Home : Stiri : 2011-07-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Pesceana, Valcea - O nepoata greco-catolica indoliata ii solicita Patriarhului Daniel "scuze publice oficiale" din partea BOR pentru ca nu a fost lasata de preotii ortodocsi sa isi ingroape bunicul in cimitirul public

14.07.2011, Pesceana, Valcea - Greco-Catolica.org Afisari: 9245   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
La Pesceana, Valcea, BOR nu lasa un greco-catolic sa fie ingropat in cimitir
La Pesceana, Valcea, BOR nu lasa un greco-catolic sa fie ingropat in cimitir

Pe data de 1 iulie, Spataru Nicolae (73 de ani), credincios greco-catolic din comuna Pesceana, jud. Valcea, a trecut la Domnul. Cu o saptamana inainte de a muri, zacand pe pat, preotul ortodox din localitate a venit la familie sa ii spuna ca daca nu-l ingroapa ortodox nu-i va lasa in cimitirul public din localitate.

Dupa moartea acestuia, preotul ortodox din localitate, protopopul ortodox de Dragasani si vicarul Arhiepiscopiei ortodoxe a Ramnicului au presat, amenintat si hartuit familia decedatului greco-catolic pentru a-l inmormanta ortodox.

Familia nu a cedat si l-a ingropat pe decedat in ritul greco-catolic, asa cum acesta si-a dorit. In momentul de fata reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane din zona ameninta familia ca le va scoate mortul din pamant.

Nepoata decedatului, Duta Adriana, a adresat o scrisoare publica Patriarhului Daniel in care explica ce s-a intamplat si ii solicita scuze publice pentru "pentru modul inuman, discrimatoriu, intolerant, fundamentalist si necrestin cu care ati intervenit in vietile noastre".

Doamna Duta ne-a comunicat ca scrisoarea a fost trimisa Patriarhiei Romane prin email si posta, cu confirmare de primire.

Scrisoarea vorbeste de la sine. In perioada urmatoare ii vom lua un interviu pentru a detalia cele intamplate.

Greco-Catolica.org

* * * * *

Scrisoare deschisa Patriarhului Daniel

13 iulie 2011
Ramnicu-Valcea, Valcea

Patriarhia Romana
Str. Antim nr. 29, Bucuresti

Catre PF Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Preafericirea Voastra,

Ma numesc Duta Adriana si va scriu aceasta scrisoare la 10 zile dupa inmormantarea bunicului meu Spataru Nicolae (73 de ani) din localitatea Lupoaia, comuna Pesceana, jud. Valcea.

Va scriu solicitandu-va scuze publice oficiale in numele instutitiei pe care o conduceti pentru modul inuman, discrimatoriu, intolerant, fundamentalist si necrestin in care reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane din zona l-au tratat atat pe bunicul meu inainte de a muri cat si familia noastra dupa ce acesta a murit.

Concret, pe data de 1 iulie 2011, bunicul meu a decedat dupa o lunga suferinta. Cu o saptamana inaintea decesului, preotul ortodox Pausescu Nicolae Adrian din localitate, stiind ca bunicul meu este pe moarte, a venit la noi acasa si a facut presiuni pentru a-l inmormanta ortodox, desi stia ca suntem greco-catolici. I-am spus ca atat bunicu cat si noi suntem greco-catolici si-l vom inmormanta cu preot greco-catolic. Ne-a amenintat ca daca nu va face el inmormantarea ne va baga in puscarie, ne va da afara de la serviciu si ca nu ne va lasa sa-l ingropam in cimitirul public din localitate.

In seara zilei de 1 iulie, la cateva minute dupa ce bunicu a murit, preotul ortodox din localitate impreuna cu cativa consilieri ai parohiei ortodoxe – cel putin asa s-au prezentat – au intrat peste noi in casa aducand obiecte de cult pentru inmormantare de la biserica ortodoxa, desi noi le aveam pe ale noastre.

Cu bunicul mort in casa, preotul dumneavoastra, prin aceasta atitudine iresponsabila si lipsita de respect pentru credinta si durerea noastra, aproape ca a generat o bataie. Preotul ortodox a plecat in cele din urma, nu inainte insa de a continua sa ne ameninte ca nu ne va lasa sa-l ingropam pe bunicu in cimitir.

A doua zi, sambata, 2 iulie, presiunile si amenintarile preotului ortodox din localitate asupra familiei noastre au fost intarite de protopopul ortodox de Dragasani, pr. Busaga Madalin, care ne-a chemat la politie si ne-a cerut hartii peste hartii sa dovedim ca avem dreptul sa ne ingropam tatal si bunicul in cimitirul public din localitate. In seara zilei de sambata, reprezentantii Bisericii dumneavoastra au facut plangere la politie impotriva noastra ca nu avem dreptul sa ne ingropam mortul in cimitir.

De ani de zile reprezentantii Bisericii dumneavoastra fac toate presiunile imaginabile si inimaginabile pentru a-i opri pe credinciosii greco-catolici din Pesceana sa intre in cimitirul din localitate pentru a-si ingropa mortii ori sa se roage la capataiul celor care deja au murit. Exista o hotarare definitiva si irevocabila a justitiei romane care ne da dreptul sa ne ingropam mortii in cimitir si sa ne rugam la mormintele celor morti, hotarare pe care insa reprezentantii Bisericii dumneavoastra o ignora.

In cazul inmormantarii bunicului meu, atitudinea intoleranta, fundamentalista si lipsita de respect a reprezentantilor institutiei pe care o conduceti a culminat cu interventia vicarului Arhiepiscopiei ortodoxe a Ramnicului, pr. Emilian Grosenoiu, care in dimineata zilei inmormantarii, pe 3 iulie, a venit la cimitir si a facut toate presiunile imaginabile si inimaginabile pentru a opri terminarea gropii si a ne lasa in cimitir sa ne ingropam mortul.

Acesta a spus ca nu putem sa-l ingropam pe bunicu in cimitir pentru ca este greco-catolic, dar ca daca dorim ni-l ia el de-acasa si-l ingroapa ortodox. In loc sa stau sa-mi plang bunicul si sa petrec ultimele ore cu el inainte de a-l ingropa, am stat la cimitir sa ma asigur ca groapa e terminata, fiind agresata verbal in tot acest timp de vicarul Arhiepiscopiei Ramnicului.

Pana la urma l-am ingropat pe bunicu in cimitirul public din localitate asa cum a dorit el si cum am dorit si noi, cu preot greco-catolic. Totul s-a facut insa sub o presiune si amenintare continua din partea preotilor dumneavoastra, lucru care a creat o tensiune greu de imaginat mai ales pentru o inmormantare.

Nu e suficient ca reprezentantii Bisericii dumneavoastra nu ne-au respectat durerea si doliul, dar acum ne ameninta ca ne vor scoate mortul din pamant.

Preafericite Parinte,

Cu o saptamana inainte de a muri, bunicul meu, in loc sa se poata reculege in liniste si pace stiind ca va da ochii cu Dreptul Judecator in curand, prin atitudinea lipsita de respect a reprezentantului institutiei dumneavoastra i-ati tulburat si ultimele zile cate a mai avut de trait pe acest pamant.

Dupa ce a murit, in loc sa stau sa plang la sicriul bunicului meu si sa plang pierderea celui care m-a crescut, am fost hartuita continuu de reprezentantii Bisericii dumneavoastra care nu numai ca nu mi-au respectat durerea si doliul, dar au dovedit ca nu au respect nici pentru vii si nici pentru morti.

Tot timpul ne spuneau ca-l iau ei pe bunicu si-l ingroapa ortodox si astfel scandalul se termina (de parca noi am fi inceput scandalul), ca si cum bunicul nu ar fi fost un om care a avut o constiinta si libertatea sa isi aleaga propria credinta.

Prefericirea Voastra,

Faptul ca de la trei nivele ierarhice diferite din Biserica dumneavoastra s-au facut presiuni asupra familiei noastre sa nu-l ingropam pe bunicu greco-catolic, asa cum a dorit, nu se poate vorbi despre un caz izolat de preot ortodox extra-zelos, ci despre o politica agresiva clara, de la nivel institutional, pe care Biserica pe care o conduceti o duce contra credinciosilor greco-catolici.

Din pacate, lipsa de decenta, respect si consideratie pe care reprezentantii Bisericii dumneavoastra au aratat-o in cazului bunicului si familiei mele nu este singulara nici in Pesceana, si nici in Romania.

In calitatea pe care o aveti sunteti responsabil de actiunile reprezentantilor institutiei pe care o conduceti, de aceea va solicit scuze publice oficiale, in numele Bisericii Ortodoxe Romane, pentru modul inuman, discrimatoriu, intolerant, fundamentalist si necrestin cu care ati intervenit in vietile noastre.

In secolului XXI nici o alta familie din Romania nu mai poate fi supusa unui asemenea tratatement abuziv si necrestin de institutia pe care o conduceti, indiferent de ce credinta ar avea.

Duta Adriana

Pentru contact:Duta AdrianaEmail: duta.adriana.maria@gmail.com 

# # #

Citeste si:

Interviu cu Adriana Duta

Reactii ale oficialitatilor si Bisericii Ortodoxe Romane fata de ceea ce s-a intamplat la Pesceana


Comentarii
15.07.2011 BOR nu este o biserica crestina de mihai
Daca urmariti activitatea BOR si faceti paralela cu Biblia veti constata ca nu este o biserica crestina, ci o adunatura de oameni care au acelasi interes: sa jupoaie lumea de bani ca sa isi unfle pantecele si conturile din banci.

Ce om cu credinta ar putea face asa ceva unei familii care deja a suferit enorm ca i-a murit cineva?

Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a deschis ochii si am plecat din BOR de mult timp.
15.07.2011 cazul pesceana-Valvea. de Ioan Marinoiu ,ortodox, veteran de razboi
Comportarea preotului Pausescu Nicolae Adrian, nu-i oltean de-al meu, comportarea sf. sale, (cu "s",mic) intineaza memoria lui Tudor Vladimirescu, este trist. Nu-i de mirare, Imnul national Desteapta-te romane... textul scris de Pr.greco-catolic Andrei Muresanul, a fost prof. la Liceul din Scheiul Brasovului, drept recunostina ortodicsii nu au vrut sa-l ingroape
in cimitirul lor ortodox, motivul, le spurca cimitirul, (la asa cultura asa raspuns) a cerut aprobarea lui Andrei Saguna, mitopolitul Transilvaniei, acesta le-a raspuns, "imormantati-l ma prostilor". Saguna a spus un adevar.

De 160 de ani tot cantam Desteapta-te Romane, tot nu ne-am desteptat, ortodoxa greco-slavona de la 1054 intuneca mintile romanilor, i-a rupt de latinitate, ceva este putred in Romanica. "ne-vom destepta nu ramanand balcanici ci, indepartand ce este balcanic in noi "BOR preotimea, lacoma TINE ROMANII in mentalitatea balcanica, sa ramana, pupatori de moaste, preotii nostrii ortodoci sunt ceratati cu cuvilizatia, cu omenia cu iubirea aproamelui, nu sunt romani, biserica este afacere.in comportarea lor.

Un proverb spune, "Cum e turcul si pistolul/Cum e popoa si poporol. Prin compotrarea agresiva Pr ortodox Pausescu Nicolaie Adrian si Protopopul Busaga Madalin, intineaza Sf. Treime, Tatal, Fiul, Duhul sfant.
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

28.11.2013 Biserica din Sarsig (BH) a fos...
Data de 28 decembrie, a.c. a fost o zi istorica pentru comuitatea greco-catolica din Sarsig, care a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3765007