Home : Stiri : 2005-01-20
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Potrivit afirmatiei protopopului greco-catolic Dumitru Roman, o parte din ortodocsi asteapta ca greco-catolicii sa intre in posesia Bisericii Sfintii Arhangheli

20.01.2005, Satu-Mare, RO - Informatia-Zilei.ro Afisari: 2652   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Ortodocsii au deschis alte 4 procese

Unul dintre subiectele principale dezbatute in aceasta perioada l-a constituit si cel legat de retrocedarea Catedralei “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Satu Mare. Desi interventia executorului judecatoresc a fost aminata - si anume aceea de evacuare a ortodocsilor spre a se facilita intrarea in posesie a greco-catolicilor - dialogurile acide si schimbul de replici intre cele doua culte continua “la rece”. Parerile sint impartite. In momentul de fata, ortodocsii au deschis alte 4 procese greco-catolicilor, procese pentru care cei uniti cu Roma au primit pina acum 2 citatii de la Tribunalul Satu Mare. Procesele au fost deschise impotriva somatiei de evacuare si pentru a dovedi - spun ortodocsii - ca trecerea bisericii in ‘90 la Cartea Funciara pe numele cultului greco-catolic a fost un abuz si un fals.

* Parintele ortodox Doru Lostun: “Biserica nu este a vreunui cult. Este a credinciosilor. Iar ei vor sa ramina asa cum a fost si pina acum, ortodocsi”

Parintele ortodox Doru Lostun - slujior la sfinta catedrala - sustine ca in momentul de fata credinciosii ortodocsi care se roaga la sfintul lacas, in numar de aproximativ peste 2.000, intocmesc o lista cu semnaturi care vor fi inaintate autoritatilor abilitate spre a se intelege faptul ca nu sint de acord cu retrocedarea bisericii greco-catolicilor.

“In primul rind trebuie stiut ca dupa perioada anilor ‘48, mai precis dupa razboi, aceasta biserica era intr-o stare de degradare deoarece nu scapase de bombardamentele inamicilor de pe-atunci - afirma parintele ortodox Doru Lostun. Tot acesti credinciosi, care atunci au fost greco-catolici si au trecut la cultul ortodox s-au ingrijit de aceasta biserica, s-au ingrijit sa fie impodobita cu cele mai alese obiecte si icoane ale cultului nostru traditional, ortodox. Ei, greco-catolicii, amintesc mereu de marea nedreptate care li s-a facut de catre sistemul comunist, si aceea ca au fost desfiintati ca si cult. De ce nu pomenesc de anul 1700, cind ortodocsii de atunci au fost nevoiti si obligati sa sustina si sa se subscrie la uniatie? Atunci, cei care nu au vrut sa se lepede de credinta traditionala ortodoxa fie ca au fost supusi celor mai groaznice chinuri, fie ca au fost ucisi. Deci istoria are un ciclu rotativ, se repeta, insa de data aceasta nu favorabil lor.
In al doilea rind, in momentul de fata exista o singura lege care explica foarte bine ce este de facut in asemenea cazuri. Conform legii, credinciosii trebuie sa aleaga carui cult incredinteaza biserica. Noi ne asumam acest risc, cu toate ca din punctul nostru de vedere nu este un risc ci o certitudine ca acesti credinciosi vor sa fie in continuare ortodocsi si sa se roage in continuare la aceasta biserica ortodoxa. Ei de ce nu si-l asuma?
In al treilea rind, biserica nu este a vreunui cult. Este a credinciosilor. Iar ei vor sa ramina asa cum a fost si pina acum, ortodocsi”.


* Protopopul greco-catolic Dumitru Roman: “Multi dintre credinciosii de la catedrala ne-au cautat personal, unii ne-au sunat ca ne asteapta. Ii anunt ca vom veni cit de curind posibil intr-o luna, maximum doua si in deplina legalitate”

Abordindu-l si pe parintele Dumitru Roman - protopopul greco-catolic de Satu Mare - dinsul ne-a declarat urmatoarele:
“Faptul ca biserica este a credinciosilor - spun unii - este un adevar spus pe jumatate. Orice imobil din România apartine unui proprietar si poarta un inscris. In cazul nostru biserica apartine cultului greco-catolic asa cum foarte clar este stipulat in Cartea Funciara. Este biserica noastra, construita de noi. Nu cerem decit sa se respecte Constitutia României care garanteaza titlul de proprietate. Nu poate nimeni solicita proprietatea altora in numele unei majoritati. S-a incercat rezolvarea problemei de catre Comisia mixta de dialog formata din episcopii celor doua culte, unde s-a discutat mereu si cazul de la Satu Mare. De 4-5 ani Comisia mixta de dialog nu da nici un rezultat, iar timpul trece si noi continuam sa slujim afara cu toate ca avem o biserica a noastra, construita de noi, greco-catolica. La ultima tentativa pe calea dialogului de la Prefectura, din martie ‘94, unde a participat si parintele Viorel Lostun, am solicitat sa ni se permita sa slujim alternativ, la ore diferite, in biserica noastra, dar ni s-a refuzat cererea. De atunci au trecut 11 ani de liturghii oficiate in piata publica, in frig, arsita, ger si ploaie. Avind in vedere insuccesul constant al Comisiei am apelat la instanta judecatoreasca si am cistigat procesul. Nu cerem bunul nimanui. Nu vrem sa ne certam cu nimeni. Vrem doar ce este al nostru. Un lucru important de mentionat ar fi faptul ca in aceste zile am primit multe telefoane de la credinciosii care frecventeaza catedrala. Mi-au spus ca ei ne asteapta sa venim. Ii anunt ca vom veni cit de curind posibil, cu ajutorul lui Dumnezeu intr-o luna, maximum doua.
Legat de replica ortodocsilor, regret foarte mult ca in ziarul dv. in loc sa publicati lucruri care demonstreaza ca am ajuns la o anumita maturitate in credinta, continuati sa dati curs unor materiale cu titluri incendiare care incita nu numai la ura interconfesionala, ci si la ura interetnica. Nu comentez tinuta morala, maturitatea intelectuala sau disperarea “sarmanilor autori”, vreau doar sa va rog insistent sa publicati ceea ce lumea crestina si civilizata de pretutindeni are nevoie. Inchei cu faptul ca in perioada 18-25 ianuarie a inceput “Octava mondiala de rugaciune pentru unitatea crestinilor” la care poate ar trebui sa meditam mai mult”.


* Dupa protopopul greco-catolic, Alexandru Tincu i-a prezentat ieri prefectului punctul de vedere fata de retrocedarea Catedralei

Dupa discutia avuta saptamina trecuta cu protopopul greco-catolic Dumitru Roman, in cursul zilei de ieri prefectul judetului Satu Mare l-a primit pe protopopul ortodox al Satmarului, Alexandru Tincu, prilej cu care acesta a prezentat punctul de vedere al conducerii Protopopiatului in disputa privind retrocedarea catedralei Protopopiatului Greco-Catolic. Avind opiniile celor doi protopopi referitor la aceasta disputa, prefectul Radu Bud a propus organizarea unei intilniri la care sa fie invitati preotii parohi care slujesc in respectivul lacas de cult, dupa care se va initia o discutie cu participarea tuturor partilor implicate in vederea stingerii pe cale amiabila a diferendului. La finalul intrevederii, prefectului i-a fost inminat un set de carti religioase purtind semnatura protopopului Alexandru Tincu.

Florian Oprea

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
18.07.2013 Biserica Greco-Catolica contes...
Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Pri... citeste »

31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume




734974