Home : Stiri : 2013-11-05
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Retrocedarea bisericii greco-catolice din Ramna dupa 65 de ani

05.11.2013, Ramna, CS - Bru.ro Afisari: 6042   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Biserica greco-catolica din Ramna, BH
Biserica greco-catolica din Ramna, BH

Ziua de marti, 5 noiembrie, 2013 a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Ramna un eveniment deosebit: preluarea bisericii parohiale dupa 65 de ani.

Parohia Ramna a fost înfiintata în anul 1864 prin întoarcerea la unire a celei mai mari parti a comunei împreuna cu trei preoti si un învatator care au adus cu sine trei sesiuni parohiale: biserica si doua jugare de pamânt. Primul paroh al acestei comunitati a fost pr. PP. Ioan Popescu (1864-1869). Actuala biserica a fost edificata în anul 1894 si are hramul „Învierea Domnului”. La anul 1903 în parohia Ramna existau 930 de credinciosi greco-catolici.

Biserica greco-catolica din Ramna, la fel ca toate proprietatile si bunurile Bisericii Greco-Catolice, au fost confiscate de Statul comunist ateu în 1948 si date, în cea mai mare parte în folosinta Bisericii Ortodoxe Române. Dupa 1990 comunitatea greco-catolica din Ramna a fost reactivata, însa greco-catolicii nu au fost lasati sa slujeasca în biserica pe care au avut-o.

Între timp, datorita purtarii de grija a distinsului ierarh PS Alexandru Mesian s-a hotarât reactivarea acestei comunitati prin amenajarea casei parohiale si a unei capele care a fost sfintita în ziua de 31 octombrie 2010. Cu aceasta ocazie Prea Sfintitul Alexandru l-a numit în aceasta parohie pe pr. Vasile Chindris. Casa parohiala a fost retrocedata de statul Român.

Deoarece dialogul cu fratii ortodocsi nu a dus la nici un rezultat (desi comunitatea ortodoxa are o biserica în localitate), comunitatea greco-catolica a hotarât sa se adreseze justitiei pentru a-si câstiga dreptul sa intre în biserica de care a fost deposedata în 1948. Procesul a fost câstigat de partea greco-catolica mai întâi la Tribunalul Caras-Severin iar apoi printr-o sentinta definitiva si irevocabila la Curtea de Apel Timisoara.

Astfel la data de 5 noiembrie a.c. într-o atmosfera frateasca, în spiritul Evangheliei Domnului Nostru Isus Cristos, partea ortodoxa a predat biserica partii greco-catolice.

Conform procedurilor legale în prezenta Executorului Judecatoresc Dl. Cristian Mihai Jurchescu s-a încheiat un proces verbal între cele doua parti care constituie titlu executoriu prin care biserica a fost predata în stare buna si fara incidente.

Din partea Episcopiei Ortodoxe a Caransebesului au participat: Inspector eparhial: pr. Calin Ianchi?, pr. Petru Berbentia, Protopop de Resita si pr. Ovidiu Urzicaru, paroh de Ramna, iar din partea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, pr. Ilie-Marian Stefanescu, Protopop de Resita si pr. Vasile Chindris, parohul locului.

Dupa semnarea procesului verbal, Mons. Angelo i-a îndemnat pe credinciosi sa aiba o atitudine de reconciliere fata de fratii lor si sa-i primeasca în biserica daca unii dintre ei doresc sa se reîntoarca. „Trebuie de acum înainte numai sa ne bucuram si sa dovedim ca suntem mai buni si numai asa dovedim daca iertam, dupa învatatura Domnului Nostru Isus Cristos”.

S-au tras clopotele si s-a rostit o rugaciune de multumire. Bucuria a continuat cu o agapa la gradinita de lânga biserica.

Prima Sfânta Liturghie în biserica nou retrocedata s-a savârsit în dupa masa aceleiasi zile de la orele 17.00

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii de la eveniment se gasesc AICI.

Sursa: bru.ro

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
12.11.2013 Interviu cu ultimul supravietu...
"Protopopul ortodox a venit cu un registru si l-a pus pe masa: «Cine trece la ortodocsi, e liber. ... citeste »

28.11.2013 Parohia Greco-Catolica din Vin...
În dimineata zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolica din Vintere, judetul Bihor, a ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773288