Home : Stiri : 2005-06-26
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Firul evenimentelor de la manastirea din Tanacu

26.06.2005, Vaslui, RO - BBC Afisari: 2683   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
A crescut fara parinti si a cazut victima bolii si credintei careia hotarase sa i se dedice. Aceasta este povestea Irinei Cornici, tanara care a murit dupa o scurta sedere la manastirea Sfanta Treime, din localitatea Tanacu, judetul Vaslui.

Inmormantarea Irinei Cornici
Inmormantarea Irinei Cornici
1982 - Se naste Maricica Irina Cornici in comuna Ibanesti, Barlad. Impreuna cu fratele ei, Vasile, sunt abandonati de mici si cresc la Casa de copii din Barlad.

1999 - Fratii se despart. Vasile pleaca la familia Stolojescu din satul Cuptoare, judetul Caras Severin, iar Irina Cornici urmeaza Liceul agricol din Zorleni.

2001 - Prin intermediul firmei Atlassib din Lugoj, Irina pleaca in Germania unde lucreaza ca baby-sitter la familia Sigrid Niemann din St Oswald, Niederbayern.

2002 - 2005 - Irina Cornici, stabilita la familia Stolojescu, pleaca periodic in strainatate, pe perioade de cate trei luni.

5 aprilie 2005 - Impreuna cu fratele ei, Vasile, isi viziteaza o prietena, Paraschiva Anghel, la manastirea "Sfanta Treime" din comuna Tanacu, judetul Vaslui.

9 aprilie - Cei doi frati se pregatesc sa se intoarca la familia Stolojescu. Inainte de a pleca la gara, Irina are o criza nervoasa extrem de violenta. Este in pericol sa se automutileze, lovindu-se cu pietre si tavalindu-se pe jos. Maicile si preotul Daniel Corogeanu cheama Salvarea de trei ori, dar li se raspunde ca trebuie sa faca apel la propria credinta. Maicile reusesc sa o lege pe Irina si, astfel imobilizata, o duc la Spitalul judetean Vaslui, cu o masina imprumutata.

In spital este legata si sedata.

In perioada sederii ei in spital, fratele, Vasile, si calugarul Ilie merg la Cuptoarele si cer familiei Stolojescu sa le dea 1000 de euro pentru ingrijirea Irinei.

24 aprilie - Irina Cornici este externata cu diagnosticul "schizofrenie in stadiu incipient". Surse din spital vorbesc insa si de leucemie, dar acest diagnostic nu a fost confirmat. Maicile o aduc pe Irina la manastirea Sfanta Treime.

8 iunie - Hotarata sa ramana la manastire, Irina pleaca, impreuna cu trei maici, in satul Cuptoarele, ca sa-si aduca hainele si sa recupereze restul banilor castigati de ea in Germania. Potrivit maicilor, reuseste sa recupereze doar 500 din totalul de 3500 euro.

9-10 iunie - Irina trece printr-o a doua criza de violenta extrema. Preotul Daniel hotaraste sa o interneze din nou dar, la rugamintea fratelui ei, Vasile, dezamagit de tratamentul din spital, preotul si maicile decid sa o mai tina in manastire si sa-i faca slujbe - liturghie, maslu, molitvele Sfantului Vasile cel Mare.

10-13 iunie - Irina se afla in stare de surescitare maxima, e violenta, refuza sa manance, sa bea si nu mai are somn. E legata cu prosoape de patul dintr-o chilie, ca sa nu se raneasca.

13 - 15 iunie - Tanara este transportata in biserica pe o targa improvizata. Criza continua, iar maicile o imobilizeaza legand-o la miini si la picioare, cu lanturi infasurate in prosoape. In timpul slujbelor, i se aplica un plasture pe gura, ca sa nu injure in timpul rugaciunilor.

15 iunie dimineata - Irina da semne ca isi revine. Ii recunoaste pe cei din jur si le vorbeste. E dezlegata si i se ofera ceai cu paine. De asta data, accepta sa se hraneasca. Apoi cade intr-o stare de letargie. Maicile observa ca nu respira normal si trimit pe cineva sa aduca Salvarea din Vaslui.

Salvarea ajunge in jurul pranzului. Doctorita constata ca pulsul fetei era foarte slab. O urca in masina si pornesc spre spital impreuna cu doi asistenti, soferul si o maica. Potrivit declaratiilor calugaritei, pe drum, doctorita ar fi comunicat spitalului ca tanara Irina era inca in viata. La Spitalul judetean, doctorita de garda e de parere ca Irina murise de 24 de ore. Ea este prima persoana care ii acuza pe preot si pe maici ca ar fi omorat-o pe fata. Este chemata Politia care incepe ancheta la fata locului.

20 iunie - Are loc inmormantarea Irinei Cornici in comuna Perieni, Barlad.

22 iunie - Preotul Daniel Corogeanu si patru calugarite apropiate Irinei sunt retinuti de Parchetul judetean pentru 24 de ore. Mandatul se va prelungi ulterior cu 29 de zile sub acuzatia de omor deosebit de grav.

23 iunie - Episcopul vicar de Husi, Corneliu Barladeanul, ii exclude din viata monahala pe preotul Daniel Corogeanu si pe calugaritele Nicoleta Arcaleanu, Adina Cepreaga, Elena Otel si Simona Bardanas.
Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
10.11.2013 Institutii ale Statului Roman ...
In urma interventiei mai multor institutii ale Statului Roman pentru a pune piedici executarii une... citeste »

15.06.2013 Un nou termen pentru retroceda...
Intr-un comunicat remis pe adresa redactiei noastre de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea, se ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
734291