Home : Stiri : 2015-03-14
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea le scrie credinciosilor pentru a-i linisti dupa acuzatiile DNA

14.03.2015, Oradea - Greco-Catolica.org Afisari: 9395   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea (foto ebihoreanul.ro)
PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea (foto ebihoreanul.ro)

Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a trimis pe data de 14 martie 2015 o scrisoare preotilor greco-catolici pentru a fi citita in biserici cu scopul de a-i informa si linisti pe credinciosi, care erau ingrijorati de faptul ca episcopul Bercea a fost trimis in judecata de catre DNA sub acuzatia de dare de mita pentru “obtinerea unui folos necuvenit pentru biserica greco-catolica”.

Conform Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, statutul de functionare al Bisericii Greco-Catolice, "in toate problemele juridice ale eparhiei Episcopul eparhial o reprezinta prin persoana sa" (Can. 190).

Pozitia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea fata de acest caz a fost exprimata transparent inca din luna decembrie, cand DNA a inceput actiunea de urmarire penala impotriva administratorului episcopiei. Comunicatele de atunci pot fi accesate la adresele: http://www.egco.ro/news_1721_ro.php si http://www.egco.ro/news_1724_ro.php.

Dupa terminarea fazei de urmarire penala, DNA a trimis dosarul spre judecare la Curtea de Apel Oradea pe data de 10 martie 2015.

"Am fost surprinsi sa constatam ca date din dosar au aparut in presa centrala inainte ca dosarul sa fi ajuns la instanta si ca partile sa-l poata cunoaste", a declarat pentru site-ul greco-catolica.org avocatul Alexandru Lele, unul dintre aparatorii reprezentantilor Episcopiei Greco-Catolice de Oradea acuzati de DNA.

Asa cum a precizat si DNA in comunicatul public de la data trimiterii in judecata, "aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

"Reprezentantii Episcopiei trimisi in judecata de catre DNA, inclusiv episcopul Virgil Bercea, isi clameaza in continuare nevinovatia, evidenta pentru orice persoana de buna credinta. Ramane ca instanta de judecata sa stabileasca adevarul pe baza probelor ce vor fi administrate, in conditii de legalitate de data aceasta, in timpul cercetarii judecatoresti", a conclizionat avocatul Lele.

Scrisoarea episcopului Virgil Bercea trimisa spre citire credinciosilor greco-catolici poate fi accesata mai jos:


Iubiti Preoti, Dragi credinciosi,

Suntem la jumatatea Postului Mare iar Mantuitorul ne indeamna: "cine vrea sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie" (Mc. 8, 34). Din cate ati vazut si ati auzit prin mass-media, Mantuitorul cere Episcopiei Greco-Catolice de Oradea sa poarte o noua cruce. Va marturisesc faptul ca nu este usoara aceasta cruce! Oricum, Biserica este chemata sa binecuvanteze si faca binele, sa fie aproape de cei saraci si de cei incercati.

Credem cu tarie ca doar crucea este cea care ne mantuieste si ne duce la Inviere. Dupa indemnul Sfantului Pavel atunci cand suntem ocarati - binecuvantam, cand suntem prigoniti - rabdam iar cand suntem huliti, ne rugam.

Suntem convinsi ca Dreptatea si Adevarul Domnului nu vor intarzia!

Credem in acelasi timp ca Justitia din tara noastra este chemata sa aduca la lumina adevarul si numai adevarul iar noi nu dorim altceva decat ca acesta sa iasa la iveala. De aceea ii punem la dispozitie tot ceea ce este necesar in acest sens.

Va indemn sa-l urmasi, ca si pana acum, pe Domnul nostru Isus Cristos, sa facem binele sa fim demni si increzatori.

Sa ramanem strans uniti in rugaciune.

Va imbratisez in Cristos Domnul,

+ Virgil Bercea
Episcop

Se citeste in toate parohiile, duminica 15 martie 2015

 

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
14.11.2013 Comunicat: Premierul Ponta, so...
Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat ... citeste »

15.06.2013 Biserica Seminarului greco-cat...
In dimineata zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa "Sfantul Gheorghe" din Oradea a retroc... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3773407