Home : Stiri : 2006-11-05
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Greco-catolicii vor inapoi biserica Seminarului din Oradea

05.11.2006, Oradea, RO - Greco-Catolica.org Afisari: 5629   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea
Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea

Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gheorghe din Oradea la o intalnire de conciliere, avand ca scop discutarea problemei bisericii Seminarului detinuta de catre partea ortodoxa, in vederea retrocedarii acesteia catre partea greco-catolica. Din partea greco-catolica au participat pr. protopop G. Buboi, pr. rector. Cristian Sabau si juristul Florin Jula, asteptand ca de asemenea, parohia ortodoxa sa se prezinte cu trei reprezentanti.

In locul celor trei reprezentanti ortodocsi s-a prezentat doar unul singur, avocatul L. Negrutiu, care a sustinut ca partea ortodoxa nu fusese informata la timp de aceasta convocare, in ciuda faptului ca invitatia fusese trimisa cu confirmare de primire deja cu mai bine de o luna inainte. Scuza poate fi cu greu crezuta, deoarece parte din presa locala anuntase in zilele precedente evenimentul. Partea ortodoxa a solicitat amanarea discutiilor, invocand diferite motive. Comisia greco-catolica a scurtat timpii, convocand la o noua intalnire peste nu mai mult de cinci zile.

Pe data de 31 octombrie, la intrunirea anuntata, s-a prezentat din nou, din partea ortodoxa, tot o singura persoana laica, dl. Ioan Cohut. Acesta a prezentat comisiei greco-catolice o adresa provenind din partea parohiei ortodoxe, prin care se nega greco-catolicilor restituirea lacasului invocand felurite motive:

- numarul de 4.000 de suflete de ortodocsi care frecventeaza respectiva parohie,
- existenta unei parohii greco-catolice in municipiu cu acelasi hram, sau
- survolarea rolului Episcopiei Ortodoxe prin apelul direct la parohia in cauza.

Afirmatia, insa, din respectiva adresa care a ofensat profund partea greco-catolica a fost aceea conform careia "biserica Sf. Gheorghe nu a fost niciodata biserica Seminarului" si nu a fost construita de catre greco-catolici. Partea greco-catolica a considerat ca aceasta idee lezeaza bunul simt si memoria cetatenilor orasului Oradea, care isi amintesc ca dintotdeauna, inainte de regimul comunist, respectivul lacas era "biserica Seminarului".

Ambele intalniri au consemnat discutiile in procese verbale. Partea greco-catolica considera, prin urmare, ca a indeplinit astfel prevederile legii 182/2005, precum si pe cele ale bunului simt crestin, urmand sa treaca acum la rezolvarea chestiunii pe alte cai.

In acest sens, s-a facut un apel cu ajutorul mass-mediei locale, ca biserica Seminarului sa fie predata pana pe data de 13 noiembrie a.c.

Biroul de presa al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
01.12.2014 Aportul comunitatii greco-cato...
Este bine ca intr-o zi ca aceasta, de 1 decembrie, cand serbam Marea Unire de la 1918, sa ne uitam i... citeste »

09.06.2013 Peste 1200 de tineri din Episc...
Sambata, 8 iunie, a avut loc la Satu Mare cea de-a sasea editie a Intalnirii Eparhiale a Tinerului G... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773359