Home : Stiri : 2013-06-09
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Peste 1200 de tineri din Episcopia Greco-Catolica de Maramures s-au intalnit la Satu Mare

09.06.2013, Satu Mare, RO - Greco-Catolica.org Afisari: 5442   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Intalnirea tineretului greco-catolic din Episcopia greco-catolica de Maramures - Satu Mare, 8 mai, 2013
Intalnirea tineretului greco-catolic din Episcopia greco-catolica de Maramures - Satu Mare, 8 mai, 2013

Sambata, 8 iunie, a avut loc la Satu Mare cea de-a sasea editie a Intalnirii Eparhiale a Tinerului Greco-Catolic din Eparhia Greco-Catolica de Maramures. La eveniment au participat peste 1.200 de tineri, acompaniati de peste 80 de preoti de pe cuprinsul intregii episcopii.

Programele au debutat inca de dimineata cu sosirea si inscrierea participantilor la biserica greco-catolica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Satu Mare, continuand cu sosirea si primirea episcopului greco-catolic de Maramures, Vasile Bizau.

Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrata de catre Preasfintitul Vasile alaturi de preotii prezenti. In cuvantul de invatatura, Preasfintia Sa Episcopul Vasile i-a incurajat pe tineri "sa dea ascultare glasului lui Isus prezent permanent in inima fiecaruia odata cu primirea Botezului. Astfel, alegerile fiecaruia vor face referinta la alegerile Lui, iar modul de a fi, de a trai, de a trece peste greutatile vietii se vor raporta la El cel inviat din morti si insotitor al fiecarei generatii, la Isus Hristos Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul lumii si Mantuitorul fiecaruia", se arata intr-un comunicat remis de episcopia greco-catolica de Maramures.

Dupa terminarea Sfintei Liturghii a urmat un moment de agapa frateasca in care participantii au servit din bucatele oferite de organizatori.

Cateheza majora a fost tinuta de catre Diaconul iezuit Lucian Lechintan. Facand referinta la tema intalnirii, Parintele Lucian a incercat sa creioneze legatura dintre Sfanta Liturghie, Cuvantul lui Dumnezeu si marturia data de fiecare prin viata sa. Cateheza s-a finalizat prin cateva intrebari, puncte de plecare pentru grupurile de discutii ce au urmat.

Pentru copiii sub 13 ani au fost organizate programe speciale de formare pe aceeasi tema, programe propuse de catre voluntari locali ajutati de catre cercetasi.

Dupa un scurt moment de pauza, timp la dispozitia tinerilor, au urmat programele religioase, artistice si folclorice, pregatite de catre grupurile parohiale din protopopiate: cantece religioase si folclorice, dansuri populare, scenete, flash mob-uri, dansuri etc.

Un moment aparte l-a constituit premierea participantilor si castigatorilor la Olimpiada nationala de religie a anului scolar 2012-2013, de catre Preasfintia Sa Vasile alaturi de domnul Adrian Roman, inspector de religie greco-catolica pe teritoriul judetului Satu Mare.

Programelor cultural-religioase le-a urmat momentul predarii insemnelor intalnirii de catre organizatorii satmareni tinerilor din protopopiatul greco-catolic de Chioar, unde va avea loc urmatoarea intalnire a tinerilor greco-catolici din episcopia de Maramures.

Momentul de rugaciune, pregatit de catre seminaristii eparhiei, s-a incheiat cu binecuvantarea arhiereasca.

"Toate activitatile au reflectat tema intalnirii, astfel participantii au plecat acasa cu hotararea de a nu se lasa intristati de nimeni si de nimic, ci a trai mereu din bucuria prezentei lui Hristos in sufletele si in vieiile lor, prezen?a datatoare de iubire, entuziasm, generozitate si responsabilitate”, se arata in comunicatul de presa remis de Episcopia Greco-Catolica de Maramures.

La eveniment au fost prezenti si presedintele Consiliului Judetean, Adrian Stef, directorul Cancelariei Prefectului, Sorin Martin Veres, precum si viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca.

Presedintele Consiliului Judetean Andrei Stef s-a declarat impresionat de numarul mare de tineri participanti la aceste eveniment. "Tema din acest an a intalnirii tinerilor greco-catolici din Eparhia de Maramures este una plina de continut: «Mergeti si faceti-va discipoli din toata lumea». Asta le spun si eu tinerilor: mergeti si spuneti-le prietenilor si colegilor vostri ca pentru a avea un viitor trebuie sa studiati, sa aveti un bagaj de cunostinte bogat. Trebuie sa va construiti o cariera pentru a da ceva societatii in care traiti. Si toate acestea le puteti obtine daca aveti credinta in Dumnezeu.Nu va multumiti cu nimic altceva decat cu cele mai inalte idealuri! Sunteti indreptatiti sa nu fiti satisfacuti de distractii lipsite de continut, de mode trecatoare si de idealuri marunte de viata. Daca aveti credinta in Dumnezeul veti sti evita mediocritatea si conformismul atat de raspandite in societatea noastra", a spus Adrian Stef.

Mai multe fotografii de la eveniment la adresa: https://picasaweb.google.com/113307835848192142889/IntalnireaEparhialaATineretuluiGrecoCatolicSatuMare2013


Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
09.06.2013 Peste 1200 de tineri din Episc...
Sambata, 8 iunie, a avut loc la Satu Mare cea de-a sasea editie a Intalnirii Eparhiale a Tinerului G... citeste »

14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773232