tatu nr. 68, Sector 1, 010804 Bucuresti
Tel. ++40-21-311.12.89;  Fax: ++40-21-311.15.91;
e-mail: budau@b.astral.ro

Nr.  108  / 07. 10. 2009

Comunicat de presa

In zilele de 5-7 octombrie 2009, la Sediul Episcopiei Romano-catolice din Satu Mare s-a desfasurat sesiunea de toamna a Conferintei Episcopale Romane, cu participarea episcopilor Greco-catolici si Romano-catolici.

A luat parte, ca invitat, E.S. Francisco-Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania.

- Conferinta a analizat situatia Catedralei Sfantul Iosif si a elaborat o declaratie prin care isi exprima solidaritatea cu Arhiepiscopia de Bucuresti, sustinand protejarea si salvarea Catedralei.

- Conferinta episcopala a primit cu ingrijorare comunicatul de presa al Patriarhiei Ortodoxe Romane din 29 septembrie 2009, care incita la ura interconfesionala si sustine procesul de epurare culturala si religioasa la care este supusa Biserica Greco-Catolica in Romania.

- Episcopii au discutat despre intalnirea Sfantului Parinte Papa Benedict al XVI-lea cu Patriarhii si Arhiepiscopii majori, despre importanta anului sacerdotal in cadrul Bisericii noastre, a intalnirilor preotesti care vor avea loc, despre raportul pozitiv care exista intre Biserica Latina si Greco-Catolica.

- In vedera alegerilor prezidentiale, Conferinta Episcopilor a transmis credinciosilor o declaratie, care va fi citita in toate bisericile.

- Conferinta face apel pentru apararea familiei, aflata in criza, de care depinde viata Bisericii si a societatii, condamna manipularea genetica, fertilizarea artificiala precum si grava problematica privind posibilitatea legalizarii prostitutiei si a drogurilor. Episcopii au discutat despre legea invatamantului asumata de catre Guvern si de situatia orelor de religie in scoli. In acest context s-a vorbit despre integrarea facultatilor de teologie in universitatile de stat si formarea teologica a laicilor, respectiv necesitatea elaborarii unei „Ratio studiorum”. S-a discutat totodata despre modul de functionare a asociatilor din cadrul Bisericii.

- Conferinta a abordat si alte probleme de ordin intern.

S-a stabilit ca urmatoarea sesiune a Conferintei Episcopale sa aiba loc la Oradea, in perioada 25-27 mai 2010.

Pr. Cazimir Budau
Secretar general

*  *  *

O analiza pe tema acestui comunicat gasiti la adresa: Episcopii catolici din Romania condamna in corpore incitarea la ura interconfesionala si epurarea culturala si religioasa promovata de BOR

Alte articole asociate cu acest articol pe categorii:

Categoria: Cathedral Plaza
Comentarii
08.10.2009 ecumenismul ortodox de ovi
comunicatul episcopilor catolici este salutar.

in occident BOR nu are o problema sa foloseasca bisericile catolice pentru celebrari alternative, dar in Romania nu-i lasa pe greco-catolici in propriile lor biserici.

a avut dreptate cine a spus ca BOR a ramas ultima reduta comunista in Romania.
08.10.2009 Mirari vos de Petru Avram
Din Bucovina pana in Mehedinti, Carpatii sunt plini de sate formate de ungurenii veniti dupa 1700 cu biserica, obiceiuri, catel, purcel, etc. De prea mult bine zic unii...

Si uite cine vorbeste de epurare... si de comunism.
09.10.2009 BOR si BRU ori BRU si BOR de Onest John
Frati romani,
Nu va lasati ademeniti de "diavol" si sa va luptati crestinii voi intre voi. Raul nu este in biserici ci in afara ei. BOR joaca cum i se canta. Pentru ca poporul roman majoritar este sarac si nu poat plati taxe pentru a sustine BOR, BOR accepta salarii de la parlament si de la guvern pentru a-si sustine menirea de a ne apropia de Dzeu. N-are ce face. Raul este in afara bisericii si se afla in interiorul actualei clase politice si actualului regim instaurat prin teroare in decembrie 1989.
Inamicul lui BRU nu este BOR ci clasa politica actuala. Luptati pentru drepturile greco-catolicilor cu cele patru puteri in stat din Romania si nu cu BOR. NU cred ca este bine ca rufele sa le spalam in public. De aceea cred ca numai in extremis greco-catolicii sa se adreseze CEDO pentru abuzurile statului. Si ortodocsii si greco-catolicii sunt tot romani. Cei care ne dezbina nu sunt romani, sunt doar sub acoperire de romani, poate arabi ca sa ne implementeze islamismul sau posibil indieni ca sa ne implementeze hiduismul. Romani fiti UNITI ! "Unde-i unul nu-i putere la nevoi si la durere, unde-s doi puterea creste si dusmanul nu sporeste."

Lucretiu Patrascanu a murit pentru ca a afirmat ca inainte de a fi comunist este roman. Sper sa nu ma omoare vreun islamist sau hindus daca afirm ca inainte sa fiu crestin sunt rouman.
09.10.2009 Rasistii de Onest John
Ce nu-mi place la unii asa-zisi credinciosi este rasismul si ura lor viscerala. Ce-are sula cu prefectura ? Ce-are raptul bisericilor greco-catolice de catre securitatea kaghebista a regimului comunisto-bolsevic cu ungurenii ? Pe "uniti" ii leaga dorul de strabunii lor daci si latini de la Roma nu de strabunii pe care nu i-au avut niciodata de la Budapesta sau Moscova cu ar dori unii ca nici acum nu mai scapam din bisericile ortodoxe de alfabetul cirilic. Biserica greco-catolica ne-a trezit sentimentul ca suntem oameni si urmasi ai Romei si nu slugi la slavi care au mentinut slavonismul inclusiv in actele oficiale inclusiv in biserici pana aproape de 1877. Greco-catolicii au luptat ca Ardealul sa se uneasca cu Romania, ardelenii considerandu-se roumani nu ca ortodocsii nostri din fosta Moldova Mare, acum cei din Rep. Moldova care nu se considera romani ci moldoveni si care, zic ei, se trag din mosi-stramosi de la Moscova.
09.10.2009 Re: BOR si BRU ori BRU si BOR de Onest John de ovi
Coruptia clasei politice actuale este cauzata de BOR care binecuvanteaza hotia si furtul de morminte si altare greco-catolice si cauta justificare la crimele pe care comunistii le-au facut impotriva greco-catolicilor.

BOR nu da dovada de nici cel mai mic simt al raspunderii atunci cand face afirmatii ca si cele din 29 septembrie.

BOR a binecuvantat si sustinut aceasta clasa politica, la fel cum a facut si cu comunismul.

Daca BOR nu sustinerea comunismul alta era soarta romanilor.

Clasa politica romaneasca se bucura de voturile ortodoxe pe care le primeste la schimbul persecutarii greco-catolicilor.

Comunicatul greco-catolic a surprins foarte bine aceste asepecte.

Faza ca poporul e sarac si BOR primeste bani de la Stat nu face sens. Dar banii de la Stat nu tot de la oameni sunt adunati? De ce sa dea Statul bani, la schimb pentru voturi, la o gramada de popi ortodocsi sa isi faca biserici pe fiecare strada cand lumea moare de foame?

Uitati-va la realitate.

Remarcati ca nu spun nimic rau despre ortodocsi. Sarmanii credinciosi ortodocsi au devenit obiect de schimb intre politicieni si pretentiile Ierarhiei BOR.
09.10.2009 pentru petru si avram de mihai
Domnul meu cred ca esti informat total gresit .Cu biserica greco catolica nu putea sa vina nimeni pentru ca este o biserica nascuta in sanul romanilor ardeleni care cred ca s-au saturat sa fie condusi de biserica sarba.In anul cand s-a format biserica greco catolica in ardeal nici nu exista o biserica ortodoxa de sine statatoare.

Biserica ortodoxa din Ardeal facea parte din mitropolia serbiei.In bisericile romanesti din ardeal trebuia sa se predice in sarba ,sa se scrie cu litere chirilice.Abia dupa 1830 s-a format biserica ortodoxa din Ardeal.

Va rog dragi ortodoxi mai deschideti si cartile de istorie nemasluite de biserica ortodoxa.
09.10.2009 greco-catolicii de Lordul John
Sa spun drept, nu prea vad cum ar putea greco-catolicii sa-si reprimeasca legal proprietatile jefuite de statul bolsevic dejist si date BOR in 1948. Nu s-a schimbat aproape nimic in Romania dupa asasinarea marsava si anticrestineasca a Ceausestilor in sfanta zi de Craciun. Numai porcii se sacrifica de Craciun(ma rog, de Ignat) si ucigasii au considerat ca romanii sunt un popor de porci si de aceea au sacrificat doi romani de Craciun. Cred ca nu s-a schimbat nimic pentru ca am impresia ca cei ce din umbra au distrus in 1948 Biserica Greco-Catolica, conduc si azi tot din umbra, adica mai pe sleau, cozile de topor kaghebiste. Daca gresesc imi cer scuze.
Cred ca exista numai doua solutii ca Biserica Unita cu Roma sa-si recapete drepturile jefuite de statul bolsevic roman:
1- apelarea la CEDO(ultima solutie);
2- prevalenta calitatii asupra cantitatii; In acest sens poate ar fi bine ca aceasta credinta greco-catolica sa ia exemplu de la credinta mozaica, adica sa nu se faca prozelitism. Iar convertirea la aceasta credinta sa se faca numai cu persoane de calitate morala. Nu numarul conteaza ci valoarea. Sa amintesc cazul Mihaelei Radulescu : A trebuit sa invete ivrit, sa faca dovada de cunostinte religioase, sa se duca la Ierusalim sa ceara aprobare pana a fi admisa in religia mozaica si a putea sa se casatoreasca. Chiar si cand a divortat a trebuit sa se duca la in Israel pentru a cere aprobare. Noi romanii ar trebui sa invatam mult mai multe de la ei, sa nu ne disociem de credinta lor pe motiv ca ei nu cred in Hristos. Si daca la acest cult al unitilor vor fi standarde mai ridicate si vor fi oameni de buna valoare morala, sociala, civilizatie, etc, rezultatele pozitive vor veni mai repede decat isi inchipuie cineva. Sa mai dau un exemplu : cand s-a dat "liber" la intrarea in PCR in anii 80 de a ajuns PCR la 4 milioane de membrii, PCR-ul nu s-a intarit ci a fost mai slab ca niciodata de au intrat in ei ca in branza lovituristii de stat din 1989. Sper ca pana la urma ortodocsii si grecocatolicii sa stea la aceeasi masa pentru ca sunt tot romani si sa nu mai fie dezbinati ca sa faca pe plac dusmanilor care ne inconjoara : bulgarii, sarbii, ungurii, ucrainenii si moldovenii. (Rusii nu ne mai inconjoara pentru ca pe deoparte nu mai avem granita cu ei si pe de alta parte deja sunt in tara noastra cu noile sovromuri gen Alrom, Petrom, etc).
11.10.2009 sarbizarea de Lordul John
Adevarul este ca in continuare, subtil, in ortodoxie se infiltreaza pe mai departe slavonizarea.

Bunaoara, desi noi roumanii, neam de neamul nostru pronuntam de veacuri numele urmatoare sub forma de Paraschiv si Paraschiva, in calendarele ortodoxe se scrie Parascheva, dupa modelul rusesc, similar cu Lebedeva, Brejneva, etc. Si la TV tot Parascheva se pronunta.

Pe un rouman nascut nu facut, care este de veacuri rouman, cand este sa pronunte Parascheva isi chinuie pronuntia.

Uitati-va la vecinii nostri, bulgari. Sa-i pici cu ceara si n-ar rosti Niu Iork(De la New York). Ei pronunta Nev Iorc. Nu-si "pocesc" limba. Numai la noi se intampla asa.

La fel este si cu Dimitrie. Noi, roumanii nascuti nu facuti, pronuntam de veacuri Dumitru, dar ne alegem sfinti cu denumire slava, adica Dimitrie.

In nici o tara din Europa nu sunt asa cocosati si indoiti de spinare credinciosii ca la noi roumanii. Vezi Franta, vezi Germania, vezi Anglia, etc. De exemplu Ion este ori John ori Jon ori Janosh, etc.

Numai noi ne ploconim si acceptam numele altora fara sa-l romanizam, dar il slavizam. Nici nu ma mai mir ca acum vreun sfert de secol un academician roman, Iorgu Iordan a scris un dictionar al numelor din Romania in care, dupa analizele dansului, 80% din nume erau de origina bulgara, 10% tot de origine slava(sarba, ceha, ucraineana, rusa, slovaca), 5% de origine maghiara sau turca si 5% fara origine, deci posibil geto-daca. Pana s-o naste un nou academician care o sa demonstreze ca cele 5% ramase neidentificate sunt de origine indo-mesopotamiana, si care ar putea demonstra ca primii locuitori ai Daciei ar fi indieni care au fost romanizati cu forta de Roma.

Imi pare rau de greco-catolici, ortodocsii ii vor lichida spiritual pana la urma pentru ca au in spate puterea ursului siberian care este de religie ortodoxa.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Vicepresedintele PDL Ioan Olte...
Deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care si-a apara... citeste »

28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773267