Home : Stiri : 2013-11-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Comunicat: Premierul Ponta, solicitat de Cardinalul Lucian Muresan sa condamne public actele de agresiune si incitare la ura interconfesionala impotriva calugarilor greco-catolici prezenti la Bixad

14.11.2013, Blaj, RO - Bru.ro Afisari: 13962   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe strigand impotriva greco-catolicilor prezenti la Bixad
Reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe strigand impotriva greco-catolicilor prezenti la Bixad

Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat pe data de 13 noiembrie o scrisoare Domnului Prim-ministru Victor Ponta in care ii solicita sa exprime public pozitia Guvernului fata de implicarea institutiilor din subordinea dansului in oprirea executarii hotararii judecatoresti definitive si irevocabile de retrocedare a Manastirii Greco-Catolice din Bixad, si sa condamne public, in numele Guvernului, "actele de agresiune si incitare la ura interconfesionala impotriva reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice prezenti [...] la Bixad".

Scrisoarea vine in urma evenimentelor petrecute pe data de 7 noiembrie la Bixad, jud. Satu-Mare, cand institutii din subordinea Guvernului s-au implicat pentru a opri punerea in executare a unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de retrocedare a Manastirii din Bixad partii greco-catolice.

Tot in aceasi zi, cand s-a incercat punerea in executare a hotararii judecatoresti, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane s-au organizat si s-au opus retrocedarii Manastirii Greco-Catolice strigand, printre altele, "Afara, catolicii din tara".

"Pe toata durata incercarii de punere in executare a acestei hotarari, calugarii greco-catolici prezenti acolo pentru a intra in manastire au fost scuipati, huiduiti, agresati, insultati si amenintati cu moartea doar pentru vina ca au mers sa isi ia inapoi bunul confiscat de comunisti", a spus Cardinalul Lucian.

Referitor la implicarea unor institutii in oprirea acestei executari, pe data de 1 noiembrie a avut loc la Prefectura Satu Mare o intalnire unde reprezentanti ai acestor institutii au rejudecat cazul Manastirii deja castigat in justitie definitiv si irevocabil, si au decis ca hotararea se va pune in aplicare numai "partial".

Tot cu aceasta ocazie, domnul Mircea Govor, Presedintele PSD Satu Mare si Vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a spus ca hotararea judecatoreasca in cauza "este un abuz. Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean."

Pe data de 7 noiembrie, exact in ziua cand se incerca executarea hotararii de retrocedare, Consiliul Judetean Satu Mare a dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pe motiv ca Manastirea Greco-Catolica din Bixad ii apartine.

Manastirea din localitate a fost greco-catolica de la infiintare, iar in 1948 a fost confiscata de comunisti si inchisa. In 1992 Guvernul a dat o hotarare prin care unele imobile din cadrul Manastirii sunt retrocedate partii greco-catolice, hotarare care nici pana astazi nu a fost pusa in aplicare.

"Imobilele care trebuiau executate nu sunt in proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, care de ani de zile nu poate intra in posesia lor", a spus Cardinalul Lucian. "Aceste imobile sunt ajutate sa se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a sterge urmele ca Manastirea de la Bixad a fost greco-catolica."

"Modul in care institutiile din subordinea Dumneavoastra au facilitat si gestionat situatia de la Bixad arata ca in Romania nu se respecta dreptul de proprietate, libertatea religioasa si hotararile judecatoresti atunci cand vine vorba despre greco-catolici", a afirmat Cardinalul Lucian in scrisoarea sa.

"Aceasta atitudine discriminatorie a Guvernului este ingrijoratoare pentru statul de drept si buna convietuire dintre credinciosii diferitelor confesiuni", a aratat Cardinalul.

Atitudinea discriminatorie a Guvernului fata de greco-catolici rezulta si din spusele Domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – institutie aflata in subordinea directa a Primulului Ministru – care, dupa ce recunoaste intr-un interviu ca "E adevarat, Biserica Greco-Catolica a fost desfiintata de regimul comunist, care i-a luat tot", cand vine vorba despre retrocedarea lor, acesta afirma ca acest lucru nu se poate face "prevalandu-te doar de dreptul de proprietate" ci trebuie sa se tina cont si de "nevoile comunitatii".

Solutia propusa de Guvern prin vocea Domnului Victor Opaschi, cand vine vorba despre retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti de la Biserica Greco-Catolica, este innaceptabila intr-un stat de drept. Nevoile unei majoritati sunt evident mai mari ca ale unei minoritati, dar acest lucru nu-i da drept majoritatii sa ia ce este al minoritatii sau sa nu dea inapoi ce s-a furat de la aceasta de un regim abuziv si criminal pe motiv ca cei jefuiti "sunt mai putini".

"Rolul principal al Guvernului este sa aplice legea in mod egal pentru toata lumea, lucru care la Bixad nu s-a intamplat", a spus Cardinalul Lucian.

"Atitudinea partinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastra a creat la Bixad o situatie care putea degenera intr-un conflict interconfesional in care oameni nevinovati sa cada victime", a adaugat acesta.

Cardinalul si-a incheiat scrisoarea adresata Premierul Ponta spunand: "Respectuos Va solicit sa exprimati public pozitia Guvernului fata de implicarea institutiilor din subordinea Dumneavoastra in oprirea executarii unei hotarari judecatoresti si sa condamnati public, in numele Guvernului, actele de agresiune si incitare la ura interconfesionala impotriva reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice prezenti joi la Bixad."

Pentru referinta, prezentam in continuare scrisoarea integrala adresata Domnului Prim-ministru Victor Ponta de catre Eminnenta Sa Cardinalul Lucian Muresan.

* * *

Nr. 979/13

Domniei Sale,

Domnului Victor Ponta

Prim-Ministru al Romaniei

Blaj, 13 noiembrie 2013

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Retrocedarea Manastirii Greco-Catolice din Bixad trebuia sa aiba loc pe data de 7 noiembrie insa, din cauza actiunii coordonate a mai multor institutii aflate in subordinea Dumneavoastra, punerea in executare a hotararii judecatoresti nu a putut fi dusa la bun sfarsit.

Astfel, pe data de 1 noiembrie, la Prefectura Satu Mare s-a organizat o intalnire intre reprezentantii mai multor institutii unde s-a discutat cazul Manastirii Bixad, iar acesti oficiali au hotarat, peste decizia definitiva si irevocabila a justitiei, ca hotararea judecatoreasca de retrocedare efectiva a Manastirii catre partea greco-catolica se va pune in aplicare numai "partial".

Domnul Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare si vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a fost citat in presa spunand cu aceasta ocazie despre retrocedarea Manastirii Greco-Catolice din Bixad urmatoarele: "Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat in baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean. Am cerut in aceasta dimineata suspendarea executarii silite si vom cere sa fim parte in proces. Noi nu am fost chemati niciodata in instanta, desi suntem proprietarii de drept".

Ulterior, in urma celor discutate si hotarate la Prefectura, Consiliul Judetean Satu Mare a dat in judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures, solicitand sistarea executarii, cu toate ca in cauza nu era vorba despre nici o proprietate care ar fi a Consiliului Judetean si trebuia retrocedata.

Manastirea din Bixad a fost greco-catolica de la inceput, iar in 1948 a fost confiscata de comunisti si trecuta in posesia Statului. Imobilele care trebuiau executate nu sunt in proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, care de ani de zile nu poate intra in posesia lor. Aceste imobile sunt ajutate sa se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a sterge urmele ca Manastirea de la Bixad a fost greco-catolica.

Pe 7 noiembrie, ziua cand trebuia sa se puna in executare hotararea judecatoreasca de retrocedare a Manastirii Greco-Catolice din Bixad, reprezentantii Bisericii Ortodoxe s-au organizat pentru a se opune si opri punerea ei in aplicare.

Pe toata durata incercarii de punere in executare a acestei hotarari, calugarii greco-catolici prezenti acolo pentru a intra in manastire au fost scuipati, huiduiti, agresati, insultati si amenintati cu moartea doar pentru vina ca au mers sa isi ia inapoi bunul confiscat de comunisti.

Grupul organizat de reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe care s-au opus executarii au strigat in repetate randuri: "Afara, catolicii din tara".

Modul in care institutiile din subordinea Dumneavoastra au facilitat si gestionat situatia de la Bixad arata ca in Romania nu se respecta dreptul de proprietate, libertatea religioasa si hotararile judecatoresti atunci cand vine vorba despre greco-catolici.

Aceasta atitudine discriminatorie a Guvernului este ingrijoratoare pentru statul de drept si buna convietuire dintre credinciosii diferitelor confesiuni, cu atat mai mult cu cat inclusiv Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – institutie aflata in subordinea Dumneavoastra directa – a afirmat intr-un interviu ca retrocedarea proprietatilor greco-catolice nu se poate face "prevalandu-te doar de dreptul de proprietate".

Rolul principal al Guvernului este sa aplice legea in mod egal pentru toata lumea, lucru care la Bixad nu s-a intamplat.

Atitudinea partinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastra a creat la Bixad o situatie care putea degenera intr-un conflict interconfesional in care oameni nevinovati sa cada victime.

Respectuos Va solicit sa exprimati public pozitia Guvernului fata de implicarea institutiilor din subordinea Dumneavoastra in oprirea executarii unei hotarari judecatoresti si sa condamnati public, in numele Guvernului, actele de agresiune si incitare la ura interconfesionala impotriva reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice prezenti joi la Bixad.

† Lucian Cardinal MURESAN

Arhiepiscop Major
al Bisericii Romane Unita cu Roma,
Greco-Catolica

Sursa: www.bru.ro

Comentarii
14.11.2013 Document important de Ioan Moisin
Raspunsul Guvernului Romaniei dat Camerei Deputatilor la 11 noiembrie 1997, din care citam:
„Guvernul Romaniei
Cabinet Consilier Guvernamental
Bucuresti, 11 noiembrie 1997

Domnului Emil Popescu
Presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati a Comisiei Deputatilor
Domnului Dan Martian
Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale a Camerei Deputatilor

Referitor la scrisoarea trimisa Domnului Prim-Ministru Victor Ciorbea, din ziua de 16 octombrie 1997, ne-am adresat institutiilor competente, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, am primit urmatoarele date solicitate, pe care le prezentam si in rezumat si in extenso:

1. – Prin Decretul nr. 358/1948 pentru stabilirea situatiei de drept a fostului cult greco-catolic, s-a hotarat „incetarea activitatii cultului greco-catolic”, ca urmare a trecerii credinciosilor greco-catolici la cultul ortodox si preluarea bunurilor „mobile si imobile” de catre stat, proprietatea fostei Administratii centrale bisericesti si cele statutare (episcopale, protopopiale, a fundatiilor, congregatiilor etc.).
Prin H.C.M. nr. 1719/1948 publicat in Monitorul Oficial din 29 decembrie 1948, s-a infiintat o Comisie centrala pentru identificarea si preluarea acestor bunuri, precum si distribuirea lor in folosinta unor institutii de specialitate. Catedralele, bisericile si capelele au fost destinate in folosinta Bisericii Ortodoxe Romane. Aceasta comisie nu a functionat niciodata. In arhivele Secretariatului de Stat al Cultelor si nici in altele, nu se gasesc documente despre activitatea acestei comisii. Dupa cunostintele noastre, atat bunurile „mobile si imobile” au fost preluate de catre organele administrative locale cu concursul Securitatii, dupa arestarea conducatorilor acestor institutii centrale si tutelare, precum si dupa alungarea responsabililor acestor bunuri (episcopi, protopopi etc.), apoi predate unor institutii de specialitate, dupa natura fiecarui bun, iar catedralele si bisericile au fost date in folosinta Bisericii Ortodoxe Romane.

In arhivele Bisericii Romane Unite – greco-catolica nu exista nici un document in legatura cu aceasta situatie.

Transcrierea dreptului de proprietate in cartea funciara din Ardeal in favoarea Bisericii Ortodoxe Romane, s-a facut ilegal si fara nici o dispozitie juridica, deoarece in Decretul nr. 358/1948 nu s-a prevazut un astfel de transfer de proprietate.

In concluzie: Comisia centrala numita prin H.C.M. nr. 1719/1948, nu si_a exercitat si indeplinit sarcinile fixate prin aceasta hotarare guvernamentala, intrucat nu exista nici un document in arhiva Secretariatului de Stat al Cultelor, privitor la destinatia bunurilor foste ale Bisericii Romane Unite – greco-catolica, la data de 1 decembrie 1948.

Bunurile au fost distribuite diferitelor institutii si Bisericii Ordotoxe Romane de catre administratia locala.

2. Institutii greco-catolice la data de 1 decembrie 1948:
– Episcopii in numar de 5: Arhiepiscopia de Alba-Iulia si Fagaras, din Blaj; Episcopia greco-catolica Cluj-Gherla din orasul Cluj; Episcopia greco-catolica din Oradea; Episcopia greco-catolica din Maramures, din Baia Mare si Episcopia greco-catolica din orasul Lugoj.

In urma aplicarii Decretului nr. 358/1948, toate bunurile mobile si imobile ale acestor Episcopii, in lipsa reprezentantilor acestora, au fost preluate de catre stat. Catedralele au fost date in folosinta B.O.R., iar celelalte bunuri, altor institutii. (...)
– Ordine (calugaresti) in numar de 9 au fost preluate de catre organele administrative locale si desfiintate;
– congregatii (calugarite) un numar de 14. Asemenea desfiintate de organele administrative locale;
– protopopiate, in numar de 67 pe intreaga B.R.U. Catedralele lor preluate de organele de stat, desfiintate, bisericile predate in folosinta B.O.R., iar bunurile imobile si mobile predate altor institutii de stat. Din aceste catedrale nu s-a restituit nici una pana in ziua de azi;
– manastiri au fost in numar de 27 (barbati si femei), toate preluate de organele de stat, desfiintate si nici una din ele nu s-a restituit, sunt folosite de B.O.R.;
– fundatii in total 20, intre care scoli, institute teologice, de caritate etc. au fost desfiintate. Bunurile mobile si imobile au fost trecute in patrimoniul statului;
– biserici greco-catolice (parohii si filii) au fost in numar de 2208. (...)

ss. Valentin Hossu-Longin,
Consilier Guvernamental pentru culte”.
11.XI.97
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3338565