Home : Stiri : 2013-04-25
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Papa Francisc a extins jurisdictia Episcopiei Greco-Catolice romanesti de Canton, Ohio, asupra tuturor romanilor greco-catolici din Canada

25.04.2013, Canton, OH - Greco-Catolica.org Afisari: 2509   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PS John Michael Botean, Episcopul romanilor greco-catolici din Statele Unite
PS John Michael Botean, Episcopul romanilor greco-catolici din Statele Unite

Sfantul Scaun a anuntat pe data de 23 aprilie 2013 ca a extins jurisdictia Episcopiei Greco-Catolice romanesti "Sf. Gheorghe Martirul" din Canton, Ohio, asupra tuturor credinciosilor greco-catolici romani din Canada. Anuntul a fost facut public de sarbatoarea Sfantului Gheorghe.

Anterior prezentului anunt, pe data de 28 iunie, 2010, Papa Benedict XVI a trecut cele doua parohii romanesti greco-catolice existente in Canada, una la Toronto si alta la Montreal, sub jurisdictia Episcopiei Greco-Catolice din Canton, Ohio. Sfantul Parinte a facut aceasta in urma solicitarii venite din partea Preafericirii Sale Arhiepiscop Lucian Cardinal Muresan, Intaiul Statator al Bisericii Greco-Catolice. Cu aceasta noua extindere, Episcopia Greco-Catolica romaneasca "Sf. Gheorghe" din Canton acopera intregul teritoriu al Statelor Unite si Canadei.

"Jurisdictia mai larga ne permite sa deschidem noi misiuni, sa oficiem servicii religioase cum ar fi casatorii si sa slujim direct credinciosii nostri din Canada," a spus PS John Michael Botean, episcopul greco-catolic roman de Canton, Ohio. "Multumesc Congregatiei pentru Bisericile Orientale, si in mod special Sfantului Parinte Papa Francisc pentru dragostea aratata fata de Biserica Greco-Catolica pe care aceasta actiune o manifesta."

Actuala extindere a jurisdictiei Episcopiei "Sf. Gheorghe" a fost facuta ca urmare a petitiei Sinodului Bisericii Greco-Catolice din Romania si dupa consultarea cu episcopii romano-catolici din Canada.  Prin extinderea Eparhiei de Canton in Canada, Episcopul John Michael Botean devine membru al Conferintei Episcopilor Catolici Canadieni (CCCB) si va participa la intalnirile si activitatile acesteia.

Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, este una dintre Bisercile de rit Oriental in deplina comuniune cu Papa, si care in 1948 a fost desfiintata de comunisti in Romania insa a continuat sa existe in clandestinitate in Romania si in diaspora.

Papa Ioan Paul II a stabilit un Exarhat Apostolic pentru romanii greco-catolici in Statele Unite la 4 decembrie, 1982, cu intentia de a organiza in mod formal parohiile romanesti greco-catolice care existau de mult timp in Statele Unite sub jurisdictia diferitelor episcopii romano-catolice.

Exarhatul a fost ridicat la rangul de episcopie de catre Papa Ioan Paul II la 26 martie, 1987, luand numele "Episcopia Romaneasca Sfantul Gheorghe Martirul" (Sancti Georgii Martyris Romanorum) cu sediul episcopal in orasul Canton, Ohio.

In momentul de fata Episcopia "Sf. Gheorghe" este singura episcopie romaneasca greco-catolica din afara Romaniei si numara 21 de parohii si misiuni, precum si doua comunicati monastice, in Statele Unite si Canada.

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
27.06.2013 Biserica Greco-Catolica protes...
Biserica Greco-Catolica a inaintat un protest oficial pe data de 27 iunie presedintelui Senatului, d... citeste »

04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
28435476