Home : Stiri : 2014-11-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Greco-catolic catre greco-catolici: nu sprijiniti calaii propriei credinte

14.11.2014 - Greco-Catolica.org Afisari: 7409   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, care a citit Declaratia de Unire a Transilvania cu Romania in 1918, a fost arestat de comunisti in 1948 pentru ca a refuzat sa treaca la Biserica Ortodoxa.
Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, care a citit Declaratia de Unire a Transilvania cu Romania in 1918, a fost arestat de comunisti in 1948 pentru ca a refuzat sa treaca la Biserica Ortodoxa.

Zilele acestei campanii electorale au scos la iveala aspecte pe care orice om rational si de buna credinta nu putea sa si le imagineze intr-o Romanie europeana, in care drepturile tuturor cetatenilor sunt tratate in mod egal.

Daca Biserica Greco-Catolica a procedat extrem de corect, nerecomandand nici un candidat, pastrand astfel o impartialitate oficiala fata de procesul electoral, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) s-a implicat de la vladica la opinca in sprijinirea fatisa a unuia dintre candidati.

Mai mult, BOR a manifestat o agresivitate extrema, prin slogane discriminatoare cu referire la natiune si religie, indicand in mod expres pe cine trebuie sa voteze credinciosii ortodocsi.

In alte situatii, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe au propagat teorii obscurantiste care frizeaza ridicolul, cum a fost cea referitoare la transplant doar intre persoane de religie ortodoxa.

Oficial BOR s-a dezis de aceste practici jihadiste ale clerului ei, insa poate ar trebui sa realizeze faptul ca raspunderea este si a clerului de cel mai inalt nivel, a inaltilor ierarhi ortodocsi, caci se stie faptul ca orice preot ortodox este sub ascultare de episcop si nu poate face ceva fara voie "de sus".

Dar nu aici este marea problema a noastra, a greco-catolicilor. De curtea BOR sa se ocupe cei din BOR, caci de la 1948 incoace pe noi nu ne prea poate surprinde o atitudine a BOR servila, umila, fata de puterea vremelnica. Au fost intotdeauna „sub vremi”, astfel incat aplecarea catre un partid politic succesor al partidului comunist caruia i-au fost supus cincizeci de ani nu este de neimaginat.

Problema noastra este insa sprijinirea aceluiasi partid, alaturi de BOR, de catre unii credinciosi greco-catolici.

Nu as dori sa se inteleaga acest text drept un text propagandistic pentru o alta linie politica, caci toate au plusurile si minusurile lor, dar repet, in mentalul meu mi se pare de neconceput pentru un greco-catolic sa isi sprijine proprii calai ai credintei.

Pare un fel de "sindrom Stockholm" unde victima se solidarizeaza cu tortionarul, unde victima incepe sa caute puncte pozitive agresorului si chiar sa-i motiveze moral agresiunea.

Asa se face ca, greco-catolici de-ai nostri uita impilarea din perioada comunista, uita martiriul episcopilor nostri, uita perioada de catacombe si trec in tabara sustinatorilor propriilor persecutori.

Un propagandist incerca odata sa rupa momentul prezent de trecut, lasand intr-o dulce uitare istoria, de parca viata noastra si a Bisericii noastre a inceput de la momentul zero 2014. O amnezie benefica celor legati cu fire nevazute de un trecut murdar, criminal. Doar Visinescu si Ficior au fost oare reprezentantii acelui trecut si nu alte mii, poate zeci de mii, implicati in instaurarea si perpetuarea pentru cincizeci de ani a unui sistem criminal?

Este oare suficienta pentru un greco-catolic amintirea, si asa trunchiata si inexacta, cu iz de campanie semidocta, de catre un politician a cardinalului nostru martir Iuliu Hossu intr-un talk-show pentru a-i castiga votul?

Oare cum poate fi constiinta celor care calca pe cadavrele stramosilor martiri si propovaduiesc "marea conciliere" cu calaii, votand fii calailor?

Dupa cate stiu, pentru o impacare reala si crestina este necesar ca cel vinovat sa isi ceara iertare. Public, fara ocolisuri, fara echivoc. Doar atunci avem de a face cu un act realmente penitential. Pana insa agresorul utilizeaza iertarea crestina drept mijloc propagandistic, lumesc, tot demersul sau este gargara desarta.

Deci, dragi greco-catolici, daca in forul dumneavoastra intim realizati ca procesul electoral este o desertaciune si nu puteti sprijini una dintre parti, ascultati-va constiinta care v-a dat-o Spiritul Sfant.

Dar va rog, nu ne aruncati inapoi, in trecutul sangeros in care Biserica Greco-Catolica a fost la mana unor aparatcici sumbri ai partidului comunist care ne persecutau parintii si bunicii pentru credinta.

Nu in ultimul rand, nu-i pedepsiti pe toti romanii aruncand Romania de azi in bezna coruptiei si obscurantismului, votand pe omul baronilor rosii la Cotroceni.

Mario Pop
https://www.facebook.com/mario.pop

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

14.06.2013 Greco-catolicii vor inapoi bis...
Pe data de 25 octombrie, 2006, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a chemat parohia ortodoxa Sf. Gh... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773191