Home : Stiri : 2006-11-11
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului in legatura cu biserica seminarului greco-catolic din Oradea

11.11.2006, Oradea, BH - Crisana.ro Afisari: 5756   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail

In urma dialogului dintre Comisia mixta ortodoxa - greco-catolica, Episcopia Ortodoxa Romana a Oradiei, Bihorului si Salajului, de comun acord cu Parohia Centrala I Oradea, a hotarat ca, incepand cu data de 15 noiembrie 2005, biserica Sfantul Nicolae din Oradea sa intre in folosinta Episcopiei greco-catolice din Oradea, ca fosta catedrala greco-catolica.

In ceea ce priveste disputele patrimoniale dintre cele doua Biserici, Biserica Ortodoxa ramane deschisa dialogului, dar unui dialog real si constructiv, luand in considerare ponderea credinciosilor ortodocsi si greco-catolici, in fiecare caz in parte.

Mentionam faptul ca atat ortodocsii, cat si greco-catolicii sunt mostenitorii unui patrimoniu comun, care trebuie sa fie gestionat in functie de numarul credinciosilor.

In ceea ce priveste situatia bisericii Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din Oradea, raportat la campania de presa din ultimul timp, ne rezervam dreptul de a prezenta anumite aspecte mai putin cunoscute credinciosilor si opiniei publice, dar de o deosebita importanta juridica:

1. Solutionarea cererilor greco-catolice asupra lacasurilor de cult aflate in proprietatea credinciosilor ortodocsi este atributul exclusiv al Comisiei mixte de dialog ortodox - greco-catolic, care, potrivit legislatiei civile speciale in vigoare, functioneaza la nivel de Centre Eparhiale si nu la nivelul unor comisii constituite ad-hoc, precum cele tinute in 25 si 31 octombrie a.c., la Seminarul greco-catolic Oradea.

2. Lacasurile de cult, foste greco-catolice si revendicate, sunt ale credinciosilor fosti greco-catolici, reveniti la ortodoxie si ramasi ortodocsi din 1948 pana astazi, singurii proprietari de drept ai acestora, cum este si cazul bisericii parohiale Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, din Oradea.

In aceste conditii in care prevederile legale speciale sunt eludate flagrant, in ciuda ultimatumului avansat de Episcopia greco-catolica, prin purtatorul ei de cuvant, ne rezervam dreptul de a pastra lacasul de cult in lipsa unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, sprijinindu-i pe slujitorii si credinciosii parohiei Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

Ne exprimam regretul ca o institutie religioasa, cum este Episcopia greco-catolica din Oradea, prin purtatorul ei de cuvant, se preteaza la afirmatii susceptibile de interpretare, in sensul articolelor nr. 210, 266, 359 si 361 Cod penal: amenintare, tulburare de posesie, tulburarea ordinii publice, instigarea la savarsirea de infractiune.

Ne declaram total impotriva ideii de a transforma eventualele litigii de drept comun in veritabile conflicte interconfesionale.

Daca aceste litigii nu vor putea fi solutionate pe cale amiabila, sa fie solutionate de instantele judecatoresti competente in limitele stabilite de legislatia in vigoare, aferenta statului de drept.

Autor: Biroul de presa al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului (Crisana)

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Retrocedarea bisericii greco-c...
Dupa 65 de ani, duminica, 8 septembrie, 2013, s-a celebrat prima Sfanta Liturghie greco-catolica in ... citeste »

27.10.2014 Monica Macovei atacata de PSD ...
Monica Macovei, candidat independent la presedintia Romaniei, a fost atacata in seara zilei de 21 oc... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773285