Home : Stiri : 2005-06-28
Doriti sa primiti pe e-mail noutati de pe site? Aflati mai multe aici!

Diavoliada si apostolii ei

28.06.2005, Bucuresti, RO - Ziua.ro Afisari: 2493   Tipareste articol     Trimite acest articol pe e-mail
"Exorcizarea" de la Tanacu m-a ingrozit. Si mai tare m-a socat, insa, faptul ca exista destui romani care considera ca "parintele Daniel" a procedat corect, schingiuind, in numele credintei, o tanara bolnava mintal. Si nu ma refer aici la cateva babe dintr-un sat uitat de lume, ci la respectabili "intelectuali de la oras". Profesori universitari, preoti, directori de publicatii, al caror discurs dezvaluie un fanatism inacceptabil in mileniul trei. Cele mai terifiante ineptii le-am auzit intr-un talk-show moderat de Dan Diaconescu, pe postul OTV. Cu foarte putine exceptii, invitati sai pareau prada unui adevarat delir mistic. Am sa citez doar cateva dintre cele mai stupefiante interventii.

"Puterea temporala este supusa puterii spirituale", a decretat prof. Ion Coja. Unde asta? Poate in Iranul fundamentalist. In Romania, din cate stiu eu, Codul penal este valabil si pentru cler si pentru mireni. Ideea il revolta, insa, pe Mugur Vasile, directorul revistei "Scara": "E o blasfemie si o idiotenie sa pui fata in fata o lege data de Iisus Christos cu Codul penal al lui Iliescu. Parintele este judecat din perspectiva legii lumesti, adica a legii Antichristului." Mugur Vasile este convins ca "parintele" Daniel a facut o treaba buna: "Din perspectiva dogmatica, acea maicuta s-a mantuit acum. Ea e mantuita. Ce e mai important pe lumea asta ca mantuirea?" Ca sa vezi ce noroc pe sora Irina!

Cornel Ciomazga, jurnalist retras de cativa ani la manastire, este de parere ca moartea tinerei ar trebui considerata un simplu "accident de munca". El a explicat candid ca, acceptand de buna-voie rigorile vietii monahale, Irina s-a "inrolat in oastea Domnului", care se afla in razboi permanent cu necuratul. "In orice razboi, mai mor si oameni", a concluzionat Ciomazga. El considera ca ancheta in jurul acestui caz reprezinta "o imixtiune intr-o lume care pana acum a avut legile ei". Chiar si un avocat, Aurelian Pavelescu, vorbea despre "dimensiunea spirituala a faptei". Ca si cand crimele pot fi scuzate daca autorul le comite in numele vreunei credinte. Au existat dealtfel destule cazuri de asasini in serie convinsi ca actioneaza la porunca directa a lui Dumnezeu. "Vocile divine" nu i-au salvat de Justitia omeneasca.

Gelu Voican Voiculescu a sarit si el in apararea popii exorcist, deplangand "drama pe care o traieste parintele Daniel in lupta cu diavolul". Poticnindu-se in pendularea sa intre metafizica si clitoris, fostul ambasador al Romaniei in Tunisia a comis o butada senzationala: "atitudinea rationalista la nivelul societatii este opusul oricarei ratiuni".

Unul dintre invitatii lui Dan Diaconescu vorbea despre iminenta unui conflict intre Biserica si Stat. In realitate, conflictele iminente mocnesc in interiorul Bisericii. De ce? Pentru ca atitudinea BOR - care, asa cum era firesc, a condamnat imediat fapta "abominabila" de la Tanacu - a deranjat, se pare, numerosi preoti. Acestora nu le-a convenit deloc faptul ca ierarhia s-a delimitat de o practica mult mai raspandita decat am fi crezut. In ultimele zile s-au inmultit marturiile cu privire la exorcizari, devenite o adevarata industrie (extrem de lucrativa) in multe manastiri romanesti. Au aparut preoti care - in ciuda liniei oficiale a Patriarhiei - insista ca alungarea demonilor este - si trebuie sa fie - una dintre activitatile lor principale. Si ca, in lupta cu Satana, sunt permise inclusiv metodele "mai dure". Chiar si prodecanul Facultatii de Teologie, preotul Vasile Raduca, afirma ca nu trebuie "sa se faca atata caz de ranile de la maini si picioare" ale raposatei sore Irina. In opinia sa, faptul ca a fost legata si s-a zbatut nu dovedeste ca parintele Daniel "i-a provocat suferinta".

Se simte o adiere de razmerita in interiorul BOR. Ca preotul ucigas de la Tanacu a refuzat sa se supuna ordinelor episcopului de Husi nu este de mirare. Uimitor este faptul ca, desi a fost caterisit, multe fete bisericesti continua sa-l considere drept unul de-al lor. Solidaritatea cu acest personaj bizar intrece chiar si supunerea datorata superiorilor ierarhici. Asta in conditiile in care in Biserica disciplina este mai drastica decat in orice armata. Se pare, insa, ca acum un curent fanatic incearca sa castige teren. "Vanatorii de demoni" au iesit la atac. Patriarhia ar face bine sa-i puna rapid si fara echivoc cu botul pe labe. Insasi credibilitatea sa este in joc.

In rest, "parintele" Daniel si liota lui de maicute trebuie sa dea socoteala in fata Justitiei. Legile tarii nu se pot opri la portile manastirilor. Iar credintele asasinilor nu au nici un fel de relevanta in anchetarea si pedepsirea unei crime. Romania nu a ajuns deocamdata un stat fundamentalist.

Miruna MUNTEANU

Comentarii
Posteaza comentariu
Nume sau nick-name:*
Adresa de e-mail:*      
Titlu comentariu:*
Comentariu:*
* - toate campurile sunt obligatorii

Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
31.05.2013 Interviu despre posedare, exor...
Sambata, 1 iunie, incepand cu orele 19:00, va avea loc la Manastirea Greco-Catolica "Adormirea Mai... citeste »

15.06.2013 Protest prin rugaciune in fata...
Ieri, in zi sfanta de sarbatoare, aproximativ 50 de studenti de la Seminarul Teologic Greco-Catolic ... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
734971