Home : Dictionar : P : PS Mihai Fratila, episcop greco-catolic
PS Mihai Fratila, episcop greco-catolic
PS Mihai Fratila s-a nascut in data de 10 decembrie 1970 la Alba-Iulia.

Provine dintr-o familie cu importante traditii preotesti, fiind educat ca fiu al Bisericii Romane unite de catre bunicii paterni.

Este absolvent al Liceului teoretic (Colegiul national) “Horea, Closca si Crisan” din Alba-Iulia (1989). Studiaza apoi teologia la Blaj (1990-1991) si Roma (1991-1996) la Universitatile Urbaniana si Gregoriana cu bursa de studiu la Colegiului Pontifical Pio Romeno.

Este hirotonit preot la Blaj, in data de 11 august 1996, pentru Arhieparhia de Fagaras si Alba-Iulia prin punerea mainilor Inalt Preasfintitului Lucian.

Intre anii 1996 si 1998 urmeaza cursurile specializarii in teologie liturgica la Institutul catolic din Paris, unde sustine lucrarea de master Itinerariul baptismal al curatiei. Aspecte ale purificarii in ritualul de botez al traditiei bizantine (publicata in franceza, Cluj, Viata crestina, 2001, Intellectus fidei 4). In acelasi timp a activat ca vicar al Misiunii greco-catolice romane din capitala Frantei.

Se reintoarce la Roma in 1998 ca asistent al rectorului Colegiului Pontifical Pio Romeno, iar intre anii 1999 si 2005 indeplineste functia de vice-rector al aceleiasi institutii. Din data de 1 octombrie 2005 la solicitarea Ierahiei greco-catolice din patrie este numit de Congregatia pentru Bisericile Orientale rector al Colegiului.

Invitat de mai multe ori la Cursul de formare permanenta a clerului, organizat la Cluj, a fost profesor de antropologie liturgica la Anul integrativ de studii pentru studentii rasariteni organizat la Roma (2002-2007).

La 20 iunie 2007, este ales de catre Sinodul Episcopilor Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras, alegere proclamata de Sfantul Parinte Papa Benedict XVI la 27 octombrie 2007.

Hirotonia intru episcopat o primeste in Catedrala Sfanta Treime din Blaj, la 16 decembrie 2007, iar la 4 mai 2008 este instalat solemn la Bucuresti ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras cu sediul in capitala.

Autor al lucrarilor:
- Dumnezeu este acolo unde doreste sa te intalneasca. Simplitatea in fragmente (Galaxia Gutenberg, 2005);
- Lumina este un dar al Cerului. Privind viata prin ochii lui Dumnezeu (Galaxia Gutenberg, 2007);
- “Cu o singura gura si o singura inima”. Liturghia altfel (in curs de aparitie)
si a numeroase articole sau recenzii, publicate in reviste de specialitate din tara (Studia universitatis Babes-Bolyai, Mozaic teologic- Intellectus fidei, Acta Blasiensia, Vatra) si din strainatate (La Maison Dieu - Paris, SICO - Roma, Annale dell’Istituto di Scienze religiose “A. Marvelli” - Rimini).

Este membru al Fraternitatii Carmelului de rit bizantin Saint-Elie. Prezent in publicatiile stiintifice ale fraternitatii, dedicate mitropolitutului Emilian Timiadis si Elisabethei Behr-Sigel.

Initiator al colectiei de eseuri “Quaderni Pio Romeno” - Caietele Pio Romeno, coordoneaza volumele stiintifice cu participare internationala Vivere il Regno di Dio al servizio degli altri. Miscellanea in onore del P. Olivier Raquez (in curs de aparitie - Galaxia Gutenberg - Lipa) si Nascere alla vita in Cristo. Riflettere sulla paternita sacerdotale oggi. 70° anniversario della fondazione - Pontificio Collegio Pio Romeno (in pregatire - Galaxia Gutenberg). Este inscris la doctorat la Universitatea Gregoriana din Roma.

sursa: www.bru.ro

*   *   *   *

Articole pe acest site cu acelasi subiect:

1. PS Mihai Fratila
2. PS Mihai Fratila, instalare la Bucuresti
3.
6 iunie 2008 - Interviu in exclusivitate cu PS Mihai Fratila, episcop greco-catolic de Bucuresti


 Versetul Zilei
Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica mea si portile iadului nu o vor birui. Si tie iti voi da cheile imparatiei cerurilor, si orice vei lega pe pamant legat va fi legat si in ceruri, si orice vei dezlega pe pamant dezlegat va fi si in ceruri. (Mt. 16, 18-19)
Abonament:
Stiri aleatorii
29.04.2016 30 de vicii de procedura in pr...
In Vinerea Mare ne reamintit ziua judecatii, rastignirii si mortii lui Isus pe cruce. Biblia mention... citeste »

21.11.2013 Cardinalul Lucian Muresan se i...
Eminenta Sa Cardinal Lucian Muresan, Arhiepiscop Major si Intaistatator al Bisericii Romane Unite cu... citeste »

M E M O R A N D U M
catre Statul Roman
al credinciosilor
greco-catolici
din Romania
si din intreaga lume
3764955