Home : Stiri : 2005-06-24
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Cazul Tanacu si regulamentele BOR

24.06.2005, Vaslui, RO - BBC Afisari: 3504   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
Din punctul de vedere al regulamentelor Bisericii Ortodoxe Romane, preotul Daniel si calugaritele de la manastirea Tanacu s-au facut vinovati in primul rand de neascultare fata de episcopul locului, pentru ca au incalcat interdictia acestuia de a mai tine slujbe pana la clarificarea imprejurarilor in care a murit tanara Irina Cornici, bolnava psihic.

Pr. Corogeanu
Parchetul a inceput urmarirea penala impotriva preotului Daniel Corogeanu
Toate regulamentele de ordine interioara si disciplina ale Bisericii Ortodoxe Romane arata ca intr-o asemenea situatie, cei cinci ar fi trebuit audiati de un "consistoriu monahal eparhial".

Aceasta instanta de judecata bisericeasca, formata din doi pana la patru membri, trebuia sa ancheteze si sa judece cazul de neascultare, sa aduca probe pro si contra si abia apoi sa ia, eventual, decizia de excludere din monahism.

Episcopul adjunct al locului, Corneliu Barladeanul, a declarat la BBC ca a decis excluderea celor cinci din viata monahala pe baza datelor preliminare obtinute de institutiile statului si care au decis inceperea urmaririi penale sub acuzatia de omor deosebit de grav.

Potrivit canoanelor, preotul si calugaritele ar fi trebuit sa beneficieze insa si de un proces in instantele bisericesti, inainte de a fi exclusi din viata monahala.

Daca procedura prevazuta de regulamentele Bisericii ar fi fost urmata, cei invinuiti in dosarul "Tanacu" ar fi putut sa faca recurs la o instanta bisericeasca superioara - la "consistoriul monahal central", format din cinci membri cu studii superioare de teologie, cate unul din fiecare mitropolie.

Inmormantarea Irinei Cornici
Irina Cornici a fost inmormantata luni
Aceasta instanta ar fi fost condusa de un teolog desemnat de Patriarhie si ar fi urmat sa le dea celor acuzati dreptul la aparare, prezentand dosarul complet al cazului.

Abia apoi ar fi urmat sa se formuleze verdictul final, de excludere din viata monahala, din partea autoritatilor bisericesti.

In cazul de la Tanacu, aceasta procedura nu a fost respectata, desi regulamentul este in vigoare si e intarit si de prevederile privind viata monahala din Romania, aprobate deopotriva de Biserica Ortodoxa si de statul roman.

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

04.06.2013 Sinodul Bisericii Greco-Catoli...
Proiectul de lege 253/2013 initiat de deputatul si vicepresedintele PDL Ioan Oltean impotriva Bi... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
734321