Home : Stiri : 2005-04-18
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cardinalii sub cheie pentru noul Papa

18.04.2005, Vatican, VA - Ziua.ro Afisari: 3208   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
La drept vorbind, Conclavul nu se "deschide", conform limbajului comun, ci se "inchide": conform etimologiei latine, "cum clave" (cu cheie), cardinalii cu drept de vot vor fi inchisi azi in Capela Sixtina pana ce fumul alb si sunetul de bucurie al clopotelor Bazilicii San Pietro vor anunta "urbi et orbi" alegerea noului Pontif. Acest paradox spune totul despre evenimentul de azi din Vatican, care nu poate fi masurat cu instrumentele comune ale stiintelor politice. In Vatican circula o vorba care mi se pare extrem de relevanta: "Cine intra in conclav Papa, iese cardinal". Cu alte cuvinte, surprizele sunt regula, confirmarea supozitiilor din preconclav fiind exceptia. In momentul actual, nici un cardinal cu drept de vot nu ar putea afirma cu certitudine cine va fi viitorul papa, cu atat mai putin cei din afara zidurilor Cetatii Sfinte.

Cardinalii, daca ai privilegiul sa discuti cu ei despre viitorul Papa raspund invariabil "Sfantul Duh decide". Insa dincolo de zidurile impenetrabile ale Vaticanului, in aceste zile s-au facut si desfacut numeroasele ite ale puterii.

Cardinalul Ratzinger - un conservator al doctrinei

Dintre toti cardinalii principalii favoriti au fost apreciati germanul Joseph Ratzinger si italianul Dionigi Tettamanzi, arhiepiscopul orasului Milano. Dintre cei doi, Ratzinger este candidatul favorit reusind sa obtina aproape 50% din voturi. In timp ce inamicii cardinalului german, pentru a-l face sa iasa din cursa, au raspandit zvonuri despre apartenenta, in indepartata adolescenta, la grupari naziste, Tettamanzi beneficiaza de sprijinul anumitor organizatii influente din sanul Bisericii. Si apoi, un conservator precum Ratzinger custodele doctrinei credintei catolice si principalul continuator al viziunii Sfantului Parinte, nu este, insa, pe placul progresistilor. Mai ales de cand Joseph Ratzinger, denunta in Saptamana Mare a Sfintelor Pasti criza din interiorul Bisericii catolice. "Ce` tanta sporcizia nella Chiesa" (" E multa mizerie in Biserica") tuna Ratzinger intr-un document anterior Viei Crucis, referindu-se la luptele de putere, prea putin sfinte si foarte terestre din Vatican, precum si la cazurile de pedofilie si homosexualitate. Aceasta denuntare categorica pare sa-i fi atras cardinalului german unele rezerve in Conclav. Nu putini sunt, insa, membrii Curiei care impartasesc pozitia lui Ratzinger de purificare in interiorul Bisericii, de la teologi pana la discipolii sai: cardinalul Angelo Scola, patriarhul Venetiei, Schöbron al Vienei, Ouller, Barbarin, precum si unii prelati latino-americani. Prefectul doctrinei credintei a consimtit sa candideze, insa, numai in situatia in care va obtine un numar majoritar de voturi anterior initierii conclavului, in caz contrar, manifestandu-si dorinta de a renunta. Un argument frecvent in defavoarea lui Tettamanzi - altfel cunoscut pentru deschiderea sa ecumenica si calitatile umane - este faptul ca nu vorbeste limbi straine, cata vreme, in moderna era mediatica, se doreste un pontif cu calitati comunicative de exceptie.

Cardinalii europeni domina conclavul

Cel putin trei criterii sunt esentiale pentru alegerea succesorului Papei Wojtyla: varsta (sa nu fie prea batran, tinzandu-se catre un pontificat de tranzitie), apartenenta geografica si, bineinteles, biografia personala si ecleziastica. Europa fiind majoritara in acest moment in conclav (59 de cardinali europeni fata de 57 din alte continente), precum si datorita faptului ca sansele unui papa european vor scadea din cauza secularizarii rapide a batranului continent, tendinta "marilor alegatori" este de a se orienta catre un papa european. Dintre cardinalii europeni, italienii sunt majoritari: 20, in comparatie cu cei germani: 8, spanioli: 8, polonezi: 7, francezi: 7, austrieci: 2, englezi: 2 sau unguri: 2. Un alt candidat european predilect este portughezul Jose Saraiva Martinis, ex-prefect al Congregatiei pentru cauzele sfintilor, fiind vazut ca o punte intre Europa si America.

In teorie, orice fiinta botezata poate fi aleasa la tronul Sfantului Apostol Pavel (chiar persoana laica), insa, in practica, sunt alesi doar cardinalii, "printii Bisercii". In lume sunt 183 de cardinali, dintre care 170 numiti de Papa Ioan Paul al II-lea si 13 de predecesorul sau, Paul al VI-lea. Daca, insa, pana marti sau miercuri dimineata, rezultatul deliberarii printilor Bisericii se va finaliza cu fum negru (semn ca nu a fost luata nici o decizie), cresc sansele unui Papa non-european: un latino-american sau indianul Ivan Dias. Foarte cult, inzestrat cu calitati extraordinare de comunicare (vorbeste 18 limbi), cunoscator al Curiei, ca si al realitatilor politico-sociale europene si asiatice, Dias pare a fi persoana cea mai potrivita pentru a realiza o sinteza intre pastoralitate si rezolvarea problemelor urgente ale Bisericii. Sa nu uitam ca, in functia de nuntiu apostolic, cardinalul indian a reorganizat Biserica catolica in Albania ateista. Daca Karol Wojtyla - primul papa ne-italian dupa 455 de ani - a reusit sa darame zidul comunist din Europa, un prim Papa asiatic dupa 13 secole ar fi cel mai potrivit sa abordeze problema crestinismului in China.

Favoritii latino-americani

Dintre latino - americani, numele favorite sunt: Jorge Bergoglio, argentinian de origine italiana, iezuit, de o remarcabila inteligenta si extrem de evlavios, sensibil, de asemenea, la problemele oamenilor, Oscar Rodrigues Maradiaga - din Honduras, precum si brazilianul Hummes, toti angajati in lupta impotriva globalizarii salbatice.

Sa nu subestimam posibilitatea ca jocul subtililor diplomati ai Sfantului Scaun sa fie, de fapt, acela de a "arde" sansele cardinalilor favoriti la tronul lui Petru, pentru a pregati lovitura de scena si a opta pentru personalitatea cea mai putin cotata in prezent. Este deci aproape imposibil de anticipat, dat fiind ca, din conclav fac parte 115 cardinali din cele cinci continente, cu personalitati diferite, cu viziuni din cele mai diverse, multi de o imensa cultura. Daca luam in considerare cazul lui Ioan al XXIII-lea, un papa "batran", "bolnav", "de tranzitie", dar care a revolutionat Biserica prin Conciliul Vatican II, noul pontif va putea constitui o surpriza chiar si pentru marii alegatori insisi.

Candidaturi numeroase, personalitati complexe ca potentiali lideri ai Bisericii romano-catolice. Fiecare Papa deschizand o pagina noua a istoriei Bisericii, sa speram ca, din fericire, Providenta va fi cea care va decide persoana ideala pentru a raspunde exigentelor Bisericii, iar nu interesele dictate de dorinta de putere.

Dincolo de orice speculatie frivola, un lucru este foarte sigur. Papa se naste in conclav. Acesta va fi inaugurat astazi prin celebrarea slujbei "Pro eligendo Papa" si invocarea Sfantului Duh: "Veni Creator" (Vino, Doamne). Alegerile se vor desfasura in spendida Capela Sixtina din Muzeele Vaticanului, sub privirea Mantuitorului din fresca "Judecata de Apoi", realizata de Michelangelo, ca un avertisment adresat constiintei cardinalilor. Acestia jura cu mana pe Sfanta Scriptura, in momentul votarii: "Il chem martor pe Domnul nostru Iisus Hristos al faptului ca-mi daruiesc votul aceluia pe care il consider, intru Dumnezeu, demn de a fi ales".

Claudia STANILA, Roma

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

28.11.2013 Sub protectia jandarmilor, gre...
Dupa 64 de ani, greco-catolicii din Vasad, judetul Bihor, au reintrat în biserica greco-catoli... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3764805