Home : Stiri : 2013-06-04
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Sinodul Bisericii Greco-Catolice preocupat de proiectul de lege anti greco-catolic initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean

04.06.2013, Blaj, RO - Greco-Catolica.org Afisari: 5437   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Episcopii Bisericii Greco-Catolice - Sinod, mai 2013
Episcopii Bisericii Greco-Catolice - Sinod, mai 2013

Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bisericii Greco-Catolice a fost subiect pe agenda discutiilor sesiunii de primavara a Sinodului Bisericii Greco-Catolice desfasurat la Blaj in perioada 29-30 mai la care au participat toti episcopii greco-catolici din Romania si din diaspora.

Pe langa probleme organizatorice si religioase, "Sinodul Episcopilor a luat act cu profunda ingrijorare de recenta propunere legislativa a vicepresedintelui PDL, domnul deputat Ioan Oltean, care «cauta prin toate mijloacele sa opreasca retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate in 1948 si date de catre comunisti Bisericii Ortodoxe … si consfinteste epurarea culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania inceputa de catre comunisti»", se arata in comunicatul remis publicitatii de catre Sinodul Bisericii Greco-Catolice.

Pe data de 8 mai deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean a initiat proiectul de lege 253/2013 care opreste retrocedarea bisericilor si caselor parohiale greco-catolice confiscate de comunisti in 1948 si date Bisericii Ortodoxe Romane pe motiv ca retrocedarea acestora trebuie sa se faca "tinand seama de dorinta credinciosilor din comunitatile care detin aceste bunuri".

Proiectul respectiv a fost depus in Parlament la cateva zile dupa ce, un proiect de lege anterior - 368/2007 - care prevedea retrocedarea proprietatilor greco-catolice tinand cont de dorinta "majoritatii", initiat tot de catre deputatul PDL Ioan Oltean, a fost respins de catre Camera Deputatilor pe data de 16 aprilie 2013.

Pe data de 16 mai, Cardinalul Lucian Muresan, liderul Bisericii Greco-Catolice, i-a adresat o scrisoare presedintelui PDL Vasile Blaga in care a criticat in termeni categorici acest proiect de lege si a solicitat retragerea acestuia.

Deputatul PDL Ioan Oltean a ripostat, pe 17 mai, intr-o conferinta de presa la "mania" Preafericitului Cardinal Muresan, pe care l-a numit "lipsit de eleganta" pentru reactia "dura" pe care a avut-o impotriva acestui proiect de lege. Deputatul a considerat reactia greco-catolica "neadecvata" si "nepotrivita" si a afirmat ca "nimeni in afara de Cel de Sus" nu-i poate cere sa retraga acest proiect de lege.

Duminica, 19 mai, organizatia Romanian Greek-Catholic Association din Statele Unite a reactionat public impotriva initerii unui nou proiect de lege anti greco-catolic de catre deputatul PDL Ioan Oltean, numindu-l pe acesta "cel mai extremist membru din Parlamentului Romaniei". Cu aceasta ocazie organizatia i-a adresat deputatul PDL o lista de intrebari pentru a clarifica cine a fost in spatele initierii acestui proiect de lege.

Luni, 20 mai, initiatorul proiectului de lege a inaintat o cerere Secretariatul General al Senatului solicitand retragerea proiectului 253/2013 pe motiv ca "ambele parti interesate, in speta, atat Biserica Romana Unita cu Roma (greco-catolica), cat si Biserica Ortodoxa Romana, si-au manifestat disponibilitatea in vederea participarii deopotriva la discutii menite sa aduca imbunatatiri substantiale proiectului de lege mentionat".

Vineri, 24 mai, deputatul PDL Ioan Oltean a avut o noua conferinta de presa in care a anuntat ca si-a retras "momentan" proiectul de lege. In cadrul respectivei conferinte de presa, deputatul PDL a atacat reactia greco-catolicilor din Statele Unite numindu-o "extrem de violenta", iar la intrebarea jurnalistilor daca raspunde la intrebarile care i-au fost adresate acesta a afirmat ca nu raspunde la scrisori publice.

In urma acestei conferinte de presa, Biserica Greco-Catolica a remis un comunicat public pe data de 28 mai in care afirma ca "a luat nota de declaratiile publice ale domnului deputat si vicepresedinte PDL Ioan Oltean din data de 24 mai in care afirma ca «mi-am retras momentan initiativa legislativa» 253/2013".

Cu aceasta ocazie, insa, Biserica Greco-Catolica a dezmintit ca si-ar fi "manifestat disponibilitatea in vederea participarii deopotriva la discutii menite sa aduca imbunatatiri substantiale proiectului de lege mentionat", asa cum argumentase deputatul PDL in cererea de retragere a proiectului de lege.

"Biserica Greco-Catolica nu se poate angaja in discutii pe marginea unui proiect de lege bazat pe principii inacceptabile intr-un stat de drept si construit cu scopul de a opri retrocedarea proprietatilor greco-catolice confiscate in 1948 si date Bisericii Ortodoxe. Invitatia la discutii trebuia adresata Bisericii Greco-Catolice inainte de initierea acestui proiect, nu dupa", a afirmat Biserica Greco-Catolica in respectivul comunicat.

In momentul de fata, conform spuselor initiatorului, proiectul de lege 253/2013 este retras "momentan".

Sursa - comunicatul Sinodului Bisericii Greco-Catolice: http://www.bru.ro/blaj/comunicat-sesiunea-de-primavara-a-sinodului-episcopilor-bru/

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani comunitatea greco-catolica din Holod (BH) a intrat în biserica parohiala din lo... citeste »

15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773268